Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Witam :-) Niestety, tym razem nie udało się nam dotrzeć na spotkanie :-(, ale trójka maluchów sprawia, że człowiek jest zasami czdziebko mniej mobilny. Mam nadzieję, że zostanie nam wybaczone, oraz że pizza była smaczna, a atmosfera gorąca ;-)

Jeśli kierownik jeszcze aktualny, poproszę o namiary

Dzisiaj będziemy mieli wycenę, gdyby ktoś był zainteresowany, służę konkretami

BabaB

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zapraszamy wylicytowania przedmiotów przekazanych przez forumowiczów na II aukcje dla Nikoli.

Na chwilę obecną licytujemy:

1. Obrazek namalowany przez Osowę zobacz obrazek

2. Obrazek wyszywany przez Tolę zobacz obrazek

3. Butelka legendarnego 'kompociku' od Emems

4. Koszulka z emblematem osoby która wylicytuje tą koszulkę, przekazne przez Emems

5. Kubek z logo Muratora

6. Kubek z logo Muratora

7. Kask budowlany z logo Muratora

Zapraszamy do licytowania, z radością przyjmiemy również inne przedmioty na licytacje.

Adres licytacji:

http://www.dlanikoli.prv.pl

Przypominamy nr konta:

Stowarzyszenie Przyjaciół Osób Niesłyszących i Niedosłyszących 'Człowiek - Człowiekowi'

ul. Pstrowskiego 1; 01-943 Warszawa

PKO S.A. IV O/W-wa

47 1240 1053 1111 0000 0443 2036

koniecznie z dopiskiem:

Na zakup implantu ślimakowego dla Nikoli Żybury

W sprawach organizacyjnych kontakt [email protected]

Edzia & Maksiu

Hej :-)

Co byśmy nie spadli na drugą stronę ;-) wstawię zgrubną wycenę robocizny, jaka dostałam. Wypowiedzcie się proszę na temat cen.

Technologia: Max 29, ceramika/betonowa na dachu z pełnym deskowaniem, powierzchnia użytkowa 150m, bez podpiwniczenia

Roboty ziemne 3900 :o

Betonowanie ław, zbrojenie, izolacja 800

Ściany ław fundamentowych 3800

Izolacja pionowa 400

Ściany zewn. parter 6900

Ściany wewn. parteru nośne 1200

Ściany wewn. działowe 1100

Kominy 900

Strop monolityczny 6400 :o

Słupy 500

Ściany poddasza zewn. 3500

Ściany działowe 2000

Kominy 1800

Kominy cegła klinkierowa 500

Schody wewn. 1700

Razem 38 000

Dach (raczej u innej ekipy będzie) 10500

Zaznaczyłam to co wydaje mi się przesadzone. Ciekawa jestem Waszej opinii (wiadomo, że to wszystko do negocjacji ;-))

BabaB

Witaj,

Mi suma Twojej kalkulacji wyszła 35400 ??

u nas:

powierzchnia użytkowa 139,20 m2

+ powierzchnia grażu 18,90 m2

powierzchnia zabudowy 131,10 m2

kubatura netto 440,00 m3

wysokość budynku 8,88 m

liczba pokoi 5

liczba łazieniek 2

garaż 1

opis: Dom z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, przeznaczony dla 4-5 osobowej rodziny. Na parterze znajduje się część dzienna i gospodarcza oraz gabinet, a na poddaszu zlokalizowano część nocną z sypialniami oraz łazienkę z pralnią.

Fundamenty + ściany + stropy + tarasy + schody (bez dachu) - 15000

Firma z polecenia

Wg mnie ciut u Ciebie dużo ...

Ostateczna decyzja należy do Ciebie ... Chyba, że to z materiałem :wink:

Witaj,

u nas:

powierzchnia użytkowa 139,20 m2

+ powierzchnia grażu 18,90 m2

powierzchnia zabudowy 131,10 m2

kubatura netto 440,00 m3

wysokość budynku 8,88 m

liczba pokoi 5

liczba łazieniek 2

garaż 1

opis: Dom z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, przeznaczony dla 4-5 osobowej rodziny. Na parterze znajduje się część dzienna i gospodarcza oraz gabinet, a na poddaszu zlokalizowano część nocną z sypialniami oraz łazienkę z pralnią.

Fundamenty + ściany + stropy + tarasy + schody (bez dachu) - 15000

Firma z polecenia

Wg mnie ciut u Ciebie dużo ...

Ostateczna decyzja należy do Ciebie ... Chyba, że to z materiałem :lol: :wink: :wink:

Rzeczywiście różnica spora (bez materiału :-() - albo u mnie dużo, albo u Was mało :-)

Skąd jest ta ekipa - może mają jakichś poszukujących budowy dobrych i uczciwych kolegów??? Jeśli tak, z radością ich przesłuchamy :-)

No i jak rozumiem jest to wybitnie "system gospodarczy" tzn nie-firma ;-) Czy podpisywaliście z nimi umowę? Mam nadzieję, że koszty podczas roboty nie wzrosną...

Tą ekipę "złapaliśmy" z budowy sąsiada - postawili mu dom naprawdę bardzo ładnie. No i jest to firma...

Czekam z niecierpliwością na opinie w kwestii ceny poszczególnych robót

Pozdrawiam

BabaB

Rzeczywiście różnica spora (bez materiału :-() - albo u mnie dużo, albo u Was mało :-)

Skąd jest ta ekipa - może mają jakichś poszukujących budowy dobrych i uczciwych kolegów??? Jeśli tak, z radością ich przesłuchamy :-)

No i jak rozumiem jest to wybitnie "system gospodarczy" tzn nie-firma ;-) Czy podpisywaliście z nimi umowę? Mam nadzieję, że koszty podczas roboty nie wzrosną...

Tą ekipę "złapaliśmy" z budowy sąsiada - postawili mu dom naprawdę bardzo ładnie. No i jest to firma...

Ekipę 3-4 osobową polecił mi człowiek z hurtowni, z której będę kupował materiały.

Ekipa, jak twierdzi bardzo solidna choć nie za szybka :wink:

Umowę podpiszę.

Ceny nie wzrosną.

Mogę człowieka polecić Wam jak chcecie?

M

Ekipę 3-4 osobową polecił mi człowiek z hurtowni, z której będę kupował materiały.

Ekipa, jak twierdzi bardzo solidna choć nie za szybka :wink:

Umowę podpiszę.

Ceny nie wzrosną.

Mogę człowieka polecić Wam jak chcecie?

Pewnie, że chcemy :-)

bb: duzo

ja mam dom ok 200m2 z podpiwniczeniem ekipy murarskie chca w granicach 22-25 + dach w granicach 12-15

firma to pojecie wzgledne, zalezy czy mowisz o duzej (np OMEGA) czy o gosciu ktory tym rozni sie od majstra ze go nie ma na budowie ...

WG mnie tak wlasnie to wyglada ze wiele "firm" to po prostu jeden gosc ktory swego czasu mial tyle zlecen ze wzial sobie dogadla dwie ekipy murarzy do wspolpracy i teraz juz tylko nimi ZARZADZA - wg mnie to wada bo gadasz z nim i on zrobi dobre wrazenie ale gosc ktory muruje moze byc do niczego.

pozdrowka

bb: duzo

ja mam dom ok 200m2 z podpiwniczeniem ekipy murarskie chca w granicach 22-25 + dach w granicach 12-15

firma to pojecie wzgledne, zalezy czy mowisz o duzej (np OMEGA) czy o gosciu ktory tym rozni sie od majstra ze go nie ma na budowie ...

WG mnie tak wlasnie to wyglada ze wiele "firm" to po prostu jeden gosc ktory swego czasu mial tyle zlecen ze wzial sobie dogadla dwie ekipy murarzy do wspolpracy i teraz juz tylko nimi ZARZADZA - wg mnie to wada bo gadasz z nim i on zrobi dobre wrazenie ale gosc ktory muruje moze byc do niczego.

pozdrowka

Pawson, te 22-25 to już z fundamentami? W tej wycenie właśnie fundamety mi sporo za drogo wychodzą...

Wrzucę parę info o naszych kosztach.

Domek 140 m2 bez podpiwniczenia - właśnie kilka dni temu zakończyliśmy dach.

Wykonanie fundamentów, ścian i stropów powierzyliśmy jednej ekipie. Kosztowało nas to:

Fundamenty włacznie z wykopami - 2300

Ściany, kominy i stropy - 10 000 ( + około 2000 kosztowało nas wyżywienie ekipy - byli z dość daleka, nawet spali u nas na budowie )

Dach - 11 000 ( ceramika )

To jest tylko robocizna.

Nie stęskniliście się za mną??

Miałem problemy z netem - i trochę mało czasu.

Rozmawiałem z ekipą (dwóch gości z polecenia - budowali u mojego kolegi - a ten dostał namiar od swojego kumpla - któremu budowali wczesniej). Robią wszystko - oprócz roboty ciesielskiej (mają znajomych, którzy zrobią wieźbę). Za stan surowy (fundamenty, posadzki, stropy, ściany oraz położenie dachówki + obróbki dachu) zapowiedzieli - ....

16-17 tys zł !!!!!!!!!!

Uważam że cena jest OK. Potem zrobią docielenie - 20zł/m2. O robocie w środku - jescze nie ustalałem.

Niestety - albo stety - u nich słowo droższe pieniędzy - robią bez faktury i umowy - ale birą kasę dopiero po zakończeniu kolejnego etapu. Zrobią fundamenty całe - płacę , zrobią ściany - płacę - itd.

Robią rzeczywiście dobrze, są uczciwi, nie piją przy robocie.

Nie interesuje mnie też koszt ich wyżywienia i zakwaterownia. Chcą mieszkać w okolicach budowy - jak bedzie stan surowy - to w domu.

Co Wy na to???

Jeszcze informacja dla zainteresowanych ubezpieczeniem Domu w Budowie. Zmieniło się w tym tygodniu. Przy spełnieniu kilku warunków możemy ubezpieczyć chałupkę w budowie w rozszerzonym zakresie o kradzież elementów stałych (drzwi, okna, grzejniki, piece) + dewastacja. Co prawda trzeba spełnić kilka warunków, ale chyba warto. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na priv, ale od razu zaznaczam - odpowiedź dopiero w poniedziałek (na tyle świerzy temat - że jesczze dokładnie nie doczytałem). Jeśli chodzi o firmę ubezpieczeniową to chodzi oczywiście o Wartę.

Witam Grupę

Informujemy, że w II licytacji na rzecz Nikoli zebraliśmy

na dzień : 20 listopada godz. prawie 10-ta ....625 zł + pieniążki grupy szczecińskiej 770 zł RAZEM 1395 zł.

Czy powtórzymy wynik I Licytacji / 3410 zł/ ?

Wierzę, że tak , że mimo obecnego, trudnego okresu finansowego uda nam się!!! .

Pozdrawiamy i zapraszamy do wzięcia udziału w licytacji

Edzia&Maksiu

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36615

Witam wszystkich,

od ubiegłego tygodnia dzwonię po geodetach i właściwie nic nie wskórałam. Byłam umówiona na telefon z jednym geodetą, ale mnie olał. Zastanawiam się nad jedną rzeczą, jest bezrobocie, nie ma pracy, ludzie są biedni, itd., a tu jak człowiekowi chcę dać kasę to mnie po prostu olewa :evil: . Raz mu się przypomniałam, ale drugi raz nie bedę dzwonić i się narzucać. Nie to nie. Znajdzie się inny, który zechce.

A myślicie, że jakiś geodeta zrobi mapki jak jest taka pogoda? Śnieg może stopnieje. Jak nie to chyba trzeba będzie czekać do wiosny :( . A myślałam, że załatwimy pozwolenie na budowę w czasie zimy, a na wiosnę coś zaczniemy już budować.

Idkam - chyba jeszcze raz zadzwonię do geodety, którego numer telefonu dostałam od ciebie.

Pozdrawiam

Marta