Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

hej ja mialem podobnie kilka firm ceny podobne...... strzelali albo 600-800 za punkt........ jak masz troche wolnego czasu sam zrobisz wez pomocnika jakiegos ztablicy za 8-10zl godzina , fakt ja nie mam rekuperatora , ale zawiesic rekuperator to raczej nie problem , jakie przewody masz elestyczne czy sztywne ?? kupujesz tasme do klejenia przewodow laczniki kolanka , rozdzielacze itp co potrzbne i kleisz wszystko , pier folie potem naciagasz welne i warstwe zewnetrzna i gotowe ja zrobilem to 2 pracownikami poukladalem co i gdzie ma byc i kleili potem sprawdzilem i 2 dni robili za 400zl ..... , bo firma liczy kokosy..... jak cos to pomoge

Witam wszystkich, szukam sprawdzonego speca od rekuperacji, kompletna usługa tj. montaż przewodów +urządzenie. Dodam, że był już jeden "fachowiec", obejrzał dom podrapał się po głowie (dosłownie) , i bez żadnych planów czy kosztorysów powiedział na oko 20000 zł.

Skontaktuj sie z Panem Sadurskim z Lub-wentu. Polecam z czystym sumieniem.

Witam, również w temacie rekuperacji, tylko problem troszeczkę inny. Mamy już przygotowaną instalację (mąż sam robił, na rurach sztywnych spiro) i szukamy centralki. Czy ktoś może polecić jakiś model, najlepiej dostępny na rynku lubelskim?dom nieduży, centralka 180-300 m3/h.

Bardzo dziękuję za namiary, podjadę tam jak hydraulik odda mi plan.

Oczywiście również rozważam własne wykonanie i zastanawiam się tylko, czy zrobię to poprawnie. Jestem trochę techniczny ale jak naczytałem się o przepływach, przekrojach itd. to mętlik w głowie mi się zrobił.

Mam znajomego, który mnie namawia na samodzielną robotę, sobie sam zrobił, bo sporo kasiory zostanie w kieszeni. Mam dom dwupoziomowy dwukondygnacyjny w połowie podpiwniczony i teoretycznie trzy opcje:

I. Reku w piwnicy na całość=dużo i długie przewody, możliwość podłączenia gwc,

II. Dwa małe, jeden na strychu, drugi w piwnicy,

III. Reku na poddaszu=trochę prostsza instalacja niż w piwnicy, ale poddasze nie ogrzewane (strop ocieplony wełną na jętkach) więc dodatkowe koszta

na ocieplenie po krokwiach.

Witam, również w temacie rekuperacji, tylko problem troszeczkę inny. Mamy już przygotowaną instalację (mąż sam robił, na rurach sztywnych spiro) i szukamy centralki. Czy ktoś może polecić jakiś model, najlepiej dostępny na rynku lubelskim?dom nieduży, centralka 180-300 m3/h.

Duzo ludzi na FM uzywa Brink-a i sobie chwala. Holenderska mysl techniczna.

Witam.

Znalazłem dzisiaj wolną chwilę i posiedziałem trochę na stronie Lub-wentu.

Urządzenia z serii 400 lub 550 można spokojnie zakupić taniej o ok. 1.5 do 2 k.

Więc jak dla mnie to trochę drogo i raczej nie skorzystam.

Jak ktoś ma kredyt i płaci 2k więcej za ten sam produkt tylko dla tego, że sprzedawca jest "za płotem" to dla mnie bez sensu.

Witam.

Znalazłem dzisiaj wolną chwilę i posiedziałem trochę na stronie Lub-wentu.

Urządzenia z serii 400 lub 550 można spokojnie zakupić taniej o ok. 1.5 do 2 k.

Więc jak dla mnie to trochę drogo i raczej nie skorzystam.

Jak ktoś ma kredyt i płaci 2k więcej za ten sam produkt tylko dla tego, że sprzedawca jest "za płotem" to dla mnie bez sensu.

Mowa tu o reku Aerisa?

Porównałem kilka,

onyx dream-8 487zł można kupić za 6 700zł

J.E.StorkAir 550-11 685zł jak dla mnie cena zaporowa, na alledrogo 10 750zł(też za drogo)

Renovent Excellent 400- 7 872zł można kupić za 6 160zł

Nie do konca sie z Toba moge zgodzic, gdyz w przypadku kompleksowej roboty cena samego reku jest nizsza.

Macie jakichś godnych polecenia fachowców od kostki brukowej?

Na wiosne ruszam z kostka mam pare wycen jak narazie mam dwoch faworytow.

Jesli planujesz ukladac kostke w poznijeszym niz ja terminie to po realizacji u mnie, bede mogl podzielic sie z Toba wrazeniami.