Senser 01.03.2005 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Ula a mam pytanko...gdzie się mieści ZUD??A druga kwestia...czy jak długo będziesz przyjmować ziemie??Bo tak sobie myślę, że za parę miechów będe kopać szambo i z chęcię bym się pozbył gliny, którą wydobęde przez to szambo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.03.2005 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Ula a mam pytanko...gdzie się mieści ZUD??A druga kwestia...czy jak długo będziesz przyjmować ziemie??Bo tak sobie myślę, że za parę miechów będe kopać szambo i z chęcię bym się pozbył gliny, którą wydobęde przez to szambo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.03.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Senser, ZUD miesci sie w starostwie. Pojdz do geodetow i tam spytaj. To chyba naprzeciwko... A z gliny to Ty se polep garnki... BTW, przylaczam sie do apelu Uli i sam chetnie przyjme z 20 wywrotek piachoziemi itp. Pozdro Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A może być glino piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.03.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Zalezy czy mierzymy ilosc piasku w glinie, czy gliny w piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Łopata piasku i 10 m3 gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.03.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Spytam siostry. To ona u nas w rodzie zajmuje sie ceramika i wypalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Oooo na biznes to darmo nie oddam....No może tą łopatę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 02.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Dostaniesz udzial... Tylko nikomu wiecej ani slowa. Moze byc talerz, albo miska. Wybieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 02.03.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A gruz ceglany Was interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Oj chyba Bobo się dom nie spodobał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 02.03.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Hej! ZUD, tak jak mówi Jayer, znajduje się w starostwie, na parterze. Wchodząc wejściem od strony gminy, tym tylnym, to należy skręcić od razu w prawo. To ostatnie drzwi po lewej stronie. A jeśli chodzi o wywrotki to powiem, że Jayer potrzebuje tyle, co dla nas stanowi zaledwie kroplę. W naszym wypadku najlepiej byłoby podnieść cały teren do wyskości ulicy, ale ta będzie niebawem utwardzana co oznacza, że jeszcze troszkę się podniesie. Na dzień dzisiejszy mamy 1.30 niżej, a metrów powierzchni 2.000. Zakładając, że na zwykłej wywrotce mieści się 8 m3 czegokolwiek, to łatwo policzyć ile nam potrzeba. Tylko nie liczcie, bo się przerazicie! Z tego powodu zastanawiamy się, czy nie odpuścić sobie kupna mniejszej działki obok. Co prawda kusi, bo cena bardzo atrakcyjna, ale wtedy dojdzie jeszcze 100 wywrotek do nawiezienia. Rzecz jasna zaczniemy od nawiezienia tam, gdzie będzie stał dom i gdzie będzie komunikacja ogrodowa. Może pokusimy się na staw? Choć z uwagi na naszego czworonoga kochającego każdą wodę jest to niewskazane. Za to jaką ilość piachu byśmy dzięki temu zyskali?! Senser - glino piasek jaknabardziej! A jeśli zmiesza się go z gruzem ceglanym od Bobo30 to wyjdzie coś bardzo ciekawego i wcale nie lichego. Najwyżej dokupię piach i zmieszam. A obiętość dzięki Wam będzie większa. Na spodnie warstwy wszystko się nada. Ekspertyza geotechniczna wykazała, że u nas i tak jest glina mniej lub bardziej piaszczysta, więc zżyliśmy się z myślą o podwójnym drenażu (przy domu i na całej działce). Jeyer, zdeklaruj się co chcesz? Czy gruz ceglany Cię interesuje? I jakie ilości? Ustalmy podział przed działaniem. Jeśli potrzebujesz 20 wywrotek to myślę, że maksymalnie powinieś wziąć tego 8 wywrotek. Resztę powinno stanowić coś bardziej przepuszczalnego, abyś nie miał wiecznych kałuż. Jeśli rozważasz drenaż to nad nim też powinna być warstwa przpuszczalna, albo mądrze położona glina poprzedzielana piaskiem. Jakoś się tym podzielmy zawczasu. Bobo30 i Senser powiedzcie proszę czy te glino piachy i gruzy ceglane są na Waszych działkach, czy u kogoś innego? Macie transport czy do nas należy jego organizacja? Jakie przewidujecie terminy odbioru? Jakie ilości macie? I napiszcie na priv do mnie i Jayera swoją cenę, koniecznie! Pozostająca w super nastroju właścicielka ziemi w Odrano-Woli ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Konkretyzując... Ale już na serio...Ja będe kopać dół pod szambo, jak wiadomo 10 m3. I w miejscu w którym ono będzie to niestety 100% gliny (nawet bez szpadla). Szambo będe montował może jakiś czerwiec (??) może wcześniej, dokładnie nie wiem...Więc będe miał do zbycia ok 8 m3 czystej gliny, której nie chcę widzieć u siebie na działce, a którą to oddam za kwotę 0,00 zł (najlepiej przelewem) z ew. waszym/twoim transportem.Nie wiem czy taki temat by cię Ula wogóle interesował...U mnie będzie podczas kopania koparka, więc można by zgrać wtedy ew. transport, jeśli wogóle by cię to interesowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 02.03.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Hejka! Skonsultowałam sprawę ze Sławkiem i ustaliliśmy, że najlepiej byłoby tę glinę dać na tył działki, tam gdzie płynie Rokicianka, aby stanowiła barierę gdyby woda w rzeczce podniosła się. Taka ilość gliny w ogólnej ilości jaką potrzebujemy jest jaknajbardziej do przyjęcia, przecież to zaledwie promil! Za to Sławek ma inne zdanie. Złożenie jej pod rzeczką jest naszym kompromisem. Nawet uznaliśmy, że to świetny pomysł. Największym problemem (ale niekoniecznie) może być pora Twoich, Senser wykopów. Do tego czasu chcielibyśmy mieć sprawę z nawózką z głowy. Chyba, że nawieziemy tylko tyle, aby można było stawiać dom jednocześnie przesuwając na później podniesienie reszty terenu. Wszystko zależy od tego, czy uda nam się nawiązać kontakt z atrakcyjnymi dostawcami piachu. Jeśli będą bardzo atrakcyjni i nie będą ograniczeni ilościami to szalejemy, ale jeśli napotkamy przeszkody, to będzie opóźnienie i zupełnie ralne stanie się zabranie gliny z Twoich oczu. Jeśli będziesz znał konkretniejsze terminy to proszę o informacje. Gdyby odezwał się do Ciebie Jayer z lepszą propozycją to jasne, że nie będziemy rościć pretensji. ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.03.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Do tego czasu chcielibyśmy mieć sprawę z nawózką z głowy. Tak też myślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 02.03.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Głowa do góry! Nie będzie tak źle. Coś wymyślimy. Przecież z podniesieniem terenu ma problem większość z budujących w tych okolicach. A i ja nadal mam chrapkę na tę glinę. ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.03.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Ula i Sławek. Czy waszą działkę specjalnie wyszukaliście czy też dostaliście w spadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.03.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Ula i Sławek. Czy waszą działkę specjalnie wyszukaliście czy też dostaliście w spadku ? Ano widzisz....wychodzi nieobecność na spotkaniach...byłbyś wtedy w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 03.03.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 No właśnie... Ale odpisuję, taka wredna nie jestem. Działkę sami znaleźliśmy. A dlaczego pytasz? Czyżbyś sądził, że to scheda i kłopoty, które na nas spadły nie są na własne życzenie? Są, są Pozdrawiam. xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 03.03.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Oj chyba Bobo się dom nie spodobał... genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts