Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Mały ruch w grupie to fakt,ja mogę dać namiary na swojego budowlańca.Facet zna się na robocie.Ale skoro za podanie kontaktu można być zablokowanym to zainteresowani niech piszą na priv. Szkoda,że zadowolone osoby częściej nie wpisują swoich fachowców może nie jeden uniknął by psełdofachowca,który ładnie mówi a niewiele umie.Sama wiem jak to było u nas.WIELKIE DZIĘKI DLA PANA WOJTKA.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czester też miałęm taki dylemat

skończyło się na zakupie bramy marketowej, oraz napędu do bramy na sieci. bramę oraz napęd zamontował majster mój budowlany, a podłaczył elektryk

cenowo - 2-3xmniej niż oferty firm produkującch i montujących bramy

mojego majsta też mogę polecić. robił mi wszsytko - od fundamentów, po płytki, łacznie z zakupami. tylko papoierów nie załatwiał...

mieszka w krasnsymstawie, więc jak ktoś od wschodu/południa lublina to chętny

Możecie polecic kogoś od rekuperacji?

Pozdrawiam Chris

Chris, Ja chyba skorzystam z uslugi firmy Lub-Went. Pare osob z forum juz skorzysalo z jego uslug- jak narazie nikt sie nie skarzyl.

W pierwszej polowie marca spotkam sie z wlascicielem firmy. Po rozmowach z nim wywarl na mnie poztywne wrazenie.

Przedstawia projet, na koniec mierzy przeplywy w anemostatach, zostawia protokol odbioru.

Pozdrawiam.

Witam

My budujemy DOM W IDAREDACH G2, w tej chwili jest stan SSO (mogę z polecić ekipę, stawia dom razem z dachem), czekamy na okna (już zamówione), ale powoli rozglądam się dalej.

Możecie polecić kogoś do zabudowy kuchni? Może z polecenia znajomych...?

cristoffo

szkoda kasy na to ;) koszty nieadekwatne do zyskow

Ja uwazam, ze szkoda kasy na kominy- srednio do wentylacji potrzeba dwa, po 3k kazdy.

W zimie straty przez nie sa znaczne i oprozniaja tylko kieszen.

Wystarczy porownac obliczenia OZC z WM i bez, by dowiedziec sie ile pieniedzy wyfruwa przez WG.

Nie wspomne o insektach w lecie i jakosci powietrz w budynku- zwlaszcz gdy za oknem mamy sasiada ze smieciuchem w kotlowni.

Polecam WM osobom uczulonym na wszelkiego rodzaju pylki czy roztocza.

Jeszcze jedno, planujac WM zaoszczedzic troche mozna na wyposazeniu okien (nawiewniki- konieczne przy WG).

co do lub-wentu-też polecam

co do zaoszczędzenia - ja 1600 za rok za gaz, szwagier (podobny dom, ale bez WM, mniej styropainu, okna podobne) 2300.

co do much ja pojedyncze, szwagier mnóstwo

no i to świeże powietrze 12 m-cy w roku...

z oszczędnośći - 5 okien ma nieotwieralnych (nie da się otworzyć) - tańsze. mniejsze grzejniki. 2 kominy mniej. nie mam rozprowadzenia ciepła z kominka-właczam 2-gi bieg rekuperatopra i na górze cieplej, na dole chłodniej

koszty dodatkowe-nawilżacze. trochę prądu więcej. paskudny zaciek z kratek na zew. na elewacji - w sumie nawet nie wiem czemu się zrobił. trochę więcej zabawy z płytą karton-gips w 3 miejscahch przy zabudowie

cristoffo

szkoda kasy na to ;) koszty nieadekwatne do zyskow

Zależy o jakich zyskach myślisz. Jak (standardowo) o kasie, to masz rację, chociaż też nie do końca.

Ktoś tu już pisał: kominy niepotrzebne (ja akurat mam), nawiewniki w oknach niepotrzebne...a koszt nie jest aż tak wielki.

Coś tam jeszcze na gazie się zaoszczędzi, ale nie tak dużo.

Są jeszcze inne zyski, np. komfort, brak muszek, komarów, itp. Jak ktoś jest alergikiem, to mu filtry większość pyłków wyłapią na wlocie.

Lub-Went polecam.

sam rekuperator zje ci okolo 50zl elektrycznosci meisiecznie , koszt calej instalacji pewnie z 20tys + filtry wymiana wiec wcale tanio nie jest

wentylacja mechaniczna na wentylatorach kanalowych TT (350 zl) , kominow nie trzeba , swieze powietrze dostarczane jest przez GWC do domu

a komin tylko do kominka :) rekuperacji nie trzeba bo ziemia ogrzeje powietrze

mija miesiac 167m3 gazu poszlo w tym miesiacu dom 260m2 ( kominkiem nic nie palone)

Witam,

Zamierzamy się wziąść za instalacje najpierw za elektrykę i w zwiazku z tym mam pytanie.

Co wyjdzie taniej zamówić kompleksowo materiał+robociznę u elektryka czy też samemu kupić material?

Ile płaciliście za elektrykę bo nie wiemy z jakimi kosztami się to wiąże?

O co mamy pytać elektryka?

PORADŹCIE COŚ!!!!!

Magda