asiaf1 27.02.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 27.02.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Mam pytanie, czy do rozkręcenia garażu wystarczy podstawowy zestaw narzędzi (klucze i śrubokręty), czy garaż może być spawany, że trzeba będzie go ciąć? Asia Napisz gdzie ten garaż. Obejrzymy i damy ekspertyzę - niedrogo A na serio - nie... na serio się nie da. Weź obejrzyj ten garaż i powinno być wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.02.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Wprowadzasz ją w błąd!!W garażu wszystko jest ciemne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 27.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 27.02.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Cieżka sprawa z tymi tynkami, albo sie super cenią, albo w ogóle nikogo... No nic trzeba być dobrej myśli. Aaa Jakub przypomniało mi sie coś, pisałeś o Pawle Soboniu, polecam jego usługi! braliśmy piasek, bardzo sympatyczny człowiek Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 27.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ja za swój skromny domek, za ocieplenie zapłaciłem 9500zł - sama robocizna Elektryk (super gość) wziął 5500zł wyszło 25zł za pkt elektryczny a za tel., rtv.,bramofon,komputer itp 20zł A dasz namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 27.02.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 To faktycznie dużo Kiedy chcesz robić to ocieplenie? no pewnie jakos tak latem, moze lipiec, zeby domek troche wysechl. Okna, drzwi i bramy garazowe montujemy za niecale 2 tygodnie i zaczynamy srodek. Tez szukam tynkarzy. Mam jednego od tynkow recznych (nie pamietam jak one sie nazywanaj chyba wapienno - gipsowe) po 30zł/m2 robocizna i dalej szukam elektryka. No i kogos od wylewek. Zastanawiam sie tez nad ogrzewaniem podlogowym. Chce je miec tylko w kuchni, w pomieszczeniu gospodarczym i w dwoch lazienkach i czy to czasem nie za mała powierzchnia zeby wogole "bawic sie" w kolejna instalacje? Łącznie to bedzie jakies 33,5m2 podlogi. Czy doswiadczony i najjasniejszy olipm forum moglby mi poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_wujek 27.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ja za swój skromny domek, za ocieplenie zapłaciłem 9500zł - sama robocizna Elektryk (super gość) wziął 5500zł wyszło 25zł za pkt elektryczny a za tel., rtv.,bramofon,komputer itp 20zł A dasz namiary? Ja również poproszę o namiar na elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 27.02.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 To faktycznie dużo Kiedy chcesz robić to ocieplenie? no pewnie jakos tak latem, moze lipiec, zeby domek troche wysechl. Okna, drzwi i bramy garazowe montujemy za niecale 2 tygodnie i zaczynamy srodek. Tez szukam tynkarzy. Mam jednego od tynkow recznych (nie pamietam jak one sie nazywanaj chyba wapienno - gipsowe) po 30zł/m2 robocizna i dalej szukam elektryka. No i kogos od wylewek. Zastanawiam sie tez nad ogrzewaniem podlogowym. Chce je miec tylko w kuchni, w pomieszczeniu gospodarczym i w dwoch lazienkach i czy to czasem nie za mała powierzchnia zeby wogole "bawic sie" w kolejna instalacje? Łącznie to bedzie jakies 33,5m2 podlogi. Czy doswiadczony i najjasniejszy olipm forum moglby mi poradzic Pewnie na zmianę terminów juz za późno, choć jak możesz wstrzymać okna i drzwi to szczerze polecam...Tynkarze Ci je strasznie zapaskudzą - pewnie zabezpieczą ale to i dodatkowe koszty i na 100% nigdy to nie będzie zrobione. Podejżewam że okna masz z PVC bo jak drewniane to wręcz zabroniny jest montaz przed tynkami. Najlepiej to jakby zamontowalli je pod koniec tynkowania żeby tynkarze mogli elegancko obrobić glify i zamontowac parapety. Co do podłogówki to w takiej konfiguracji odradzam. Będa to tylko 4 pętle a kosztów dodatkowych sporo - rozdzielacz szafka, mieszacz no i robocizna - dochodzą kolejne punkty) W łazience super sprawa mieć ciepłą podłogę - proponuje aby instalator poprowadził zasilanie do grzejnika (jeżeli go planujesz) "wężykiem" przez łazienkę - pseudopodłogówka jak sie patrzy. W pomieszczeniu gospodarczym będzie stał piec? Jeżeli tak to zapomnij o jakimkolwiek grzejniku. Co do kuchni to trudno mi powiedzieć zależy jaki masz układ pomieszczeń. Jeżeli chodzi o wylewki to na forum jest kilku polecanych miksokretowców, ale od razu ostrzegam umawiaj się na płatnośc na drugi dzień po "podeschnięciu" wylewki jak będzie można wejść i posprawdzać poziomy - kup albo pożycz jak najdłuższą poziomicę - ja się przejechałem na polecanej ekipie. Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 27.02.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 dalej szukam elektryka. Ja również poproszę o namiar na elektryka. Powinny być w książce moje namiary na elektryka Janka L. polecam ceny ma takie jak obecnie obowiązujące na dobrym rynku materiał z robocizną dokładny i rzetelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 27.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jakub zadam tradycyjne pytanie do posiadacza nowego domu: czym jest on ogrzewany? pompa ciepła a możesz napisać coś więcej koszt instalacji samej pompy, szacowane koszty utrzymania komfort itp itd? Jakub? Witaj Koszt to 45 tys, bez obsługowa, koszt grzania budynku to ok 1300zł za sezon!!! Jakub, czy możesz dać namiary na pompę? Kto wam robił odwierty i jaki sprzęt macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 27.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Pogodo w tej wersji trwaj!!!! Mamy juz folię na dachu, co spowodowało pierwszą scysję z ekipą. Kierbud wykrył błędy i zalecił poprawki, co wkurzyło dekarza Wyszło na na to, że majstry poprawiają. Dzisiaj dojechała blacha. Domek już obłożony styropianem. Na sobotę umówiony elektryk i do przodu. Strych wyszedł mi zdecydowanie wiekszy niż moja myśl przewidywała. Już się cieszę na tą przestrzeń Może w piątek panowie już zdejmą stemple? A może ktoś polecić kogoś do zainstalowania odkurzacza centralnego? Czy tynki gipsowe wew 20zł za m2 to ok? A zewnętrzne akrylowe ile mogą kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 28.02.2008 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czy moze sie ktos z Rusca wypowiedziec na tematy: 1. jakosc wody (twardosc, zelazo, bakterie coli itp, najlepiej wyniki badan ) z wodociagu i wlasnego ujecia (jaka glebokosc?) 2. grunt (nosnosc, poziom wod gruntowych, jak gleboko siega glina czy przesiakliwosc) Z gory dziekuje za odpowiedzi, zwlaszcza bliskim sasiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.02.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 W pomieszczeniu gospodarczym będzie stał piec? Jeżeli tak to zapomnij o jakimkolwiek grzejniku. Tamlin Czy można wiedzieć dlaczego ? Może to oczywiste dla mieszkających w domkach ale ja od urodzenia mieszkam w "blokach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czy moze sie ktos z Rusca wypowiedziec na tematy: 1. jakosc wody (twardosc, zelazo, bakterie coli itp, najlepiej wyniki badan ) z wodociagu i wlasnego ujecia (jaka glebokosc?) 2. grunt (nosnosc, poziom wod gruntowych, jak gleboko siega glina czy przesiakliwosc) Z gory dziekuje za odpowiedzi, zwlaszcza bliskim sasiadom Może ad1 woda w ruscu jest w zasadzie mieszana z 2 hydroforni z Waledowa i Z woli Krakowiańskej. Pamietam czasy kiedy byla tylko z Waledowa to była woda srednio twarda dobrej jakosci, powodowała bardzo wysuszenie skóry po myciu . Obecna mieszanka jest trochę lepsza (bardziej mięka) no i cisnienie jest zdecydowanie lepsze. Woda z własnego ujęcia też jest na głębokości 12 m, po badaniu okazało się ze parametry ma lepsze od wodoćiągowej poza zbyt dużą ilością naturalnego chloru, ponadto posiada dziwny zapach jajkowy jakis, do mycia i podlewania sie nadaje, reguluje ponadto przemianę materii po spozyciu nasza działeczka jest piaszczysta na głębokosci 120 cm +/- nie stwierdziliśmy jakiejs chamskiej gliny, poziom wód gruntowych max 150 cm zeszłe lato, 40-50 cm 2004 rok na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 28.02.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Dzieki Gawel za cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 28.02.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 dzieki Tamlin za rady, biore pod uwage zniszczenie okien i drzwi, ale niestety nie mozemy czekac z oknami i drzwiamichcemy robic juz w srodku a do tego potrzebujemy zamkniecia domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 28.02.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 dzieki Tamlin za rady, biore pod uwage zniszczenie okien i drzwi, ale niestety nie mozemy czekac z oknami i drzwiami chcemy robic juz w srodku a do tego potrzebujemy zamkniecia domu Instalacje? Boicie się złodziejaszków? Ja zaryzykowałem i robiłem instalacje z oknami zabitymi deskami i drzwiami również własnej konstrukcji Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 28.02.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 W pomieszczeniu gospodarczym będzie stał piec? Jeżeli tak to zapomnij o jakimkolwiek grzejniku. Tamlin Czy można wiedzieć dlaczego ? Może to oczywiste dla mieszkających w domkach ale ja od urodzenia mieszkam w "blokach". Z reguły piec działa jak grzejnik i wystarcza do ogrzania pomieszczenia. Zależy oczywiście od pieca. Ja mam stojącego Vitogasa 100 i pranie wysycha przez noc Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.02.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Dzięki Tamlin za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts