Tamlin 26.03.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witajcie, Mamy pytanie o dach. Czy ktoś korzystał z usług firmy "Dach-System" mieszczącej się w Starych Budach koło wiaduktu kolejowego. Sprawa jest dość pilna, bo otrzymaliśmy od nich najkorzystniejszą ofertę, ale nie chcemy tak w ciemno się na ich usługi decydować. Dodamy, że od 1. kwietnia drożeją blachy i rynny, więc jeśli podpiszemy umowę w tym tygodniu uda się kupić choć część materiału po starych (obecnych) cenach. Pozdrawiamy wombaty2 Witam Spróbujcie jeszcze w Dachluxie w Wolicy. Oni mieli rewelacyjne ceny Potwierdzam, mi powiedzieli że maja obowiązek dać 2% niższą cenę od najniższej jaka dostaniesz od konkurencji pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 dzięki za rady wombaty2 o p. Firlej już słyszałem w wydziale komunikacji kiedy podpytywałem w sprawie lokalizacji wjazdu. Orientujesz sie jak wyględają stawki za taką kompleksową usługę? rozumiem, że udajac się do p. Firlej trzeba mieć już stosowne warunki techniczne dla mediów? i jeszcze jedno pytanie - gdzie znajdę ksiażkę adresową bo wędruję po forum od godziny i nie mogę jej zlokalizować pozdr, rob_erto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 26.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 dzięki za rady wombaty2 o p. Firlej już słyszałem w wydziale komunikacji kiedy podpytywałem w sprawie lokalizacji wjazdu. Orientujesz sie jak wyględają stawki za taką kompleksową usługę? rozumiem, że udajac się do p. Firlej trzeba mieć już stosowne warunki techniczne dla mediów? i jeszcze jedno pytanie - gdzie znajdę ksiażkę adresową bo wędruję po forum od godziny i nie mogę jej zlokalizować pozdr, rob_erto do wniosku o pozwolenie potrzebujesz warunki przylaczenia pradu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 26.03.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 i jeszcze jedno pytanie - gdzie znajdę ksiażkę adresową bo wędruję po forum od godziny i nie mogę jej zlokalizować rob_erto Szukaj postów od Senser'a - ma na dole link do książki adresowej. Aga_i_Janusz też mają ten link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 i jeszcze jedno pytanie - gdzie znajdę ksiażkę adresową bo wędruję po forum od godziny i nie mogę jej zlokalizować rob_erto Szukaj postów od Senser'a - ma na dole link do książki adresowej. Aga_i_Janusz też mają ten link. piękne dzieki, linka znalazłem i już wiem o co chodzi z ksiażką adresową niestety jest problem z rejestracją nowych userów... mam nadzieję, że ograniczenia nie potrwają długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 26.03.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jak ja się rejestrowałem to było to możliwe po napisaniu 10 postów. Czy coś się zmieniło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 26.03.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Stan na dzisiaj wygląda następujaco: 1. mam określone warunki zabudowy. 2. zdecydowałem się już praktycznie lecz jeszcze nie kupiłem projektu domu(Taurus II 2G) 3. znalazłem informację o tym, ze powinienem wystąpić o warunki techniczne na perzyłączenie mediów tj. prąd, gaz, woda, kanalizacja (jak długo należy czekać w Grodzisku na stosowne decyzje? macie jakieś doświadczenia, które warto wziać pod uwagę?) 4. należy zatrudnić geodetę który wykona mapy do celów projektowych (ile? jakie? jakie są stawki w okolicach grodziska?) 5. po uzyskaniu stosownych warunków należy znaleźć architekta, który wykona na mapach : a) plan zagospodarowania działki uwzględniający podłączenia wszystkich mediów oraz umiejscowienie domu b) dostosuje (adaptacja?) projekt do warunków panujacych na działce i ew. moich zmian 6. Po uzyskaniu wszystkiego powyższego można występować z wnioskiem o pozwolenie na budowę. rob_erto Zamieniłabym pkt 4 z 3 tj. najpierw geodeta i mapy potem warunki techniczne przyłączy (z tego co pamiętam do wniosku trzeba dołączyć mapę). Poza tym dodałabym jeszcze punkt - uzgodnienie zjazdu na drogę publiczną (w urzędzie gminy po konsultacji w starostwie). Tak jak ktoś już napisał zasadnym jest rezygnacja z gazu (na etapie składania wniosku o PnB) i dopiero potem zrobić przyłącze gazowe już na zgłoszenie. Na decyzję ws. warunków przyłączenia wody czekaliśmy niecały tydzień, na uzgodnienie zjadu z drogi też. Najwięcej czasu zajmuje załatwienie prądu - ponad miesiąc. Poza tym zastanów się kiedy realnie możesz/chcesz zacząć budowę i zacznij szukać ekipy. Ja od miesiąca próbuję znaleźć taką co zaczęłaby w tym roku i jest kłopot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Zamieniłabym pkt 4 z 3 tj. najpierw geodeta i mapy potem warunki techniczne przyłączy (z tego co pamiętam do wniosku trzeba dołączyć mapę). Poza tym dodałabym jeszcze punkt - uzgodnienie zjazdu na drogę publiczną (w urzędzie gminy po konsultacji w starostwie). Tak jak ktoś już napisał zasadnym jest rezygnacja z gazu (na etapie składania wniosku o PnB) i dopiero potem zrobić przyłącze gazowe już na zgłoszenie. Na decyzję ws. warunków przyłączenia wody czekaliśmy niecały tydzień, na uzgodnienie zjadu z drogi też. Najwięcej czasu zajmuje załatwienie prądu - ponad miesiąc. Poza tym zastanów się kiedy realnie możesz/chcesz zacząć budowę i zacznij szukać ekipy. Ja od miesiąca próbuję znaleźć taką co zaczęłaby w tym roku i jest kłopot . faktycznie... również o tym dzisiaj czytałem - tylko czy mapa do celów projektowych jest konieczna na etapie występowania o warunki techniczne np do Zakładu Energetycznego? czy wystarczy im na obecnym etapie mapa sytuacyjna uzyskana w wydziale kartografii w UM? Co do wody to z nią akurat nie mam problemu ponieważ jest studzienka wodociągowa na terenie mojej działki więc w PEWiKu powiedziano mi że muszę wystapić tylko z wnioskiem o warunki dla przyłącza kanalizacyjnego. Gaz i prąd dochodzą do posesji obok wiec tutaj bedzie kawałek do podciągnięcia (~40-50m) teraz muszę znaleźć geodetę do wykonania mapki. zastanawiam sie też nad koniecznością badania nośności gruntu (choć w WZ nie określono takiej koniecznosci)... no i architekt - dzwoniłem do p. Firlej ale u niej pierwsze wolne terminy dopiero w okolicach początku wakacji macie namiar na innego architekta godnego polecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jak ja się rejestrowałem to było to możliwe po napisaniu 10 postów. Czy coś się zmieniło ? jest info o przenoszeniu strony na inne serwery i związanym z tym tymczasowym brakiem możliwosci rejestracji... tylko tyle widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 26.03.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 tylko czy mapa do celów projektowych jest konieczna na etapie występowania o warunki techniczne np do Zakładu Energetycznego? czy wystarczy im na obecnym etapie mapa sytuacyjna uzyskana w wydziale kartografii w UM? Najlepiej zadzwoń ZEW-T w Pruszkowie to Ci powiedzą - oni mają różne dziwne pomysły więc najlepiej dowiadywać się u źródła. My daliśmy tą do celów projektowych bo i tak mieliśmy nadmiar. Co do architekta - z tego co się zorientowałam to kupujesz projekt gotowy - każda pracownia ma architektów, z którymi współpracuje może Twoja też tak ma? My u takieg kupiliśmy projekt i on zrobił nam projekt zagospodarowania. Generalnie wrysowanie domu i narysowanie na działce kilku krzaczków to nie jest wielka filozofia. Najważniejsze to żeby architekt był z tego starostwa gdzie się budujesz tak żeby znał wszystkie Lex Urzędnikus, które obowiązują w tutejszych urzędach. O naszym będę mogła powiedzieć coś dobrego/złego jak dostaniemy pozwolenie na budowę. PS:jak masz na działce cieki wodne to chyba jeszcze potrzebne są jakieś uzgodnienia melioracyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Najlepiej zadzwoń ZEW-T w Pruszkowie to Ci powiedzą - oni mają różne dziwne pomysły więc najlepiej dowiadywać się u źródła. My daliśmy tą do celów projektowych bo i tak mieliśmy nadmiar. dzwoniłem do ZEWTu - przez telefon twierdzą, ze wystarczy im kopia zwykłej mapy sytuacyjnej... zobaczymy jak będzie wyglądała sprawa przy składaniu wniosku jutro rano PS:jak masz na działce cieki wodne to chyba jeszcze potrzebne są jakieś uzgodnienia melioracyjne. na działce mam staw a za ogrodzeniem rowek melioracyjny... w WZ określono mi tylko 50m dystans pomiedzy domem a rowkiem i to wszystko. Możliwe, ze czeka mnie jeszcze jakaś niespodzianka, o której wprost nie napisano w WZ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 przepraszam, że tak strzelam post za postem ale szukajka nic nie wyświetla na ten temat więc znowu pytam rozmawiałem przed chwilą z geodetą p. Krzysztofem Kochańskim (Pryzmat) w sprawie map do celów projektowych - czy możecie powiedzieć coś o świadczonych przez niego usługach? ceny, jakość, terminowość etc... będę wdzieczny za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 26.03.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 dzwoniłem do ZEWTu - przez telefon twierdzą, ze wystarczy im kopia zwykłej mapy sytuacyjnej... zobaczymy jak będzie wyglądała sprawa przy składaniu wniosku jutro rano To dziwne, w moim przypadku o innej mapce niż geodezyjnej nie chcieli słyszeć. Jeżeli chodzi o dokumenty, to ja wystąpiłem do Starostwa z prośbą o pisemne zestawieni dokumentacji, jaką muszę dostarczyć razem z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Wykaz taki dostałem i potem nikt mi nie mógł powiedzieć, że czegoś tam jeszcze brakuje. Powodzenia przy papierologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 26.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 To dziwne, w moim przypadku o innej mapce niż geodezyjnej nie chcieli słyszeć. spotykałem się z różnymi opiniami - nawet geodeta, z którym, rozmawiałem twierdził, że ZEWT bez problemów do określenia warunków bierze kopię mapy sytuacyjnej i nie potrzebuje geodezyjnej do celów projektowych)... sprawdzę na miejscu i powiem jak jest Jeżeli chodzi o dokumenty, to ja wystąpiłem do Starostwa z prośbą o pisemne zestawieni dokumentacji, jaką muszę dostarczyć razem z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Wykaz taki dostałem i potem nikt mi nie mógł powiedzieć, że czegoś tam jeszcze brakuje. Powodzenia przy papierologii czy w wykazie dokumentów było coś ponad standard? a za życzenia nie dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 26.03.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 czy w wykazie dokumentów było coś ponad standard? a za życzenia nie dziekuję Tak, np. nagle potrzebne było badanie gruntu. Mi ta lista się przydała, choć pochodzę z innej parafii niż Ty (Powiat warszawski zachodni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 26.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Woda, prad, gaz - wszystkim wystarczaja zwykle podklady geodezyjne. Mapka do celow projektowych jest za to potrzebna do projektu zagospodarowania dzialki i dalszych dzialan, wiec o same warunki mozna spokojnie wystepowac z samym podkladem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 27.03.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Woda, prad, gaz - wszystkim wystarczaja zwykle podklady geodezyjne. Mapka do celow projektowych jest za to potrzebna do projektu zagospodarowania dzialki i dalszych dzialan, wiec o same warunki mozna spokojnie wystepowac z samym podkladem. zgadza się, rano złożyłem wniosek do ZEWT w Pruszkowie i nie było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 28.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 PS:jak masz na działce cieki wodne to chyba jeszcze potrzebne są jakieś uzgodnienia melioracyjne. na działce mam staw a za ogrodzeniem rowek melioracyjny... w WZ określono mi tylko 50m dystans pomiedzy domem a rowkiem i to wszystko. Możliwe, ze czeka mnie jeszcze jakaś niespodzianka, o której wprost nie napisano w WZ??? My w pobliżu działki nie mamy żadnego rowu ani stawu a i tak na mapie jest zaznaczony jakiś ciek wodny. Zwrócił nam uwagę na to architekt i on też załatwił to uzgodnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob_erto 28.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 My w pobliżu działki nie mamy żadnego rowu ani stawu a i tak na mapie jest zaznaczony jakiś ciek wodny. Zwrócił nam uwagę na to architekt i on też załatwił to uzgodnienie. Zatem pozostaje mi czekać na spotkanie z architektem i trzymać kciuki Dzisiaj rozmawiałem z biurem MATHIA (p. Wiśniewska) z uwagi na to, że p.Firlej ma bardzo odległe terminy (ok 2-3 m-ce na adaptację)... niestety słyszałem, że Mathia jest droga... macie jakieś świerze doświadczenia w termacie ew. możecie polecić innego architekta? bedę wdzięczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 29.03.2008 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Jesli chodzi o uzgodnienia melioracyjne, to ja zalatwilem to w jakies 40 minut nie liczac dojazdu (wniosek + decyzja + odbior) dzieki uprzejmosci pracownikow odpowieniego Urzedu (wielkie dzieki!!!! zwlaszcza ze mialem 40km w jedna strone ....), teren jest zmeliorowany, jednak saczek z mojej dzialki byl pare lat temu przeniesiony dalej i nie mam takowego, wiec mam na mapce, ktora zlozylem informacje, ze nie podlegam i kolejny glupi papier potwierdzajacy ze nie jestem wielbladem zalatwiony Prawde mowiac, podoba mi sie zalatwianie formalnosci "na wsi", czyli poza Wawa Mozna porozmawiac z odpowiednia osoba i przewaznie unikanc niepotrzebnego tracenia czasu na kolejne dojazdy. W wawie moglbym sobie pogadac z okienkiem przyjmujacym wnioski i pozniej poczekac pewnie przynajmniej miesiac, az laskawie odpowiedza .... W gminie jak mi sie nie spieszylo i nie odebralem papierka, to sami uznali ze nie beda czekali dluzej i wyslali go poczta Jako urodzony warszawiak jestem w szoku Ale nadal mam nadzieje, ze mi to nie minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts