Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

gawel napisał:
Gratulacje!!! :D . Nie wazne co jeszcze trzeba zrobić pewno z 500 rzeczy, ale juz koniec budowy mieszkacie i to najwazniejsze. A jeszcze tabuny zwiedzajacych i parapetówki to jest niebanalne przeżycie :lol: , bądźcie silni!

ech..Ci zwiedzający są moją zmorą...u mnie jeszcze dobrze nie wysechł fundament a co tydzień są przyjaciele i rodzina na zmianę, grillują na paletach po bloczkach, dziadek już tak sobie upodobał działkę, że kazał sobie stróżówkę postawić i będzie moim wiecznym stróżem... najpierw przypilnuje materiałów a potem mnie i już Solid nie potrzebny. a co dopiero później, na prawdę się nie opędzę tym bardziej, że to pierwszy domek w rodzinie :)

Posiadam pozozostałości kantówki po budowie...

Nie jest tego dużo, ile dokładnie sam nie wiem...

Mogę podesłać wymiary i przekroje...może komuś coś dopasuje??

Sprzedam za 500,00 zł/m3.

Nie oferuje transportu w tym zakresie....

Pytaliście ostatnio o kantowkę więc tak sobie pomyślałem... :lol:

Senser napisał:
  Tamlin napisał:
Standardowy produkt to wapno hydratyzowane.

A to nie to samo??

wapno gaszone (lasowane) - Ca(OH)2 - wodorotlenek wapnia. Gaszenie (lasowanie), to reakcja chemiczna tlenku wapnia z wodą i powstanie wodorotlenku wapnia: CaO + H2O = Ca(OH)2. Proces gaszenia może być przeprowadzony metodą:

na mokro – dawniej metoda ta była często stosowana bezpośrednio na budowie, w wyniku daje ciasto wapienne i mleko wapienne

na sucho – przy użyciu minimalnej ilości wody, niezbędnej dla prawidłowej reakcji chemicznej, proces przeprowadzany w warunkach przemysłowych.

Proces gaszenia "na mokro" (dla wcześniej rozkruszonych brył) powinien trwać minimum 2 tygodnie dla wapna służącego przy wykonywaniu prac murarskich i minimum 2 miesiące dla wapna używanego do wykonywania prac tynkarskich. Jednak w ten sposób gaszono dawniej raczej większe bryły wapna, proces ten przeprowadzano nawet na rok przed planowanym użyciem materiału. W wyniku procesu gaszenia otrzymywany jest wodorotlenek wapnia. Dodatkowym produktem otrzymywanym przy tej procedurze jest mleko wapienne.

wapno hydratyzowane (suchogaszone) – wapno hydratyzowane to suchy proszek, gotowy do użycia przy przygotowywaniu zapraw wapiennych i cementowo-wapiennych. Zaleca się gaszenie wapna hydratyzownego na 24 godziny przed użyciem do murowania i tynkowania

Gość ~AS~
  Senser napisał:
No to cała moja chałupa postawiona jest na hydratyzowanym.

Bez moczenia. I nie jestem pewny (już nie pamiętam) czy coś takiego było napisane na workach....

A u nas wapno szło tylko do tynków (lasowane), poza tym cała budowa na płynnych plastyfikatorach.

~AS~ napisał:
  Senser napisał:
No to cała moja chałupa postawiona jest na hydratyzowanym.

Bez moczenia. I nie jestem pewny (już nie pamiętam) czy coś takiego było napisane na workach....

A u nas wapno szło tylko do tynków (lasowane), poza tym cała budowa na płynnych plastyfikatorach.

A to lasowane do tynków to skąd braliście?

Tamlin

Tamlin,

z tego co piszesz:

"Zaleca się gaszenie wapna hydratyzownego na 24 godziny przed użyciem do murowania i tynkowania"

wynika, że można wapnow hydratyzowane zalać wodą i po 24 godzinach jest ok - czy się mylę?

U mnie ekipa tak właśnie robiła,

jeśli potrzebujesz służę wanną :) do gaszenia wapna - osowiec od strony radoni

Senser napisał:

Ma dom przy trasie, na rogu??

Nie. Byliśmy u niej i się dogadaliśmy. Bardzo konkretna, projekt wykona (a raczej wykonają, bo tak naprawdę jest ich dwóch) za satysfakcjonującą nas kwotę.

Musimy zatem szybko zdecydować jaka wentylacja, czy odkurzacz centralny.... i do końca czerwca projekt powinien być gotowy :) W tym samym czasie powinna być gotowa mapka, pozostaną jeszcze warunki przyłączenia mediów, wyłączenie z produkcji rolnej, parę innych papierków.... może do końca roku uda się dostać pozwolenie na budowę.

szumszak napisał:
Sorki za off ale mam szybkie pytanie:

CZy ktoś ostatnimi dniami brał odpis z KW oraz wypis z rejestru gruntów w Pruszkowie? Interesuje mnie "czasochłonnośc" tych operacji - czy to jest kwestia minut, dni a może lat?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź :)

Odpis księgi wieczystej dają od ręki. Tylko dokładnie sprawdź w jaki dzień mają dzień wewętrzny, bez przymowania interesantów. O ile dobrze pamiętam to jest to piątek.

Wypis z rejestru gruntów też jest od ręki, chyba, że coś się zmieniło, a oni tej zmiany nie mają, np na działkę założona została osobna księga wieczysta. Wtedy to trwa dłużej - nie wiem ile. Jeśli chcesz wypis i wyrys z rejestru gruntów to 30 dni. Tu też sprawdź kiedy dzień wewnętrzny.

penny napisał:

Odpis księgi wieczystej dają od ręki.

W sądzie w Grodzisku Mazowieckim dostałem informację, że jeżeli księga prowadzona jest elektronicznie, to sprawy z nią związane można załatwić w każdym sądzie, który ma dostęp do rejestru elektronicznego.

Nie praktykowałem, to nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale gdyby tak rzeczywiście było, wystarczy znaleźć sąd bez kolejek (np. Grodzisk).

Ntek napisał:
  penny napisał:

Odpis księgi wieczystej dają od ręki.

W sądzie w Grodzisku Mazowieckim dostałem informację, że jeżeli księga prowadzona jest elektronicznie, to sprawy z nią związane można załatwić w każdym sądzie, który ma dostęp do rejestru elektronicznego.

Nie praktykowałem, to nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale gdyby tak rzeczywiście było, wystarczy znaleźć sąd bez kolejek (np. Grodzisk).

my mamy sad w Zyrardowku, ksiege elektroniczna dostajemy od reki,

po uiszczeniu odpowiedniej oplaty-oczywiscie, a kasa jest w budynkuw innej czesci miasta,

wypis z rejestru gruntow starostwie w Grodzisku tez od reki ale tylko w dni, kiedy oblsuguja interesantów

pzdr

Ntek napisał:

Jeśli KW mam elektroniczną w Żyradowie to mogę wziąść odpis w Grodzisku??

Ale zaraz....jest przelew Bankowy...wiem, że NBP ale czy to nie ma znaczenia??

Skąd ta informacja??