Igrek 24.09.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Ja Ci nie podam ceny ani nie polecę składu. Tak się składa, że ostatnio mocowałem na swoich 12 cm styropianu różne gniazda, włączniki i lampy. Te rzeczy mają małe otwory na wkręty mocujące, problemy stwarzają też łby tych wkrętów. Doszedłem do tego, że największe jakie mogę zastosować to zestaw wkręt z kołkiem o średnicy 8mm. Najdłuższy jaki znalazłem to 16 cm a więc tylko 4 cm w bloczku. Są dłuższe kołki ale o średnicy 10 mm i ich łby nie mieszczą się w obudowie (puszce) gniazda lub włącznika zewnętrznego. Mając tę wiedzę, jak przeczytałem Twojego posta to zacząłem się zastanawiać w jaki sposób poradzisz sobie z zawieszeniem/zamocowniem czegokolwiek na takim grubym styropianie. Mam nadzieję, że Ty wiesz albo znajdziesz dobrego doradcę. A teraz moja odpowiedź Ja sam planuje ocieplenie 20cm styropianem i również się nad tym zastanawiałem aż znalazłem gdzieś na FM taki TIP DIY - po prostu w miejscu gniazdka, puszki itp naklejasz bloczek np. z y-tonga odpowieniej grubości a na to "cieniej" styro Ja mam ocieplenie 20tką zrobione, puszki osadzali majstry od ocieplenia, na klej do siatki, trzyma dosyć, wiadomo że mocniejsze walnięcie i "puści" ale chyba nie w tym rzecz by napierać na gniazdo. Jedno jest pewne gniazdko musi "lekko chodzić"- niestety te tanie się nie sprawdzają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 25.09.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 dobrzy dekarze: - Pan Janusz "vel Diablo" vel "Diabel" wspolpracujacy z dachluxem, robi szybko i dobrze, zadnych przeciekow przy kominie itp, tel. 607 144 038 - Pan Jan z Brwinowa z ponad 35 letniem doswiadczeniem, tel. 506 391 113. Co do deskowania i papa to ABSOLUTNIE TAK!!! 1. lepiej chroni przed przechodzeniem ciepla w lato do pomieszczen 2. ciszej podczas deszczu 3. cieplej w zime zimno mniej wnika, cieplo mniej ucieka 4. sztywniejsza konstrukcja dachu. Z doswiadczenia swojego jako inwestora polecam: - deskowanie + papa termozgrzewalna (bo przybijajac gwizdziami ktos trafi miedzy deski, dziurka zostanie) - plyty OSB + papa przybijana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 25.09.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Potrzebuje PILNIE osoby do wykonywania ogolnobudowlanych prac typu, tu cos wykuc, tutaj cos zamurowac, tutaj pomalowac, tutaj polozyc kawalek plytek itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 25.09.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 dobrzy dekarze: - Pan Janusz "vel Diablo" vel "Diabel" wspolpracujacy z dachluxem, robi szybko i dobrze, zadnych przeciekow przy kominie itp, tel. 607 144 038 - Pan Jan z Brwinowa z ponad 35 letniem doswiadczeniem, tel. 506 391 113. dzięki wielkie RL. A nie znasz może stawek za położenie dachówki i blachodachówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 26.09.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Joanna&Tomasz dziekuje za odpowiedz, jakiej firmy macie piec, cwu, sterowanie? ja rozmawialem ze specjalista z vaillanta i powiedzial mi ze nie moze byc 2 sterowan (pewnie takich z czujnikiem) gdyz piec by wariowal, jakie wy macie? Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C, zasobnik 120l Galmet, znalazłam taki temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocioł-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce&highlight=Kocio%C5%82+Junkers+Cerapur+Smart+14-3C+praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 26.09.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Witam, Ja się chciałem spytać o instalacje ogrzewania podłogowego, czy Ci z was, którzy takowa posiadają mieli robione jakieś projekty? wyliczenia? czy po prostu przyszedł hydraulik i położył rurki? jak macie rozwiązane sterowanie tym systemem? jedno sterowanie i 1 temperatura na cały dom czy w każdym pokoju sterowanie? Już kiedyś pisałam, że projekt to pierwszy krok do dobrze działającego centralnego. Musi być określone zapotrzebowanie na ciepło w Twoim domu dla każdego pomieszczenia oddzielnie po to żeby określić moc poszczególnych płyt grzewczych, przekrój rur, rozstaw rur, temp. zasilania itd. Jeżeli chodzi o sterowanie to każde pomieszczenie można oddzielnie wysterować czyli ustawiać sobie temp. w każdym pomieszczeniu według potrzeb. Robi się to po to żeby jak najoszczędniej i najwydajniej wykorzystać ogrzewanie w domu. I do tego najlepiej dodać kominek z płaszczem wodnym to już oszczędności są naprawdę duże - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 27.09.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 prosze namiary na firmy/osoby ktore profesjonalnie wykonaja audyt zapotrzebowania na cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azusa 28.09.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam, Czy ktoś robił projekt budowlany zjazdu? Potrzebuję namiary na projektanta z uprawnieniami drogowymi, który mi taki projekt opracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 29.09.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 RL prosze namiary na firmy/osoby ktore profesjonalnie wykonaja audyt zapotrzebowania na cieplo Taki audyt powinien zrobić instalator lub firma która będzie Ci robić instalacje CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 29.09.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ja sam planuje ocieplenie 20cm styropianem i również się nad tym zastanawiałem aż znalazłem gdzieś na FM taki TIP DIY - po prostu w miejscu gniazdka, puszki itp naklejasz bloczek np. z y-tonga odpowieniej grubości a na to "cieniej" styro No i do tego jest to Forum, które bardzo sobie cenię. Dzięki Qter, już dwojgu znajomym w międzyczasie podpowiedziałem Twój sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 30.09.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 "No i do tego jest to Forum, które bardzo sobie cenię. Dzięki Qter, już dwojgu znajomym w międzyczasie podpowiedziałem Twój sposób." Spoko Cieszę się że pomogłem PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanio 30.09.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam, parę postów wcześniej był poruszany temat wiercenia studni ----- więc przypomniałem sobie że została mi pompa ( zakupiona od Pana Paluchowskiego) - chętnie odsprzedam za niewielkie pieniądze ( płaciłem 250 , więc 50%) lekko przechodzona sprawna. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 01.10.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Gdzie w okolicach Pruszkowa lub Nadarzyna można kupić części do gazu propan-butan? Chodzi mi o zawory przełączające na butle 11kg, czy dysze do kuchenki na propan-butan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 01.10.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 a może ktoś z forumowiczów potrzebuje porothermu 25 cm?? mam do sprzedania 5 palet zostały mi z budowy. Towar oryginalnie zafoliowany, nie ruszany. Mam jeszcze jakieś dwa nadproża i troche stępli - 3 m. Do odbioru w Owczarni, obok Milanówka. W razie zainteresowania porszę o kontakt: 604 246 525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hektorek 01.10.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam, mam dwie sprawy: 1. dziękuję wszystkim Forumowiczom za namiary na działki - od miesiąca posiadamy już nasz własny "areał" do zagospodarowania, 2. a co się z tym wiąże, trzeba by coś tam pobudować ... Wszelkie sprawy papierkowe w toku, więc choć drewutnia przed zimą by się przydała, żeby kilka rzeczy pod dach schować. Może znacie pana - cieślę, stolarza, "złotą rączkę", który podjąłby się zbudowania szopki drewnianej? Prosta konstrukcja 5x3 m., towar mamy, tylko czasu brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajt 01.10.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 polecam cieślę p. Józefa tel.508-932-160 obecnie buduje dom w okolicach Międzyborowa. Uważam, że taniej będzie używanyy garaż blaszany 5x3. można kupić nawet za 500PLN nowy 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hektorek 02.10.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 chcielibyśmy, żeby drewniak został stałym elementem ogrodu, marzy nam się coś takiego: http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/12/29/82/73/1229827364 byłoby i gdzie drewno "przewietrzyć"... Dzięki za namiar, jutro zadzwonię, mam nadzieję, że nie będzie to zbyt drobna robota dla kogoś kto stawia domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 03.10.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 witam ponownie a osobom kończącym budowę polecam wykonanie świadectwa energetycznego- dla forumowiczów cena atrakcyjna gospodarz zapytam sąsiadów bo zanim im gaz podłączyli to 1,5 roku jechali na butlach ale im chyba instalator wsio kupował. Starn z forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 04.10.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Potrzebuję pomocy w dwóch tematach:-fachowca poleconego od rolet okiennych-fachowca do wykonania poręczy(barierek) schodowych drewnianych-mogą być z,, formy marketowej'' Pozdrawiam.Budowa w Żabiej Woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 04.10.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 czy ktoś może polecić stolarza do wykonania drewnianych balustrad balkonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts