Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Idkam - jak ci się uda załatwić pozwolenie w tym roku???? :o Już masz zaadoptowany projekt, czy dopiero zlecasz adaptację? Wiem że w starostwie się troche czeka na pozwolenie, a i adaptacja troche trwa. Z moich analiz wynika, że adaptacja projektu od czasu oddania kompletu dokumentów architektowi trwa od 1m do 2m (ale są niechlubne wyjątki - nawet do 6m :wink: ). A starostwo ma na rozpatrzenie chyba 2-3 m. Podobno można w 1m. Jest już praktycznie listopad. Jesteś pewny że otzrymasz pozwolenie w tym roku.

Fizyku,

zacytowałem człowieka ... wczoraj z nim rozmawiałem, dziś mu podrzuciłem oryginały projektów i umowę z Lubzelem.

On już w piątek przekazuje dokumenty na ZUD !!!!!

Mam nadzieję, że dotrzyma słowa.

Ołowkiem wrysował dom i oczyszczalnię.

Zobaczymy, dam znaki. :wink:

Może ktoś mi podpowie ile zapłacił za oczyszczlnię i gdzie się udać?

jak gość od uzgadniania jest słowny to dostaniesz, nie zapominaj o projektach przylaczy.

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej ;-)

Niestety, nie udało się nam dotrzeć do Wukana, a szkoda - podobno bubuje dom podobny do naszego przyszłego ;-)

Widzę, że trochę zeszło na architektów. Mam wobec tego pytanie: Ile wam wyszła całość udług geodety/architekta (mówię o papierach potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowę)? U nas całość łącznie z projektami przyłączy kosztowała 2900.

najlepsze jaja są z tzw projektem zjazdu z posesji - nie może tego zrobić architekt, dorabiają sobie w ten sposób kolesie z UM :evil: W majestacie prawa. Już mi nie chodzi o kasę, ale o zasadę.

Co do ekip, nasz sąsiad za stan surowy bez dachu (180m pow. całkowitej) zapłacił 22K. Widzę, że można taniej, ale robota tej ekipy naprawdę się nam spodobała

Na spółdzielnię dalej reflektujemy, jesli będziemy już mieli konkretne wyliczenia, podam.

Kto jeszcze będzie budował z Maxa? Jestem zdecydowana na 90% na ten materiał (wcześniej chodził mi po głowie Porotherm, ale teraz sama nie wiem...)

BabaB

Hej ;-)

Niestety, nie udało się nam dotrzeć do Wukana, a szkoda - podobno bubuje dom podobny do naszego przyszłego ;-)

Widzę, że trochę zeszło na architektów. Mam wobec tego pytanie: Ile wam wyszła całość udług geodety/architekta (mówię o papierach potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowę)? U nas całość łącznie z projektami przyłączy kosztowała 2900.

najlepsze jaja są z tzw projektem zjazdu z posesji - nie może tego zrobić architekt, dorabiają sobie w ten sposób kolesie z UM :evil: W majestacie prawa. Już mi nie chodzi o kasę, ale o zasadę.

Co do ekip, nasz sąsiad za stan surowy bez dachu (180m pow. całkowitej) zapłacił 22K. Widzę, że można taniej, ale robota tej ekipy naprawdę się nam spodobała

Na spółdzielnię dalej reflektujemy, jesli będziemy już mieli konkretne wyliczenia, podam.

Kto jeszcze będzie budował z Maxa? Jestem zdecydowana na 90% na ten materiał (wcześniej chodził mi po głowie Porotherm, ale teraz sama nie wiem...)

BabaB

400 za geodete

2500 za dostasowanie z przylaczami (to bylo umowione jeszcze nie zaplacilem)

wychodzi tyle co tobie

ale u mnie jeszcze 1400 projekt

2. to się nie dogadaliśmy ... szkoda, bo byłeś i jesteś z nich zadowolony ... Dzwoniłem, jutro się z nimi umówiłem na Kalinowszczyźnie

3. jak u Ciebie Jarku sytuacja z dachem??? jesteś zadowolony??? jak wyglądało to cenowo??

?

idkam - daj znac jak sie zakonczyly rozmowy

a co do dachu - mialem male opoznienie, bo byl problem z dachowka, nie tylko, ze Maxform nie mogl zrealizowac dodatkowego zamowienia, ale nawet nie bylo tego, za co zaplacilem kilka miesiecy temu :-(

ale w koncu sie udalo :-)

wykonanie chyba moze byc, zreszta sam zobacz jak wyglada z bliska ;-)

kosztowalo mnie to 45 zl/m2, a poszlo im wszystko dosyc sprawnie - wazne jest jedno - ze ta sama ekipa robila wszystko, dzieki temu nie mialem problemow z szukaniem jednej ekipy do murowania innej do wiezby i zgrania tego wszystkiego w czasie, poprostu konczyli jedno, zaczynali nastepne

Pawson,

daj znać jak dotrze info o dekarzu na priv.

Coś mi przerzuca listy do zakładki "do wysłania" i nic :cry:

Jarku,

oczywiście dam znaki, umówiłem się po poniedziałku.

Daszek ? Ma lo wa ny !!! Oby oprócz wyglądu wszystko było OK.

Deszczowa pora tuż tuż to ocenisz :wink:

Z zewnątrz solidna robota !!

Mariusz

Czy 2,5 za dachowke Brasa Celtycka to ok, czy targowac sie jeszcze. A i okna Fakro 78/160 z nawiewem 1098zl . Odebralam pierwsza wycene i z zaskoczeniem stwierdzam ze dach z blachodachowki wycenili na wiecej niz z dachowki cementowej powlekanej. Powiedzcie czy w Omedze jest drogo.

Wg tego co opisują i oceniają Celtycka to produkt do bani ... dachówka cieńsza niż powinna być a co za tym idzie tańsza, produkowana na rynek wschodni by walczyć z konkurencją.

Cena wysoka w porównaniu do jakości (koszty reklamy ktoś musi ponieść ... kto ? konsument!!!)

Jeśli masz skomplikowany dach to tak będzie, że blacha będzie droższa od dachówki (dużo odpadów). Ja będę miał 4-spadowy (koperta) i też tak mi wycenili. Jaki masz dach?

OMEGA ... ostatnie miejsce, gdzie kupowałbym materiały. Średniej jakości produkt za wysoką cenę.

Porównując otrzymane wyceny są b. drodzy i nie do końca uczciwi.

Nie bierz sobie tego do serca ... to moje zdanie

Mariusz

Dach taki sam jak twoj tj koperta tylko prosta bez zadnych wykuszy. Nieobrazam sie za opinie o Omedze, przeciez po to zadalam to pytanie :wink: . Oni jako pierwsi oddali mi wycene, wiec skali porownawczej jeszcze niemam. Natomiast w omedze podobala mi sie obsluga, bylam w wielu innych sklepach i niechce robic anty reklamy, ale tak jak zostalam potraktowana w kilku z nich, to zastanawiam sie gdzie jest ta walka o klienta :-? .Moze zostalam tak obsluzona bo jestem kobieta i w oczach sprzedawcy uchodze za osobe ktora o niczym nie ma pojecia i z ktora niema sensu rozmawiac :-?

Dach taki sam jak twoj tj koperta tylko prosta bez zadnych wykuszy. Nieobrazam sie za opinie o Omedze, przeciez po to zadalam to pytanie :wink: . Oni jako pierwsi oddali mi wycene, wiec skali porownawczej jeszcze niemam. Natomiast w omedze podobala mi sie obsluga, bylam w wielu innych sklepach i niechce robic anty reklamy, ale tak jak zostalam potraktowana w kilku z nich, to zastanawiam sie gdzie jest ta walka o klienta :-? .Moze zostalam tak obsluzona bo jestem kobieta i w oczach sprzedawcy uchodze za osobe ktora o niczym nie ma pojecia i z ktora niema sensu rozmawiac :-?

Jak chcesz, to mogę Ci podesłać na priva namiary na godne polecenia hurtownie i odpowiedzialnych ludzi.

Pozdr

M

Witam

Aik - ja również miałem takie samo odczucie jak ty, gdy w zeszłym roku chodziłem po hurtowniach i szkałem materiałów na stan surowy.

Jedynie w Omedze potraktowali mnie jak klienta, dlatego materiały kupowałem u nich. Nie wiem dlaczego Idkam tak nie lubi Omegi, ale ja po zakończeniu stanu surowego jestem zadowolony ze współpracy.

Na dachu dostałem upust 14% od cen producenta, na Maxie ponad 20%. Materiały które mi zostały po budowie, zwróciłem im z powrotem bez problemów.

Pozdrawiam

Wiesiek

czesc

Idkam - rozmawialem z dekarzem - gosc jest OK - poleca murarza do ktorego juz wczesniej sam trafilem. Obaj budowali w tamtym roku mojemu znajomemu wielkie i skomplikowane domisko (a nie domek) i sie spisali na medal tak wiec moze sie zdecyduje.

Omega ma droga robocizne -co do materialow to raczej nie - zreszta przy materialach cena wyjsciowa nie gra zadnej roli - zalezy ile sie da urwac :):)

Podobno jest jakas super promocja na dachowke ceramiczna creatona (ktora tez podobno jest super i ach i och i ech ???) - czy ktos z Was wie cos na jej temat ??

A teraz z innej beczki - dostalem wycene na caly SSO z materialami (dobrej klasy) wyszlo ok 185-190k - az usiadlem :) to wszystko w temacie kompleksowego wykonania przez jedna duza firme ... (szczegoly na priva jak kogos interesuja)

Pozdrawiam Pawel

PS. Jakby ktos mial ziemie w okolicach zemborzyc albo slyszal o ziemi (ok. 20-30 wywrotek) to ja z checia ...:):)

Witajcie,

Omega ... trochę namieszałem. Odnoszę się do wyceny, nic nie mogę powiedzieć o współpracy.

Celtycka ? poczytałem trochę na Forum i opisałem ją w skrócie :wink:

Popytajcie innych, po to jest Forum by rozwiać wszelkie wątpliwości i się uczyć.

By później nie żałować...

Wybierajcie i decydujcie.

Witam

Aik ja mam na dachu dachówkę Braas Celtycka czerwona. Również naczytałem się różnych komentarzy na temat dachówki Braas Celtycka na forum muratora. Było tam kilka negatywnych opinii, ale przeważająca większość wyrażała się pozytywnie o tej dachówce.

Ze swojego doswiadczenia mogę powiedzieć, że z tym pękaniem to przesada. Podczas transportu było uszkodzonych kilka (5) dachówek, ale wszystkie zostały wymienione na nowe przez Omegę. Jest też trochę odpadów podczas przycinania dachówek. Dach już stoi od miesiąca i narazie wszystko jest ok.

Jednak jeszcze inna kwestia jest najważniejsza, to dostępność wszystkich asortymentów danej dachówki w hurtowni w której kupujesz dachówkę. Zawsze podczas budowy dachu może się zdarzyć że zabraknie jakiegoś rodzaju dachówki i wtedy trzeba dokupić je szybko w hurtowni bo dekarze muszą czekać. U mnie się tak zdarzyło, że musiałem dokupywać dachówki (połówki, brzegowe i gąsiory) i nie było z tym problemu. Wiem z opowiadań dekarzy, że czasami nie kończyli dachu, bo zabrakło paru dachówek i nie było ich w hurtowni. Po budowie wszystkie rodzaje dachówek jakie mi zbywały (nawet pojedyńcze sztuki) oraz inny asortyment wyposażenia dachu zwróciłem do Omegi.

Pozdrawiam

Wiesiek

Wukan tak mi sie wlasnie wydawalo ze ty masz ta dachowke. :) Moze ktos mi cos powie na temat gontow bitumicznych, bardzo mi sie to podoba natomiast niewiem jak to sie sprawdza w praniu. Niedaleko mojej dzialki jest domek podobny do mojego, pokryty wlasnie czyms takim, wyglada dosc fajnie. Zastanawiam sie tez czy cena i pokrycie jest tansze od dachowki czy blachodachowki.

Wukan tak mi sie wlasnie wydawalo ze ty masz ta dachowke. :) Moze ktos mi cos powie na temat gontow bitumicznych, bardzo mi sie to podoba natomiast niewiem jak to sie sprawdza w praniu. Niedaleko mojej dzialki jest domek podobny do mojego, pokryty wlasnie czyms takim, wyglada dosc fajnie. Zastanawiam sie tez czy cena i pokrycie jest tansze od dachowki czy blachodachowki.

Hej, też się zastanawialismy swego czasu nad gintem bitumicznym. Cenowo jest to jedno z najtańszych pokryć. Przymierzaliśmy się swego czasu do dachu wielospadowego o skomplikowanym kształcie i powierzchni 250m, dachówka wyszła ok 45K, gont ok. 33K. Blachy nie bralismy pod uwagę.

Odchodzą też niezbędne przy kryciu dachówką dodatki - mostki kominiarskie itp.

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy będziesz się dobrze czuła mając na dachu unowocześnioną wersję papy :-) Trzeba robić pełne deskowanie dachu (podnosi koszty o jakieś 3K, ja i tak zamierzam takowe zrobić). Poza tym jest to lekkie pokrycie, w razie uszkodzeń po prostu nakleja się następną wartswę.

Nie bez znaczenia był dla mnie fakt, że takie pokrycie wybrał do swojego domu znajomy, który zajmuje się zawodowo dachami (prowadzi specjalistyczną firmę) i będzie układał też nasz dach.

Ale - jednak nie. Widziałam dach z gontów, na którym porobiły się fatalne zacieki. No i jednak dachówka jakoś bardziej do mnie przemawia (ta papa ;-)) Wizualnie też dachówki wyglądają ciekawiej - gont jest bardzo cienki (nawet pokrycia z fakturą wyglądają na raczej płaskie)

Pozdrawiam

BabaB