Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Witam po przerwie. Ja baluję z dziecmi nad morzem a mąż sie wykańcza :)

Wprowadzka juz niedługo. Mam w związku z tym pytanko. Jesli nie ma prądu jeszcze to w jaki sposób doprowadzi do odbioru budynku? Jaki prąd trzeba zainsatlowac?

musisz mieć prąd docelowy do odbioru budynku, też to przechodziłam bo miałam prowizorkę puszczoną ziemią do budynku i taryfę droższą a, że nie ma mnie gdzie podpiąć bo trafo zajęte już przez ludzików to zrobiłam tylko odbiór częściowy, mimo,że wszystko wykończone w środku, ale Nadzór tylko an to pozwolił oczywiście mając papier z Energetyki, ze w ciągu 2 lat mi ten prąd dadzą, czyli warunki docelowe,

pozdr.

to odbiór częsciowy pozwala na mieszkanie? Ale ten odbiór czesciowy pewnie jest 100% gwarancją ze cie odwiedzą :/. U nas prąd docelowy bedzie w ciągu 2 miesięcy, nie lat......

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam po przerwie. Ja baluję z dziecmi nad morzem a mąż sie wykańcza :)

Wprowadzka juz niedługo. Mam w związku z tym pytanko. Jesli nie ma prądu jeszcze to w jaki sposób doprowadzi do odbioru budynku? Jaki prąd trzeba zainsatlowac?

musisz mieć prąd docelowy do odbioru budynku, też to przechodziłam bo miałam prowizorkę puszczoną ziemią do budynku i taryfę droższą a, że nie ma mnie gdzie podpiąć bo trafo zajęte już przez ludzików to zrobiłam tylko odbiór częściowy, mimo,że wszystko wykończone w środku, ale Nadzór tylko an to pozwolił oczywiście mając papier z Energetyki, ze w ciągu 2 lat mi ten prąd dadzą, czyli warunki docelowe,

pozdr.

to odbiór częsciowy pozwala na mieszkanie? Ale ten odbiór czesciowy pewnie jest 100% gwarancją ze cie odwiedzą :/. U nas prąd docelowy bedzie w ciągu 2 miesięcy, nie lat......

Pewnie wyjdę na strasznego laika ale czym jest ten odbiór częściowy? Podejrzewam, że mogę mieć ten sam problem co tygrysek12 choć na razie dopiero (a może już) mury się pną do góry :D .

Gość rob_erto

Witam wszystkich ;)

mam pytanie zwiazane z wykonaniem projektu przyłącza wodnego i kanalizacyjnego - geodeta, z którym rozmawiam (p. Kochański) polecił mi projektanta - Panią Ewę Kielańską. Czy ktoś korzystał z usług tej Pani? Moglibyście podpowiedzieć coś więcej o jakości jej pracy?

Koszt wykonania projektu to 800,00 zł + uzgodnienia ZUDowskie 2x350,00 zł.

Będę wdzieczny za wszelkie podpowiedzi od bardziej zorientowaych niż ja :)

pozdr,

rob_erto

Witam wszystkich ;)

mam pytanie zwiazane z wykonaniem projektu przyłącza wodnego i kanalizacyjnego - geodeta, z którym rozmawiam (p. Kochański) polecił mi projektanta - Panią Ewę Kielańską. Czy ktoś korzystał z usług tej Pani? Moglibyście podpowiedzieć coś więcej o jakości jej pracy?

pozdr,

rob_erto

Korzystalismy z usług i było wszystko super.

Witam wszystkich ;)

Czyli 1500 pln, to chyba sporo.

Za projekt wodociągu i kanalizacji w prywatnej drodze (100mb) plus projekty trzech przyłączy wod-kan (do trzech domów) zapłaciliśmy z sąsiadami 3600, czyli 1200 na rodzinę (razem z ZUD).

Gość rob_erto
Witam wszystkich ;)

Czyli 1500 pln, to chyba sporo.

Za projekt wodociągu i kanalizacji w prywatnej drodze (100mb) plus projekty trzech przyłączy wod-kan (do trzech domów) zapłaciliśmy z sąsiadami 3600, czyli 1200 na rodzinę (razem z ZUD).

Dzięki za podpowiedzi. Rzeczywiscie uzgodnienia ZUDowskie dosyć drogo wychodzą w Grodzisku znalazłem innego geodetę, który za kompel (tj. 4 uzgodnienie: wod-kan, gaz, elektryka) życzy sobie 800,00 pln.

Spotkałem się z Panią Kilańską (bardzo rzeczowa osoba) i o ile z wodą sprawa u mnie jest bardzo prosta o tyle z kanalizacją czeka mnie prawdopodobnie niezła przeprawa - koniecznosć uzyskania warunków zabudowy w drodze gminnej, wypisy i wyrysy dla tej drogi, projekt na wykonanie przedłożenia w drodze, drugi projekt na wykonanie przykanaliku do budynku no i oczywiście uzodnienia... :/ prawdopodobnie projekty będą droższe niż wstępnie mnie poinformowano... muszę jakoś poukładać tą sprawę.

A tak na marginesie, możecie polecić jakiegoś Kierownika Budowy w miarę rzetelnego i rozsądnego cenowo - również muszę w ciągu 1-2 tyg. znaleźć kogoś w tym zakresie.

dzięki!

tak, pozwala na mieszkanie i na meldowanie się nawet, ale jeśli Ci brakuje 2 mies do przyłącza docelowego to nie ma sensu się w to bawić, bo to się wiąże z kontrolą, co prawda nie szkodliwą dla żadnej ze stron ale przyjedzie inspektor na 100 %,

pozdr.

DZIĘKUJĘ ZA POMOC, NA ALLEGRO TEŻ OGLĄDAŁEM, LECZ POMYŚLAŁEM, ŻE MOŻE JEDNAK ZA TRANSPORT NIE TRZEBA BĘDZIE PŁACIĆ I CZEKAĆ NA DOSTAWĘ, ALE OCZYWIŚCIE JEST TO JAKIEŚ WYJŚCIE.

MIMO WSZYSTKO POCZEKAM JESZCZE NA ODPOWIEDŹ Z Y G Z A K A.

thx

No to dobrze mi się wydawało. Trasa na Błonie, jakiś kilometr za skrzyżowaniem na którym w lewo się skręca do tej nowej hali Gefco, po lewej stronie, pojemnik stoi jakieś 10m od drogi a na nim napis SPRZEDAM.

no to jutro jadę... dzięki, zobaczymy co i za ile.. :-)

700 litrów wody, baniak i zaoszczędzony budżet domowy. udało się znaleźć NOWY ZAWÓR KULOWY za 35 Pln, wszakże w OTWOCKU ale hurrraaaaa !

Założyliśmy dzisiaj na działce i już nic nie cieknie.

P.S.

...więźba się układa od dzisiaj.. :D

Cześć!

Ja też jestem od niedawna i dobrze się czuję :D

Na jakim jesteś etapie?

praktycznie jestem po całej papierologii:) i tu miłe zaskoczenie- urząd w Grodzisku pierwsza liga!!! wszystko szło expresowo- nikt tu nie stwarzał problemów!

tak więć- mam działkę, ekipę budowlaną , projekt indywidualny oczywiście pozwolenie na budowę...i duuuuuży zapał :evil:

we wrześniu planuję wylanie fundamentów...a do świąt stan surowy zamknięty

:roll:

słuchajcie może ktoś ma namiar na tani POROTHERM 24 ????????? gdzieś w pobliżu Grodziska

Witam wszystkich ;)

pozdr,

rob_erto

W okolicach Grodziska Ma najlepsze znajomości. Polecam

Witam serdecznie wszystkich!

właśnie zaczynamy budowe w grodzisku, myślę że bardzo fajnie będzie móc z Wami podyskutować :)

miałbym prośbę- czy moglibyście napisać gdzie kupowaliście i po ile mniej-więcej wychodzi:

stal (zbrojeniowa 12 i 6)

cement

piach i kruszywo

z góry dzięki, dodam tylko, że budujemy kanadyjczyka, w sobote prychodzi geodeta wyznaczyć dom, czyli zabawa się zaczyna...

p.s. podziele się wyszperaną ceną- płyta osb-3 kronopolu 12mm grubości w bricomanie i castroramie kosztuje 40zł, wówczas, gdy ta sama np. w l&m i wielu innych sklepach 50zł. l&m ma rzekomo polise, jeśli znajde towar gdzieś indziej taniej i przedstawie im, że przepłąciłem, to podwójną różnicę w cenie zwracają... przy trzech paletach chyba jednak nie zaryzykuję 8)

pozdrawiam!

Zbliżam się małymi (średnimi?) krokami do instalacji grzewczej i mam w związku z tym mały ból głowy.

Projekt domu robiony był indywidualnie i nie posiada projektu instalacji grzewczej. Zastanawiam się czy nie należałoby takiego projektu jednak zrobić, instalacja grzewcza to spory wydatek a gdy już coś zostanie zepsute, to naprawienie tego może być sporym problemem.

Czy możecie polecić kogoś z naszych okolic, kto zaprojektowałby taką instalację (dobór parametrów podłogówki, grzejników, pieca) i ewentualnie pomógł w jej realizacji?

cement

piach i kruszywo

Stal w Milanówku Królewska 129, jakieś 3 tygodnie temu płaciłem 3660 za tonę 12, 6 była troszkę droższa

Piach 608359602 Sebastian. Cen nie znam, dziś mi przywozi podsypkę. Polecony przez mojego majstra a jeszcze się na jego poleceniach nie przejechałem.

Cement biorę razem i innymi materiałami z hurtowni w Opypach. Nie pamiętam po ile jest :roll: ale ceny są wszędzie zbliżone i nie chce mi się kombinować i szukać, a hurtownia jest dość tania to i cement pewnie tanio wyjdzie :lol: tel. 734 11 27

miałbym prośbę- czy moglibyście napisać gdzie kupowaliście i po ile mniej-więcej wychodzi:

cement

piach i kruszywozpozdrawiam!

stal kupowałam w podobnej cenie jak płacił zygzak, natomiast cement portlandzki II płaciłam 420-430 (dokładnie nie pamiętam) zł / T w SirBudzie. (http://sklep.sir-bud.pl/)

Wstawiłam do swojego dziennika wizję naszego domku. Czekam na Wasze opinie.

Przykro mi i nie gniewaj sie ale to wizja labiryntu, korytarza w internacie i pokoi z czasów gomółkowskich bloków w jednym kawałku :( .. Sam mam mały dom z poddaszem (130m2) i jakoś udzło sie w nim zmiescic (łyżką do butów :lol: ) 5 pokoi, oddzielną kuchnię z jadalnią, 2 łazienki, spiżarnię, garderobę i wiatrołap. Nasz salon ma 25m2 i wydaje mi sie że to minimum :roll: . Co u ciebie można by zmienić?

1) zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego i dołączyć go do gabinetu, powstanie ładny pokój.

2) zlikwidować garderobę i wyprostować ścianę pomiędzy pokojem A i sypialnią, wtedy sypialnia bedzie miala przynajmniej 8m2 a i pokoju A zniknie wąska kiszka wejsciowa i pokój optycznie i faktycznie sie zwiększy.

3) Kuchnia jest duża, ale nie wiem co autor miał na mysli projektując spiżarnię i pozostawiając wnęke w przedpokoju :o

4) zwróć uwagę na posadowienie okien względem scian, jezeli okna są blisko scian dzialowych jak u Ciebie, to już nic tam nie postawisz wszystko bedzie wyglądało jak doklejony pierdolnik który bedzie stał w świetle okna, poza tym bedzie znac wszystkie niedoskonałosci i zabrudzenia scian :wink:

5) w sporym WC istnieje wąskie gardło w kierunku okna nic sie tam nie zmiesci, proponowałbym wyprostować scianę i skrócic nieco to WC przez co jest szansa na WC z prysznicem. W tym przypadku skrócic mozna przedpokój (wiatrołap własciwie) i umiescic szafę w częsci korytarza przyległej do wiatrołapu po lewej od wejscia.

I to tyle :wink: , sory jesli za ostro :oops:

gawel nie było za ostro :roll:

Spodziewałam się że projekt jest tylko próbą tego co chcemy i wiem że na pewno architekt wprowadzi też swoje zmiany i podpowie wiele rzeczy na które się nie zwraca uwagi. Mąż robiąc ten projekt zarysował tylko koncepcję.

Na pewno mocno ograniczają nas finanse i dlatego nie możemy poszaleć z powierzchnią.

Mąż przeczytał Twoje uwagi i poprawia projekt :D