Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrawiam Wszystkich !!!

Będe budowal w Ksiazenicach okolice Grodziska Mazowieckiego w marcu 2006 roku jak na razie poszukuje elektryka ktory zrobi mi przylacze elektryczne czy ktos zna takiego z okolic ktory nie zdziera ?

Wlasnie czekam na warunki techniczne nie wiem czy bede mial pozwolenie do marca a jak nie to zrobie na zagospodarowanie dzialki.

pozdrawiam.Tomek.

Mam takiego jednego, który niestety tani nie jest, ale wart jest wydania tej kasy. Nasz murarz mówił, że widział różnie rozporwadzone instalacje przez różnych elektryków, ale ten jest najlepszy. Podobno prawdziwe dzieło sztuki. Na dokładkę pracuje (wraz z żoną) w ZE Pruszków przez co wiele może. Dziś jedziemy dać mu zatwierdzone przez starostwo projekty. A on sam je zgłosi w odpowiadającym mu terminie. Bo to jest tak, że ZE od dostarczenia mu projektów ma 3 miesiące na podłączenie. Ale Ty nie wiesz kiedy tak napawdę ono nastąpi. Może nawet za miesiąc. Do tego czasu w twoim domu musi być już rozprowadzona instalacja. Tak więc on sobie dopasuje termin rozprowadzenia instalacji w domu do tereminu wykonania przyłącza. Bardzo możliwe, że będzie nawet startował w przetargu na przyłącze naszej działki do sieci energetycznej. Jeśli chcesz telefon do niego to daj jakoś znać. Niebawem (ale może to być z naszej winy nawet w styczniu) poznamy jego ofertę i będziemy mogli podzielić się wrażeniami. ula

No dach mi się zamyka własnie.....

Myślałam o zasłonięciu otworów, ale nie wiem czy folią czy deskami czy wszystko jedno????? Czy osłania się jakoś mury przy fundamentach?????

I jeszcze jedno a propos dachów - czy jest gdzies na forum jakaś skondensowana wiedza dotycząca tego, na co zwrócić uwagę odbierając dach? Wiem, że kierowni budowy, że inspektor, że dekarze z polecenia i towar też nie z firmy "Krzak" ale jakoś mam niedosyt, że za mało wiem i co: podpiszę odbiór a potem mi się zawali.....

Jakoś tak te dachy najwięcej sił ze mnie wydarły z całej budowy i troche panikuję :/

Na odbiór dachu najlepsze są opady deszczu....jeśli nic ci nie cieknie to OK, drugi egzamin to topniejący śnieg....ale tego dowiesz się wtedy kiedy on topnieje...o co w zasadzie nie tak trudno teraz....Najbardziej newralgiczne punkty na dachu dla topniejącego śniegu to krokwie koszowe...zalegający śnieg potrafi nie puścić wody a ta będzie się pchać na boki...

Witajcie,

Dawno mnie tutaj nie było, gdyż sporo pracy w robocie, no i w domu także jest co robić. W końcu doczekałem się drzwi wewnętrznych PORTY - właśnie się montują. Obecnie czas oczekiwania wynosi około 12 tygodni!!! Więc jeśli ktoś z Was by planował... polecam wziąć to pod uwagę.

Poza tym udało się zainstalować antenę telewizyjną na dachu (oczywiście nie sam to robiłem). Moje spostrzeżenia - warto pomyśleć o tym już na etapie wykonywania pokrycia dachu - a właściwie, kiedy dach jest pokryty folią i przybite są łaty - wówczas dostęp do komina (jeśli tam planujecie to zainstalować) jest bajecznie prosty. W przeciwnym razie - tak jak to było np. u mnie - trzeba się z tym nieźle nagimnastykować - zwłaszcza przy pogodzie jaka jest teraz.

A wrażenia z mieszkania w domu? Super i z każdym dniem jest jeszcze lepiej :-)

Trzymajcie się ciepło

pozdr.

Tommi

Witajcie,

Dawno mnie tutaj nie było, gdyż sporo pracy w robocie, no i w domu także jest co robić. W końcu doczekałem się drzwi wewnętrznych PORTY - właśnie się montują. Obecnie czas oczekiwania wynosi około 12 tygodni!!! Więc jeśli ktoś z Was by planował... polecam wziąć to pod uwagę.

Poza tym udało się zainstalować antenę telewizyjną na dachu (oczywiście nie sam to robiłem). Moje spostrzeżenia - warto pomyśleć o tym już na etapie wykonywania pokrycia dachu - a właściwie, kiedy dach jest pokryty folią i przybite są łaty - wówczas dostęp do komina (jeśli tam planujecie to zainstalować) jest bajecznie prosty. W przeciwnym razie - tak jak to było np. u mnie - trzeba się z tym nieźle nagimnastykować - zwłaszcza przy pogodzie jaka jest teraz.

A wrażenia z mieszkania w domu? Super i z każdym dniem jest jeszcze lepiej :-)

Trzymajcie się ciepło

pozdr.

Tommi

cześć, Tommi. widze czasami jak miotasz sie po podwórku... kiedy wpadniesz do mnie?

i jak ci się widzi moja chałupka????

Vat jeszcze nie. Wnioski można składać od 1 stycznia. Nie ma chyba jeszcze tej listy materiałów do odpisania sporządzonej przez ministerstwo. :evil:

Na razie mam zamiar zrobic zestawienie faktur. Do kier. bud. jeszcze nie dzwoniłam. Ale zadzwonie jutro do Urz. Skarbowego. Może juz maja jakies wytyczne.

Szukam kogos do położenia paneli laminowanych (chyba to będzie na podłogach).

Wg kto i za ile Wam kładł?

To wywiało to na wakacjach 8) Jakies huragany były. 8)

Taki żarcik.