Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Może ktoś jest zainteresowany:

Sprzedam bramę garażową uchylną o wym. 2,52 x 2,44 m z prowadnicami i napędem Optimum 800. Kolor złoty dąb. Producent Wiśniowski. Brama jest nowa, nie montowana - musiałem kupić drugą większą.

Cena 2000 zł. Odbiór osobisty - okolice Krasnika.

http://profihouse.pl/file/show/11922444/

http://profihouse.pl/file/show/11922455/

http://profihouse.pl/file/show/11922448/

http://profihouse.pl/file/show/11922441/

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jesteśmy po ławach, beton B20 braliśmy z Budowlanej Cemex chyba, 233zł z fakturą. Najtaniej jak znalazłam. Wszystko ok i o umówionej godzinie. Piasek braliśmy z Charlęża, ale nie porównywałam ofert - to najbliżej nas. Płaciłam 500zł za 20T, sianego 3 razy z glinką, do murowania.

Dzięki za fajne namiary:

Cemex przywiózł beton na chudziaka B10 za 181 zł z fakturą - lepiej się prezentuje niż ten b20 - ekipy jest jakiś gładszy i mniej kruchy ....

Piasek na podsypkę z Charlęża - przywieźli 28-30 ton za 420 zł - na czas i sympatycznie.

Jeszcze raz dziękuję.

P. Wartacz 817477592

byłem dziś w biurze projektowym, Pani bardzo miła i sympatyczna,

i przede wszystkim bardzo kompetentna w swoim zawodzie,

dzięki za namiar, mogę na pewno polecić,

choć jedyny jej mankament to cena...

w innym biurze w Lubartowie za adaptację gotowego projektu mam wycenę na 1600 zł + 700 zł (projekt zjazdu z drogi gm.),

natomiast u niej usłyszałem 3500 zł + 700 zł (projekt zjazdu),

czyli ponad 100% tego co mam

w innym biurze w Lubartowie za adaptację gotowego projektu mam wycenę na 1600 zł + 700 zł (projekt zjazdu z drogi gm.),

Ja uważam że warto mimo wszystko Pełna kultura i profesjonalizm cena tego przy budowie całego domu to pchełka i czasem lepiej podpłacić i być zadowolonym. Zawsze mogłem zadzwonić i dopytać to i owo.

To nad czym sie jeszcze zastanawiać :)

zgadzam się, tylko to też zależy od kultury, komunikatywności danego projektanta :-) tak jak to ujął cristoffo,

czasami warto dopłacić, ale nie taką kwotę

Pamiętaj też że projekt zjazdu jest ważny tylko 3 lata i po tym okresie jeśli go nie wykonasz będziesz musiał go robić od nowa.

Chris

Pamiętaj też że projekt zjazdu jest ważny tylko 3 lata i po tym okresie jeśli go nie wykonasz będziesz musiał go robić od nowa.

Do zjazdu jest tworzony oddzielny projekt czy jest on ujmowany w tym samym planie zagospodarowania co dom i jego obejście??

Co należy rozumieć przez wykonanie zjazdu??

Dodatkowo dopytaj ile kopii dokumentów dostaniesz i czy wszystkie mapki projektowe są wliczone

O jakich kopiach mówisz i o jakich mapkach??

Do zjazdu jest tworzony oddzielny projekt czy jest on ujmowany w tym samym planie zagospodarowania co dom i jego obejście??

Co należy rozumieć przez wykonanie zjazdu??

O jakich kopiach mówisz i o jakich mapkach??

Projekt Zjazdu wykonuje się na każdej działce i jest potrzebny do zakończenia budowy aby zamieszkać. Jeśli posiadasz działkę dzieloną to znaczy jest to jedna z wielu działek a droga łącząca to droga wspóla wszystkich użytkowników to muszą wspólnie złożyć projekt do gminy zjazdu z posesji i włączenie się do ruchu na drogę gminna lub powiatową. Jeśli działka ma wyjazd na drogę gminną bezpośrednio to mimo wszystko potrzebujesz projektu zjazdu ale o mniejszym stopniu skomplikowania możesz nawet wykonać go sam. Za samowolne włączenie się do drogi gminnej lub powiatowej groziła kiedyś kara do 70 tys zł.

Chris

Dzięki za fajne namiary:

Cemex przywiózł beton na chudziaka B10 za 181 zł z fakturą - lepiej się prezentuje niż ten b20 - ekipy jest jakiś gładszy i mniej kruchy ....

Piasek na podsypkę z Charlęża - przywieźli 28-30 ton za 420 zł - na czas i sympatycznie.

Jeszcze raz dziękuję.

Fajnie, że mogłam pomóc. My w tym tygodniu zasypujemy fundamenty i chudziak. B10 będzie ok? Zawsze myślałam, że B15 musi być????

Nie do końca prawda.

Ja nic nie robiłem przez 10 lat i 2 tygodnie temu udałem się do Starostwa w Lublinie i dostałem Dziennik budowy.

Teraz przepisy się zmieniły i dziennika oddzielnego nie trzeba mieć.

Robi się na zgłoszenie.