Ntek 28.06.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 odezwa do narodu, który zamontował sobie rekuperator Gdzie macie go umiejscowionego w domu? Ja mam zamiar umieścić rekuperator w garażu. Panowie z HEATEC zasugerowali, by wyrzutnia była wprost do garażu. Ponoć w ten sposób garaż jest ogrzewany powietrzem, które normalnie wylądowałoby na zewnątrz budynku. Oczywiście czerpnia będzie w ścianie garażu. Lili Lili napisz jak spisuje się Twój reku. Jaka firma Ci go montowała? Czy jesteś zadowolona z wentylacji mechanicznej? Czy w pomieszczeniach mieszkalnych jest rzeczywiście cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 28.06.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Oj Sylvia...ale ty jarząca jesteś... Mnie starego budwolańca podejrzewasz, że nie wiedziałem o tym?? Ta to zawsze wszystko na powagę... sorry jakoś ostatnio poczucie humoru mi siadło faktycznie... to najlepiej koło łóżka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 28.06.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Centralka nie musi stać w cywilizowanej temperaturze. Wiesz, to jest jednak urządzenie elektryczne. I będzie musiało działać w ekstremalnych temperaturach. W zimę mrozy jak na zewnątrz, w lecie upał większy niż na zewnątrz, pod nagrzanym dachem. A wystaw sobie na zewnątrz odkurzacz czy telewizor niech popracuje na mrozie Zastanów sie jeszcze albo przynajmniej dopytaj fachowca. Pytałem producenta - minimalna temp. nie jest określona, maksymalna to 70 stopni. pzdr. Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 28.06.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Oczywiście czerpnia będzie w ścianie garażu. Eee... Nad tą czerpnią to jeszcze proponowałbym się zastanowić. Myślę, że powinna być ona jak najmniej dostępna - pamiętaj, że powietrze z czerpni rozprowadzasz po całym domu i jest to jedyne powietrze, jakie do niego wprowadzasz... pzdr. Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 28.06.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Lili Lili napisz jak spisuje się Twój reku. Jaka firma Ci go montowała? Czy jesteś zadowolona z wentylacji mechanicznej? Czy w pomieszczeniach mieszkalnych jest rzeczywiście cicho? U mnie całość prac (poza GWC) wykonała mała firma A.Godlewski z Grodziska Maz. W pomieszczeniach mieszkalnych jest super cicho, w pomieszczeniu godpodarczym jest szum pracującego urządzenia. Jak napisałam raczej szum niż hałas. Nic też nie świszczy w przewodach, jednak na przewodzie nad sypialnią (przed sypialnianym anemostatem) został zamontowany tłumik. Raczej "tłumok" bo to kawał rury (ok 1 m) o niezłym przekroju. A czy jestem zadowolona? trudno teraz powiedzieć. W domu jeszcze jest taki budowlany zaduch, na dodatek grzeję bo wygrzewam wylewki przed parkietem, więc jest bardzo ciepło i może stąd średnie wrażenie. W każdym razie wydaje się, że przy zamkniętych oknach nie da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 28.06.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 odezwa do narodu, który zamontował sobie rekuperator Gdzie macie go umiejscowionego w domu? musze przed zalaniem chudziaka zadecydowac gdzie wprowadzic rure od GWC, żeby potem tego nie kuć, ale nie mam pojacia gdzie najlepiej usadowic w domu rekuperator. Doradzcie prosze - jak zawsze zreszta W kwestii reku. Mamy na strychu, nad poddaszem użytkowym. Skosy do kalenicy są lekko ocieplone, bo została nam wełna. Dzięki temu jest tam dość ciepło. Nam instalator mówił, że nie może być zbyt zimno - powinno być lekko powyżej zera. Zresztą strych wykorzystujemy również do składowania słoików z przetworami. Dzięki wełnie w stropie poddasza jest cicho. Potwierdzam - raczej lekki szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 28.06.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 czeeeee WOOKASCH wyślij mi namiar na tych gości od szamba /mam takie same zdanie co ty/ Ajj... sorki, zapomnialem wczesniej odpisac. Namiarów nie mam przy sobie, ale są książce grupowej pzdr. Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 28.06.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 U mnie całość prac (poza GWC) wykonała mała firma A.Godlewski z Grodziska Maz. Czy możesz tą firmę polecić? Piszesz, że przy zamkniętych oknach żyć się nie da. Czy oprócz wentylacji mechanicznej masz sprawną wentylację grawitacyjną, czy też zlikwidowałaś "zbędne" przewody wentylacyjne? W książce adresowej grupy nie ma kontaktów do firm, osób, które zajmują się rekuperatorami. Może osoby mające w tej materii doświadczenia budowlane kogoś by chciały polecić zamieszcając w książce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 28.06.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Przypuszczam, że gdzieś pod ręką w sypialni, żeby można było łatwo zmienić konfiguracje Oczywiście Hubercik i jeszcze frytkownica do tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 28.06.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 W książce adresowej grupy nie ma kontaktów do firm, osób, które zajmują się rekuperatorami. Może osoby mające w tej materii doświadczenia budowlane kogoś by chciały polecić zamieszcając w książce? No popieram pełnym dechem czy czym tam sie popiero.Ci co mają juz reku niech napiszą kto im robił i czy sa zadowloeni. A z tymi oknami zamknietymi to sie zmartwiłam. W końcu po to robi sie reku przy szczelnym ociepleniu, zeby własnie było czym oddychac. My napewno chcemy jeszcze GWC wiec wrzutnia i tak bedzie z dala od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 29.06.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 U mnie całość prac (poza GWC) wykonała mała firma A.Godlewski z Grodziska Maz. Czy możesz tą firmę polecić? Piszesz, że przy zamkniętych oknach żyć się nie da. Czy oprócz wentylacji mechanicznej masz sprawną wentylację grawitacyjną, czy też zlikwidowałaś "zbędne" przewody wentylacyjne? W książce adresowej grupy nie ma kontaktów do firm, osób, które zajmują się rekuperatorami. Może osoby mające w tej materii doświadczenia budowlane kogoś by chciały polecić zamieszcając w książce? hm z mojej skromnej wiedzy wynika, że grawitacyjna albo mechaniczna nie ma możliwości połączenia obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 29.06.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 hm z mojej skromnej wiedzy wynika, że grawitacyjna albo mechaniczna nie ma możliwości połączenia obu Ależ mi nie chodzi o połączenie dwóch systemów. Projektanci reku sugerują, by instalując reku pozbyć się zbędnych kanałów wentylacyjnych w kominach (pozostawić tylko te niezbędne, jak spalinowe i niektóre wentylacyjne, np. w salonie z kominkiem). Szczerze powiedziawszy mi się ten pomysł nie podoba, bowiem nie widzę sprzeczności w tym, by oba systemy wentylacyjne istniały obok siebie. Oczywiście gdy jest używany jeden z nich, drugi musi być wyłączony. W sezonie grzewczym (albo w upalne dni) włączamy reku i zamykamy wentylację grawitacyjną. W pozostałe dni można wyłączyć reku, otworzyć wentylację grawitacyjną i cieszyć się świeżym powietrzem płynącym przez otwarte okna. Życie w domu przy cały czas zamkniętych oknach przypominałoby mi więzienie (to tylko moje subiektywne odczucie). Przecież w ciepłe dni można wyłączyć reku, otworzyć grawitację i cieszyć się widokiem na ogród przez otwarte na oścież drzwi w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 29.06.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 tak samo jak sie odłacza GWC na wiosne i jesienia i pozostaje tylko czerpnia scienna. i tez mi sie wydaje ze nie warto jednak rezygnowac z kominow wentyacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 29.06.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 U mnie całość prac (poza GWC) wykonała mała firma A.Godlewski z Grodziska Maz. Czy możesz tą firmę polecić? Piszesz, że przy zamkniętych oknach żyć się nie da. Czy oprócz wentylacji mechanicznej masz sprawną wentylację grawitacyjną, czy też zlikwidowałaś "zbędne" przewody wentylacyjne? Powiem tak: sprawia wrażenie dobrego fachowca co zjadł żeby na wentylacji, ale jest to starszy pan, który chyba chciałby już odpocząć od pracy i nie bierze zbyt wielu zleceń, pracuje też swoim tempem. O tych zamkniętych oknach to po prostu skorygowałam swoje wyobrażenie, że wszystko szczelne a wszędzie świeże powietrze. Ale chyba za dużo sobie wyobrażałam. Teraz mieszkam w domu wybudowanym 10 lat temu, gdzie wentylacja grawitacyjna jest tylko w kuchni i łazience i jakoś żyję. W nowym domu mam wentylację w każdym pomieszczeniu, w sypialniach, garderobie, nawet sieni... A też bym się czuła jak w więzieniu przy zamkniętych oknach. Wentylacji grawitacyjnej nie projektowałam wcale (projekt jest indywidualny), od razu była przewidziana rekuperacja. Stawianie kominów wentylacyjnych to w takim przypadku wyrzucanie pieniędzy, mam tylko jeden spalinowy. Wydaje mi się, że uchylone okna i reku to jest to czego człowiekowi trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.06.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Przypuszczam, że gdzieś pod ręką w sypialni, żeby można było łatwo zmienić konfiguracje Oczywiście Hubercik i jeszcze frytkownica do tego! Dobrze by było (dla lepszej sprawności lodówki) wymontować z niej sprężarkę i postawić w odosobnionym miejscu...ponoć w takich warunkach spada zapotrzebowanie na energię nawet o 50% a takie warunki może spełnić tylko sypialnia!! Zdecydowanie polecam. Jedyna wada to, że trzeba zaopatrzeć się w rozgałęźiacz...bo musi równolegle funkcjonować frytkownica o której faktycznie mi się zapomniało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.06.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Mam pytanko do okolicznych forumowiczów...Czy macie na zbyciu może jakieś palety??Potrzebuję ich trochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 29.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Mam pytanko do okolicznych forumowiczów... Czy macie na zbyciu może jakieś palety?? Potrzebuję ich trochę.... ile? będę miała pewnie kilka, jutro policzę jak będę na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.06.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 ile? będę miała pewnie kilka, jutro policzę jak będę na budowie... Wiesz co, łącznie 17 szt. ale oczywiście to nie znaczy, że jak masz np. 8 to mnie to nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 29.06.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 ile? będę miała pewnie kilka, jutro policzę jak będę na budowie... Wiesz co, łącznie 17 szt. ale oczywiście to nie znaczy, że jak masz np. 8 to mnie to nie interesuje... powinnam mieć z 7 ale widzę, że jak coś dowożą ze składu to zabierają systematycznie i nie wiem czy nie zabrali przypadkiem tego co nie było ich...zorientuję się jak już się rozliczę ze składem z palet, pewnie jutro, pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 29.06.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam, Senser, u mnie leży kilka palet. Jak będziesz w okolicy u Alexs lub u rodzinki, to wiesz, gdzie mnie znaleźć. Co prawda nie są one świeże, leżą na dworze jakiś czas więc moga być podgnite, ale nie wiem do czego je potrzebujesz. Może Ci się przydadza, więc zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts