Magda i Michał 28.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Mam namiary na porządnego elektryka, które również umieściłam w książce: 602336826 Pozdrawiam Asia Dzięki wielkie. A można wiedzieć jak się kształtują ceny u niego? Jeśli nie chcesz na forum, napisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.11.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Teraz jestem troszkę mądrzejsza. Otóż z tą moją łazienką jest tak, że będzie wspomagana wentylatorem, przewód poziomy będzie włączony do komina w płaszczyźnie stropu podwieszanego. 1. W parterowcach wentylacja latem działa słabo więc wentylacja mechaniczna jest jak najbardziej wskazana ale będziemy mieszkać na wsi gdzie energetyczne linie nn są napowietrzne i podatne na uszkodzenia - warto w projekcie instalacji elektrycznej przewidzieć możliwość korzystania z agregatu. 2. Ten podwieszany strop to już po zmianie na betonowy ? Natomiast pozostałe pomieszczenia z wyjątkiem garażu i gospodarczego będzie poprzez wentylację kominową. A jaką Ty masz "parterówkę"? pozdr Asia Ja jestem "przestronny" czyli D08 Przestronny ale zapomniałem która wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.11.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 U nas w końcu coś się dzieje, okna wstawione, brama garażowa wstawiona... A nie wiecie kto zajmuje się mapką grupy, bo chciałabym się dodać i nie wiem do kogo z tym uderzyć? 1. Mam nadzieje, że nie drewniane te okna ale już wstawienie bramy garażowej przed tynkami i posadzka to błąd - tak mi mówili różni sprzedawcy bram. 2. Kiedyś Senser się udzielał w tej sprawie ale od dłuższego czasu nie odzywa się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.11.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Umknęło mi wcześniej: Natomiast pozostałe pomieszczenia z wyjątkiem garażu i gospodarczego będzie poprzez wentylację kominową. O ile drzwi tych pozostałych pomieszczeń będą stale otwarte, chyba że będziesz miała system poziomych kanałów wentylacyjnych ukrytych pod podwieszanym sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanina 28.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Prąd budowlany już mam, a dokładnie za rok mam mieć już docelowy. Zastanawiam się kiedy powinnam załatwiać sobie w ZEWT prąd dwutaryfowy, aby móc korzystać z niego od początku tj. od listopada 2009 r. (zakładam, że podłączą terminowo)? Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_wujek 29.11.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dodałem w książce adresowej namiary na ekipę p. Strzałkowskiego. Zrobili stan surowy z więźbą, a teraz robią ocieplenia i tynki. Z tego co już zrobione jestem zadowolony. A teraz pytanie z innej beczki. Jakie są ceny materiału i robocizny za podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 30.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Za podbitke placilem 31 pln za m2 - sosna gr 11 mm - takie byly ceny w okolicznych skladach. Robocizna to bylo 24 pln ale stwierdzili po robocie ze za malo wyliczyli i takimi rzeczami juz nie beda robic. Malowane 2 razy. Z ekipami to tak jest ze jak ktos poleci na forum to spada i jakosc i terminy i rosna ceny. W ksiazce sa sprawdzeni fachowcy i Ci najgorsi -srednich nie ma bo nie wiadomo czy ich polecac. Poratujcie kochani. Szukam na wczoraj ekipy do ociepleń - 200 m2. Jak u kogos robia i jest zadowolony z jakości to prosba o PW. Zostalem wystawiony przez jednego z forumowiczow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 30.11.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 http://forum.jaktorow.eu - moze warto skorzystac /Jaktorow i okolice/? Moze niekoniecznie do tematow budowlanych ale wszystkich pozostalych i w celach czysto towarzyskich? pozdr strix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 30.11.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 http://forum.jaktorow.eu - moze warto skorzystac /Jaktorow i okolice/? Moze niekoniecznie do tematow budowlanych ale wszystkich pozostalych i w celach czysto towarzyskich? pozdr strix forum chyba bardzo świeże, sądząc po ilości postów? Niemniej jednak inicjatywa pożyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Prąd budowlany już mam, a dokładnie za rok mam mieć już docelowy. Zastanawiam się kiedy powinnam załatwiać sobie w ZEWT prąd dwutaryfowy, aby móc korzystać z niego od początku tj. od listopada 2009 r. (zakładam, że podłączą terminowo)? Asia Zmiana licznika z G-11 na G-12 to "przyjemność" wporównaniu z innymi niuansami zakładania przyłacza energetycznego i możesz to zrobićw dowolnym momencie pod warunkiem ze masz przyłącze docelowe. My zainwestowaliśmy w solidną rb i linię napowietrzną która posłuzyła dodtakowo 2 lata wiec jak znam realia na terminowość realizacji inwestycji to raczej nie licz. Najpierw przyłacze docelowe potem wniosek o zmiane taryfy na G-12 i po sprawie. W praktyce o ile pamietam to u nas było przejscie z taryfy Cb11 od razu na G-12 i taka mieliśmy w warunkach przyłaczenia chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wombaty2 30.11.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Szanowna grupo. Poszukujemy jakiegoś sprawdzonego stolarza co robi schody samonośne (tak to się chyba nazywa, jak nie leży na betonie tylko stanowi konstrukcię samą w sobie) Jeśli macie w zanadrzu kogoś takiego, to polećcie. Pozdrawiamy z wykańczalni PS. ubiegającc najczęściej zadawane pytanie odpowiadamy: Nie, jeszcze nie w tym roku. Najprawdopodobniej na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 01.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dodałem w książce adresowej namiary na ekipę p. Strzałkowskiego. Zrobili stan surowy z więźbą, a teraz robią ocieplenia i tynki. Z tego co już zrobione jestem zadowolony. A teraz pytanie z innej beczki. Jakie są ceny materiału i robocizny za podbitkę? Jeśli chodzi o Pana Tomasza Strzałkowskiego, a zapewne tak, to i ja dołączam do zachwytów nad jego brygadą. To jedyna ekipa, z którą nie miałam żadnych problemów. Solidni, dokładni, budują z głową i jeszcze wiele doradzą. Naprawdę godni polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 01.12.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jesteśmy w prawdzie nowicjuszami na forum ale pragniemy się z Wami podzielić naszą radością, że zaczynamy w tę zimową porę Jak pogoda pozwoli to już we czwartek wejdzie ekipa kopać fundamenty a po niedzieli będą je zalewać. Oby nie padało !! Trzymajcie kciuki. A bloczki fundamentowe po 3.10 zł to chyba dobra cena co ?? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.12.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jesteśmy w prawdzie nowicjuszami na forum ale pragniemy się z Wami podzielić naszą radością, że zaczynamy w tę zimową porę Jak pogoda pozwoli to już we czwartek wejdzie ekipa kopać fundamenty a po niedzieli będą je zalewać. Oby nie padało !! Trzymajcie kciuki. A bloczki fundamentowe po 3.10 zł to chyba dobra cena co ?? Pozdrawiamy O! Słyszałem że dogadaliście się z P. Dominikiem! Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 01.12.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 O! Słyszałem że dogadaliście się z P. Dominikiem! Gratuluje! A tak dogadaliśmy się !! Jeszcze raz dzięki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 O! Słyszałem że dogadaliście się z P. Dominikiem! Gratuluje! A tak dogadaliśmy się !! Jeszcze raz dzięki za namiary. Jeśli mogę słuzyc doświadczeniem na tym etapie: - beton: betoniarnia zbiroża (betronika) B 20 w cenie 240 zł/m3 - stal: Odmet , zbrojarnia k. Pruszkowa - mają dobrą cenę na stal poza tym wyginaja w cenie takie strzezemiona jak chcecie. - drewno: Tomed w Otrębusach. Deski po 500 zł/m3. Krótkie po 350. - broń Boże kupować cokolowiek w Grodzisku mazowieckim - ceny wyższe o 20 do 40% jak w warszawie. Powodzenia! I opiekujcie się ładnie naszą ekipą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 01.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam,szukam używanego piecyka, tzw kozy.Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c77 01.12.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Kiedyś się tutaj już przywitałem, z perspektywy budowy to było przed złożeniem WZ - czyli w naszych realiach dawno temu Teraz wracam i pytam... Czy ktoś przerabiał z ZEWT Pruszków wniosek o przygotowanie samodzielnie projektu przyłącza ? może ma ktoś jakieś namiary na takiego "projektanta" i/lub wykonawce. Terminy proponowane przez ta szacowna instytucje są kosmiczne - wiedziałem o tym po lekturze forum ale mimo wszystko miałem jakąś nadzieje. W książce adresowej grupy nie ma żadnego projektanta wnętrz - ma ktoś kogoś do polecenia ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 02.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam pytanie do zapewne bardziej "zaawansowanej" części forumowiczów odnośnie zakończenia procesu budowlanego. W tej chwili mam pozwolenia na budowę: 1. Na budowę domu 2. Na wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej 3. Na budowę wewnętrznej instalacji gazowej Gdy kończymy budowę musimy dokonać odbioru budynku, gdzie potrzeba przedstawić m. in. -protokół odbioru przyłącza gazowego; -protokół ze szczelności instalacji gazowej; -protokół odbioru przyłącza wodnego i kanalizacyjnego; To załatwia sprawę pozwolenia na budowę domu, ale co z pozostałymi zezwoleniami? Budowa instalacji gazowej i wod-kan zakończona, rozumiem że trzeba również osobno dla każdego zezwolenia zgłosić zakończenie tych prac i tutaj również dostarczyć: -protokół odbioru przyłącza gazowego; -protokół ze szczelności instalacji gazowej; -protokół odbioru przyłącza wodnego i kanalizacyjnego; Trochę mi to leci paranoją, wygląda że tą samą czynność muszę wykonać dwukrotnie - najpierw przy zgłoszeniu zakończenia prac nad instalacjami a potem ponownie przy odbiorze budynku? Czy ja dobrze kumam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 02.12.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 To ja zadam pytanie z innej bajki, czyli zapytam o doświadczenie w kwestii gimnazjum w Grodzisku Maz, Józefinie. Jakies własne obserwacje? Jedno dziecko zostawię już w gimnazjum w Milanówku, ale drugie zacznie już bliżej czyli jak wyżej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts