Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

19 stopni jest nastawione na czujce

jak rano mi się wstanie za wcześnie, przed właczeniem pieca, pokazuje teraz ok. 20*, czyli od wieczornego 22 spada przez noc do 20. w nocy piec się nie włącza

nie jest za zimno, a rano od 5 do do 6 się nagrzeje do 22

pobór mocy dla 100 m3/godz I bieg 9,5-15 W, czyli 228-360 Wh na dobę, 7-11 kWh na m-c

prąd chyba 0,6 zł, czyli 4,2-6,6 zł/mc

albo czytam źle tabelki...

brink renoventvexcellent 400 plus-pewnie w sieci można znaleźć dane techniczne

sam wentylator to 7 W na I biegu

u mnie pracuje praktycznie cały czas na I biegu

Witam po krótkiej przerwie i od razu pytanko

Poszukuje kominka 14w z szyba panoramiczną bez płaszcza , czy możecie polecić jakieś strony internetowe lub firmy? Na co muszę zwrócić uwagę przy doborze j/w kominka? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy jest wyraźny przyrost liniowy ceny do jakiości?

Pozdrawiam Chris

Witam

Polecam pana Marcina Makucha 792319021. Solidnie, szybko i fachowo. Jestesmy bardzo zadowoleni z zona z uslug ich firmy. Jedna z nielicznych ekip jaka sie spradzila u nas na budowie.

Prosze powiedziec ze ma pan kontakt od osoby z Kalinowki.

Witam

Czy moze ktos z Was, etap kostki brukowej ma juz za soba i moglby plecic mi sprawdznych fachowcow?

Z gory dziekuje Tomek.

Witam po krótkiej przerwie i od razu pytanko

Poszukuje kominka 14w z szyba panoramiczną bez płaszcza , czy możecie polecić jakieś strony internetowe lub firmy? Na co muszę zwrócić uwagę przy doborze j/w kominka? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy jest wyraźny przyrost liniowy ceny do jakiości?

Pozdrawiam Chris

my mamy robi-ren i jesteśmy zadowoleni (producent jest z Lublina), odradzam kominki z marketów (bez względu jaka firma)

mój kominek-kratki.pl

nie bardzo da się regulować, jak zamkniesz szybry wszyskie i przepustnice, to wygasa, jak ciut uchylisz bucha ciepłem

trzyma ciepło po wygaśnięciu dość długo

do Spawosowego przepalania rekreacyjnego dobry, bo tani, do ogrzewnia nie polecam

marketowe było 30-50% lżejsze, jakoś nie miałęm zaufania do cieniutkiej blaszki - no, chyba że wyłącznie ma stać i zdobić

Ja mam Wiktor 14kW z kratek. Ogrzewam nim dom 150m2 (pełne 2 sezony). W zasadzie to nie wiem czego bym jeszcze mógł chcieć od 2 razy droższego wkładu, może żeby szyba mniej się brudziła w kątach, choć to może być też wina drewna przeze mnie spalanego (dużo owocowego, w tym czereśnia po likwidowanym przez lata przez teścia sadzie, jakiś orzech włoski i nawet suche deski różnej maści poszły w komin). Aż chyba przywiozę z wiadro dębu od rodziców w święta i zobaczę jak się brudzi na porządnym opale.

Bastek, fachowcem nie jestem, ale w moich oczach laika Twoja przypadłość to zbyt mocny ciąg kominowy (jak tylko zrobisz nawet małą szczelinę, to zasuwa powietrzem w komin). Jeśli masz strażaka, to może trzeba by go zdemontować i założyć jakiś najprostszy daszek, żeby nie kapało do komina (trochę zniweluje siłę ciągu). Jeśli to faktycznie przeszkadza, skonsultuj z jakimś kominiarzem, bo może wina nie leży we wkładzie, a w kominie właśnie.

komin, komin

pytałęm gościa który mi odbierał kominy

ale chyba nic nie będę zmieniał

palę weekendowo, trochę szybrem poreguluję i jest git-już się nauczyłem

może też kwestai drewna-stara czereśnia, ciut miejscami podpruchniała

zobaczę jak będzie na dębie (chyba, że znów znajdę czreśnię okazyjnie :)

do rekuperacji kominek ma się chyba kiepsko

dom ma być szczelny

a z kominkiem nie jest

teoretycznie mam zrobioną rurę pod podłogą, skąd zaciąga powietrze do kominka, na szczelnie połaczona z kominkiem. ale kominek ma swoją regulację, która idealnie szczelna nie jest.

choć, pzry zamkniętym szyberku oraz zamkniętej tej regulacji w kominku, nawet przy silnym wietrze, płomień świeczki się nie odchyla, czyli raczej szczelnie jest.... a cug w kominie mam olbrzymi

z drugiej strony ma się dobrze. kominek mi grzeje dół, po południu bywa ok. 22-23* (staram się na więcej nie grzać), ale góra chłodno (poniżej 20*). piec się nie włącza, bo czujka na dole.

więc wpadłem na pomysł podkręcenia rekuperotora (na 3-ci bieg) - dół się miło schładza, góra ciut cieplej

teraz jak paliłem, po południu wrzucałem drugi bieg rekuperatora. wieczorem nie dokłądam. i jest git

• 2 weeks później...
Witam,

mam do sprzedania stemple, zimowały w suchym miejscu pod dachem

http://imageshack.com/a/img843/9919/tgnw.jpg

ok 70 szt. za 200 zł

Czy ktoś może polecić swoich instalatorów wod-kan, gaz? Żeby dobra cena szła w parze z dobrą jakością pracy ;)

Witam,

czy te stemple to jeszcze aktualne ?