Ella 03.01.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Ellu - życzę powodzenia w pisaniu i już nie mogę się doczekać ciągu dalszego. Ja i najlepsza z żon jesteśmy fanami Twojego dziennika. Prawie za każdym razem jak wchodzę na forum to kontroluję - czy czegoś nie przybyło - a tam - pustakowa cisza wciąż rozbrzmiewa. Tak więc zadbaj o wiernych fanów. Obiecuję, postaram się - pewnie pod koniec miesiąca, po sesji . I będzie to spora dawka wspomnień, bo działo się, oj działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 03.01.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Zbyszek ma rację - ograniczajmy nerwy. Mamy się razem budować i podbudowywać a nie kłócić. Yares zapłacił 100% - bo takie były warunki. Gdyby nie zapłacił - mógłby być na naszym etapie budowy (czyt. papiery, oferty). Nic więcej to nie oznacza. Takie były warunki - nasze szczęście RHM, że nie budowaliśmy wtedy bo nas też trafiałby szlag tak jak innych. Jestem jednak przekonany (co już zresztą pisałem), że aktualnie sytuacja jest trochę inna i chyba nie można jej porównywać do tego co działo się rok temu. Sami przyznaliście - że problemy ominęły mało którą firmę (choć wyjątki się zdarzały). Dzisiaj my nie musimy wpłacać całej kasy, wiec możemy dyktować warunki my - klienci, a nie jak rok temu - sprzedawcy. Cieszę się że ta sytuacja trochę wynormalniała.Ellu - powodzenia we wszystkich sesjach. Cierpliwie czekamy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 04.01.2005 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Szykuję się do zakupu nowej działki pod Lublinem. Mam tylko jeden problem nie ma pojęcia po ile takie działki za m2 idą. Kierunek w tym momencie jest dla nie mniej ważny. Czym bliżejj Lublina tym lepiej ale raczej niedalej niż 10km. Narazie ogólnie chcę się zorientować. W związku z czym mam do was prośbę. Czy moglibyście mi podać orientacyjnie po ile kupiliście swoje działki pod dom? - ile was kosztowała taka działka i jej wielkość szerokość x długość - w jakim rejonie się znajduje - sprzedają tam w okolicy dalej działki ? Jeśli wam się chcę możecie poradzić gdzie w ogóle najlepiej teraz kupić ziemię pod swój nowy dom. Jakieś ciekawe okolice pod Lublinem, niska cena, przyjazne urzędy (lub też nie wrrr), dobry dostęp do mediów itp. pierdoły. Za wszelkie informacje dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 04.01.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 cześć Martiii, działka koło Świdnika w Krępcu - 10km do Lublina 1. kosztowała ponad 20 tys. (750m2 - 30x25) 2. osiedle domków jednorodzinnych 2km od Świdnika 3. sprzedają, sprzedają, ale w okolicy pogadaj w razie czego z Rafałem z forum - dawno się nie ujawniał pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 04.01.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Witaj Martiiii - Moja działka kosztowała śmiesznie tanio, ale było to 9 lat temu. Ja będę budował w Dąbrowicy - równe 10 km od centrum Lublina. Z tego co wiem ceny działek w moich okolicach oscylują 4-6 tys zł za ar. Nie są tanie. (My tyle daliśmy za całą działkę - 18 arów). Jeśli chodzi o urzędy - to i tak większość spraw i tak będziesz załatwiać w starostwie. Jeśli chodzi o gminy - to bywa różnie. W Jastkowie jest OK. Przynajmniej dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.01.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Martiiii - napisałam Ci coś niecos na szybko na priva - sprawdź skrzynkę BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 04.01.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Gromy się posypały. Źle, cholera...Nie dobrze. Hmm...Napiszę tylko tak: moi znajomi kupowali wiosną i nie płacili 100%, choć też im "sugerowano". Jednak nie zapłacili 100%, bo zwyczajnie nie zgadzali się na takie warunki. Zaznaczę to po raz kolejny, ostatni: nie zapłacili 100% przed tylko część, resztę po i wszystko mieli na czas. No takie są doświadczenia. Tacy są klienci. Takie są firmy. Różne są, nie. A komentarzy nie chcę zachowywać dla siebie, bo to sprzeczne z ideą forum. Yares, Ella, fizyk...jeżeli czujecie się dotknięci wypowiedzią - przepraszam, bo nie było moim zamiarem urazić kogokolwiek, jeżeli zrobiłam to, to sorki. Martiii - działki w kierunku Krasienina (gmina Niemce) - 20 arów, 2 000,00 zł/ar - wiosną ub. roku. Wcześniej, okolice Snopkowa - od 4 000,00 zł/ar.Gmina - przyjazna. Mam też dobre zdanie o gminie w Jastkowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 04.01.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 RHM - bez przesady - wcale nie czuję się urażony. Przecież w żaden sposób o tym tak nie napisałem. Tak więc oświadczam, że nie uraziłeś mnie żadnym swoim mailem. Jestem zwolennikiem pisania prawdy (nawet tej najgorszej;)) na temat firm, bo to przecież jest w naszym interesie. Ale proponuję wszystkim - Uśmiechnijcie się!!!!!!! Oszczędzajmy się. Zbierajmy siły i przygotowujmy formę na wiosnę - na sportowo-budolwany sezon 2005. Czeka nas wiele konkurencji typu: - biegi (od urzędu do urzędu) z przeszkodami (urzędnicy), - konkurencje intelektualne (negocjacje) - ćwiczenia z podejmowania ryzyka (wybór wykonawców), - ćwiczenia siłowe (przepychanki z wykonawcami oraz nosznie cegieł) 3majcie się zdrowiutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 04.01.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 No witam, witam, ponownie. Czasami się odzywam. Jak zaczne budować, to będę tu częściej. Dzięki BabaB odczytałem, innym też dzięki za informacje. ... ale chętnie zobacze innych ceny za działki Wiecie możę ile działki kosztują w Nałęczowie (prawie w samym cetrum)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.01.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 No witam, witam, ponownie. Czasami się odzywam. Jak zaczne budować, to będę tu częściej. Dzięki BabaB odczytałem, innym też dzięki za informacje. ... ale chętnie zobacze innych ceny za działki Wiecie możę ile działki kosztują w Nałęczowie (prawie w samym cetrum)? W samym centrum (ul. Słoneczna) widziałam po 80 PLN/m. Dobra cena lubelska. Pod Nałęczowem (za) - nawet 7/m BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 04.01.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Witam wszystkich znajomych i nieznajomych! trochę mnie nie było - fakt ale zamierzam się pojawiać coraz częściej bo i widoki na budowe kożystniejsze guit! siemasz stary! jednak będziemy sąsiadami - ładnie podałeś mój login -" rafał " w życiu by mnie gość nie znalazł!!! ale spox! Niestety po sprzedaży własnego M3 mam (narazie) tylko gościnny dostep do netu dlatego tak sporadycznie się pojawiam ale niedługo to się zmieni! Plany się realizują, działka kupiona- krępiec za świdnikiem, więcej info na " emalię" bo nie wiem kiedy znowu tu zajrzę! Pozdrawiam wszystkich a zwłaszcza tegorocznych inwestorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 04.01.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 RHM - bez przesady - wcale nie czuję się urażony. Przecież w żaden sposób o tym tak nie napisałem. Tak więc oświadczam, że nie uraziłeś mnie żadnym swoim mailem. Jestem zwolennikiem pisania prawdy (nawet tej najgorszej;)) na temat firm, bo to przecież jest w naszym interesie. Ale proponuję wszystkim - Uśmiechnijcie się!!!!!!! Oszczędzajmy się. Zbierajmy siły i przygotowujmy formę na wiosnę - na sportowo-budolwany sezon 2005. Czeka nas wiele konkurencji typu: - biegi (od urzędu do urzędu) z przeszkodami (urzędnicy), - konkurencje intelektualne (negocjacje) - ćwiczenia z podejmowania ryzyka (wybór wykonawców), - ćwiczenia siłowe (przepychanki z wykonawcami oraz nosznie cegieł) 3majcie się zdrowiutko Dla Fizyka: ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 04.01.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Witam Wszystkich, chcę wziąć 120000 PLN kredytu we frankach, to mniej więcej 45500 CHF przy dzisiejszym kursie. Nie powinienem obawiać się wzrostu kursu w niedalekiej przyszłości (patrz wykres - link) i problemu ze wzrostem kapitału do spłacenia??? http://waluty.onet.pl/2,1,365,waluta.html Jeśli kurs by wrócił do wartości z 17.05.2004 musiałbym oddać 22000 PLN więcej !!! Co Wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 05.01.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 RHM - tu sie nikt nie obraza, zwrocilem tylko uwage, zeby mniej dosadnie wyrazac swoje opinie, jesli dotycza innej osoby stmara - no fakt, popisalem sie Rafal - bardzo sie ciesze zatwiaj i buduj idkam - jest takie powiedzenie, wg ktorego zadzialaem - bierz kredyt w walucie, w ktorej zarabiasz jakby nie patrzec - z kazdej strony jest ryzyko, a reszta to spekulacje, takie same jak to, ze do konca 2004 euro mialo byc warte ponad 5 zl pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 05.01.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Idkam - wg mojej maleńkiej wiedzy ekonomicznej najgorsze co można zrobić, to zadłużyć się walutowo w tzw dolince kursowej, a takowa chyba nastąpiła. Z wyliczeń typu ryzyko walutowe/cena kredytu wynika, że franka opłaca się brać do poziomu jakieś 2,65-2,70 PLN. Poziom krytyczny - 2,40. Ale trudno tak naprawdę wyczuć, co stanie się w długim okresie. Podobno w tym roku złotówka ma być w miarę silna i stabilna. Mi by też przydała się taka wiedza, zwłaszcza podejrzewam koło marca-kwietnia, kiedy to udamy się po kredyt I też interesują mnie raczej niskie raty - mamy zamiar go spłacić szybciej po sprzedaży mieszkania. Także i nam frank po głowie chodzi... A co u nas - mamy maleńki postęp z mediami - jeśli jeszcze uzyskamy 100% akceptacji sąsiadów - możemy ruszać (W KOŃCU) z pozwoleniem na budowę . Jak to nastąpi, to się upiję... Musimy mianowicie zmodyfikować projekt doprowadzenia wody, żeby móc doprowadzić sobie gaz po realnych kosztach. Woda jest realizowana dzięki sporej inwestycji z udziałem gminy na podstawie ogólnego projektu. Żeby to zmienić potrzebna była "ścieżka zdrowia" w urzędach. A gaz mamy 20m od działki, tylko doprowadzany będzie tzw traktem pieszym, w którym nie zmieszczą się 4 instalacje. Musieliśmy poprosić o zaniechanie budowy wodociągu na tym odcinku. Ale jeśli sąsiedzi się zgodzą (ustną zgodę już mamy, właściwie chodzi o jednego sąsiada), będziemy mieli gaz, bo już szcerze mówiąc różne rzeczy mi po głowie chodziły... BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 05.01.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Guit - nie mów za wszystkich. Każdy ma prawo się obrazić. Również każdy ma prawo wyjaśnic swoje intencje. I ewntualnie przeprosić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 06.01.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 idkam - zamierzam zaciagnać dokładnie taki sam kredyt jak ty (120 000 PLN) no i cały czas mam dylemat -czy w CHF czy w złotych. Obecnie nie jest dobry czas na zaczynanie kredytu w walucie ponieważ jest ona faktycznie w dołku i na początku rata kredytu jest bardzo atrakcyjna. Gorzej jak waluta podrożeje- i wtedy . jak mozesz to pozwlekaj z kredytem i dalej obserwuj co się bedzie działo z walutą! CHF nie osiągnął jeszcze minimum. Najlepsze efekty daje kredyt zaciagany w "średnicy" waluty- nic wtedy cię nie dziwi. Niestety budowa raczej nie może zbyt długo czekać... Jeśli masz taka mozliwosć w kredycie(banku) to czasem opłaca sie przewalutować kredyt- nawet kilka razy w przeciagu np. 30 lat (mimo kosztów). Mi się jeszcze nie spieszy (kredyt w lipcu/sierpniu) ale chyba jednak zaryzykuję CHF bo mimo skoków innych walut, ruchy franka nie obciażały wielkimi stratami w ub. roku Daj znać (najlepiej na emalie) jesli znajdziesz ciekawą ofertę kredytu hip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 06.01.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 guit- somsiedzie! wiesz gdzie jest ulica szeroka w nowym krępcu? na rogu stoi "surowy' domek państwa K. a moje działka jest w głębi za tym domkiem - jeszcze nie ogrodzona! jednak będziemy razem "pogrywać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 10.01.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 ło )) bardzo mnie to cieszy już czyszczę struny! pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.01.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Witam Śniegu nie ma, a grupa w zimowy sen zapadła... Mam pytanie do "postawionych" i zaawansowanych - w jaki sposób załatwialiście barak na budowę? Co lepiej - zwykły blaszak czy jakiś kontener? Czy można coś takiego wynająć (i za ile)? Pewnie przywozi się toto dźwigiem... Pozdrówka dla wszystkich mniej lub bardziej zimowo zrelaksowanych BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts