kosik76 01.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ?2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 01.10.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Napisał Pan, że w ostatniej chwili zdecydowaliście się na reku. Czyli generalnie dom macie z kominami ze wstępnym założeniem wentylacji grawitacyjnej? Zainteresowało mnie to bo właśnie budujemy dom, na dniach lejemy strop więc kominy już w połowie wybudowane. O istnieniu WM + GWC nie miałam pojęcia wcześniej. Nie wiem czy jest sens zakładać to teraz. Właściwie to ostatni dzwonek by podjąć decyzję. Czy można zrobić WM+ GWC w budynku zaprojektoanym na WG? Kusi mnie ta perspektywa mniejszych rachunków za gaz. Czy trzeba starać sie o jakieś nowe pozwolenie? Zaślepiać kominy? W ogóle w jaki sposób się za to zabrać? Będę wdzięczna za uwagi. Dodam że teren gliniasty poziom wód wysoki - to w kontekście rur do GWC - nie wiem czy ma znaczenie Witam, kominy wentylacyjne u nas były już wymurowane razem z kominem, w pomieszczeniach po prostu zamurowaliśmy otwory. GWC nie mamy. Instalacje reku i odkurzacza centralnego wykonała nam firma Gomar z Radomia, na kanałach TuboFlex firmy NedAir i reku też tej firmy, wykonali też przewierty przez strop żelbetowy. Kanały są średnicy chyba 8 czy 10cm więc łatwiej je schować w styropianie bądź wełnie skosów, a nawet jak są w pomieszczeniu to zabudowanie ich nie rzuca się tak w oczy jak przy rurach spiro 20cm. My jesteśmy zadowoleni z tego rozwiązania, choć było trochę droższe niż rury spiro. Teraz na rynku jest chyba sporo systemów rur o małej średnicy, a nawet kanały prostokątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 01.10.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 jesli ma być wentylacja mechaniczna to w stropie należało by zostawić przepusty aby łatwiej było przeprowadzić potem ruryzgadza się. najprostsza metoda - zadzwonić/napisać do jednej z firm, która oferuje wykonastwo WM z prosbą o ofertę i zaznaczyć, że za tydzień lejesz strop, więc żeby rozrysowali ci położenie otworów, nawet jeśli do tego czasu nie udostępnią ci projektu (ponieważ zwykle za projekt się płaci lub wykonują go dopiero jak podpiszesz umowę). Kominy mozna należy zaślepić - ale tu dużo jeszcze zależy od projektu WMNajlepiej ich w ogóle nie budować a jak się już wybudowało - po co zaślepiać? Chyba że o zaślepianiu otworzu przyłączeniowego na dole mówimy ja u siebie np. mam grawitacyją w kotłowni a mechniczną w pomieszczeniach mieszkalnych)Correct. Bo w pewnych przypadkach nie można nawet robić grawitacyjnej. Opisują to warunki techniczne-cośtam dot. budowy domów, np. nie można w garażu, w pomieszczeniu z kominkiem można, ale tylko jeśli w tym samym pomieszczeniu jest i nawiew, w kotłowni chyba można, ale jeśli piec na paliwo stałe, to tylko na warunkach jak obok, tutaj nie jestem pewien - ja się nie zdecydowałem na WM w kotłowni (piec na paliwo stałe). jak jest wysoka woda gruntowa to robi sie glikolowe GWC - droższe trochę od rurowego ale działa...Droższe i lepsze wykonawcy twierdzą, że w przypadku glikolowego GWC lepiej, jak jest wysoki poziom wód gruntowych - lepiej wtedy działa. do wszystkiego mozna wziąć firmę alebo zrobić samemu (ja tak zrobiłem)A ja wziąłem firmę. jak się patrzę, jak oni to zrobili to bym nie dał rady. Ale jest w tym pewien minus - to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 01.10.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ? 2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? AD.1 - Nie AD.2 - Ja tego samego dnia, którego odebrałem pozwolenie na zamieszkanie, pojechałem z tymi papierami do Pruszkowa a tam pani zmieniła mi taryfę od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 01.10.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 "Napisał kosik76 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ? 2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? AD.1 - Nie AD.2 - Ja tego samego dnia, którego odebrałem pozwolenie na zamieszkanie, pojechałem z tymi papierami do Pruszkowa a tam pani zmieniła mi taryfę od ręki." hej, gdzieś mi się obiło o uszy, że żeby zmienić taryfę z budowlanej na "normalną" wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu prac budowlanych - nie trzeba miec dopuszczenia budynku do urzytkowania... trzeba poszukac albo zapytać w swoim zakładzie energetycznym.. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 01.10.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Szukam taniej ekipy do wykonania ogrodzenia (podmurówka + osadzenie ogrodzenia kupionego przeze mnie u tej samej lub innej ekipy). Termin "na już" Polećcie proszę kogoś taniego, bo jak słyszę cenę 18 tysięcy za 34 metry bieżące (w tym brama z napędem) za proste, niemal hipermarketowe ogrodzenie, to mnie szlag trafia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 02.10.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ? 2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? Ad.2. Mi w Pruszkowie udało się zmienić taryfę bez odebrania budynku. Ad. 1. nie orientujecie się czy w powiecie pruszkowskim PINB przyjeżdżają na kontrole na zakończenie budowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 02.10.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ? 2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? ad. 1 - nie ad. 2 - w Konstancinie - wymagane było uprawomocnione pozwolenie na użytkowanie (tak było w 2010 roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 02.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Poszukuję opinii o firmie Polski Komfort.Macie może u siebie od nich rekuperacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 02.10.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 "Napisał kosik76 Mam pytanie do osób, które już zakończyły budowę w powiecie grodziskim 1) Czy po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy, był u Was na kontroli PINB ? 2) Czy do PGE o zmianę prądu budowlanego można wystąpić od razu po złożeniu zawiadomienia czy dopiero po odbiorze ? AD.1 - Nie AD.2 - Ja tego samego dnia, którego odebrałem pozwolenie na zamieszkanie, pojechałem z tymi papierami do Pruszkowa a tam pani zmieniła mi taryfę od ręki." hej, gdzieś mi się obiło o uszy, że żeby zmienić taryfę z budowlanej na "normalną" wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu prac budowlanych - nie trzeba miec dopuszczenia budynku do urzytkowania... trzeba poszukac albo zapytać w swoim zakładzie energetycznym.. PZDR Qter to samo mi powiedział elektryk; jak tynkarze skończą robote to wystarczy oswiadczenie kierownika budowy o zakończeniu prac i reszte załatwi tj. zmiane taryfy z budowlanej na użytkową czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 02.10.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jakiś 1-2 miesiące temu ktoś podawał na forum namiary na Pana od konteneru z Pruszkowa. Jeden kontener mieliśmy z okolic Grodziska (12 m3) za 700 PLN a drugi wziąłem już od niego j KP-7 (7m3) za 400 PLN. Generalnie jestem zadowolony. Załadowaliśmy go (tego 7m3) na maxa objętościowo i Pan trochę pomarudził, ale zabrał. Namiary na Pana z Pruszkowa - 601953430 Pamiętajcie tylko, że każdy kontener, niezależnie od wielkości można załadować max do 4,5-5 ton. Inaczej samochód go nie dźwignie. dzięki za info, zastanawiam się czy będą mogli go zostawić na kilka dni no może tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 03.10.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam sąsiadów, gdyby ktoś potrzebował psa do pilnowania podwórka, to się polecam: http://www.morusek.pl/ogloszenie/127687/Piekna-Suka-Owczarek-Niemiecki-3-letnia/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustaszki 03.10.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam proszę o polecenie firmy robiącej kompleksowo tarasy - tj. wylewka, ocieplenie, izolacje, drewno egzotyczne. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOSIEK 03.10.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam wszystkich na forum. Jestem świerzynką na Waszym forum i pewno od samego początku zrobie coś nie tak, ale potrzebuje pomocy. Postanowiłam sié budowć w Nadarzynie i się zaczeło . Muszé zrobić do pozwolenia na budowé badanie geologiczne gruntu , czy ktoš z Państwa mógłby mi kogoš polecič ? z góry bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek60 03.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam wszystkich na forum. Jestem świerzynką na Waszym forum i pewno od samego początku zrobie coś nie tak, ale potrzebuje pomocy. Postanowiłam sié budowć w Nadarzynie i się zaczeło . Muszé zrobić do pozwolenia na budowé badanie geologiczne gruntu , czy ktoš z Państwa mógłby mi kogoš polecič ? z góry bardzo dziękuje. pan kociszewski, 228256223, 3 odwierty w marcu 2012 900 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOSIEK 04.10.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 A od czego zależy liczba odwiertów ? Bo to chyba ma duży wpływ na cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek60 04.10.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 A od czego zależy liczba odwiertów ? Bo to chyba ma duży wpływ na cenę ? dom na planie niesymetrycznego krzyża, więc wyszedł trójkąt- 3 odwierty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 04.10.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Szukam taniej ekipy do wykonania ogrodzenia (podmurówka + osadzenie ogrodzenia kupionego przeze mnie u tej samej lub innej ekipy). Termin "na już" Polećcie proszę kogoś taniego, bo jak słyszę cenę 18 tysięcy za 34 metry bieżące (w tym brama z napędem) za proste, niemal hipermarketowe ogrodzenie, to mnie szlag trafia... Zadzwoń tutaj http://www.ogrodzeniabetonowe.yoyo.pl/kontakt.html Nam Pan Waldemar robił i wstawiał bramę przesuwną z furtką i cena była dość konkurencyjna jak na Grodzisk. Zapłaciliśmy za 4m bramy i furtkę z podmurówką i obsadzeniem 4,5 k PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik76 04.10.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Czy ktoś na forum ma jeszcze jakieś namiary na plastikowe beczki 200L w okolicach GM.Kupiłem 3 z pralni w GM, ale potrzebuję jeszcze 2 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 05.10.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 koledzy i koleżanki a może macie jakiś sprawdzony namiar na drewno kominkowe w dobrej cenie i suche, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts