gawel 02.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam pytanie do zapewne bardziej "zaawansowanej" części forumowiczów odnośnie zakończenia procesu budowlanego. W tej chwili mam pozwolenia na budowę: 1. Na budowę domu 2. Na wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej 3. Na budowę wewnętrznej instalacji gazowej Gdy kończymy budowę musimy dokonać odbioru budynku, gdzie potrzeba przedstawić m. in. -protokół odbioru przyłącza gazowego; -protokół ze szczelności instalacji gazowej; -protokół odbioru przyłącza wodnego i kanalizacyjnego; To załatwia sprawę pozwolenia na budowę domu, ale co z pozostałymi zezwoleniami? Budowa instalacji gazowej i wod-kan zakończona, rozumiem że trzeba również osobno dla każdego zezwolenia zgłosić zakończenie tych prac i tutaj również dostarczyć: -protokół odbioru przyłącza gazowego; -protokół ze szczelności instalacji gazowej; -protokół odbioru przyłącza wodnego i kanalizacyjnego; Trochę mi to leci paranoją, wygląda że tą samą czynność muszę wykonać dwukrotnie - najpierw przy zgłoszeniu zakończenia prac nad instalacjami a potem ponownie przy odbiorze budynku? Czy ja dobrze kumam? No to nie jest tak do końca (na szczęście) Do zgłoszenia domu do użytkowania złożyliśmy: 1) inwentaryzację geodezyjna podwykonawczą(trzeba brać mapkę) my wstrzymaliśmy się z rysowaniem przyłącza wodnego i ogrodzenia itp do czasu właśnie tej inwentaryzacji i załatwiliśmy wszystko cuzamen. Inwentaryzacja idzie również do ZUD. 2) dziennik budowy 3) oświadczenie kierownika budowy że to co zrobił to jest to co powinno być i co gorsza zgodne z prawem budowlanym 4) opinia kominiarska (rozbudowana jeśli masz gaz) Tyle mieliśmy my bo nie mamy gazu i kanalizy. I było to tadam 5 lat temu Po 21 dniach od złożenia tych dokumentów dokonaliśmy zameldowania sie w nowym domku i tyle Niech ktoś teraz mnie może trochę zweryfikuje kto zgłaszał dom niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 02.12.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 2) dziennik budowy Ja mam trzy dzienniki budowy 1. Budowa domu 2. Gaz 3. Wod+Kanaliaza Każdy zdawać osobno czy hurtem przy odbiorze domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.12.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Formalnie tylko ten 1 jest tak na prawde dziennikiem budowy co nie oznacza ze tamte nie bedą potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 03.12.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 czołem, może ktoś mi podpowie, gdzie w okolicy szukać drewnianej podbitki w przyzwoitej cenie? I jakie są obecnie koszty robocizny?Czy różnica w cenie między podbitką drewnianą a tworzywem jest bardzo duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 04.12.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 czołem, może ktoś mi podpowie, gdzie w okolicy szukać drewnianej podbitki w przyzwoitej cenie? I jakie są obecnie koszty robocizny? Czy różnica w cenie między podbitką drewnianą a tworzywem jest bardzo duża? hej, podłaczam sie do pytania, musimy szybko robic podbitke bo mamy juz pod okapem kilka gniazd i ptatki nam wełne po podworku roznosza Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 05.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Robimy tak: Do okna Googla (a nie IE lub innej) wpisujemy: site:http://forum.muratordom.pl/grupa-nadarzynsko-grodziska "podbitka" i wyskakuje nam 16 linków. Potem już trzeba na stronie sobie wynaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanina 08.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Coś tu "cicho jak makiem zasiał" na tym forum.... Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 08.12.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Wszyscy chyba ciutkę przysnęli snem wczesno-zimowym. Witaj Asiu wśród miłośników domów parterowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 09.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam !! No u nas do świąt to chyba będzie ciężko ze snem Kto by pomyślał, że z budową domu to tyle zachodu Kto nie buduje ten nie wie !! Ciągle jest coś do załatwienia U nas właśnie zalano fundamenty, które teraz grzecznie się wiążą, a jutro ekipa wchodzi układać bloczki fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniutaJ 10.12.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 pajogor Gdzie mozna kupic bloczki w takiej cenie? Czy to cena netto? Ania A bloczki fundamentowe po 3.10 zł to chyba dobra cena co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 10.12.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Gdzie mozna kupic bloczki w takiej cenie? Czy to cena netto? Ania Witam !! Bloczki kupiliśmy w Grodzisku Maz. w betoniarni przesympatycznej p.Stawickiej na ul. Chrzanowskiej 14. tel. 696-563-974. 3,1 zł to cena brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniutaJ 10.12.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dzieki za namiary na bloczki!Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.12.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 coś ta nasza grupa przyśniedziała what's UP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemB 12.12.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam! my również dopisujemy się do prośby o namiary na tynkarzy. "Podrzućcie" kogoś! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 12.12.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 pajogor Gdzie mozna kupic bloczki w takiej cenie? Czy to cena netto? Ania A bloczki fundamentowe po 3.10 zł to chyba dobra cena co ?? Jak brutto i za dobre bloczki z betonu B20 to bardzo dobra - warto zwracac uwage, bo jest sporo bloczkow tanich na rynku ktore po spuszczeniu na ziemie z 2m pekaja na pol. Warto chociaz kupic jeden i go solidnie pomlotkowac tu i owdzie. Jak tylko sa tylko odpryski, nie sypie sie i ciezko cos odlupac to ok, jak peka i kruszy sie to juz nie OK. Dostalem od sasiada 4 jego bloczki pod blaszak dla ekipy jak zaczynalem i chcialem wywiercic dziury pod kotwy - bloczki pekaly na pol po pierwszych uderzeniach wiertla 10mm na udarze a pelniete boki obsypywaly sie przy szorowaniu srubokretem- masakra. Ale dal 2,7 i byl niesamowicie z tego dumny. Moze mozna tak budowac, nie wiem ja bym nie mogl pzdr strix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 12.12.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam! my również dopisujemy się do prośby o namiary na tynkarzy. "Podrzućcie" kogoś! Pozdrowienia tynki wew. cementowo-wapnowe z dod kwarcu HAMIGA TOMASZ 604628838 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 12.12.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witajcie, Jak obecnie wyglądają w naszych okolicach koszty butli gazowej(zwykłej do kuchni, jeśli ktoś ma to jak wygląda zużycie), wywozu śmieci, ochrona z tego co wyczytałam to koszt 100zł/m-c? Ciągle zastanawiamy się nad ogrzewaniem czy ryzykować i wybrać pompę ciepła czy jednak o. elektryczne, na gaz nie mamy co liczyć a paliwem stałym nie można palić...trudne decyzje przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 13.12.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witajcie, Jak obecnie wyglądają w naszych okolicach koszty butli gazowej(zwykłej do kuchni, jeśli ktoś ma to jak wygląda zużycie), wywozu śmieci, ochrona z tego co wyczytałam to koszt 100zł/m-c? Ciągle zastanawiamy się nad ogrzewaniem czy ryzykować i wybrać pompę ciepła czy jednak o. elektryczne, na gaz nie mamy co liczyć a paliwem stałym nie można palić...trudne decyzje przed nami o gaz muszę spytać sąsiada - bo nie wiem. Śmieci (hetman) ok. 20 zł za jeden wywóż małego pojemnika x 2=42 zł/m-c. ochrona zależy. W granicach 80-100 zł. Ja płace 90 zł. Wybór ogrzewania to trudniejsza sprawa dla inwestora. Warunki dla PCi - idealne na tańszy poziomy wymiennik. Gaz faktycznie nie wygląda ciekawie. Paliwa stałe są dozwolone w rozumieniu kominka. Jednak są przypadki w Starej kotłowni na paliwa stałe. Otul domek cieplutko to żaden rodzaj ogrzewania nie rozerwie kieszeni. od siebie dodam jeszcze szambiare-170-200 zł/10m3 (140zł/8m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 13.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 asiaf1 dłuższy czas używaliśmy gazu z butli, koszt to ok 50zł i nam wystarczała na kilka miesięcy ( ale jesteśmy we dwoje i dużo nie gotujemy), teraz jesteśmy na gazie ziemnym, nad którym troche ubolewam, oczywiście w kwestii kuchenki, gaz z butli jest bardziej kaloryczny niż ziemny myślałam że gaz to gaz, a tu taka niespodzianka tak wiec nie martw sie na pewno wyjdziesz lepiej na butli Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.12.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witajcie, Jak obecnie wyglądają w naszych okolicach koszty butli gazowej(zwykłej do kuchni, jeśli ktoś ma to jak wygląda zużycie), wywozu śmieci, ochrona z tego co wyczytałam to koszt 100zł/m-c? Ciągle zastanawiamy się nad ogrzewaniem czy ryzykować i wybrać pompę ciepła czy jednak o. elektryczne, na gaz nie mamy co liczyć a paliwem stałym nie można palić...trudne decyzje przed nami U nas Hetman wywozi bez wzgledu na pojemnosc smietnika 2 wywozy/1 miesiąc. My mamy 2x240l za 45 zł, szambelan niestety chwilowo podrożał normalnie brał 70zł/5m3 ale jest awaria oczyszczalni w nadarzynie i wozi gdzies dalej niestety 100 zł to kosztuje JUWENTUS 84zł mam ogrzewanie elektryczne, cuw i kuchenke również. Nie posiadam podliczników dla ogrzewania, ale na podstawie proporcji zuzycia pradu z 5 sezonów grzewczych to wychodzi tak: zuzycie ząłkowite na rok (2007) 4300 zł to wychodzi 360 zł/miesiąc na samo gotowanie i cuw i normalne zuzycie pradu w gospo dom wychodzi (w miesiącach niegrzewczych) ok 2160 czyli 180 zł na miesiąc z tego wychodzi ze ogrzewanie pochłania 2140 zł. Ale do tego trzeba doliczyć 3m3 drewna do kominka . Palimy w wekendy i wolne dni i jak mamy ochote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts