Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ciągłe poszukujemy namiarów na ekipy od ocieplenia (styropian + tynk)

Ma ktoś jakieś sprawdzone, godne polecenia osoby ?? Nikt nie robił ?? czy nikt nie może swoich polecić?

Ja swoich nie polecam, pobili się z tynkarzami wewnętrznymi, niedociągnęli styropianu do połaci dachowej, w kilku miejscach z pośpiechu robili na skróty czyli siatka na suchym styropianie i dopiero zaciągali klejem więc siatka w tych miejscach nie jest prawidłowo zatopiona w kleju, zostawiali "gluty" z kleju na krawędziach i niedokładnie zacierali powierzchnie a to będzie widać na tynku jeśli nie zeszlifują na gładko, nie posprzatali kleju z wylewki na tarasach a to dodatkowa robota dla glazurnika no i po ich robocie pozbierałem z działki 240 litrowy worek puszek po piwie. Na plus można powiedzieć, że żaden spec od robienia elewacji nie mógł powiedzieć złego słowa - krawędzie , która miały byc pionowe są pionowe, te poziome są poziome, kąty są proste a powierzchnia ścian równa - nigdzie żadnych wklęsłości ani wybrzuszeń. Pewnie ich zatrudnię do położenia struktury (tynkowania) i ułożenia terakoty na tarasach bo inni fachowcy chcą odrazu więcej za dodatkowe prace z doczyszczaniem z "glutów" , szlifowaniem żle zatartych ścain i usuwaniem kleju z tarasów.

Poszukuję garażu blaszanego na budowę do przechowywania rzeczy.

Czy wiecie gdzie można w okolicy kupić za rozsądną cenę? A może ktoś ma taki na zbyciu?

Do mojego jest już kolejka chętnych a kupiłem go od przedstawiciela producenta w Kałęczynie, trzy lata temu. Przedstawiciel jest po lewej stronie drogi na Radziejowice niedaleko za bazą PKS. To jest domek z dużym podwórkiem na którym mają wystawione różne modele garaży. Te garaże nie nadają się do przwożenia w stanie zmontowanym gdyż są zbyt wiotkie. Jeśli kupicie nowy to ekipa przywiezie elementy do montażu na miejscu ale zwykle jedzie z klikoma garażami ( produkcja jest gdzieś w radomskiem albo kieleckiem) i mogą być o trudno przewidywalnej porze. Do mnie przyjechali wieczorem i kończyli w nocy. Potrzebują prądu i 4 płyty chodnikowe. Garaż ma fabrycznie założony zamek.

Czy ktoś z was odzyskiwał deski z szalunków i wykorzystywał do pokrycia dachu?

1. Ja nie wykorzystałem.

2. Sprawdź co tym sądzi Twój dekarz.

3. Wydaje mi się, że deski szalunkowe 1,5" są za ciężkie do pełnego deskowania dachu.

4. Z praktyki wiem, że deski szalunkowe zawierają w sobie koszmarne ilości gwoździ co znacznie utrudnia ich ponowne wykorzystanie do czegokolwiek innego niż palenie w kominku.

Czy wiecie gdzie można w okolicy kupić za rozsądną cenę? A może ktoś ma taki na zbyciu?

My możemy w zasadzie juz opróżnic nasz i sprzedać za pół ceny (700zł). Tylko jak pisał psed trzeba go rozebrać do transportu. Stoi w Ruścu.

Ciągłe poszukujemy namiarów na ekipy od ocieplenia (styropian + tynk)

Ma ktoś jakieś sprawdzone, godne polecenia osoby ?? Nikt nie robił ?? czy nikt nie może swoich polecić?

Ja robię.

Tynkarz nazywa sie Grzegorz Strzębała tel: 697 985 262 - robi też wykończeniówkę.

a możecie na PW podrzucić koszty tynków?

bo my jesteśmy na etapie poszukiwań.

z góry dzięki!!!

pzdr

poszło...

dołączam się do prośby

rówież poproszę info

Namiary na ekipę i cenę podawaliśmy na stronie 209 wątku.

Ogólnie z ich pracy jesteśmy bardzo zadowoleni. Jedyne co mogę doradzić to upierajcie się na zastosowanie listw wokół okien. My daliśmy się namówić na taśmę pcv i teraz mam dużo zabawy z dłubaniem i akryloweniem wokół okien bo po kilku trzasnięciach okana tynk na styku z oknem zacyna opękać. A akryl nigdy nie bedzie wyglądał tak dobrze jak listwy.

Wg mnie taniej niż u Magdy i Michała nie znajdziesz :D

Ale gdybyś z jakiś względów chciał kupić gdzie indziej :roll: to proponuję poszukać na allegro.

My obdzwoniliśmy wszystkie firmy w okolicy a i tak okazało się,

że z dowozem i montażem wyszło nam o kilka setek taniej :p ściągnąć garaż gdzieś z polski

Wg mnie taniej niż u Magdy i Michała nie znajdziesz :D

Ale gdybyś z jakiś względów chciał kupić gdzie indziej :roll: to proponuję poszukać na allegro.

My obdzwoniliśmy wszystkie firmy w okolicy a i tak okazało się,

że z dowozem i montażem wyszło nam o kilka setek taniej :p ściągnąć garaż gdzieś z polski

Dla porównania, ja zamówiłem taki garaż u producenta (3x4m), z transportem i montażem kosztował mnie 1300 PLN. Sam garaż sprawdza się super.

Mam dla Ciebie tylko jedną radę - taki garaż trzeba KONIECZNIE solidnie zakotwić w podłożu. Wbrew pozorom, sama konstrukcja jest b. lekka i wiatr na pewno Ci go zwieje. Po drugie, słyszałem, że złodzieje po prostu go podnoszą.

Czy ktoś z was odzyskiwał deski z szalunków i wykorzystywał do pokrycia dachu?

1. Ja nie wykorzystałem.

2. Sprawdź co tym sądzi Twój dekarz.

3. Wydaje mi się, że deski szalunkowe 1,5" są za ciężkie do pełnego deskowania dachu.

4. Z praktyki wiem, że deski szalunkowe zawierają w sobie koszmarne ilości gwoździ co znacznie utrudnia ich ponowne wykorzystanie do czegokolwiek innego niż palenie w kominku.

ja takie deski po oczyszczeniu z gwoździ i zaprawy (jest z tym trochę zabawy)

wykorzystam na podłogę na stryszku

ja takie deski po oczyszczeniu z gwoździ i zaprawy (jest z tym trochę zabawy)

wykorzystam na podłogę na stryszku

Moja ekipa nie używała gwoździ tylko czarne wkręty, które po wykręceniu wkrętarką szły do ponownego użytku. Może spróbujcie namówić swoje ekipy by zamiast gwoździ używali wkręty - wychodzi taniej, szybciej i deski są do odzyskania.

Mogę polecić mojego hydraulika :D

Robi też rekuperację , solary i odkurzacze centralne

p. Mirek 504 186 567

Aniu dogadaliśmy się z Twoim hydraulikiem :p

Za tydzień wchodzi do nas robić nam rekuperacje :D

Dzięki za namiar :)

cieszę się że się przydało :D

Moja ekipa nie używała gwoździ tylko czarne wkręty, które po wykręceniu wkrętarką szły do ponownego użytku. Może spróbujcie namówić swoje ekipy by zamiast gwoździ używali wkręty - wychodzi taniej, szybciej i deski są do odzyskania.

Dobry pomysł chociaż być może nie do wszystkich szalunków się nada. Moi górale na to nie wpadli a szkoda. Do tej pory mam sporo zbitych blatów. Może część desek z nich nada się do konstrukcji nośnej podbitki a reszta pójdzie do kominka.