Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

udało się zejśc do 215 netto za kubik, pompa 250, tyle że to było przed świetami wielkanocnymi

No to tym razem w Budokruszu na telefon udało mi się dostać niższą cenę.

A do jakiego poziomu udało Ci się zejść i za jaki beton?

Ja też biorę w Budokruszu i sprawiają wrażenie bardzo solidnej firmy (BTW - Ntek, dzięki za kontakt), ale negocjacje cenowe szły mi raczej słabo... :(

udało się zejśc do 215 netto za kubik, pompa 250, tyle że to było przed świetami wielkanocnymi

No to tym razem w Budokruszu na telefon udało mi się dostać niższą cenę.

A do jakiego poziomu udało Ci się zejść i za jaki beton?

Ja też biorę w Budokruszu i sprawiają wrażenie bardzo solidnej firmy (BTW - Nitek, dzięki za kontakt), ale negocjacje cenowe szły mi raczej słabo... :(

Polecam Betoniarnie z Łazów ( okolice Tarczyna ) PRUS - 601-310-584 solidnie szybko , mozna negocjować ceny za beton a pompa to koszt 450pln u mnie lali i fundementy i strop. Beton Rewelacja.- dodatkowo terminowi co do godziny.

Polecam Betoniarnie z Łazów ( okolice Tarczyna ) PRUS - 601-310-584 solidnie szybko , mozna negocjować ceny za beton a pompa to koszt 450pln u mnie lali i fundementy i strop. Beton Rewelacja.- dodatkowo terminowi co do godziny.

W Budokruszu pompa jest po 200 zł/h + VAT rozliczane minutowo, aczkolwiek dodatkowa godzina jest doliczana na rzecz mycia i dojazdu, czyli w zależoności od tego, ile leje wychodzi od 300 zł netto w górę...

Co do jakości to dają atest i mają dobrą markę.

W Budokruszu pompa jest po 200 zł/h + VAT rozliczane minutowo, aczkolwiek dodatkowa godzina jest doliczana na rzecz mycia i dojazdu, czyli w zależoności od tego, ile leje wychodzi od 300 zł netto w górę...

Co do jakości to dają atest i mają dobrą markę.

akurat jeśli chodzi o koszty pompy to PRUS daje w tej cenie bez względu na czas bo u mnie z fundamentami stała chyba ze 4 godziny ale to stała kwota.

Przy stropie było gorzej bo mała pompa sie zakopała i musiałem brać pompe z BUDOKRUSZU ale uwaga..... 58 mertową....

zapłaciłem jak za zborze bo wyliczyli ze za godzine tej pompy płaci sie 650 netto a był u nas 4,20 h ale na szczęście suma sumarum wyszło że zapłacilismy za pompe 2100 ale i tak potwornie dużo no ale nie było wyjscia - 3 dni później murarze skończyli domek!!!

Przyłącza wody i hydraulika

tel.501-577-276

Ja właśnie drążę temat przyłącz wodociągowego.

Coś więcej na temat tego namiaru.

Mam dwie wyceny w zasadzie takie same:

4200 i 4100 netto (wykonanie, materiały, geodeta i odbiór).

Jeśli dobrze odczytuję wszystkie dane to długość ciągniętego do mnie wodociągu to 15 m.

To co, dobra cena?

witam,

cieżko powiedzieć ,

Czy podłączą Ci to w Domu czy będą robić studzienkę bo nam mają podłączać w domu ( znaczy w fundamenty) a później na ścianę...

nam wyszło za mapke przyłącza 400PLN i 3600 przyłącze z odbiorem i całością.

to ceny BRUTTO a do budynku od wodociągu mamy 40m

U nas będzie tylko studzienka.

podaję koszty u nas rozłozone na części pierwsze - jeszcze nie wykonane, więc nie mogę polecac , tylko orientacyjnie w PLN

woda

projekt - 400 +

ZUD- czyli geodeta - 300

potem wykonanie

mb wykopu - 60

wcinka do sieci- 300

materiały - ok 900 ( ok 10 mb + studzienka)

jeszcze za coś - 200

opłata w gminie - zajęcie pasa drogowego - ok. 50

plan organizacji ruchu - ok 150

Czy ktoś orientuje się ile w praktyce czeka się na zwrot VATu od materiałów budowlanych w Urzędzie Skarbowym w Grodzisku Mazowieckim?

mogę cię pocieszyć czekałem 5 mc mają 6 mc czasu

Wysłany: Pon, 16 Luty 2009 17:42 Temat postu:

Ja dostałam zwrot vat w trzecim m-cu czekania - 2008.

A musieliście jeździć i coś wyjaśniać czy po prostu po takim czasie kasa przyszła na rachunek?

raz mnie wezwali bo jedna pozycja nie miała swojego pkw korekta i po kłopocie

A czy można prosić o jakieś podstawy i szczegóły , bo jesteśmy zupełnie zieloni?

Czy to się robi z rocznym pit-em?

Z głupim pytaniem się odzywam - podobno płaci się jakieś podatki... :oops:

Podczas wypełniania PIT-u przypomniałam sobie, że od niedawna mam ziemię. Czy obowiązuje mnie podatek gruntowy? (Pewnie tak....) A czy płaci się go gminie (w moim przypadku Nadarzyn), czy jakiemuś innemu zachłannemu ciału? No i najważniejsze - czy są jakieś nieprzekraczalne terminy?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Nie zapłaciłam jeszcze ani grosza i mam nadzieję, że państwo mnie nie zlicytuje za karne odsetki. :-?

A listu miłosnego z gminy nie dostałeś?

Zawrotna suma za sam grunt - kilka złotych.

Możesz w Nadarzynie w gminie dowiedzieć sie w kasie i od razu zapłacić - weż dow. os.

Chciałam się pochwalić że u nas budowa ruszyła :D

Beton mieliśmy też brać z Budokruszu ale okazało się że nie mieli pompy na ten dzień :( Beton B15 wycenili nam na 185 netto a pompa 200 zl/h netto (pan liczył, że na nasze potrzeby za pompę zapłacimy 400 zł netto).

no to ja musze sie pochwalic że udało mi się w Budokruszu za B20 wynegocjować cenę 195zł netto

Czy ktoś orientuje się ile w praktyce czeka się na zwrot VATu od materiałów budowlanych w Urzędzie Skarbowym w Grodzisku Mazowieckim?

mogę cię pocieszyć czekałem 5 mc mają 6 mc czasu

Wysłany: Pon, 16 Luty 2009 17:42 Temat postu:

Ja dostałam zwrot vat w trzecim m-cu czekania - 2008.

A musieliście jeździć i coś wyjaśniać czy po prostu po takim czasie kasa przyszła na rachunek?

raz mnie wezwali bo jedna pozycja nie miała swojego pkw korekta i po kłopocie

A czy można prosić o jakieś podstawy i szczegóły , bo jesteśmy zupełnie zieloni?

Czy to się robi z rocznym pit-em?

Nie ma nic wspólnego z rocznym PITem. Rozliczamy się jeden raz w roku za wydatki poniesione w zeszłym roku. Robimy listę faktur i jeśli na fakturze jest wiele pozycji to podajemy numer pozycji towaru na fakturze, którego VAT podlega odliczeniu. Wcześniej musimy przeanalizować wszystkie faktury i pozycje towarowe, zaznaczając sobie tylko te, których VAT zwiększył się z 7 do 22 procent. Warto mieć przed nosem wydrukowana listę tych towarów a najważniejszy w tej liście jest kod PKWiU. Do odliczenia nadają się tylko faktury gdzie jest podany NIP sprzedawcy i kody PKWiU towarów. Do wniosku o zwrot VATu dołączamy kopie wymienionych tam faktur oraz kopie pozwolenia na budowę. Czas oczekiwania to 6 m-cy chyba , że zostaniemy wezwani do poprawienia błędów lub uzupełnienia danych. Uprzedzam, że czynności przygotowawcze i wykonanie samego wniosku a zwłaszcza załącznika z listą faktur, kwotami brutto i samego VATu są bardzo czasochłonne a i tak nie dostajemy 100% różnicy między 7 a 22%.

Oby szlag trafił tego co to wymyślił !

Witajcie,

budowę zaczynamy 18 maja, a nagle pojawiła się tona problemów.

Problem nr 1 - nie ma wody. Chcieliśmy na czas budowy (i potem do podlewania trawników) mieć własną studnię, ale po wydrążeniu 35 m okazało się, że nie ma na działce wody. :cry: Spróbujemy dogadać się z sympatycznymi sąsiadami, ale mimo wszystko trzeba będzie podciągnąć wodociąg z drogi. Czy orientujecie się może, ile trwają wszystkie uzgodnienia, projekty etc? I czy do gotowego domu trzeba jeszcze raz robić projekt + uzgodnienia?

Problem nr 2 - prąd. Elektryk, który robi przyłącze, nie doniósł pozwolenia na budowę do ZEWT-u, chociaż żądał tego papierka i go dostał. :evil: Czy można zrobić prowizorkę (do czasu otrzymania warunków na plac budowy) bez tych wszystkich uzgodnień? Czy to jest bardzo nielegalne, czy tylko troszeczkę? :)

Ech, budowa jeszcze się nie zaczęła, a ja już mam jej dość. :-?

Gdzie tanio i szybko zamówić beton z pompą? Dokładnie B15. Budokrusz ma dobry towar, ale pompa kosztuje spore pieniądze.

zapytaj w Chemabudzie w Sokołowie- ja brałam beton stamtąd w ubiegłym roku wraz z pompą, towar dobry, wydają certyfikaty jakości, pompa umawiana na 2-3 dni przed wylewaniem

Problem nr 1 - nie ma wody. Chcieliśmy na czas budowy (i potem do podlewania trawników) mieć własną studnię, ale po wydrążeniu 35 m okazało się, że nie ma na działce wody. :cry: Spróbujemy dogadać się z sympatycznymi sąsiadami, ale mimo wszystko trzeba będzie podciągnąć wodociąg z drogi. Czy orientujecie się może, ile trwają wszystkie uzgodnienia, projekty etc? I czy do gotowego domu trzeba jeszcze raz robić projekt + uzgodnienia?

Przyłącze możesz robić jeśli jeszcze nie ma domu, ale z zamiarem podłączenia domu.

Na ul. Granicznej w Nadarzynie Pan od wody może Ci pomóc.

Ale uwaga, tylko jeden z dwóch pobierających pensję z gminy na nią zasługuje:)

Sam wybierasz projektanta i wykonawcę - lista polecanych na Granicznej.

Najdłużej trwa etap uzgodnień w ZUD w Pruszkowie, ok 3 tyg.

Z wszystkich mediów te są najszybsze, ale 2 miesiące nie wyjęte.

Przez ten czas sąsiad nieoceniony.

Jeśli chcesz tylko założyć kranik na działce to ja radzę ten kranik zaprojektować jako część instalacji docelowej.

Problem nr 2 - prąd. Elektryk, który robi przyłącze, nie doniósł pozwolenia na budowę do ZEWT-u, chociaż żądał tego papierka i go dostał. :evil: Czy można zrobić prowizorkę (do czasu otrzymania warunków na plac budowy) bez tych wszystkich uzgodnień? Czy to jest bardzo nielegalne, czy tylko troszeczkę? :)

Jeśli będziesz płacił za prąd to możesz go pobierać nawet ze Stolicy, więc też od sąsiada.

Sąsiad to skarb

My zrezygnowaliśmy w ten sposób z prowizorki budowlanej. Czekamy cierpliwie jak Jego Wysokość Jeziorna przydzieli nam dogodny dla sibie termin docelowy.

Ech, budowa jeszcze się nie zaczęła, a ja już mam jej dość. :-?

Wiele przed Tobą:)

Jasne, ze sie przydaly. Zamieszczam zdjecie naszej fatalnej "ziemi" przez podlaczenie do wodociagu jest takie bajoro ze nawet wjechac sie nie da :)

Za zaproszenie serdecznie dziekujemy, ale sam wiesz jak jest "na budowie", ciagle sie cos dzieje :) Ja z synkiem jestesmy chorzy takze na budowie bylam tylko raz :(

Napewno sie spotkamy. dzieki za zaproszenie :)

http://images36.fotosik.pl/90/7a098f4f1ccc7d25med.jpg

sami widziecie ile ziemi i gruzu potrzeba zeby chociaz podjazd zrobic :)

tak wyglada domek po 3 dniach pracy murarzy

to ja chętnie oddam swój gruz po budowie stanu surowego- towar do obejrzenia na działeczce (spróbuje ewentualnie pstryknąć fotkę):-)