Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

...pompa tez swoje zjada

W pazdzierniku robilem poddasze u klienta ktory ma zainstalowana pompe ciepla. Ma tez odzielny licznik na prad do samej pompy. Akurat w tym czasie kiedy tam bylismy uruchomili pompe. Przez pierwsze 2 tyg pompa zuzywala pradu na okolo 30zl za dobe. Inwestor twierdzil, ze jak juz dom bedzie ogrzany, to koszty spadna przynajmniej o polowe. Pozniej co prawda juz o to nie pytalem ale nawet jesli, to chyba wcale tak tanio nie wychodzi.

Moc jego pompy to 13,9kW.

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W pazdzierniku robilem poddasze u klienta ktory ma zainstalowana pompe ciepla. Ma tez odzielny licznik na prad do samej pompy. Akurat w tym czasie kiedy tam bylismy uruchomili pompe. Przez pierwsze 2 tyg pompa zuzywala pradu na okolo 30zl za dobe. Inwestor twierdzil, ze jak juz dom bedzie ogrzany, to koszty spadna przynajmniej o polowe. Pozniej co prawda juz o to nie pytalem ale nawet jesli, to chyba wcale tak tanio nie wychodzi.

Moc jego pompy to 13,9kW.

Skoro pompa ma tak duza moc to i obciazenie cieplne budynku musi byc okolo 11-12 KW a moze pompa byla

dobrana na styk. To juz b. duzo.

Po za tym budynek jeszcze nie wykonczony- w tym czasie robiles poddasze, dach nie uszczelniony-cieplo mialo

ktoredy uciekac. Przedewszystkim sporo wilgoci budowlanej, ktora trzeba wygrzac.Stad wysokosc rachunkow.

Ja mam przewidziane obciazenie cieplne budynku na poziomie 7.3 KW.

Pompa mniejszej mocy od w/w 10 KW to i rachunki za prad beda mniejsze. Trzeba sie przygotowac na wieksze

rachunki w pierwszym sezonie. W nastepnych bedzie o wiele lepiej.

Dach byl juz ocieplony podwojna warstwa welny. Domek faktycznie spory i byc moze pompa dobrana na styk bo inwestor opowiadal o pompie znajomego ktory ma dom taki jak on, a moze mniejszy i pompe 18kW. Podobno jest przewymiarowana i zalacza sie duzo czesciej niz powinna. Ja sie na tym nie znam. Pisze co slyszalem :)

Dach byl juz ocieplony podwojna warstwa welny. Domek faktycznie spory i byc moze pompa dobrana na styk bo inwestor opowiadal o pompie znajomego ktory ma dom taki jak on, a moze mniejszy i pompe 18kW. Podobno jest przewymiarowana i zalacza sie duzo czesciej niz powinna. Ja sie na tym nie znam. Pisze co slyszalem :)

No to pozostaje wygrzanie budynku z wilgoci budowlanej. 13.5 KW na pokrycie strat budynku to bardzo duzo, nic dziwego, ze rachunki do zpaplaty sa spore. Przyczyna taktowania pompy u sasida, moze byc zbyt mala pow. wezownicy w zbiorniku CWU. Instalatorzy wciskaja zbiorniki tanie bo na drozsze nikt sie nie da namowic. W tanich pow. wezownicy potrafi byc mniejsza dwukrotnie.

ze piana nie jest calkiem dobra i pompa ciepla , zobacz ja nie mam: pompy ciepla ,rekuperacji,pianki na poddaszu a to strzne koszty sa gdzie nigdy sie nie zwroca , gdzie mozesz to zaoszczedzic :) a jestem narazie zadowolony , to 1 sezon narazie wiec na przyszly toche zmian bedzie co poprawi jeszcze te wyniki

ze piana nie jest calkiem dobra i pompa ciepla , zobacz ja nie mam: pompy ciepla ,rekuperacji,pianki na poddaszu a to strzne koszty sa gdzie nigdy sie nie zwroca , gdzie mozesz to zaoszczedzic :) a jestem narazie zadowolony , to 1 sezon narazie wiec na przyszly toche zmian bedzie co poprawi jeszcze te wyniki

Podejrzewam ze masz samochod, jezdzisz na przeglady, wydajesz kase na niezbedne naprawy?

Powiedz mi czy zakup samchodu kiedys ci sie zwroci?

Ile zaplaciles za gas w swoim pierwszym sezonie?

po 5 ostatnich dniach 33,5m3 gazu poszlo :) na ogrzenie i ciepla wode w domu wiec calkiem fajnie ,srednia w domu 23 stopnie ,

Zapomniałeś tylko dodać, że jeszcze sobie zapewne kilka szczapek w kominku pyknąłeś z dymem :p Patrząc na średnią temperaturę z ostatnich dni i zużycie Twojego kotła, to przy minimalnym zapotrzebowaniu na ciepło w skali miesiąca zużywasz gazu za 400zł. A napisz ile spaliłeś w ciągu ostatnich 10 dni.

Przy podłogówce trzymasz 23 stopnie w domu... Hardkor. Ja nie daję rady wytrzymać powyżej 22 stopni.

kominkiem malo pale bardziej aby byl jakis ogien i to tez co pare dni zadne palenie na maxa,, wiem ze 23 duzo ale zonie zimno nizej :)

tomasz samocod nigdy sie nie zwroci ale biorac pod uwage przegrody domu i ich wpolczynnik jaki chce uzyskac robie to mozliwe najtanszym koszem ,bo mozna tez aerozelem gdzie wydal bym dziesiatki tysiecy zlotych aby miec przegrode 0.1033 jestem zdania po co przeplacac koszty do efektow nie bada 2 razy lepsze mniej za ogrzewanie , zamias pompy gdzie pewnie kosztuje co dobrej klasa samocho i piaki na dach , zaoszczedzik kilkadzeisiat tysiecy na tym dal jeszcze z 5-10cm styropianu wely z 40-50cm i mial super cieplo

to tak jak bym mial wyznacznik samochodu co ma miec 6 do setki czy brac lancera za kilkanascie tys czy jakis starszy z turbo silnikim co tez bedzie mial 6 do setki