Tomaszs131 06.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam, Zamierzamy się wziąść za instalacje najpierw za elektrykę i w zwiazku z tym mam pytanie. Co wyjdzie taniej zamówić kompleksowo materiał+robociznę u elektryka czy też samemu kupić material? Ile płaciliście za elektrykę bo nie wiemy z jakimi kosztami się to wiąże? O co mamy pytać elektryka? PORADŹCIE COŚ!!!!! Magda Witam Ja zdecydowalem sie na pierwszy wariant. Dlaczego? Napewno elektryk kupuje materialy w jednym tylko sklepie, towar z nizsza marza niz bylby dostepny dla Ciebie. Nie zaszkodzi przy okazji porownac proponowane przez niego ceny materialu z innym sklepem. Po za tym wie jakiej jakosci material w danym sklepie jest sprzedawany. Wybor nalezy do Ciebie. Zaplacilem 25 zl. za punkt. Z pracy elektryka jestem bardzo zadowolony I szczerze go polecam. Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wściekły chomik 07.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam Ja zdecydowalem sie na pierwszy wariant. Dlaczego? Napewno elektryk kupuje materialy w jednym tylko sklepie, towar z nizsza marza niz bylby dostepny dla Ciebie. Nie zaszkodzi przy okazji porownac proponowane przez niego ceny materialu z innym sklepem. Po za tym wie jakiej jakosci material w danym sklepie jest sprzedawany. Wybor nalezy do Ciebie. Zaplacilem 25 zl. za punkt. Z pracy elektryka jestem bardzo zadowolony I szczerze go polecam. Tomek. Jest szansa na namiar na tego elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoffo 07.03.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam, Zamierzamy się wziąść za instalacje najpierw za elektrykę i w zwiazku z tym mam pytanie. Co wyjdzie taniej zamówić kompleksowo materiał+robociznę u elektryka czy też samemu kupić material? Ile płaciliście za elektrykę bo nie wiemy z jakimi kosztami się to wiąże? O co mamy pytać elektryka? PORADŹCIE COŚ!!!!! Magda Zależy od elektryka jak jest rzetelny to materiał policzy solidnie i doda swoja robociznę, niektórym zaś trzeba patrzyć na ręce bo lubia zarobić na robociźnie i na materiale wystawiając fakture zbiorową na 8% vatu wtedy tracisz podwójnie. Ja jak pamietam to miałem ponad tysiąc metrów kabla - nie wierzyłem aż nie zmierzyłem sam. Chris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 07.03.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ja kupilem materaial w anonsach zostalo komus po budowie 300m kabla zawsze taniej niz w sklepie szukaj kabla 3x1,5 750v (oswietlenie) i 3x2,5 750 v(gniazdka , lazienki kuchnia itp) ,ja w kuchni zrobilem na kazdy sprzet osobny bezpiecznik ( indukcja ,lodowka,piekarnik, i zmywarka garaz osobny i warto zostawic jakis kabel na dwor ( na osobnym bezpieczniku) jakies lampki cz yjakas altanka kiedys ,male koszta a potem zaoszczedzi duzo pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ja kupilem materaial w anonsach zostalo komus po budowie 300m kabla zawsze taniej niz w sklepie szukaj kabla 3x1,5 750v (oswietlenie) i 3x2,5 750 v(gniazdka , lazienki kuchnia itp) ,ja w kuchni zrobilem na kazdy sprzet osobny bezpiecznik ( indukcja ,lodowka,piekarnik, i zmywarka garaz osobny i warto zostawic jakis kabel na dwor ( na osobnym bezpieczniku) jakies lampki cz yjakas altanka kiedys ,male koszta a potem zaoszczedzi duzo pracy Calkiem sprytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.03.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Jest szansa na namiar na tego elektryka? Poszlo na PRIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wino00 07.03.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 WitajciePolećcie proszę duże sklepy z armaturą łazienkową gdzie towar można faktycznie dotknąć i zobaczyć na żywo, a nie na tylko na zdjęciu w katalogu. Z góry dzięki za info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 08.03.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Calkiem sprytnie. mam doslownie prez sciane szafke z bezpiecznikami wiec poszlo niewiele kabla , warto kupic sobie kable glosnikowe i przed tynkami polozyc w miejscch gdzie beda glosniki na scianach i tam gdzie bedzie tv , koszt jak sie rolke kupi kolo100m( na braciwiniawskich) 1,2zl kabla wychodzi tak samo w sypialni 2 kable w suficie zostawic na glosniki i do tv gdzie ma stac , mam podwieszany sufit wiec dalem kabel do rzutnika ( kiedys w przyszlosci bedzie) , warto zrobic jedno gniazdko na zewnatrz gdzie bedzie taras jakies radyjko czy cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 08.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 winioo wszytkie markety obi/castorama/leroy/praktiker a tak to Salonika na zwiazkowej na ul.ruskiej jest sporo sklepow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoffo 08.03.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witajcie Polećcie proszę duże sklepy z armaturą łazienkową gdzie towar można faktycznie dotknąć i zobaczyć na żywo, a nie na tylko na zdjęciu w katalogu. Z góry dzięki za info... Kiedys było sporo w Gali Centrum Budownictwa ale teraz nie wiem czy coś tam jest. Chris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 09.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witajcie Polećcie proszę duże sklepy z armaturą łazienkową gdzie towar można faktycznie dotknąć i zobaczyć na żywo, a nie na tylko na zdjęciu w katalogu. Z góry dzięki za info... Salonika na związkowej , salon w Galii ,Ars Deko w Domixie na Łęczyńskiej, Smoluchowskiego Egen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.03.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witajcie Polećcie proszę duże sklepy z armaturą łazienkową gdzie towar można faktycznie dotknąć i zobaczyć na żywo, a nie na tylko na zdjęciu w katalogu. Z góry dzięki za info... Jak macie czas, to można przejechać się do Radomia. Na ul. Warszawskiej są 3 duże salony, gdzie można sobie pooglądać i podotykać. Jak szukałem umywalki roca (w sumie to nie pamiętam już jakiego modelu), to w Lublinie rozkładali ręce. W Radomiu leżała w każdym salonie. No i w Impero widziałem naprawdę fajne aranżacje. Polecam wycieczkę w poszukiwaniu inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 10.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam, Zamierzamy się wziąść za instalacje najpierw za elektrykę i w zwiazku z tym mam pytanie. Co wyjdzie taniej zamówić kompleksowo materiał+robociznę u elektryka czy też samemu kupić material? Ile płaciliście za elektrykę bo nie wiemy z jakimi kosztami się to wiąże? O co mamy pytać elektryka? PORADŹCIE COŚ!!!!! Magda Elektrycy w hurtowniach mają ogromne rabaty. Trzeba znaleźć takiego, co nie dolicza marży do materiału. Lepiej zapłacić trochę więcej pln za robociznę i kupować materiał za pośrednictwem wykonawcy z maksymalną zniżką (na kable 60-80%). Mogę polecić dobrego i uczciwego fachowca od elektryki, internetu i systemów alarmowych, który bierze 30 pln za punkt i udostępnia swój rabat inwestorowi. Jakby co to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCDES 10.03.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam Serdecznie Forumowiczow. Mam pytanie: jaką firmę w Lublinie polecilibyście do zakupu kompletnego zestawu kotłowni i jego instalację (piec kondensacyjny jednofunkcyjny wiszący z zasobnikiem stojącym + wkład kominowy + uzdatnanie wody + wykonawstwo całej kotłowni, preferowane marki VAILLANT, może VIESSMANN ...). Dom stan zamknięty, nowe instalacje. Zalezy mi na pogodzeniu rozsądnej ceny z jakoscią i profesjonalną wiedzą instalatorów. Prosze o sugestie z Waszego doświadczenia. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.03.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 ma ktos moze zageszczarke i wiertnice pozyczyc ? MC aby nie kupowac calego wkladu kominowego moze da sie komin w poziomie przez sciane pare zl zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCDES 11.03.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 ma ktos moze zageszczarke i wiertnice pozyczyc ? MC aby nie kupowac calego wkladu kominowego moze da sie komin w poziomie przez sciane pare zl zostanie Teoretycznie można przekuć, ale ceramika no wraz z całym wykończonym kominem juz na gotowo wyprowadzone w gore to szkoda zostawić nie wykorzystane. Ale to co bym zaoszczedzil tu, chce zrekompensowac lepszymi (nizszymi) kosztami instalacji i lepsza (wynegocjowana) ceną zestawu kotła. Z tego co juz widze to roznice w cenach instalatorow dochodza do 700 PLN a to juz połowa wkładu. Ale dzieki za sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.03.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 kominy to straty ciepla mozna rozebrac i sprzedac 501864015 mi robil instalacje w przystepnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 11.03.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 bry. dawno nie zaglądałem. wrócę do WM ja wypaliłem 2 m3 drewna (palenie w soboty/niedziele, nie każde), szwagier kupował worki w obim, więc podejrzewam że jeszcze mniej. nie mam czasu palić w kominku - mam inne zajęcia po południu reku nie zjada 50 zł na m-c. nie wiem ile, ale całościowy rachunek za 2 m-ce mam 220 zł, niemożliwe, żeby reku zjadł połowę - przy 2 lodówkach, codziennej zmywarce, co 2-gi dzień pralka (6 osób mieszka) filtrów nie wymieniam, co 2 -ce odkurzam (na marginesie-odkurzacz centralny polecam. samemu rury położyć (mnie to wyniosłao niecałe 400 zł), a czy maszynę się kupi - to do zastanowienia) kable kupował elektryk. mi poszło ok. 1800 m... serio, aż nie wierzyłem żarówki, kontakty, pstryki - via internet jest też wyciągnięty kabel 8-żyłowy a`la domofon, prąd do bramy, prąd do oświetlenia na podjazd i prąd do podświetlenia domu. osobna skrzyneczka na 4 bezpieczniki na zew. domu. wykorzystana na razie tylko brama, może wprzyszłościu oświetlenie?. gniazdko na zew-nawet podwójne (po 2 stronach domu) i mocno się przyjdają oba kable do kina domowego oczywiście. plus kable do internetu, plus do tv, plus do sterownika reku, alarmowe, do setrownika do pieca elektryk mi doradził olbrzymią skrzynkę z bezpiecznikami - w sumie 2 linie na 2 pokóje (jedna światło, druga kontakty) wyszło ponad 40 bezpieczników - nie wiem czy to ma sens, ale jest jest też moja fanaberia-przewód do komórki, w której kiedyś ma stać agregat, ajkby prąd dłużej wyłączyli. zasila lodówkę, rekuperator, część świateł, piec gazowy agregatu oczywiście nie kupiłem, ale plan jest łazienki oglądałęm na czechowie koło byłego dukata, ale doszliśmy do wniosku, że kupimy jednak w marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.03.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 w czwartek ruszam z GWC rurowy koparka ustawiona , rury sa teraz je zakopac no i podlaczyc to wsyztko do domu , 220zl za miesiac cos malo , warto docieplic dom dobrze i tyle koszt rekuperatora niestety duzy jest ;/ dlatego robie GWC + wentylator kanalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester69 12.03.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dzień dobry Zamierzam zakupic i zainstalować do bramy wjazdowej siłowniki. Brama bedzie uchylna. Chcialem zapytac jakich firm montowaliście silowniki oraz czy mogę liczyc na jakieś namiary odnośnie sprawdzonych dystrybutorów/instalatorów. pozdr Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts