Igrek 25.08.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Powiedzcie mi jeszcze, jesli chodzi o stal, czy w naszej okolicy można gdzieś kupić niedrogo z transportem i cięciem? I czy ewentualnie szukaliście stali przez allegro? chodzi o belki pod fundamenty? mogę nieskromnie podzielić się swoim doświadczeniem: strzemiona kupiłem na allegro, a belki sam "kręciłem" gotowe belki pociąłem na wymagane długości - standarem w hurcie jest długość 12m i takie belki robiłem (naprawdę nie jest to trudne,) sąsiedzi całą rodziną belki kręcili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 25.08.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Mysleliśmy o zamówieniu gruszki w BUDOKRUSZu bo mamy całkiem blisko, ale czy słyszeliście może lub macie doświadczenie ze współpracy z nimi? Z Budokruszu (z Grodziska) braliśmy beton kilka razy - wszystko szybko, bezproblemowo, dobrej jakości beton i ekipy bardzo sprawne - operatorzy betoniarek i pomp. Zamawialiśmy przez przedstawiciela, bo ceny miał niższe niż proponował sam Budokrusz i dało się nawet z dnia na dzień załatwić beton. potwierdzam powyższe - mój brat przez przedstawiciela Budokruszu kupował, beton z atestem jakości, cena bardzo atrakcyjna, terminowość i fachura! ...ja niestety nie skorzystałem i choć beton tani kupiłem to jednak na wieniec był nie do końca dobry - zbyt grube kruszywo, murarz trochę marudził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fifi72 25.08.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ponawiam pytanie Do odbioru budynku, potrzebny jest między innymi papier od instalacji CO i wodno kanalizacyjnej. Kto taki certyfikat wystawia i ile to kosztuje.Zaznacę że w/w instalacje mam już zrobione przez fachowca, ale bez uprawnień budowalnych. Czy ktoś może polecić taką osobę do wystawienie odpowiednich papierków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrip 25.08.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Mysleliśmy o zamówieniu gruszki w BUDOKRUSZu bo mamy całkiem blisko, ale czy słyszeliście może lub macie doświadczenie ze współpracy z nimi? Z Budokruszu (z Grodziska) braliśmy beton kilka razy - wszystko szybko, bezproblemowo, dobrej jakości beton i ekipy bardzo sprawne - operatorzy betoniarek i pomp. Zamawialiśmy przez przedstawiciela, bo ceny miał niższe niż proponował sam Budokrusz i dało się nawet z dnia na dzień załatwić beton. potwierdzam powyższe - mój brat przez przedstawiciela Budokruszu kupował, beton z atestem jakości, cena bardzo atrakcyjna, terminowość i fachura! ...ja niestety nie skorzystałem i choć beton tani kupiłem to jednak na wieniec był nie do końca dobry - zbyt grube kruszywo, murarz trochę marudził Ze swojej strony ja także polecam Budokrusz, są naprawdę przystępni i fachowi. Do tego polecam ich bloczki betonowe - to naprawdę super (jakościowo) bloczki, są jednak droższe (niedawno kupowałem od nich 1800 szt po 2,80 PLN netto z transportem) ale zdecydowanie warte tej ceny. W końcu to fundamenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 25.08.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Hejka ja w sprawie gazu ..................... dzięki Wam za odzew podzwonię i popytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 26.08.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ponawiam pytanie Do odbioru budynku, potrzebny jest między innymi papier od instalacji CO i wodno kanalizacyjnej. Kto taki certyfikat wystawia i ile to kosztuje. Zaznacę że w/w instalacje mam już zrobione przez fachowca, ale bez uprawnień budowalnych. Czy ktoś może polecić taką osobę do wystawienie odpowiednich papierków ? A kierownik budowy nie podpowie? Generalnie jeśli instalator nie miał uprawnień to może poszukać takiego co je ma i podpisze się pod tą robotą Być może osoba która wystawia świadectwo energetyczne-nota bene potrzebne do odbioru budynku coś podpowie, zwykle są to "branżowcy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 26.08.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ponawiam pytanie Do odbioru budynku, potrzebny jest między innymi papier od instalacji CO i wodno kanalizacyjnej. Kto taki certyfikat wystawia i ile to kosztuje. Zaznacę że w/w instalacje mam już zrobione przez fachowca, ale bez uprawnień budowalnych. Czy ktoś może polecić taką osobę do wystawienie odpowiednich papierków ? Moment. To na pewno chodzi o INSTALACJĘ a nie o PRZYŁĄCZE ww.? O ile wiem, sama instalacja nie podlega żadnemu certyfikowaniu, a przyłącze odbiera odpowiednia jednostka, w tym przypadku ZWiK. I to od nich papier trzeba mieć do odbioru, a instalacja wewnętrzna nikogo nie interesuje. W przeciwieństwie do prądu i gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 26.08.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Po wielkich opóźnieniach spowodowanych przez dekarzy, znowu mogę myśleć o tynkach wewnętrznych. Jak by ktoś robił dach to mogę na priv przesłać jakiej firmy unikać jak ognia . Ale wracając do tematu to mam w zasadzie zrobione już instalacje i poszukuje fachowców od tynków gipsowych mechanicznych. Mam już namiar do p.Dariusza z JADAR i p. Huberta z SAIN, ale może ktoś może jeszcze kogoś polecić, bo może inna ekipa będzie miała szybciej wolny termin pajogor dla jednej z ekip mam wolny termin już od przyszłego tygodnia, bo klient nie wyrobił się z instalacją elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_wujek 26.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam wszystkich po długiej przerwie. Powoli przymierzam się do przeprowadzki. Jaka papierologia czeka mnie na tym etapie? Nie miałem nawet ostatnio szansy poszukać, a na forumowiczów zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 26.08.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jaka papierologia czeka mnie na tym etapie? Nie miałem nawet ostatnio szansy poszukać, a na forumowiczów zawsze można liczyć A. zawiadomienie o zakończeniu a w nim: 1.Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza 2.Oryginał dziennika budowy 3.Oświadczenie kierownika budowy zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 2 4.Protokóły badań i sprawdzeń (m.in.: odbiór kominiarski, odbiór dozoru technicznego, protokóły badań inst. elektr. , odgromowej, wentylacji, wod-kan., c.o., gazowej, badanie wody do celów spożywczych, inne branżowe) 5.Protokóły z odbioru przyłączy 6.Kopie rysunków dokumentacyjnych z naniesionymi zmianami z opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fifi72 27.08.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ponawiam pytanie Do odbioru budynku, potrzebny jest między innymi papier od instalacji CO i wodno kanalizacyjnej. Kto taki certyfikat wystawia i ile to kosztuje. Zaznacę że w/w instalacje mam już zrobione przez fachowca, ale bez uprawnień budowalnych. Czy ktoś może polecić taką osobę do wystawienie odpowiednich papierków ? Moment. To na pewno chodzi o INSTALACJĘ a nie o PRZYŁĄCZE ww.? O ile wiem, sama instalacja nie podlega żadnemu certyfikowaniu, a przyłącze odbiera odpowiednia jednostka, w tym przypadku ZWiK. I to od nich papier trzeba mieć do odbioru, a instalacja wewnętrzna nikogo nie interesuje. W przeciwieństwie do prądu i gazu. Tak chodzi o instalację. Instalację elektryczną odebrał elektryk z uprawnieniami budowlanymi, napisał glejt że wszystko jest OK, a materiały są z atestami. To samo podobno trzeba zrobić z instalacją CO i wodno kanalizacyjną, nawet w poście powyżej mery26 wymienia taki protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.08.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 To samo podobno trzeba zrobić z instalacją CO i wodno kanalizacyjną, nawet w poście powyżej mery26 wymienia taki protokół. podałem na szybko wymagane generalnie dok. w przypadku domku jednorodzinnego nie miałem co i wod.kan - nie wymagali-przynajmniej w Pruszkowie. Z dodatkowych (poza dziennikien) miałem komin i elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 27.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 u mnie też odbiór wod-kan nie był konieczny, wystarczyło naniesienie przyłącza na mapkę. Z dokumentów niezbędnych do odbioru na powyższej liście brakuje świadectwa energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_michal 27.08.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witammam problem z montażystami okien (akurat w tym tygodniu Kier Bud jest na urlopie), pomontowali tak że przynajmniej połowa z nich jest przekoszona o ok 0,5cm w pionie, wszystkie 4 balkony też są jak beczki (w środku po ok 0,5cm jest dziury jak przyłożę łatę 2m), już mi raz poprawiali ale jak mnie nie było i poprawili te balkony z jednej strony tak że wymiar w środku i na dole jest taki sam ale to po prostu nadal krzywa beczka wyglądająca tak )_) a nie (_). Nie wiem jakie są normy do odbioru takiego montażu ale 5mm odchyłki to chyba za dużo. I druga sprawa, nie mam gazu, piec będę miał na ekogroszek, ale jest problem z ogrzewaniem wody w okresie letnim, zostaje ogrzewanie na prąd albo widziałem też zasobnik z pompą ciepła http://www.dimplex.de/pl/produkty.html tylko kosztuje to ok 8tys zł i nie wiem czy jest sens kupować (mam nadzieję mieć za kilka lat gaz i wtedy problem się rozwiąże) zastanawiałem się też nad solarem ale więcej roboty z tym niż z pompą ciepła (na powietrze) i dach mam dwuspadowy ze spadkami na wschód i zachód Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania podgrzewania wody? PozdrawiamMichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.08.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania podgrzewania wody? ja mam http://www.karbon.com.pl/pdf/hoval_combival_wt%20.pdf VT-152 . W lecie ciągnie ok 60kWh/m-c zimą ok 90 kWh/m-c ciepłej wody nie brakuje dla 2+2, można ustawić na programatorze (marketowym) pracę tylko w II taryfie. Dodatkowy "+" suszy garaż z którego "ciągnie" powietrze. "-" zimą pracuje w ciężkich warunkach (suche zimne powietrze zasilające). Niestety trzeba zainwestować 7-8 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legion99 27.08.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 chętnie kupię/odkupię klinkier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_michal 27.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania podgrzewania wody? ja mam http://www.karbon.com.pl/pdf/hoval_combival_wt%20.pdf VT-152 . W lecie ciągnie ok 60kWh/m-c zimą ok 90 kWh/m-c ciepłej wody nie brakuje dla 2+2, można ustawić na programatorze (marketowym) pracę tylko w II taryfie. Dodatkowy "+" suszy garaż z którego "ciągnie" powietrze. "-" zimą pracuje w ciężkich warunkach (suche zimne powietrze zasilające). Niestety trzeba zainwestować 7-8 kzł dzięki za odpowiedź, widzę że to podobne urządzenie jak ja podałem linka, ja w zimę podgrzewałbym cwu przy pomocy kotła na ekogroszek bo widzę że też ma dodatkową wężownicę a 60kWh/m-c w przeliczeniu na PLN to ile będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 27.08.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania podgrzewania wody? ja mam http://www.karbon.com.pl/pdf/hoval_combival_wt%20.pdf VT-152 . W lecie ciągnie ok 60kWh/m-c zimą ok 90 kWh/m-c ciepłej wody nie brakuje dla 2+2, można ustawić na programatorze (marketowym) pracę tylko w II taryfie. Dodatkowy "+" suszy garaż z którego "ciągnie" powietrze. "-" zimą pracuje w ciężkich warunkach (suche zimne powietrze zasilające). Niestety trzeba zainwestować 7-8 kzł dzięki za odpowiedź, widzę że to podobne urządzenie jak ja podałem linka, ja w zimę podgrzewałbym cwu przy pomocy kotła na ekogroszek bo widzę że też ma dodatkową wężownicę a 60kWh/m-c w przeliczeniu na PLN to ile będzie? A w zależności od dostawcy od 30 do 40 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.08.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam mam problem z montażystami okien (akurat w tym tygodniu Kier Bud jest na urlopie), pomontowali tak że przynajmniej połowa z nich jest przekoszona o ok 0,5cm w pionie, wszystkie 4 balkony też są jak beczki (w środku po ok 0,5cm jest dziury jak przyłożę łatę 2m), już mi raz poprawiali ale jak mnie nie było i poprawili te balkony z jednej strony tak że wymiar w środku i na dole jest taki sam ale to po prostu nadal krzywa beczka wyglądająca tak )_) a nie (_). Michal Napisz o tym na forum "Wymiana doświadczeń" albo na PW do frumowego eksperta "Jareko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 28.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Po wielkich opóźnieniach spowodowanych przez dekarzy, znowu mogę myśleć o tynkach wewnętrznych. Jak by ktoś robił dach to mogę na priv przesłać jakiej firmy unikać jak ognia . Ale wracając do tematu to mam w zasadzie zrobione już instalacje i poszukuje fachowców od tynków gipsowych mechanicznych. Mam już namiar do p.Dariusza z JADAR i p. Huberta z SAIN, ale może ktoś może jeszcze kogoś polecić, bo może inna ekipa będzie miała szybciej wolny termin pajogor dla jednej z ekip mam wolny termin już od przyszłego tygodnia, bo klient nie wyrobił się z instalacją elektryczną hubertsain dzięki za propozycję, ale już znaleźliśmy i ekipa już jest w 1/3 pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts