Tamlin 04.04.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 a ja bym się chciała dowiedzieć o to o co już z resztą pytałam jakiś czas temu i nie dostałam od koleżaneczki odpowiedzi; jaki macie ten prąd??budowlany czy docelowy???" Bo budowlany się robi wszystko samemu, docelowy robi elektorwnia, a Wy jakoś częściowo sami częściowo ktoś tam, z tego co się dowiadywałam w ZE to budowlany podpinam i mam a Wy piszecie, że czekacie na odbiór, ja spać nie mogę przez ten prąd, bo nie wiem jak zrobić żeby był najszybciej??? Alexs; prąd do Twojej działki ma obowiązek doprowadzić ZE. Procedura jest następująca: 1. składasz w ZE wniosek o wydanie warunków przyłaczenia do sieci 2. z warunkami szukasz projektanta który wykona projekt przyłacza i osoby która wykona część instalacji która należy do właściciela działki (zabezpieczenia, uziemienie itp) - projekt uzgadniasz w ZUDie i innych właściwych instytucjach w zależności gdzie masz działkę 3 składasz projekt do ZE i wyrażasz chęć do zawarcia umowy o podłaczenie do sieci 4. płacisz kase(w zależności od mocy jaką sobie życzysz), podpisujesz umowę i za... jakiś czas ZE stawia ci w lini ogrodzenia skrzynkę z prądem w której Twój elektryk montuje Twoje bezpieczniki. W zależności od rejonu pod który podlegasz "jakiś czas"może wynosić od 2 miesięcy do 2 lat" czas potrzebny Tobie na wykonanie czynności: warunki: 4-5 tyg projekt:2-4 tg zud 3-4 tyg umowa: 2 tyg podłączenie 2m-ce do 2 lat Dużo prostrzym sposobem jest wynajęcie miejscowego elektryka który ma różne znajomości dzięki którym warunki to 2-3 dni, projekt tydzień, zud tydzień, umowa tydzień a podłączenie... ciężko powiedzieć Co do kosztów to drugi sposób wcale nie będzie doższy Prądu docelowego nikt Ci nie podłaczy do pustej działki... wiadomo że będzie tam budowa... Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 04.04.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Walaciki Z mapy Grupy wynika że jesteście moimi najbliższymi sąsiadami grupowymi Ja buduję na wyskości Szkolnej 71 jakieś 150m od ulicy Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A ja szukam KAMIENIA POLNEGO jakbyście wiedzieli że ktoś w okolicy ma na zbyciu ... z transportem, to dajcie znać. Interesuje mnie taki na cokolik ok 15 cm grubości i większe. Mam też pytanie : Czy taki cokolik z kamienia to może wystawać za lico ściany z oknem - tej co to niby ma być 4 m od granicy? Tzn czy przy odbiorze budynku sie nie czepną... Kamienie leżą w naszej okolicy w różnych miejscach trzeba by nazbierac , przydalby sie ciągnik i przyczepka i byloby za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 04.04.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Alexs; prąd do Twojej działki ma obowiązek doprowadzić ZE. Procedura jest następująca: 1. składasz w ZE wniosek o wydanie warunków przyłaczenia do sieci 2. z warunkami szukasz projektanta który wykona projekt przyłacza i osoby która wykona część instalacji która należy do właściciela działki (zabezpieczenia, uziemienie itp) - projekt uzgadniasz w ZUDie i innych właściwych instytucjach w zależności gdzie masz działkę 3 składasz projekt do ZE i wyrażasz chęć do zawarcia umowy o podłaczenie do sieci 4. płacisz kase(w zależności od mocy jaką sobie życzysz), podpisujesz umowę i za... jakiś czas ZE stawia ci w lini ogrodzenia skrzynkę z prądem w której Twój elektryk montuje Twoje bezpieczniki. W zależności od rejonu pod który podlegasz "jakiś czas"może wynosić od 2 miesięcy do 2 lat" czas potrzebny Tobie na wykonanie czynności: warunki: 4-5 tyg projekt:2-4 tg zud 3-4 tyg umowa: 2 tyg podłączenie 2m-ce do 2 lat Dużo prostrzym sposobem jest wynajęcie miejscowego elektryka który ma różne znajomości dzięki którym warunki to 2-3 dni, projekt tydzień, zud tydzień, umowa tydzień a podłączenie... ciężko powiedzieć Co do kosztów to drugi sposób wcale nie będzie doższy Prądu docelowego nikt Ci nie podłaczy do pustej działki... wiadomo że będzie tam budowa... Pozdrawiam Tamlin wszystko o czym napisałeś już wiem bo można to wyczytać na stronie ZE, jednak to co napisałeś dotyczy prądu docelowego. Wniosek jest inny przy jednym i drugim, bo przy docelowym pisze sie, że do domu a przy prowizorce do działki.Warunki prowizorki już mam umowa też czeka aż przyjade ją podpisać, a Pan w elektrowni na mnie ciągle krzyczy, że do prowizorki ma sobie sama wziąć elektryka i doprowadzić, więc z tym juz załatwione chcę tylko wiedzieć czy tez jest jakiś odbiór tego czy się wpinam do wyznaczonej przez nich linii i od razu mam prąd. Za prąd budowlany się nie płaci za przydzielona moc, tak, że ta opłata dot.również docelowego prądu. Skoro piszesz, że do działki nikt njie przyłączy docelowego i ja też tak słyszałam to co mają Walaciki się zastanawiam skoro podpisali umowy i wpłacili kasę do ZE - pewnie tą za przydzieloną moc??? To mnie nurtuje bardzo! Czy jest opcja nr 3 wobec tego - "prąd częściowo docelowy"??? Jeśli chodzi o docelowy to również mam wniosek zlozony ale nie mam warunków na razie bo nie ma mnie gdzie podpiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 04.04.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 AlexsA dlaczego nie chcesz docelowego?moim zdaniem najprościeji najsybciej... Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 04.04.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Alexs A dlaczego nie chcesz docelowego? moim zdaniem najprościeji najsybciej... Tamlin jak już napisałam powyżej - na same warunki na przyłącze docelowe czekam już jakiś trzeci miesiąc...hie jest łatwo njie ma mnie gdzie podpiąć, wszystko pozajmowane. Pewnie, że bym wolała i jako pierwszy ten wniosek złożylam, ale u mnie musza wybudować trafo, działka już jest na to wydzielona i oddana ZE, projekt jest, ale co do finansowania to oni z gminą negocjują i to trwa, myślę, że może do końca roku się uda a do pozwolenia mi byly jakie kolwiek warunki potrzebne wiec dostalam prowizorke i do budowy też będzie i jak sie wydłuży to i dom na prowizorce się pociągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 04.04.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Alexs A dlaczego nie chcesz docelowego? moim zdaniem najprościeji najsybciej... Tamlin jak już napisałam powyżej - na same warunki na przyłącze docelowe czekam już jakiś trzeci miesiąc...hie jest łatwo njie ma mnie gdzie podpiąć, wszystko pozajmowane. Pewnie, że bym wolała i jako pierwszy ten wniosek złożylam, ale u mnie musza wybudować trafo, działka już jest na to wydzielona i oddana ZE, projekt jest, ale co do finansowania to oni z gminą negocjują i to trwa, myślę, że może do końca roku się uda a do pozwolenia mi byly jakie kolwiek warunki potrzebne wiec dostalam prowizorke i do budowy też będzie i jak sie wydłuży to i dom na prowizorce się pociągnie Moja rozumieć i współczuć a gdie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 04.04.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Moja rozumieć i współczuć a gdie budujesz? No widzisz jakie to f...ty są, nic nie powiedzą, nic nie wytłumaczą w tym ZE, dobrze, że złożyłam potem o budowlane bo tak to bym czekała do usranej śmierci na docelowe i o pozwolenie bym nie mogła złożyć, tak to mam jakiekolwiek i nie blokują mnie ze pozwoleniem przynajmniej a potem pomyślę jak przyśpieszyć. Buduję w Żelechowie, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 04.04.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Dlatego ja si szybko wyleczyłem z latania po urzędach samemu ( postaraniu sie o warunki w ZE) - z wyjątkiem pozwolenia na bydowę nic nie załatwiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 05.04.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 a ja bym się chciała dowiedzieć o to o co już z resztą pytałam jakiś czas temu i nie dostałam od koleżaneczki odpowiedzi; jaki macie ten prąd??budowlany czy docelowy???" Bo budowlany się robi wszystko samemu, docelowy robi elektorwnia, a Wy jakoś częściowo sami częściowo ktoś tam, z tego co się dowiadywałam w ZE to budowlany podpinam i mam a Wy piszecie, że czekacie na odbiór, ja spać nie mogę przez ten prąd, bo nie wiem jak zrobić żeby był najszybciej??? Alex rozumiem Twoja frustaracje, ja nasze przejscia z ZE odbieram jako traumatyczne, opisze jeszcze raz nasza sciezke, z zaznaczeniem , że my podlegamy pod ZE Zyrardów a Ty o ile pamiętam to chyba ZE Pruszków?: 1. wniosek o warunki byl u nas jeden nie było rozróznienia na docelowe i budowlane 2. czekalismy 3 tygodnie, warunki z ZE były potrzebne do wniosku o pozwolenie na budowę 3. następnie projekt, w tym uzyskanie zgody sąsiada na którego działce stoi słup na udostepnienie gruntu, ZUD, złożenie projektu do ZE i złożenie wniosku o przygotowanie umowy o przyłączenie 4. podpisanie umowy o przyłączenie, opłata w kasie za przyłacze , nie było rozróznienia na docelowe i budowlane, opłata w zalezności od wnioskowanej mocy 5. wizyta elektryka z uprawnieniami na działce, wypełnienie stosownych wniosków, które on składa do ZE (m.in. umowa o sprzedaż energii in blanco) 5. zakład robi swoją część, kabel + skrzynka, własciwie nie ZE tylko firma wyłoniona z przetargu 6. ZE odbiera kabel i nasz elektryk robi prowizorkę Czas od momentu złożenia projektu w ZE do odbioru =2 mies. Oczywiscie wszystkie poszczególne ogniwa w łańcuszku trezba bylo kilka razy popedzac C'est tout Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 05.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Walaciki Z mapy Grupy wynika że jesteście moimi najbliższymi sąsiadami grupowymi Ja buduję na wyskości Szkolnej 71 jakieś 150m od ulicy Pozdrawiam Tamlin super , w sobote bedziemy na dzialce to sie przyjrzę, po której stronie Szkolnej? Nieparzyste nry są po lewej chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 05.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dokładnie właśnie mam również Żyrardów już to kiedyś pisałam dlatego tak wnikam bo u mnie jest inaczej....z pewnością złożyliście wniosek o docelowy bo nikt Wam nie powiedział, że jest rozgraniczenie, tak jak i mi,zaznaczyliście z pewnością we wniosku, że prąd do domku jeśli tak to znaczy, że docelowy. Czekałam na warunki dlugo i jak wnikliwie dopytałam się okazało, ze na warunki prowizoryczne czeka się krócej i o nie wystąpiłam z kolejnym wnioskiem. Dostałam je i tylko mam podpisać umowę, nic nie płacę za moc i robie sama..ale Wy macie jakoś dziwnie, pół na pół ja,k widzę bo i wasz elektryk w tym brał udział i ZE, nie wiem dlaczego i procedurę macie taką jak w docelowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 05.04.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Walaciki Z mapy Grupy wynika że jesteście moimi najbliższymi sąsiadami grupowymi Ja buduję na wyskości Szkolnej 71 jakieś 150m od ulicy Pozdrawiam Tamlin super , w sobote bedziemy na dzialce to sie przyjrzę, po której stronie Szkolnej? Nieparzyste nry są po lewej chyba? Tak, po lewej ostatnia budowa również po lewej Alexs U mnie procedura identyczna była jak u Walacików Pozdrawiam Tamlin Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 05.04.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dokładnie właśnie mam również Żyrardów już to kiedyś pisałam dlatego tak wnikam bo u mnie jest inaczej....z pewnością złożyliście wniosek o docelowy bo nikt Wam nie powiedział, że jest rozgraniczenie, tak jak i mi,zaznaczyliście z pewnością we wniosku, że prąd do domku jeśli tak to znaczy, że docelowy. Czekałam na warunki dlugo i jak wnikliwie dopytałam się okazało, ze na warunki prowizoryczne czeka się krócej i o nie wystąpiłam z kolejnym wnioskiem. Dostałam je i tylko mam podpisać umowę, nic nie płacę za moc i robie sama..ale Wy macie jakoś dziwnie, pół na pół ja,k widzę bo i wasz elektryk w tym brał udział i ZE, nie wiem dlaczego i procedurę macie taką jak w docelowych I tak po prostu Twoj elektryk podłączy się do słupa?? W drodze nabytych doświadczeń trochę dziwi mnie to, że ZE pozwoli komus grzebac przy swoim słupie, no niby elektryk bedzie mial uprawnienia, ale....przeciez ZE chce wszystko kontrolowac... niby komuna a jednak... zupelnie jak PIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuszka 05.04.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam, chciałabym dołączyć do Waszej grupy. Mamy działkę w Ruścu ( dzięki Gawłowi) i jak dobrze pójdzie zaczniemy budować w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 05.04.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witaj, ...sąsiadko gdzie ta działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 05.04.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 No właśnie sąsiadko, gdzie ta działka ? Witaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 05.04.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 I tak po prostu Twoj elektryk podłączy się do słupa?? W drodze nabytych doświadczeń trochę dziwi mnie to, że ZE pozwoli komus grzebac przy swoim słupie, no niby elektryk bedzie mial uprawnienia, ale....przeciez ZE chce wszystko kontrolowac... niby komuna a jednak... zupelnie jak PIS na to wygląda, zobaczymy jak będzie w praktyce i czy ten prąd będzie od ręki czy trzeba będzie czekać na przesyłanie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 05.04.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 asz - dzięki za odpowiedź w sprawie cokoliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wombaty2 05.04.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witamy, odhaczylismy kolejny punkcik w Wielkim Planie, tym razem pod nazwa "projekt". Zlozylismy zamowienie na projekt z pracowni Pana Gasiorowskiego pt Zgrabny z przedsionkiem". http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zgrabnyp/rzuty.php Pasuje nam bez wiekszych zmian i swieta beda bez budowlanych nerwow. A po swietach ruszamy do boju do oslawionego ZE Zyrardow. Akurat beda mijac trzy tygodnie od momentu zlozenia wniosku. Zobaczymy sie sie rozczarujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts