Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Ja akurat mam bezpośredni dostęp do asfaltowej drogi gminnej. Jeżeli to jest droga gminna to taki projekt składa się w gminie i to oni wydają pozwolenie??

Ponadto ponawiam pytanie odnośnie mapek o jakich wspomniałeś wyżej??

Podejrzewam że koledze chodzi o mapę do celów projektowych - na której projektant nanosi budynek, zagospodarowanie działki, (wjazd, bramę, przyłącza, garaż itp ) .

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętaj też że projekt zjazdu jest ważny tylko 3 lata i po tym okresie jeśli go nie wykonasz będziesz musiał go robić od nowa.

Nie do końca prawda.

Ja nic nie robiłem przez 10 lat i 2 tygodnie temu udałem się do Starostwa w Lublinie i dostałem Dziennik budowy.

Teraz przepisy się zmieniły i dziennika oddzielnego nie trzeba mieć.

Robi się na zgłoszenie.

To nie ma nic wspólnego jedno z drugim.

Chris

Podejrzewam że koledze chodzi o mapę do celów projektowych - na której projektant nanosi budynek, zagospodarowanie działki, (wjazd, bramę, przyłącza, garaż itp ) .

A no właśnie kolega Chris coś wspomniał i nie chce dokończyć. :D

no ale mapę do celów projektowych daje geodeta

Różnie to jest. Na pewno musi ją uaktualnić geodeta z uprawnieniami. Niektóre biura projektowe mają swoich geodetów i zlecasz wszystko w takowym biurze, a niektórzy inwestorzy sami załatwiają papierki, a biuro robi tylko adaptacje i zagospodarowanie terenu.

Projekt Zjazdu wykonuje się na każdej działce i jest potrzebny do zakończenia budowy aby zamieszkać. Jeśli posiadasz działkę dzieloną to znaczy jest to jedna z wielu działek a droga łącząca to droga wspóla wszystkich użytkowników to muszą wspólnie złożyć projekt do gminy zjazdu z posesji i włączenie się do ruchu na drogę gminna lub powiatową. Jeśli działka ma wyjazd na drogę gminną bezpośrednio to mimo wszystko potrzebujesz projektu zjazdu ale o mniejszym stopniu skomplikowania możesz nawet wykonać go sam. Za samowolne włączenie się do drogi gminnej lub powiatowej groziła kiedyś kara do 70 tys zł.

Chris

W przypadku kilku działek dla których ma być budowana droga wystarczy mieć od właścicieli działek po których będzie biegła droga oświadczenie ze zgodą na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane. Jeśli któryś z właścicieli się obawia i nie chce podpisać oświadczenia, a droga jest przewidziana w miejscowym planie jako ogólnodostępna to urząd będzie go traktował jako strona postępowania i wszystkie papiery będą wysyłane do jego wiadomości.

Co do opracowania projektu zjazdu samemu to mam wątpliwości.

Pamiętaj też że projekt zjazdu jest ważny tylko 3 lata i po tym okresie jeśli go nie wykonasz będziesz musiał go robić od nowa.

Nie do końca prawda.

Ja nic nie robiłem przez 10 lat i 2 tygodnie temu udałem się do Starostwa w Lublinie i dostałem Dziennik budowy.

Teraz przepisy się zmieniły i dziennika oddzielnego nie trzeba mieć.

Robi się na zgłoszenie.

O ważności projektu w głównej mierze decyduje aktualność mapy do celów projektowych. Niektóre urzędy przyjmują że taka mapa jest ważna rok, inne 2,5 roku, a jeszcze inne wcale nie określają jej ważności. Projekt powinien być opracowany na aktualnej mapie, urzędnik oczywiście nie jest w stanie sprawdzić jej aktualności, powinien to potwierdzić projektant/geodeta.

O ważności projektu w głównej mierze decyduje aktualność mapy do celów projektowych. Niektóre urzędy przyjmują że taka mapa jest ważna rok, inne 2,5 roku, a jeszcze inne wcale nie określają jej ważności. Projekt powinien być opracowany na aktualnej mapie, urzędnik oczywiście nie jest w stanie sprawdzić jej aktualności, powinien to potwierdzić projektant/geodeta.

Ciekawe spostrzeżenia.

W moim przypadku panią urzędniczkę interesowały uzgodnienia "zurdowskie", a nie mapki.

Odnośnie map do celów projektowych, to nie ma bezterminowych, jeżeli nie ma pieczątki, lub nie jest napisane do kiedy ważna, to o jej ważności decyduje ustawa=3 miesiące. Jeżeli ustawowy termin jest inny to proszę mnie poprawić.

Po tym okresie geodeta nic z takową mapą projektową nie zrobi, będzie chciał nową.

Ciekawe spostrzeżenia.

W moim przypadku panią urzędniczkę interesowały uzgodnienia "zurdowskie", a nie mapki.

Odnośnie map do celów projektowych, to nie ma bezterminowych, jeżeli nie ma pieczątki, lub nie jest napisane do kiedy ważna, to o jej ważności decyduje ustawa=3 miesiące. Jeżeli ustawowy termin jest inny to proszę mnie poprawić.

Po tym okresie geodeta nic z takową mapą projektową nie zrobi, będzie chciał nową.

1. Uzgodnienia ZUDu dotycza uzbrojenia terenu (media), a mapa do celów projektowych dotyczy całego projektu. Co urząd to inne wymagania i zwyczaje, z tym się nie dyskutuje, tylko trzeba się dostosować.

2. Poproszę o ustawę która określa 3 miesięczny okres ważności mapy, ja niestety nie znam takiej a z chęcią dowiem się czegoś nowego. Może rzeczywiście coś przegapiłem.

3. Geodeta nic nie robi z mapą do celów projektowych. To projektant na niej opracowuje projekt zagospodarowania, a mapę dostaje właśnie od geodety.

Taki cytat z jednej ze stron biura projektowego datowany 1.12.2014 więc w miarę aktualny:

Choć przepisy dokładnie nie definiują terminu ważności mapy do celów projektowych, najlepiej jest, aby posiadała wpis z datą z ostatnich 3-6 miesięcy. W przeciwnym razie, jeśli złoży się dużo starszą mapę, urząd może zakwestionować aktualność stanu faktycznego na mapie, a Inwestora wezwać do przedłożenia nowszej mapy, lub zaświadczenia potwierdzającego stan aktualny danej mapy.

W sieci dostępne są takze wpisy z okresleneniem waznosci mapy do celow projektowych na 2 lata.

Poniosło mnie z tymi 3 miesiącami, sugerowałem się wypowiedzią mojej geodetki.

Teoretycznie ważności nie ma, a praktycznie urzędnik może nową chcieć co miesiąc.

Dotychczas spotykałem sięjednak z wyrozumiałymi urzędnikami którzy nie chcieli map sporządzonych max miesiąc wstecz.

No i pozostaje zawsze możliwość potwierdzenia u geodety że mapa jest nadal aktualna.

• 2 weeks później...

Przestrzegam przed firma jareko- montażysta okien.

Od dwóch lat staram się odzyskać pieniądze, które ode mnie wyłudził. Oszukał nie tylko mnie ale wielu innych inwestorów z forum.

Jest dłużny pieniądze nie tylko inwestorom, nie płaci firmom u których zaopatruje się w materiał montażowy.

Na FM można go znaleźć pod nickiem nikt ważny. Ważny to on jest dla nas wierzycieli.

Jeśli ktoś podobnie jak ja został przez w/w firmę oszukany to proszę o kontakt na priv.

Od dwóch lat staram się odzyskać pieniądze, które ode mnie wyłudził. Oszukał nie tylko mnie ale wielu innych inwestorów z forum.

Jest dłużny pieniądze nie tylko inwestorom, nie płaci firmom u których zaopatruje się w materiał montażowy.

Jeśli ktoś podobnie jak ja został przez w/w firmę oszukany to proszę o kontakt na priv.

Dzięki za informację.

Ile wcześniej zamawialiście drewno na dach?

Na FM można go znaleźć pod nickiem nikt ważny. Ważny to on jest dla nas wierzycieli.

Tomasz, o co chodzi? Ostatnio polecałeś mi tego Pana. Byłam nawet z nim w kontakcie. Okien nie kupiłam....