Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Witam wszystkich,

dzisiaj oddaliśmy projekt do adaptacji. Teraz tylko czekać "aż się zrobi" i składamy papiery do pozwolenia na budowę.

Mamy jeszcze jeden dylemat, mianowicie szambo czy poś? Najważniejsza kwestia to kasa, ale też grunt u nas nie najlepszy do poś, wprawdzie na części działki mamy grunt piaszczysty, ale to w końcu działki i aby ją tam zrobić trzeba by było ciągnąć wszelkiego rodzaju rurki ze 30 m. I nie wiemy. Chyba zdecydujemy się na szambo. Co o tym myślicie? A co wy macie?

Dobrej nocy życzę i kolorowych snów :wink: .

Marta

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Chcieliśmy wynająć. Obdzwoniliśmy firmy budowlane. Usłyszeliśmy, że nie praktykują. Postanowiliśmy kupić garaż-blaszak, ale wychodziło coś ponad 1200,00 zł. I taki...bez okien i drzwi. Na materiały by się nadawał, ale jako pomieszczenie socjalne dla ludzi nie bardzo. Przez "Anonse" zaczęliśmy szukać baraku. Trafiliśmy na ogłoszenie: barakowóż (bez kół) plus blaszak za 800,00 zł. Znegocjowaliśmy na trochę mniej. Plus transport z HDS, ok. 400,00 zł do 20 km poza miastem. To tyle. Będziemy chcieli to sprzedać, może jesienią. :wink:

cześć

tez szukaliśmy jakiegoś garażu, ale w końcu nie kupiliśmy - budowaliśmy bez :)

co do szamba/POŚ, to nawet jeśli grunt jest słabiej przepuszczający, to stosuje się piaskową podsypkę pod drenaż i spełnia to swoja funkcję...ja tam polecam jednak POŚ :)

Ella - znalazło się coś co wygląda jak rękawiczki, może to Twoje? ;)

pozdr,

Adaptacja branżowa - kanalizacja zrobiona. Jeszcze prąd. W pierwszym tygodniu lutego będę miał komplet dokumentów do starostwa. Mam nadzieję ...

Jeśli chodzi o budowę - to jednak zaryzykuję firmę - jeszcze dam ofertę do 2-3 miejsc. Zobaczymy.

Paweson - daj znać. Rozmawiałem o tamtym komisie - znajdziemy znajomych.

pozdrawiam

Ojej, widzę, że mój blaszak robi karierę :o :D .

Rzuciłam na razie wstępne hasło, nad ceną muszę się dopiero zastanowić :wink: , dam znać za jakiś miesiąc.

Weźcie jednak pod uwagę rzecz następującą: przy kupowaniu od producenta macie w cenie transport i złożenie konstrukcji na miejscu, a przy kupowaniu z drugiej ręki trzeba o wszystko zadbać samodzielnie, co może być czasem uciążliwe (lub kosztowne). Dlatego przekalkulujcie to sobie dobrze przed decyzją :wink: .

pozdrawiam

Zbyszek - niezła musiała być imprezka w weekend jak do dzisiaj widzisz podwójnie :D

Byłem dzisiaj w dwóch firmach - w Omedze i Lubopolu. W przyszłym tygodniu będę miał wyceny. Natomiast podjałem decyzję - nie buduję systemem gospodarczym - tylko wezmę firmę + nadzór inwestorski. Wiem że będzie drożej. Mam nadzieję odbić sobie różnicę na VATcie. Mam też nadzieję zaoszczędzić na wydatkach na lekarstwa (na uspokojenie)i zabiegi -np psychoterapie :D

Jeśli ktoś szuka ekipy - to mogę polecić ludzi z których zrezygnowałem. Są Ok - ale mnie już nie interesuje systm gospodarczy. Za fundamenty, stan surowy (porotherm) oraz dachówkę ceramiczną (bez wieźby dachowej) chcieli ode mnie 16 tys. zł. Jeśli ktoś chce namiar toproszę o info na priv.

Witam wszystkich Forumowiczów na Lubelszczyżnie. Czytam Wasze wypowiedzi ok.3mies. na wiosnę planujemy zacząć,działka jest pozwolenie też jesteśmy na etapie poszukiwań ekipy może to zbyt póżno ale może sięuda z Waszą pomocą oczywiście.Będę bardzo wdzięczna za pomoc i rady,bo wiem Ze większość z Was już to przeszła co mnie (nas)teraz czeka Pozdrawia.Margolcia-może ktoś rozpozna mnie

Witam w nowym roq, spoznione zyczeniadla wszystkich!

Witam Kwiatek 73

Mapi, my budujemy w Motyczu i dowiadywalismy sie troche na temat POŚ, niestety gmina nie przewiduje zadnej pomocy :-( wszystkie koszty trzeba poniesc samemu. Czy warto...? o to trzeba zapytac ludzi ktorzy juz maja, np quit

Jak wszystko pojdzie dobrze to i nasz blaszak bedzie pozna wiosna do sprzedania :-)

pozdrowki dla wszystkich inwestorow :wink: