asiaf1 29.05.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 A kontakty ze strony grupowej już "przerobiłaś" ?? Co do architektów to faktycznie obłożenie maja niezłe. Tez byłam w szoku ze kazano nam tyle czekać. Na liście sa 3 osoby 2 Panie termin na lipiec i pan z żyrardowa, troche daleko, ale jak nic nie znajde to zadzwonie. Chyba trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i zrobic sobie wakacjie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 29.05.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ogólnie muszę powiedzieć, że zmian trochę jest. Jeśli chodzi o to, co jest zmianą istotną, a co nie, znajdziesz w Prawie Budowlanym - na stronie sejmu -> Dz.U. 2006 nr 156 poz. 1118 (a dokładniej Art. 36a) Uff... No własnie uffffff (strasznie duzo tych zmian wyszło)....bardzo dziękuje Własnie przyszedł projekt...... a od jutra szukam "wolnego" architekta do adaptacji (dzisiaj kolejna pani z listy powiedziła ze ma czas w lipcu!!!). zyczcie powodzenia wszystkim zyczę miłej nocki Tylko w desperacji nie pójdźcie czasem z adaptacją do pani Ł Wracając do Twojego wcześniejszego posta Jeśli w projekcie jest zapis o braku konieczności uzyskania zgody autora projektu znaczy to tylko tyle że można to zmienić nie pytając autora (ale MUSI to zrobić osoba z uprawnieniami) Inna kwestia: zmiany istotne i nieistotne wprowadzane już po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Te pierwsze wymagają zastępczego projektu i nowego pozwolenia, w przypadku drugich wystarczy że kierownik budowy naniesie je na projekt w czasie realizacji budowy(tak mówi teoria, w praktyce bywa różnie). PS Jeszcze mała uwaga do przeróbek w projekcie. Jesli nie planujesz wentylacji mechanicznej to przemysl jak chcesz rozwiązać wylot powietrza z kuchni + ew okap. bo brakuje komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 29.05.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Tylko w desperacji nie pójdźcie czasem z adaptacją do pani Ł aż tak zdesperowani nie jesteśmy Wracając do Twojego wcześniejszego posta Jeśli w projekcie jest zapis o braku konieczności uzyskania zgody autora projektu znaczy to tylko tyle że można to zmienić nie pytając autora (ale MUSI to zrobić osoba z uprawnieniami) Inna kwestia: zmiany istotne i nieistotne wprowadzane już po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Te pierwsze wymagają zastępczego projektu i nowego pozwolenia, w przypadku drugich wystarczy że kierownik budowy naniesie je na projekt w czasie realizacji budowy(tak mówi teoria, w praktyce bywa różnie). Napisałam do archipelagu niech wycenią zmiany, a potem bedziemy sie zastanawiac do dalej (a jesli chodzi o niektore zmiany to wydaje mi sie ze nie trzeba ich nanosic na projekt, przeciez kazdy moze sie pomylic o 20-30 cm....) PS Jeszcze mała uwaga do przeróbek w projekcie. Jesli nie planujesz wentylacji mechanicznej to przemysl jak chcesz rozwiązać wylot powietrza z kuchni + ew okap. bo brakuje komina planujemy mechaniczna więc nie bedzie problemu Senser, dziękuję za umieszczenie nas na mapce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Senser, dziękuję za umieszczenie nas na mapce Aaaa tam, dogadamy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 29.05.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Jestem tutaj nowy. Od kilkunastu dni jesteśmy (2+2) właścicielami działki na granicy Błoni (południe) w Starych Faszczycach. Okolica nas urzekła, wolne przestrzenie, cisza, niezłe połączenie z W-wą (kolej), gdzie pracujemy i pracować będziemy. Jak dobrze pójdzie startujemy wiosną 2008, teraz przed nami papierkowa przeprawa przez urzędniczą dżunglę. Zatem zaczeło się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 29.05.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ntek witamy w jedynej slusznej grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Tylko ta grupa trzyma władzę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 29.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 No to czeka mnie teraz lektura 120 stron postów. Nie chcę na początku zrobić popeliny i wałkować tematów, które już były wałkowane wcześniej Dzięki za przyjęcie do Grupy i umieszczenie na mapce. Póki co, niewielu mam sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 29.05.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 witam po przerwie, u nas dzialka ogrodzona prawie (bez frontu), ławy wylane w piatek,teraz przerwa technologiczna... cos ostatnio nie moge dostac sie na forum, w ciagu dnia, mam komunikat,ze trwa przerwa techniczna, czy ktos tez tak ma? czy jednak jestem blondynką Pozdrawiam wszystkich z ukladu " GNG" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 29.05.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Senser, dziękuję za umieszczenie nas na mapce Aaaa tam, dogadamy się hmmmmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 29.05.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Jestem tutaj nowy. Od kilkunastu dni jesteśmy (2+2) właścicielami działki na granicy Błoni (południe) w Starych Faszczycach. Okolica nas urzekła, wolne przestrzenie, cisza, niezłe połączenie z W-wą (kolej), gdzie pracujemy i pracować będziemy. Jak dobrze pójdzie startujemy wiosną 2008, teraz przed nami papierkowa przeprawa przez urzędniczą dżunglę. Zatem zaczeło się.... Witamy Bylismy kiedys w Faszczycach, rzeczywiście baaaaardzo spokojne okolice. My tez zaczynamy na wiosne 2008, chyba ze zima bedzie łaskawa i moze uda sie wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 29.05.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 cos ostatnio nie moge dostac sie na forum, w ciagu dnia, mam komunikat,ze trwa przerwa techniczna, czy ktos tez tak ma? czy jednak jestem blondynką to ja też blondynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 29.05.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 My tez zaczynamy na wiosne 2008, chyba ze zima bedzie łaskawa i moze uda sie wcześniej. Spróbuję coś podpowiedzieć - jeżeli możecie, to zacznijcie na jesieni tego roku. Wylejcie ławy, wymurujcie ściany fundamentowe, wylejcie chudziaka. Wydaje mi się, że warto. Zaoszczędzicie sporo czasu. Potem go może przypadkowo zabraknąć, a i łatwiej potem znaleźć kogoś na dalszą robotę. pzdr. Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.05.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 asiaf1 i Wookasch, Witajcie, miło gościć nowych budowniczych z naszej okolicy. Wookasch PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 10:40 pm Temat postu: asiaf1 napisał: My tez zaczynamy na wiosne 2008, chyba ze zima bedzie łaskawa i moze uda sie wcześniej. Spróbuję coś podpowiedzieć - jeżeli możecie, to zacznijcie na jesieni tego roku. Wylejcie ławy, wymurujcie ściany fundamentowe, wylejcie chudziaka. Wydaje mi się, że warto. Zaoszczędzicie sporo czasu. Potem go może przypadkowo zabraknąć, a i łatwiej potem znaleźć kogoś na dalszą robotę. pzdr. Wookasch Potwierdzam słowa Wookasch-a, warto zacząć jak najwcześniej jak będziecie mogli. Odwiedźcie hurtownie budowlane w Waszej okolicy i zorientujcie się w cenach dostawach. W następnym roku będzie łatwiej, nawet jeżeli nie zaczniecie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 30.05.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Potwierdzam słowa Wookasch-a, warto zacząć jak najwcześniej jak będziecie mogli. Odwiedźcie hurtownie budowlane w Waszej okolicy i zorientujcie się w cenach dostawach. W następnym roku będzie łatwiej, nawet jeżeli nie zaczniecie budowy. Miło mi Ja to widziałem po sobie - tak naprawdę to mi się ze wszystkim strasznie udało, bo nie odkładałem rzeczy na później. Działkę kupiłem w ostatnim momencie kiedy ceny jeszcze nie zwariowały (nie czekałem, aż zacznę budować i widzę, że dobrze zrobiłem). Patrząc na obecne ceny działek, to aż mi się wierzyć nie chce... Budowę planowałem rozpocząć w 2007 lub nawet 2008 roku. Nie chcę nawet liczyć ile mniej wydałem na materiały, ale to są gigantyczne różnice. Co do czasu budowy - w zeszłym roku zabrakło mi ze 3 tygodnie, i wszystko się poprzesuwało (a tak to pewnie byłbym już na etapie przeprowadzki). Nawet jak wszystko terminowo idealnie skoordynujesz, to obsuwa jednego wykonawcy o tydzień może spowodować, że termin przyjścia następnego przedłuży się np o 3 tygodnie, a w najgorszym razie może powiedzieć, że w ogóle nie przyjdzie, bo już następne roboty ma poumawiane. Tak więc zastanówcie się dobrze - warto nie czekać, tylko od razu zaczynać. pzdr. Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 30.05.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Co do czasu budowy - w zeszłym roku zabrakło mi ze 3 tygodnie, i wszystko się poprzesuwało (a tak to pewnie byłbym już na etapie przeprowadzki). Nawet jak wszystko terminowo idealnie skoordynujesz, to obsuwa jednego wykonawcy o tydzień może spowodować, że termin przyjścia następnego przedłuży się np o 3 tygodnie, a w najgorszym razie może powiedzieć, że w ogóle nie przyjdzie, bo już następne roboty ma poumawiane. Tak więc zastanówcie się dobrze - warto nie czekać, tylko od razu zaczynać. pzdr. Wookasch Dziękujemy za rady, jak wyrobimy się z papierologia to moze zaczniemy. Wszystko zalezy od pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 30.05.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 asiaf1 - chyba będziemy budować się równolegle. Ja od 14 lutego czekam na decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania. Ma być w czerwcu. W tym czasie dostałem już warunki podłączenia wodno-kan. i gazu. Chciałbym zbudować D08b Przestronny wariant III ale czekam z zakupem tego projektu na decyzję jak wyżej. Plan mam taki jak opisał Wookasch. Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.05.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Spróbuję coś podpowiedzieć - jeżeli możecie, to zacznijcie na jesieni tego roku. Dokładnie...abstrachując już od kwesti dostępności ekip...ale to po prostu będzie taniej... Jak nie wierzysz, to kup sobie bloczek i cegłe z której będziesz stawiać dom...napisz sobie na nich aktualną cenę...zobaczysz jak się zmieni za rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 30.05.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dokładnie...abstrachując już od kwesti dostępności ekip...ale to po prostu będzie taniej... Jak nie wierzysz, to kup sobie bloczek i cegłe z której będziesz stawiać dom...napisz sobie na nich aktualną cenę...zobaczysz jak się zmieni za rok... Może lepiej nie, bo można zawału dostać Ja za materiał na ściany nadziemia (sam Thermopor) zapłaciłem rok temu ok. 14'000 PLN. Teraz zapłaciłbym ok. 50'000 PLN To szczerze mówiąc jest dopiero szok pzdr. Wookasch Ps. Senser - dzieki za umiejscowienie na mapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 30.05.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dokładnie...abstrachując już od kwesti dostępności ekip...ale to po prostu będzie taniej... Jak nie wierzysz, to kup sobie bloczek i cegłe z której będziesz stawiać dom...napisz sobie na nich aktualną cenę...zobaczysz jak się zmieni za rok... Prosze nie piszcie juz o tych cenach, bo zwariuję. Zaczniemy w tym roku jak sie wyrobimy a czeka nas troche przepychanek. Np. mamy teren zmeliorowany i musze jechac do Grodziska po jakies mapki......jak sie okaze ze dreny płynął w działce to trzeba projekty robic i przebudowywyac lub ucinac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts