Magda i Michał 05.01.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Panie Michale, czy odpowiednie, to również znaczy ładne?? Jak widzę wszystko chodzi bez problemu, co i mnie cieszy... Pozdrowienia zza Katowieckiej:) Oczywiście również ładnie Mój ojciec, który też wykonuje instalcje c.o. był pod wrażeniam jak w kotłowni udało się wszytko zmieścić na tak małej powierzchni zachowując estetyke i czytelnośc połączeń. Aga_i_Janusz: Polecam Ogniowego do wykonania instalacji w kotłowni. Na pewno Wam doradzi co powiinniście zakupić. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 05.01.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 No to miejscowi mają co wieczorem pooglądać jak im nie zimno to niech stoją w tym polu i podglądają ....miałem coś napisać więcej o domku zdjęcia wkleić ....internetu Panowie nie założyli bo śnieg na dachu i bali się wejść (no i dobrze że się bali - jeszcze odszkodowanie bym płacił ) trzeba czekać, ktoś pytał o internet - poza sieciami GSM może poszukać jakiegoś lokalnego dostawcy radiowego? W okolicach Nadarzyna jest Kajetany.net i knc.pl, więc w może są także gdzieś w pobliżu waszych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 05.01.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam pomocnych forumowiczów , domek już stoi w Żabiej Woli, ale bez ogrzewania.Mam do wyboru gaz płynny z białym pojemnikiem f-my Gaspol i piec na eko groszek z podajnikiem,czy ktoś z was ogrzewa w/w nośnikami energi-będę wdzięczny za pomoc. Doprowadzenie gazu z gazowni-uwaga 36 000 pln,energia elektryczna odpada-zadrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 05.01.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 wiem, wiem węgiel tańszy ale jak patrzę na znajomych z piecem na eko groszek i na to jak dygają dosypują groszek potem wysypują popiół to wolałabym tą białą butlę ............ a w przypadku braku wizji na gaz pewnie pompę ciepla bym sobie zafundowała osobiście z utęsknieniem czekam na gaz-rurkę na mojej uliczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 05.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Panie Michale, czy odpowiednie, to również znaczy ładne?? Jak widzę wszystko chodzi bez problemu, co i mnie cieszy... Pozdrowienia zza Katowieckiej:) Oczywiście również ładnie Mój ojciec, który też wykonuje instalcje c.o. był pod wrażeniam jak w kotłowni udało się wszytko zmieścić na tak małej powierzchni zachowując estetyke i czytelnośc połączeń. Aga_i_Janusz: Polecam Ogniowego do wykonania instalacji w kotłowni. Na pewno Wam doradzi co powiinniście zakupić. Pozdrawiam, Michał Dziekuję za tak pochlebną opinię, zawsze jak trzeba służę pomocą. A ta opinia Pańskiego taty jest dowodem , że kotłownia to nie ma być brudne pomieszczenia z plątaniną rur, a funkcjonalne pomieszczenie, czego zawsze staram się unikać. Pozdrawiam Ogniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam pomocnych forumowiczów , domek już stoi w Żabiej Woli, ale bez ogrzewania.Mam do wyboru gaz płynny z białym pojemnikiem f-my Gaspol i piec na eko groszek z podajnikiem,czy ktoś z was ogrzewa w/w nośnikami energi-będę wdzięczny za pomoc. Doprowadzenie gazu z gazowni-uwaga 36 000 pln,energia elektryczna odpada-zadrogo A skąd ta pewność że energia elektryczna za drogo??? Na moimmaleńkim osiedlu na kilkanaście domów powstałych w ostatnich 6 latach nikt nie doprowadził gazu pomimo że odległość lini gazowej waha sie od 11 do 100m od poszczególnych domów bo za drogi jest sam gaz . Większości wydaje się że po zakupieniu co, kotłowni i doprowadzeniu gazu to on już jest potem za darmo.Otóż sam abonament bez zuzycia dla taryfy W-3 wynosi ok 800 zł rocznie . W moim przypadku 4300 które wydajerocznie na prąd nie jest takie straszne. Napisz może jakies szczegóły dotyczące domu wtedy łatwiej będzie doradzić jakies inne źródło ciepła. O LPG najlepiej zapomnij bo to juz jest najgorsze ze wszystkiego kosztowojak prad + upierdliwości wynikające z gazu jako nośnika gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 05.01.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 dobrze gada dać mu wódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fifi72 06.01.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 wiem, wiem węgiel tańszy ale jak patrzę na znajomych z piecem na eko groszek i na to jak dygają dosypują groszek potem wysypują popiół to wolałabym tą białą butlę ............ a w przypadku braku wizji na gaz pewnie pompę ciepla bym sobie zafundowała osobiście z utęsknieniem czekam na gaz-rurkę na mojej uliczce Ja mam piec na eko groszek Zębiec KP20. Dom ocieplony styropianem 15cm, poddasze jeszcze nie ocieplone, więc sporo ciepła ucieka. Chałupa postawiona we wrześniu i od września uruchomiony piec w celu wygrzania budynku. Na tą chwilę w domu na dole temperatura oscyluje w granicach 21-23 stopnie. Przy temperaturach zewnętrznych -10 zużycie eko groszku kształtuje się w granicach 25 kg na dobę co daje od 15 do 20 zł. na dobę. Dom 150m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 06.01.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 wiem, wiem węgiel tańszy ale jak patrzę na znajomych z piecem na eko groszek i na to jak dygają dosypują groszek potem wysypują popiół to wolałabym tą białą butlę ............ a w przypadku braku wizji na gaz pewnie pompę ciepla bym sobie zafundowała osobiście z utęsknieniem czekam na gaz-rurkę na mojej uliczce Ja mam piec na eko groszek Zębiec KP20. Dom ocieplony styropianem 15cm, poddasze jeszcze nie ocieplone, więc sporo ciepła ucieka. Chałupa postawiona we wrześniu i od września uruchomiony piec w celu wygrzania budynku. Na tą chwilę w domu na dole temperatura oscyluje w granicach 21-23 stopnie. Przy temperaturach zewnętrznych -10 zużycie eko groszku kształtuje się w granicach 25 kg na dobę co daje od 15 do 20 zł. na dobę. Dom 150m pewnie wrony się cieszą że nie ociepliłeś dachu ale na dole masz cieplutko a jak często musisz wybierać popiół? ja jeszcze nie wiem jakie koszty ogrzewania będą u mnie bo chwilowo korzystam z butli z propan-butanem czyli chyba najdroższa opcja ale dzieki deweloperowi z mojej uliczki gazu ciągle nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fifi72 06.01.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 pewnie wrony się cieszą że nie ociepliłeś dachu ale na dole masz cieplutko a jak często musisz wybierać popiół? ja jeszcze nie wiem jakie koszty ogrzewania będą u mnie bo chwilowo korzystam z butli z propan-butanem czyli chyba najdroższa opcja ale dzieki deweloperowi z mojej uliczki gazu ciągle nie mamy Ilośc popiołu zależy od jakości węgla. Teraz kupiłem w LeroyMerlen węgielek po 18,95 za worek 25kg i popiół wysypuję co 2-3 dni. Wcześniej miałem węgiel z pobliskiego składu i strasznie się koksował, popiół musiałem wyjmowac codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 06.01.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam pomocnych forumowiczów , domek już stoi w Żabiej Woli, ale bez ogrzewania.Mam do wyboru gaz płynny z białym pojemnikiem f-my Gaspol i piec na eko groszek z podajnikiem,czy ktoś z was ogrzewa w/w nośnikami energi-będę wdzięczny za pomoc. Doprowadzenie gazu z gazowni-uwaga 36 000 pln,energia elektryczna odpada-zadrogo A skąd ta pewność że energia elektryczna za drogo??? Na moimmaleńkim osiedlu na kilkanaście domów powstałych w ostatnich 6 latach nikt nie doprowadził gazu pomimo że odległość lini gazowej waha sie od 11 do 100m od poszczególnych domów bo za drogi jest sam gaz . Większości wydaje się że po zakupieniu co, kotłowni i doprowadzeniu gazu to on już jest potem za darmo.Otóż sam abonament bez zuzycia dla taryfy W-3 wynosi ok 800 zł rocznie . W moim przypadku 4300 które wydajerocznie na prąd nie jest takie straszne. Napisz może jakies szczegóły dotyczące domu wtedy łatwiej będzie doradzić jakies inne źródło ciepła. O LPG najlepiej zapomnij bo to juz jest najgorsze ze wszystkiego kosztowojak prad + upierdliwości wynikające z gazu jako nośnika gratis Dom 110 m,porotherm 24cm + 12 cm styropianu.poddasze 25 cm wełna.Koszta w ofercie jaką przedstawił mi ....gas. koszt to 539 pln,i tankowaniw butli 2700 l,płatność z góry lub za zurzycie co miesiąc,umowa opiewa na zakup 3500 m6 gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam pomocnych forumowiczów , domek już stoi w Żabiej Woli, ale bez ogrzewania.Mam do wyboru gaz płynny z białym pojemnikiem f-my Gaspol i piec na eko groszek z podajnikiem,czy ktoś z was ogrzewa w/w nośnikami energi-będę wdzięczny za pomoc. Doprowadzenie gazu z gazowni-uwaga 36 000 pln,energia elektryczna odpada-zadrogo A skąd ta pewność że energia elektryczna za drogo??? Na moimmaleńkim osiedlu na kilkanaście domów powstałych w ostatnich 6 latach nikt nie doprowadził gazu pomimo że odległość lini gazowej waha sie od 11 do 100m od poszczególnych domów bo za drogi jest sam gaz . Większości wydaje się że po zakupieniu co, kotłowni i doprowadzeniu gazu to on już jest potem za darmo.Otóż sam abonament bez zuzycia dla taryfy W-3 wynosi ok 800 zł rocznie . W moim przypadku 4300 które wydajerocznie na prąd nie jest takie straszne. Napisz może jakies szczegóły dotyczące domu wtedy łatwiej będzie doradzić jakies inne źródło ciepła. O LPG najlepiej zapomnij bo to juz jest najgorsze ze wszystkiego kosztowojak prad + upierdliwości wynikające z gazu jako nośnika gratis Dom 110 m,porotherm 24cm + 12 cm styropianu.poddasze 25 cm wełna.Koszta w ofercie jaką przedstawił mi ....gas. koszt to 539 pln,i tankowaniw butli 2700 l,płatność z góry lub za zurzycie co miesiąc,umowa opiewa na zakup 3500 m6 gazu. Z tego co piszesz to dom jest ocieplony OK. A warunki dostawcy gazu sa raczej nie do przyjecia. Trzeba się zastanowić kiedy chcesz zamieszkać i czy ewentualnie gaz ziemny bedzie dostepny i kiedy?. Sasiad zastosował nastepujące rozwiązanie. Zamontował rurki plaskitowe do CO wodnego, wykończył dom i się wprowadził a dom ogrzewa kominkiem oraz grzejnikami elektrycznymi (taryfa G-12) Mieszkia tak już 5 rok. Z tym ze ostatnio zainstalował w 1 pokoju klime i uzywa jej cały rok mówi że to wychodzi bardzo dobrze kosztowo o komforcie w pomieszczeniu nie wspomne. Kiedy w koncu doprowadza na jego uliczce gaz dokupi kocioł i grzejniki i bez rujnacji bedzie miał ogrzewanie gazowe. Innym rozwiazaniem jest zastosowanie takiej PC http://www.euronom.pl/. Kiedy ja budowałem dom PC było kosmicznie drogie wiec nie brałem wogule pod uwage ale teraz bym sie zastanowił. Jedna z realizacji tej firmy jest w Konstancinuie Jeziornie. Można by sie jakos zkontaktowac i zobaczyc co i jak. Realizacja tej firmy z Żagania to dom mojego kolegi bardzo sobie chwali te pompę ogrzewa dom 170m + duzy garaz+cuw w zimie rachunki miał w granicach do 700zł /msc, nie wiem czy to dużo ale wiem ze to leniuch i "nie ma czasu" przejść na taryfę G-12. Miałby co najmniej 100 zł mniej do zapłaty. Te 700 zł to jest całkowite zużycie pradu łącznie z "gosp domowym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 06.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 wolałabym tą białą butlę ............ : znam takich co sobie zafundowali, uwierz bardzo tego żałują teraz a w przypadku braku wizji na gaz pewnie pompę ciepla bym sobie zafundowała to interesująca wizja ale pytanie do jakiego domku? 2 wyceny z różnych firm które dostałem były kosmiczne - 1.Sprzęt + projekt - 50000pln + koszty dojazdu (firma z okolic Częstochowy) 2.Całość 60000pln gdzieś mam na pececie jeszcze te wyceny chyba, sa z ubiegłego roku - nie wiem jak tam teraz, ale generalnie gaz rurka jest i wybór był banalny choć jak wiadomo nic za darmo....po 2 miesiącach od września do listopada, gdzie grzanie było jako takie - były ekipy wykończeniowe, wyszło w komin 240msześć gazu - rachunek na 550pln - chyba zerkne na licznik dzisiaj i zobaczę ile jest teraz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 06.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Pompa ciepła to bardzo duży wydatek początkowy dla mojego domu koszt ok 50 000. ale gdym nie miała wizji doprowadzenia gazu a palić węglem nie mogę co mi pozostaje prąd, biała butla i PC Koszty instalacji gazowej to : instalacja co 12 900 zl + 14 100 instalacja solarna + 9 000 kotlownia = 36 000 zl netto z vatem 38 520 zl bez solarów 11 000 mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.01.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Pompa ciepła to bardzo duży wydatek początkowy dla mojego domu koszt ok 50 000. ale gdym nie miała wizji doprowadzenia gazu a palić węglem nie mogę co mi pozostaje prąd, biała butla i PC Koszty instalacji gazowej to : instalacja co 12 900 zl + 14 100 instalacja solarna + 9 000 kotlownia = 36 000 zl netto z vatem 38 520 zl bez solarów 11 000 mniej a widziałaś taką pompę http://www.euronom.pl/.?? nie trzeba kopać dołów na działce i koszt takiej pompy z montażem wynosił chyba 4-5 lat temu ok 25 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 06.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo wszystkim za podpowiedzi, napewno będzie to kocioł na paliwo stałe.Czy ktoś posiada taki piec w małej kotłowni-3.25m2,bedzie to chyba piec bez podajnika,wiem że to upierdliwe-ale kasa na mecie zostało 50 000pln a tu jeszcze tyle prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki26 06.01.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam Wszystkich forumowiczów w Nowym RokuZyczymy Wszystkiego Najlepszego i duzo cierpliwości w zmaganiach z budową. Od tygodnia zaczelismy ogrzewać nasz dom 200 m.kw, + garaż 35 piecem na eogroszek z Cichewicza 21 KV z podajnikiem, Budynek ocieplony ściana max 29 cm + styropian 12 cm, dach 22 i 25 cm wełny, narazie całkiem średnie wyniki co do ilosci spalanego węgla - ok 40 kg, na dobę. Podobno poczatki zawsze sa takie, do czasu wygrzania budynku - /miałem już w grudniu na budynku delikatny minus/, ale troche nagrzałem "kozom", a najwiecej temp, podniosłem w 1 i 2 dzień swiąt wietrząc budynek, no i 30.12 ruszylismy z paleniem. Wegiel, ekogroszek brałem losowo z ul. Nadarzyńskiej w Grodzisku maz, przy stacji Shell - /jakość srednia, nie wypala sie cały, pozostaja spore skamieliny i mam w związku z tym pytanieCzy mozecie polecić z okolic grodzisko milanowskich namiar na dobrej jakosci ekogroszek - cos wstepnie słyszałem o Błoniu - /czy ktoś cos może podpowiedzieć pozdrawiamy z milanówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaki2 06.01.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 marecki a ile płaciłeś za ekogroszek? Ja kupuję za 900 zł/ t ale co do jakości to nie mam porównania bo ogrzewamy dom dopiero od 2 tygodni. Dom ze ściany 3-warstwowej, ok 200m2 i wychodzi nam ok. 25-30 kg na dobę. Piec mam Elektrometu. Może ktoś ma namiary na dobry ekogroszek z okolic Nadarzyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki26 06.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 marecki a ile płaciłeś za ekogroszek? Ja kupuję za 900 zł/ t ale co do jakości to nie mam porównania bo ogrzewamy dom dopiero od 2 tygodni. Dom ze ściany 3-warstwowej, ok 200m2 i wychodzi nam ok. 25-30 kg na dobę. Piec mam Elektrometu. Może ktoś ma namiary na dobry ekogroszek z okolic Nadarzyna? Ja w Grodzisku płacilem 750 złoty za tone workowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki26 06.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 marecki a ile płaciłeś za ekogroszek? Ja kupuję za 900 zł/ t ale co do jakości to nie mam porównania bo ogrzewamy dom dopiero od 2 tygodni. Dom ze ściany 3-warstwowej, ok 200m2 i wychodzi nam ok. 25-30 kg na dobę. Piec mam Elektrometu. Może ktoś ma namiary na dobry ekogroszek z okolic Nadarzyna? Ja w Grodzisku płacilem 750 złoty za tone workowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts