Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja sam malowałem :) Zajęło mi to dwa tygodnie urlopu po 14 godzin dziennie ale przynajmniej mam się czym chwalić :D

Zaraz, zaraz chyba jakaś pomyłka...Bobo pyta o elewację zewnętrzną a ty chyba piszesz o wew??

I to mnie właśnie przeraża...14 godzin dziennie...przez dwa tygodnie... o nieeeee panie tak nie może być :-)

U nas będą w sumie 3 osoby do tego malowania....więc może trochę krucej a ponad to...nie kryjemy docelowo, grunt, 2 x biała i dziękuje :-)

No chyba że biała, to może krócej. Naszą sypialnię musiałem malować 4x żeby był ładny jednolity kolor. Tak niestety jest z farbami, które mają dużo pigmentu. Nie licz, że 2x wystarczy na gipsokartonach, szczególnie zielonych. No chyba, że masz gładź gipsową po całości, u mnie niestety szpachlowane były tylko spoiny. Upierdliwe jest zabezpieczanie wszystkiego, wyklejanie zwłaszcza gotowych łazienek. Poza tym nagle widzisz ogromną ilość zaprawek do zrobienia, których wcześniej nie widziałeś. No to je robisz, ale trzeba poczekać aż wyschną, przeszlifować i dopiero malować. Krótko mówiąc schodzi dużo czasu.

wg, może u mnie? :D jaką farbą?

Dzięki mam dosyć na najbiższe 5 lat. Co do farby polecam polecaną na forum Tikurillę lateksową - Optiva 20 do łazienek do reszty Optiva 5. Moge stwierdzić że jest o niebo lepsza od Duluxa - lepiej się rozprowadza, nie chlapie, ładnie kryje. No i po pomalowaniu Optiva 20 wytrzymuje 5000 (tak to nie pomyłka) szorowań. Przy tym jest tańsza od Duluxa. Elewacji nie malowałem osobiście ale wykonawcy byli b. zadowoleni i ciągle chwalili farbę - silikonowa firmy Kabe. Bardzo wydajna.

Co do malowania... Zgadzam sie z Wg, ze najgorsze jest oklejanie i zabezpieczanie. Jeszcze dodalbym od siebie akrylowanie rogow i malowanie sufitow, zwlaszcz tych z zielona plyta...

Osobiscie malowalem prawie wszedzie 3 razy. Pod kolor najpierw gruntowalem, potem 1 raz na bialo i dopiero kolor i 2 razy wystarczylo. Wszedzie mam Duluxa. Moim zdaniem jest ok.

Tylko jedna sciane malowalem 4y razy, ale to osobna historia :-)

wg, może u mnie? :D jaką farbą?

Dzięki mam dosyć na najbiższe 5 lat. Co do farby polecam polecaną na forum Tikurillę lateksową - Optiva 20 do łazienek do reszty Optiva 5. Moge stwierdzić że jest o niebo lepsza od Duluxa - lepiej się rozprowadza, nie chlapie, ładnie kryje. No i po pomalowaniu Optiva 20 wytrzymuje 5000 (tak to nie pomyłka) szorowań. Przy tym jest tańsza od Duluxa. Elewacji nie malowałem osobiście ale wykonawcy byli b. zadowoleni i ciągle chwalili farbę - silikonowa firmy Kabe. Bardzo wydajna.

Włodek,

A gdzie kupowałeś tą farbę - ma na myśli Tikurillę? Gdzieś w naszych okolicach?

pozdr.

Tomek

Witam!

Właśnie dowiedziałam się o Waszej grupie przy okazdji pytań o koszty zakupu działki w okolicach Pruszkowa. Czy ktoś możesz mi podpowiedzieć czy 90 tys zł za 834 m2 to dużo? Działka bez mediów (50 m do podciągnięcia), 5 min. do stacji WKD (co centrum jedzie około 25 min.) Dzięki za opinie!!!

Włodek,

A gdzie kupowałeś tą farbę - ma na myśli Tikurillę? Gdzieś w naszych okolicach?

pozdr.

Tomek

Kupowałem w dwóch miejscach. W hurtowni na Kłobuckiej (chyba się nazywa AZBud) bo tam jest najtańsza - ceny hurtowe i jeszcze dają zniżkę. Tam kupowałem jasne kolory bo liczą cenę bazy i dopłatę za pigment. Kolory bardzo intensywne kupowałem w Leroy Merlin bo tam mają stałą cenę niezależnie od koloru i przy dużej ilości pigmentów wypadało taniej. Na Kłobuckiej rozrzut jest niezły - kolor b. jasny kosztuje np. 160 zł (o ile dobrze pamiętam) za 9 l, a bardzo intensywny złoto-pomarańczowy ponad 300 zł. W Leroy Merlin wszystkie kolory około 200 zł i można targować zniżkę.

wg, kto malował Ci elewację zewnętrzną? Gruntowałeś ją?

Malował mój stały wykonawca (nie polecę bo zdaje się teraz jeździ ciężarówką w Budokruszu). U mnie ściany były najpierw tynkowane tynkiem cementowo-wapiennym, potem zaciągane gładzią Cekol do elewacji i szlifowane, na koniec gruntowane gruntem "Pufas" kupionym w Leroy Merlin i malowane farbą silikonową Kabe.

Witam ponownie,

Bardzo potrzebuje Waszej pomocy... Pisałam jakiś czas temu o mojej działce ( gmina Brwinów) - że trzeba ją uprzątnąć i czy macie namiary na kogoś, kto może to zrobic za rozsądną cenę - wyrównanie terenu, wywiezienie śmieci, troche starych cegieł.

Sama borykam się z tym wszystkim i bardzo ciężko mi idzie.

Rozmawiałam z jednym "fachowcem" i miał się tym zająć, ale od dłuższego czasu nic się nie dzieje. Nie chciałam mu dać żadnych pieniędzy z góry, więc on się nie spieszy...

Jeszcze nie zaczęłam budowy a już mam dosyć. Nie mam czasu pilnować wykonawców - dużo pracuję, żeby zarobić na ten mój wymarzony dom. Rozmawiałam z miejscowymi ludźmi - niby mówią, że mogą się tym zająć, ale sami nie wiedzą ile za to wziąć pieniedzy. Jakie są w ogóle rozsądne ceny za takie prace? Czy możecie mi kogoś polecić? Proszę...

Witam!

Właśnie dowiedziałam się o Waszej grupie przy okazdji pytań o koszty zakupu działki w okolicach Pruszkowa. Czy ktoś możesz mi podpowiedzieć czy 90 tys zł za 834 m2 to dużo? Działka bez mediów (50 m do podciągnięcia), 5 min. do stacji WKD (co centrum jedzie około 25 min.) Dzięki za opinie!!!

to rozsądna cena. sprawdź czy nie ma w poblizu jakiś dodatkowych atrakcji, typu zakład mechaniki pojazdowej ... a gdzie konkretnie?

aśka

Kupowałem w dwóch miejscach. W hurtowni na Kłobuckiej (chyba się nazywa AZBud) bo tam jest najtańsza - ceny hurtowe i jeszcze dają zniżkę. Tam kupowałem jasne kolory bo liczą cenę bazy i dopłatę za pigment. Kolory bardzo intensywne kupowałem w Leroy Merlin bo tam mają stałą cenę niezależnie od koloru i przy dużej ilości pigmentów wypadało taniej. Na Kłobuckiej rozrzut jest niezły - kolor b. jasny kosztuje np. 160 zł (o ile dobrze pamiętam) za 9 l, a bardzo intensywny złoto-pomarańczowy ponad 300 zł. W Leroy Merlin wszystkie kolory około 200 zł i można targować zniżkę.

dzięki Włodek, to pewnie spróbuje na początek w Leroy'u bo tam mam najbliżej :)

pozdrawiam

Tomek

Witam ponownie,

Bardzo potrzebuje Waszej pomocy... Pisałam jakiś czas temu o mojej działce ( gmina Brwinów) - że trzeba ją uprzątnąć i czy macie namiary na kogoś, kto może to zrobic za rozsądną cenę - wyrównanie terenu, wywiezienie śmieci, troche starych cegieł.

Sama borykam się z tym wszystkim i bardzo ciężko mi idzie.

Rozmawiałam z jednym "fachowcem" i miał się tym zająć, ale od dłuższego czasu nic się nie dzieje. Nie chciałam mu dać żadnych pieniędzy z góry, więc on się nie spieszy...

Jeszcze nie zaczęłam budowy a już mam dosyć. Nie mam czasu pilnować wykonawców - dużo pracuję, żeby zarobić na ten mój wymarzony dom. Rozmawiałam z miejscowymi ludźmi - niby mówią, że mogą się tym zająć, ale sami nie wiedzą ile za to wziąć pieniedzy. Jakie są w ogóle rozsądne ceny za takie prace? Czy możecie mi kogoś polecić? Proszę...

Wysłałem na priv.