Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zazwyczaj firmy montujące są podwykonawcami producentów okien lub ich pracownikami także w zależności które okna wybierzesz taka firma Ci zamontuje. Ja mam Oknoplastu z Lubartowa.

Też mogę polecić okna Oknoplastu. Jak robiłem wycenę dla siebie gdzieś w 2009 roku to za komplet miałem wyceny od ok. 9tys. do ponad 16 tys. Wybrałem Oknoplast co kosztowało mnie ponad 13 tys. Zamawiałem u dilera na Czechowie, ale jakiś czas temu poleciłem znajomej i też wybrali Oknoplast, ale właśnie od sprzedawcy w Lubartowie bo zrobili im tańszą wycenę. Ja wybrałem tych z Lublina bo kierowałem się też serwisem posprzedażowym, zawsze im było bliżej podjechać i wyregulować okna (wykańczanie całego budynku było robione na raty).

Miałem też przygodę z wymianą okna i drzwi balkonowych po próbie włamania - oparły się próbom otwarcia łomem (uruchomili czujki alarmu tłuczeniem w szyby) dzięki specjalnym ryglom (i nie są to okna typu WK coś tam), niestety profile potraktowane łomem odkształcają się praktycznie bezpowrotnie. Wymienili sprawnie na nowe - okazało się że już nie produkowali mojego profilu ramy, ale mieli jeszcze zapasy chyba na takie historie czy naprawy gwarancyjne.

Generalnie po jakimś czasie dokupiliśmy fabryczne moskitiery na ramkach w kolorze ram - w lecie żyć nie umierać:-)

I nie interesuj się montażem - sprzedawca sam go organizuje, nawet chyba od tego uzależniają długość gwarancji. W razie problemów zawsze walisz do jednego gościa, który nie może zrzucić winy na kogoś innego. Poza tym biorąc kupno z montażem to jedyna szansa aby zapłacić tylko 8% VATu, a to już jest pieniądz.

Też mogę polecić okna Oknoplastu. Jak robiłem wycenę dla siebie gdzieś w 2009 roku to za komplet miałem wyceny od ok. 9tys. do ponad 16 tys. Wybrałem Oknoplast co kosztowało mnie ponad 13 tys. Zamawiałem u dilera na Czechowie, ale jakiś czas temu poleciłem znajomej i też wybrali Oknoplast, ale właśnie od sprzedawcy w Lubartowie bo zrobili im tańszą wycenę. Ja wybrałem tych z Lublina bo kierowałem się też serwisem posprzedażowym, zawsze im było bliżej podjechać i wyregulować okna (wykańczanie całego budynku było robione na raty).

Miałem też przygodę z wymianą okna i drzwi balkonowych po próbie włamania - oparły się próbom otwarcia łomem (uruchomili czujki alarmu tłuczeniem w szyby) dzięki specjalnym ryglom (i nie są to okna typu WK coś tam), niestety profile potraktowane łomem odkształcają się praktycznie bezpowrotnie. Wymienili sprawnie na nowe - okazało się że już nie produkowali mojego profilu ramy, ale mieli jeszcze zapasy chyba na takie historie czy naprawy gwarancyjne.

Generalnie po jakimś czasie dokupiliśmy fabryczne moskitiery na ramkach w kolorze ram - w lecie żyć nie umierać:-)

I nie interesuj się montażem - sprzedawca sam go organizuje, nawet chyba od tego uzależniają długość gwarancji. W razie problemów zawsze walisz do jednego gościa, który nie może zrzucić winy na kogoś innego. Poza tym biorąc kupno z montażem to jedyna szansa aby zapłacić tylko 8% VATu, a to już jest pieniądz.

Tak z ciekawości ile płaciliście za moskitiery?

Tak z ciekawości ile płaciliście za moskitiery?

Aż zajrzałem w papiery, wychodzi na to że nakłamałem troszkę, 15 szt. okien kosztował nas równo 12 tys. , a moskitiery wzięliśmy do 13 sztuk (m.in. pominęliśmy te balkonowe), ale jak duże okna były dzielone to braliśmy tylko do jednej połówki i to wyszło równo 1800 zł. Nie robili pomiarów tylko zamówili na podstawie specyfikacji, którą mieli zrobioną przy zamawianiu okien.

• 4 weeks później...

Hej

Przymierzam się do budowy domku. Obserwuje forum i mało jest osób z Puław i okolic - tak mi się wydaje, lub nie chcą się ujawniać :)

Chętnie bym poznał "kontakty" tj. architektów do adaptacji projektu, kierbuda, ekipe budowlaną itp., itd., etc., Doświadczenia w budowaniu, różne rozwiązania i pomysły. Sporo się i tak już dowiedziałem, ale namiary na poczciwych ludzi chętnie bym zanotował.

Wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Poszukuje:

1. Namiary na firmę wykonującą wylewki (jeszcze nie wiem czy sami czy zlecimy)

2. Godnego polecenia hydraulika (chcą chłopaki sami robić, a ja mam pewne obawy ... :()

3. Czy cena 22 zł/m2 z materiałem za tynki cementowo wapienne jest Ok?

Bardzo dziękuje za wszelkie inf.- próbuje zgrać wszystko, żeby sprawnie poszło: zimą instalacje elektryczne i hydraulika; wiosną tynki i wylewki.

Pozdrawiam budujących

• 2 weeks później...

Przepraszam za tak długą przerwę, nie mogłem pozbierać się po przeprowadzce.

margolcia 2908- 22 zł za tynki cw z materiałem to dobra cena, jak zdecydujesz się, to zapytaj ekipę jaka będzie ostatnia warstwa, są fajne wygładzające.

Jak chcesz hydraulika to też mogę dać namiary na tego, który u mnie robił.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, jestem na etapie wyboru okien. Rozpatruje 3 szybowe z firmy:

- ms okna, model MsLine+, profil sześciokomorowy salamander, okucia maco

- oraz Domel na profilu gaelan 6komorowy 83mm, 3 szybowe, okucie winkhaus

Różnica cenowa +-4500 (wraz z roletami) na korzyść domela.

Ktoś miał może styczność z tymi firmami?

Szukam godnego polecenia fachowca od tynków, wylewek, elewacji oraz hydraulika. Budowa w okolicach Lublina

Witam, jestem na etapie wyboru okien. Rozpatruje 3 szybowe z firmy:

- ms okna, model MsLine+, profil sześciokomorowy salamander, okucia maco

- oraz Domel na profilu gaelan 6komorowy 83mm, 3 szybowe, okucie winkhaus

Różnica cenowa +-4500 (wraz z roletami) na korzyść domela.

Ktoś miał może styczność z tymi firmami?

Szukam godnego polecenia fachowca od tynków, wylewek, elewacji oraz hydraulika. Budowa w okolicach Lublina

U nas robił i polecam P.Mariusz Straczewski M-Tynk tel. 695 157 202

Hydraulik Trzciński Robert Zakład Usługowy Wod.-Kan.-C.O.-Gaz tel. 606 460 280

Pozdrawiam