Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Ja nadal czekam na zwrot vat... Wniosek złożyłam 29.12.2008. Byłam w US popytać, pani rzekła, że są błędy w fakturach i mam czekać bo US ma czas do 29.06 na rozliczenie mojego vat-u. No więc czekam. Ja i kostka brukowa... :(

My złożyliśmy wniosek 30/12. Przed Wielkanocą byłam coś wyjaśniać a po Świętach dostaliśmy kasę.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Może postawimy domek ogrodowy. Czy na taki domek 3 x 3 m potrzebne jest jakieś pozwolenie?[/qoute]

Nie trzeba jeśli w czasie budowy pełni rolę zaplecza. Nie może być "trwale połączone z gruntem" czyli po ludzku bez fundamentu. Taki domek stawiamy więc na cegłach, bloczkach fundamentowych, kostkach Bauma, płytach chodnikowych i koniecznie kotwimy do stalowych prętów wbitych w ziemię co by nam nie odleciał w czasie pierwszej burzy.

A na początku lipca wrócą do nas murarze i będą robić ściany i więźbę.

Nieliczni murarze robią więźbę tak aby dekarze nie narzekali. Masz ich z polecenia ?

Może postawimy domek ogrodowy. Czy na taki domek 3 x 3 m potrzebne jest jakieś pozwolenie?[/qoute]

Nie trzeba jeśli w czasie budowy pełni rolę zaplecza. Nie może być "trwale połączone z gruntem" czyli po ludzku bez fundamentu. Taki domek stawiamy więc na cegłach, bloczkach fundamentowych, kostkach Bauma, płytach chodnikowych i koniecznie kotwimy do stalowych prętów wbitych w ziemię co by nam nie odleciał w czasie pierwszej burzy.

A na początku lipca wrócą do nas murarze i będą robić ściany i więźbę.

Nieliczni murarze robią więźbę tak aby dekarze nie narzekali. Masz ich z polecenia ?

Bardzo dziękuję za tak dokładne wytłumaczenie. Na pewno się przyda.

Czy później taki domek może zostać w ogródku jako zaplecze ogrodowe? Czy przy odbiorze jakoś to sprawdzają?

Murarze z polecenia.

A dlaczego robicie przerwę?

Nasi murarze mieli już wcześniej zaplanowane budowy na czerwiec.

Dla nas to nawet lepiej bo mamy czas na ogrodzenie terenu i przygotowanie zaplecza budowlanego.

Będziemy też rozprowadzać hydraulikę.

I teraz właśnie szukam fachowca.

Mimo wszystko, nawet duża adaptacja wyjdzie taniej, niż indywidualny.

Tak tylko ja nie znalazlam jeszcze projektu gotowego, ktory by choc troche mi odpowiadal. Dzialka, na ktorej sie chce budowac jest waska 11m i dluga 33m. W dodatku stoji dom w granicy wiec my tez bedziemy sie budowac w granicy. Ciezko jest znalesc cos jak sa takie warunki. A no i jeszcze wjazd jest od zachodu. Moze ktos ma projekt na taka dzialke?

Tak tylko ja nie znalazlam jeszcze projektu gotowego, ktory by choc troche mi odpowiadal. Dzialka, na ktorej sie chce budowac jest waska 11m i dluga 33m. W dodatku stoji dom w granicy wiec my tez bedziemy sie budowac w granicy. Ciezko jest znalesc cos jak sa takie warunki. A no i jeszcze wjazd jest od zachodu. Moze ktos ma projekt na taka dzialke?

Jeśli nie masz szans na dokupienie sąsiedniej działki to rzeczywiście ciężko z projektem gotowym chociaż przez 10 minut wśród projektów Muratora na "Wąska Działkę" właśnie znalazłem 7 takich co by się zmieściły u Ciebie. Niestety wszystkie do przeróbki bo to 6 bliźniaków i jeden segment. Jeden projekt akurat na działkę o 11 m szerokości to ten http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=480&IdKolekcji=12&nr=129

Ślepa południowa ściana od granicy i wjazd od zachodu.

Jeśli nie znasz tych projektów Muratora na "Wąską Działkę" to obejrzyj jeszcze WMB01, WMB02, BCC203, BCC203a, BC09a i B08a.

Powodzenia.

Gdy planowaliśmy budowę, szukałem architekta do projektu indywidualnego. W końcu kupiłem gotowca i oddałem do adaptacji do p. Firlej. Okazało się, że zrobiłaby nam projekt indywidualny w cenie porównywalnej z zakupem gotowca i adaptacją. A co do znajomości w urzędzie, to chyba jest bezkonkurencyjna - była tam naczelnikiem wydziału architektury ;-)

Jeśli nie masz szans na dokupienie sąsiedniej działki to rzeczywiście ciężko z projektem gotowym chociaż przez 10 minut wśród projektów Muratora na "Wąska Działkę" właśnie znalazłem 7 takich co by się zmieściły u Ciebie. Niestety wszystkie do przeróbki bo to 6 bliźniaków i jeden segment. Jeden projekt akurat na działkę o 11 m szerokości to ten http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=480&IdKolekcji=12&nr=129

Ślepa południowa ściana od granicy i wjazd od zachodu.

Jeśli nie znasz tych projektów Muratora na "Wąską Działkę" to obejrzyj jeszcze WMB01, WMB02, BCC203, BCC203a, BC09a i B08a.

Powodzenia.

Hej,

Dzieki za podrzucenie projektow. Juz je widzialam :D i niestety zaden nie jest nawet bliski temu, co bym chciala. Planuje kuchnie od wshodu, salon z jadalnia otwary na 3 strony- zochod-podludnie i wchod, gabinet od zachodu a pomieszczenia gospodarcze i lazienka od polnocy. Chaialabym miec okna od strony poludniowej wiec budynek moze miec szerokosci 8m. Cos sie moze takiego znajdzie :D

hej,

Nikt nie moze polecic dobrego architekta w Grodziu?

od wnętrz czy projektu budowlanego?

Jestem na etapie wybierania projektu budowlanego. Ale jakoze dzialka jest waska w dodatku dom bedzie stal w granicy, ciezko jest znalesc projekt gotowy. Stad pomysl, aby sie udac do architekt, ktory sporzadzi projekt indywidualny.

Moge polecic Pania architekt z Zyrardowa, robila nam projekt indywidualny. Jest sensowna, zna sie na rzeczy, a co wazne zna rowniez urzednikow z Grodziska i wie do czego moga sie przyczepic. Jesli jestes zainteresowana moge podac nr telefonu.

ania

Możecie zdradzić ile płaciliście za towar do zasypania fundamentów? Ile kosztował was z dowozem i wrzuceniem? Ja mam dosyć wysokie fundamenty i trochę mnie to szarpnęło po kieszeni :-(

Hej, my placilismy 350 za wywrotke. Cena z dowozem i praca koparki, Milanowek. Lacznie zaplacilismy 12 tys zl za 34 wywrotki i dodatkowa mala prace koparki.

Gdy planowaliśmy budowę, szukałem architekta do projektu indywidualnego. W końcu kupiłem gotowca i oddałem do adaptacji do p. Firlej. Okazało się, że zrobiłaby nam projekt indywidualny w cenie porównywalnej z zakupem gotowca i adaptacją. A co do znajomości w urzędzie, to chyba jest bezkonkurencyjna - była tam naczelnikiem wydziału architektury ;-)

Potwierdzam, Pani Firlej zrobi indywidualny w cenie gotowca z poprawkami a może nawet taniej. Polecam zanim kupicie projekt porozmawiać z P. Firlej, jeśli akurat ma moce przerobowe to na pewno się opłaci.

Dzieki za podrzucenie projektow. Juz je widzialam :D i niestety zaden nie jest nawet bliski temu, co bym chciala.

No to zaparz kawę lub herbatę, zakropl świetlika do oczu, przygotuj sobie papier i długopis, usiądź wygodnie i dopiero teraz zajrzyj pod tego linka

http://www.google.com/search?hl=pl&q=dom+na+w%C4%85sk%C4%85+dzia%C5%82k%C4%99+projekt&lr=lang_pl&aq=0&oq=%22dom+na+w%C4%85sk%C4%85+dzia%C5%82k%C4%99%22

Udanych łowów.

Czy ktoś z was może się orientuje ile może kosztować usługa wykonania ogrodzenia w poniższej technologii:

1. Siatka

2. Podmurówka prefabrykowana.

3. Słupki

Podkreślam, że nie chodzi mi o ceny materiałów (te znam) a jedynie o koszt samej usługi, rząd wielkości...

Nie odpowiem Ci wprost bo widziałem latem zeszłego roku jak takie ogrodzenie stawiał pewien gość w Duchnicach i zapisałem sobie jego dane. To pan Wiesław tel. 510 773 972. Inwestora nie znam.