Tomisław 01.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 WitamJako nowy składam Zacnej Grupie z okazji Nowego Roku najserdeczniejsze życzenia zdrowia i wytrwałości w zamierzonych celach. Popełniłem ten występek i 5 grudnia złożyłem pnb w Starostwie.Myślę, ze znajdę w Was wsparcie duchowne i informatyczne w zamierzonym celu, gdyż porwałem się na budowę domu z pełnym podpiwniczeniem.Czytając zaś forum główne załamałem się zupełnie - izolacje, brak ekip, drogie materiały itp. dobijają przeciętnego zjadacza chleba.Pytania typu - a po co ci ta piwnica dobijają zupełnie - to graciarnia a koszty wysokie.Odpowiem z góry - wraz z żoną moją J uwielbiamy wszelkiego rodzaje przetwory domowej roboty włącznie z wędzeniem, a ja na dodatek nie mogąc nic wybudować przez 25 lat, (głupie PZP - zakaz zabudowy plus Obwodnica Południowa Grodziska plus papierologia) założyłem przed miejscem projektowanego domu – winniczkę.Aby to wszystko uporządkować musi być piwnica.Aby było zgodnie z biurokracją wywalczyłem z dwoma sąsiadami prawomocny Plan Zagospodarowania Przestrzennego i mogę się budować.To tyle na wstępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 01.01.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam i życzę wszystkim Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2008!!! PS Mam pytanko do tych, którzy znają sie na ZUSach,podatkach itp we własnej firmie.....czy któras z was ma swą działalnosć lub rozlicza kogoś . Mam kilka pytanek . mOze na privaaaa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 01.01.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Budowa to widać ciężkie przeżycie... ja buduję murowany z poddaszem i jestem na etapie, że następny będzie parterowy kanadyjczyk:-))))))))))) ps Dzięki wszystkim za dobre słowa o Uli:-) dlaczego kanadyjczyk? Popieram parterowego kanadyjczyka (mieszkam teraz w takim). Nie wiem czemu podkusilo nas na murowaną wyczerpkę. Na stare lata jednak parterowy kanadyjczyk powróci a murowańca w dobre ręce oddam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 01.01.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 W NOWYM 2008 NISKICH CEN, FACHOWYCH EKIP I CIERPLIWOŚCI ŻYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 02.01.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dołączam się do życzeń noworocznych. Oby ten rok nie był gorszy od poprzedniego, ale dużo, dużo lepszy !!!! I nie tylko na gruncie budowlanym A przy okazji mam pytanie. Czy zawsze trzeba zgłaszać budowę ogrodzenia od drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisław 02.01.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 WartoArt. 30. Prawa budowlanego1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3 i pkt 5–21;2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1–13;3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innychmiejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanierobót budowlanych polegających na instalowaniu:(…………)2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanychoraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie,o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednieszkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymaganeodrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwyorgan nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązekuzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadkuich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.(………)5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonegorozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanychmożna przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwyorgan nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia. De fakto wygląda to tak:Piszesz podanie do Starostwa, że budujesz ogrodzenie takie i takie i gdzie i kiedy planujesz rozpoczęcie , jak masz mapkę to zrób na niej zaznaczenie kolorem (ważna jest linia rozgraniczająca z ulicą gminą, powiatową – chodzi o to aby ogrodzenie nie było w ostrej granicy z ulicą po co wiadomo).Ważne Warto podać nr telefonu w celu wyjaśnień. Jedna wizyta jest pewna.Składasz podanie i czekasz, jak się nie odezwą w terminie 30 dni to masz prawomocne zgłoszenie.Zgłoszenie składasz w 2 egz. Jedno z pieczątką Starostwa dla Ciebie. Warto je mieć na wypadek jak zaczniesz budować ogrodzenie a sąsiad wezwie Straż Miejską tudzież INB, że mu coś nie pasuje. Zajrzyj tu:http://www.bip.powiat-grodziski.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=353&lang= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fido__ 02.01.2008 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zdecydowaliśmy się na oknoplast, profil awans, kolor orzech Jeszcze nie polecam,jak przetestuje to sie wypowiem W każdym razie opinie są dobre. http://www.oknoplast.com.pl/pub/Image/produkty/profile/19_profilkoncept.jpg Pozdrawiam Aga Będziecie zadowoleni. Okna są prześliczne. Właściwie wszyscy, którzy do nas przychodzą dają sobie rękę obciąć, że okna są z drewna. My mamy złoty dąb. Oknoplast w zimie robi całkiem przyjemne przeceny. Można kupić okna z 30% rabatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.01.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 No to co?? Jak tam?? Kiedy spotkanie?? Już nie będe słuchał chyba ściem: "święta...itp" No teraz będzie gadka typu "ferie" Ja proponuje Sb./Nd. w Lutym...co wy na to?? Tylko za Boga nie mam pojęcia jak wychodzą "ostatki"... A to ankieta...z tego co widzę cieszy się dużą popularnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 02.01.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dzięki Fido, mam nadzieje że okienka się sprawdzą co do cen to masz absolutną racje, Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 02.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Tomisław wielkie dzięki za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisław 02.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 @LuMa Zawsze do usług Dzisiaj byłem w Starostwie w Architekturze: mają przerwę 12.30 do 13.00, i oczywiście musiałem trafić na nią. Warto wycyrklować bo po 13 zbiera się spora kolejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 02.01.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 @LuMa Zawsze do usług Dzisiaj byłem w Starostwie w Architekturze: mają przerwę 12.30 do 13.00, i oczywiście musiałem trafić na nią. Warto wycyrklować bo po 13 zbiera się spora kolejka. Załatwianie spraw urzędowych to na szczęście domena męża. Ja jestem tą, która planuje, liczy, przelicza, wymyśla, czepia się wykonawców i wyszukuje ich błędów i nie pozwala poszaleć Generalnie jestem ta zła kobieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisław 02.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 @LuMa Pozazdrościć obrotności Ja załatwiam wsio, moje Damy tylko akceptują, miał być mały domek jest większy. Uparłem się tylko co do piwnicy (bo niby gdzie mam robić wino i pochodne ). Po urzędach bujam się bez mała 27 lat (z miernym skutkiem), ale najlepiej wspominam lata stanu wojennego 1981 - 83, urzędnicy bali się komisarza wojennego i można było załatwić sprawy w trybie strachu (za pobrane wcześniej dobra), ale to stare dzieje. Kupując działkę musiałem mieć 13 szt. zaświadczeń z 3-miesięcznym terminem ważności, aby notariusz mógł sporządzić akt kupna nieruchomości. Udało się po 1,5 rocznej walce. Teraz jest zima i wypędzili mnie na zaległy urlop więc piszę sobie i może trochę przynudzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 03.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Poratujecie mnie namiarami na sprawdzonego i nie drogiego architekta, który stworzyłby dla mnie projekt indywidualny? Niestety osoba, z którą zacząłem współpracę okazuje się raczej niepoważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 03.01.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 A to ankieta...z tego co widzę cieszy się dużą popularnością... Sensera głos na pustyni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 ludzie jesteście aspołeczni :D ja przynajmniej zagłosowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 03.01.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 byle przed 2 lutym bo wtedy córcia ma urodzinki i po 18 stycznia z podobnego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No to co?? Jak tam?? Kiedy spotkanie?? Już nie będe słuchał chyba ściem: "święta...itp" No teraz będzie gadka typu "ferie" Ja proponuje Sb./Nd. w Lutym...co wy na to?? Tylko za Boga nie mam pojęcia jak wychodzą "ostatki"... A to ankieta...z tego co widzę cieszy się dużą popularnością... Ja tam bede oryginalny niestety nie moge bo.... piździ jak nie wiem co (jest bardzo zimno ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 03.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Hej grupo, kto poleci fachowca do zrobienia 12 par drzwi wew, solidnie i za rosądne pieniądze???? Z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub jankowski 03.01.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam To mój pierwszy post z nowego domku WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts