Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

zapomnielem odpowiedziec :D czy to drogo. Wydaje mi się że nie, bo za sama skrzynkę przewód i i inne detale idstalacyjne zaplacilem 1400 zł+120 zł za złożenie wniosku niewiem ile za sam licznik i dwa słupy, no i za wspomnieny ekspres żadne projekty i zudy mnie nie interesowały. dalem 120 zł a za 2 tygodnie pojechalem na dzialke obejżałem moje przyłącze i wreczylem 3 tysiące. i po wszystkim jakie to proste. (Skladalem wniosek w RE konstancin Jeziorna w normalnym trybie , zmarnowalem 1 dzien urlopu i dowiedzialem sie że nie moge liczyc na rb bo nie ma wolnej mocy i może za 2 lata, ale mialem telefon do własciwego elektryka :roll:

gawel....drogo, drogo, drogo...

Chodzi o to, że można było założyć kablowe i "ominąć" erbetkę, jeśli tylko była taka możliwość (ja z takiej skorzystałem) ale to tylko wtedy drogo, jeśli wszystko (jak u mnie) może wykonać ZE, co innego jeśli trzeba sięgnąć po portfel jeśli chce się mieć szybciej prąd...

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zapraszamy na spotkanie 10 czerwca już od godz 12.00.

Organizatorzy: Zygmor z żoną i Ula i Sławek,

Zdeklarowani uczestnicy

Victoria z kawusiami i dodatkami, (5 osób),

sylvia1 z mężem,

Senser (z herbatą),

Rysiu,

asz z żoną,

bobo30 (z kawusią rozpuszczalną),

pieczareczka,

jolka 2 osoby,

izat,

wg,

alicjam80 (2osoby),

jajcek,

gaweł,

Co przywieźć?

Ustaliliśmy ostatecznie iż każdy przywozi co uważa i co lubi w takiej ilości, żeby dla niego i najbliższych starczyło.

Dodatkowo przypominamy o przywiezieniu talerzy i sztućców jednorazowych.

Ewa, Ula i Sławek, oraz Zygmor

Jakiś czas temu prosiłem Was o namiary na działki do sprzedaży.

Tommi dał mi namiar na fajną działkę,lecz własciciel sie rozmyslil i na razie nie chce jej sprzedawac :-(

Lukas0259 pisał o działce w jego okolicy,jednak nie czyta od tygodni prywatnej poczty i kontakt się urwał.Poza tym nic interesujacego nie znalazłem poza jedną działką w Nowej Wsi,którą inny kupujący sprzątnął mi sprzed nosa.Po mojej decyzji,że kupuję, właściciel zmienił następnego dnia zdanie i sprzedał działkę sąsiadowi :-(

Szukam dalej.Jeśli macie namiary na działki w Komorowie,Nowej Wsi lub Kaniach to będę bardzo wdzięczny za info.

Senser - EDGE w orange nie testowałem. Obecnie mam za to EDGE w Plusie i w Erze. Odnośnie wyboru EDGE - GPRS - to tylko jak podpisujesz umowę ustawiają u siebie odpowidnią opcję - inna jest cena samego GPRS a inna EDGE i GPRS. Ty jako internauta po prostu łączysz się - nie masz żadnej możliwości wyboru co do tego czy w danej chwili jest EDGE czy GPRS. Dlatego nie wieżę że ktoś miał wykupioną opcję EDGE a kożystał z GPRS i go skasowali na kilka tysięcy zł. Może miał UMTS a korzystał z GPRS - to są zupełnie różne usługi i jak ma wykupioną tylko jedną to za drugą płaci. Natomiast EDGE to jest tylko trochę podrasowany GPRS (to samo pasmo częstotliwości itd).

Ani w Erze ani w Plusie nie osiągnąłem więcej niż 180 kbitów/s. Zwykle jest w okolicach 100 kbitów/s. Plus wydaje się chodzić nieco szybciej. Nie zaobserowałem róznicy w szybkości przed i po przekroczeniu 500 MB (taką opcję wykupiłem).

Zarówno w Erze jak i w Plusie jest ten problem że nie można z zewnątrz wejść na komputer podłaczony do internetu. Adres który dostajesz jest adresem wewnątrz sieci odpowiednio Ery i Plusa. Nawet jak komuś podasz jaki masz adres - to ten ktoś na Twój komputer nie wejdzie z zewnątrz bo jego komputer nie będzie wiedział jak trafić pod ten Twój adres.

Akurat chciałem sobie zrobić mały serwerek WWW i chciałem móc na niego wchodzić z zewnątrz. Zadzwoniłem więc do BOK'u Ery. I tu kolejny przykład niekompetencji - panienka autorytatywnie (podobno konsultowała się ze specjalistami) stwierdziła że jeśli jestem hakerem to to mogę zrobić - w innym przypadku nie :o W ogóle nie była w stanie zrozumieć co tak naprawdę chcę - ciagle jej się zdawało że chodzi mi o włamywanie się na czyjeś komputery ...

Bogus...na priv nie odpowiadasz...poczty chyba nie sprawdzasz, więc walę tu :-) Co z tymi fotkami??

Co do EDGE/GPRS, chodzi o to, że jeśli chodzi o internet w Orange, to kobitka mi powiedziała, że nie ważne jaką mam wykupioną usuługę (tu bardziej chodzi o limity danych) to modem sam szuka najmocniejszego sygnału i wnim rozpoczyna transmisje. Jeśli w moim przypadku był to GPRS to po prostu GPRS...

Bogus...na priv nie odpowiadasz...poczty chyba nie sprawdzasz, więc walę tu :-) Co z tymi fotkami??

Co do EDGE/GPRS, chodzi o to, że jeśli chodzi o internet w Orange, to kobitka mi powiedziała, że nie ważne jaką mam wykupioną usuługę (tu bardziej chodzi o limity danych) to modem sam szuka najmocniejszego sygnału i wnim rozpoczyna transmisje. Jeśli w moim przypadku był to GPRS to po prostu GPRS...

Czytam, czytam, tylko mi sie tak jakoś nie odpowiedziało bo nie miałem dobrych informacji. Jak wiesz za pierwszym lotem z dużym trudem trafiłem na swoją chałupę - a Twojej to już w ogóle nie mogłem wypatrzeć. Drugi lot zaś był ciągle przekładany - a to papierz (i zamknięcie aeroklubu), a to pogoda, a to wszystkie maszyny zajęte.

Kobitka trochę Cię oszukała (jak zwykle ;-) ). Osobiście, poza sprawdzeniem szybkości transmisji, nie znam żadnej metody by stwierdzić czy połączenie jest GPRS czy EDGE - na komórce nie ma oddzielnego symbolu - w oprogramowaniu też.

Pozdrawiam

Aha, szukam wykonawcy szamba. Mam oferty na 3700 (bez koparki) i 3900 w McZestawie. Wg mnie drogo, bo szambo kosztujeok 2000 + Vat.

Moze ktos polecic wykonawce nie-zdzierce? I chcialbym tez zrobic szybkozlączke..

Bede wdzieczny za namiar...

Pozdr

Rysiu

Szambo a szambo to różnica...

Radomskie szambo rozładujesz byle HDS-em, do tego mojego był potrzebny dźwig :-) a mówili, że 2 HDS-y też by nie dały rady. Więc tym się też sugeruj. Dostałem też atest.

Ja kupowałem szambo w Kozerkach k. Grodziska. W zeszłym roku dałem chyba coś ok. 2800,00?? Ale nie wiem na 100%, muszę sprawdzić.

Oczywiście koparka we własnym zakresie...

Zdeklarowani uczestnicy

sylvia1 z mężem,

Senser (z herbatą),

Rysiu,

asz z żoną,

pieczareczka,

jolka 2 osoby,

izat,

wg,

alicjam80 (2osoby),

jajcek,

gaweł,

jeszcze my się dopisujemy do listy - tzn. grotołaz, żona grotołaza i 3 grotołaziki

Aha, szukam wykonawcy szamba. Mam oferty na 3700 (bez koparki) i 3900 w McZestawie. Wg mnie drogo, bo szambo kosztujeok 2000 + Vat.

Moze ktos polecic wykonawce nie-zdzierce? I chcialbym tez zrobic szybkozlączke..

Bede wdzieczny za namiar...

Pozdr

Rysiu

Szambo a szambo to różnica...

Radomskie szambo rozładujesz byle HDS-em, do tego mojego był potrzebny dźwig :-) a mówili, że 2 HDS-y też by nie dały rady. Więc tym się też sugeruj. Dostałem też atest.

Ja kupowałem szambo w Kozerkach k. Grodziska. W zeszłym roku dałem chyba coś ok. 2800,00?? Ale nie wiem na 100%, muszę sprawdzić.

Oczywiście koparka we własnym zakresie...

Miz KOzerek gość zaśpiewał 3700 + koparka. Wg mnie b. drogo.

Senser, a masz szybkozłączkę?

Zdeklarowani uczestnicy

sylvia1 z mężem,

Senser (z herbatą),

Rysiu,

asz z żoną,

pieczareczka,

jolka 2 osoby,

izat,

wg,

alicjam80 (2osoby),

jajcek,

gaweł,

jeszcze my się dopisujemy do listy - tzn. grotołaz, żona grotołaza i 3 grotołaziki

Fajnie ze nie o pół nocy (o jezu to sie dopiero rozkręci)

Organizatorzy: Zygmor z żoną Ewą, Ula i Sławek,

Zdeklarowani uczestnicy

sylvia1 z mężem,

Senser (z herbatą),

Rysiu,

asz z żoną,

pieczareczka,

jolka 2 osoby,

izat,

wg,

alicjam80 (2osoby),

jajcek,

gaweł - z żoną i 3 grotołazikami,

Organizatorzy zagwarantują - kwitnący ogród, miłą atmosferę, pogodę,

wodę oligoceńską do herbaty, kawy i ciepłych napoi, dwa ciepłe grile, kiszone ogórki i kapustę kiszoną - naprawdę dobrą ze sprawdzongo źródła,

pieczywo,

Dwie toalety, jedną w domu, drugą z serduszkiem.

Pozdrawiamy wszystkich i do miłego...

Ewa i Ula, Zygmor i Sławek