JoannaTomasz 20.01.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Robiąc reku nie zapomnij o wiatrołapie. Buty, ubrania i sama podłoga aby wyschnąć potrzebują dużej wymiany powietrza w tym pomieszczeniu. a to z doświadczenia czy inaczej? ja dostałem projekt i wiatrołap jest wyłączony z instalacji - napisz jak to jest/ma być bo mogę jeszcze zmienić wyciąg w wiatrołapie, aby wyciągał m.in. wilgoć Zgadzam się, mam w wiatrołapie wyciąg rekuperacji. Ponieważ jest w nim również podłogówka, mokre buty szybką schną a resztki śniegu parują, gdyby nie wyciąg byłby niezły cap. Należy pamiętać, by wiatrołap nie oddzielać od domu szczelnymi drzwiami. Na marginesie, wyciąg z wiatrołapu był od razu zaprojektowany przez wykonawcę reku. U nas też wykonawca rekuperatora od razu zaprojektował wyciąg w wiatrołapie. Myślę że bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 20.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witajcie, Mam pytanie do tych co już odbiór budynku mają za sobą. Czy 450-500zł za certyfikat energetyczny to nie przesada? Ile płaciliście za ten papierek? 350pln, człowiek przyjechał, wziął dokumenty, następnego dnia przywiózł gotowy certyfikat Ooo, czyli taniej się da:) czy mogę prosić o namiary? A sprawdziłeś poprawność certyfikatu? Czy cena nie zależy od bryły budynku, rodzaju wentylacji itp rzeczy? Przyznam że sama wchodzę w tę branżę i uważam że powinna być cena od tego zróżnicowana. Cena różni się w zależności od tego co piszesz dlatego wstepnie mi wycenili 400-500zł (za ok 150mkw dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 20.01.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 U nas też wykonawca rekuperatora od razu zaprojektował wyciąg w wiatrołapie. Myślę że bez tego ani rusz. Qrcze, a nie macie namiarów na jakiegoś spawdzonego człowieka od rekuperacji w okolicach Nadarzyna? AFAIK dobrze byłoby, żeby zerknął już w projekt i zaznaczył co i jak, a ja włąsnie projekt do adaptacji musze oddać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 20.01.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 W Starej Wsi zgasło światło!!! w Ruścu podobno też, dla zainteresowanych awaria może potrwać do 3 godzin, podobno... Dokładnie, przewidywany czas usunięcia usterki - 23. Wywaliło Nadarzyn, Młochów i okolice. Trzeba się ruszyć i kominek odpalić Uroki życia na wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 20.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Kochani co do certyfikatów , to podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami.Otóż z racji tego że zajmuję się systemami grzewczymi robię często Obliczeniowe Zapotrzebowanie Budynku na ciepło (OZC) szczególnie kiedy trzeba wykonać podłogówkę a wręcz obowiązkowo kiedy źródłem ciepła ma być pompa ciepła.W związku z tym kiedy inwestor już mieszka czasami trzeba coś podregulować jadę i proszę do wglądu o certyfikat żeby sprawdzić co w nim jest odnośnie zapotrzebowania na energię.I jak na razie na 6 certyfikatów które miałem w ręku 4 były z błędami to prawie 66 %( tragedia).Najczęstsze pomyłki to grubości przegród,pomyłki w materiałach w rodzaju oszklenia.Drążąc temat z inwestorami doszedłem do następujących wniosków; Ci co mieli błędy korzystali z usługi typu ,wpadł pan ,zabrał projekt o nic nie pytał za dwa dni dostarczył certyfikatskasował 300 zł bez faktury i tyle go widzieli.Otóż wniski sobie można wyciągnąć samemu chyba że, liczy się tylko papier bez treści w nim zawartych:)Ps Mam nadzieję sylvia1 że ty tak działać nie będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 20.01.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 W Starej Wsi zgasło światło!!! w Ruścu podobno też, dla zainteresowanych awaria może potrwać do 3 godzin, podobno... Dokładnie, przewidywany czas usunięcia usterki - 23. Wywaliło Nadarzyn, Młochów i okolice. Trzeba się ruszyć i kominek odpalić Uroki życia na wsi Mój Młochów wyłączyli tylko na kilkadziesiąt sekund - świeczek nie zdąrzylam zapalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 21.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W Starej Wsi zgasło światło!!! w Ruścu podobno też, dla zainteresowanych awaria może potrwać do 3 godzin, podobno... Dokładnie, przewidywany czas usunięcia usterki - 23. Wywaliło Nadarzyn, Młochów i okolice. Trzeba się ruszyć i kominek odpalić Uroki życia na wsi Mój Młochów wyłączyli tylko na kilkadziesiąt sekund - świeczek nie zdąrzylam zapalić Rozalin nie odnotował braku w zasilaniu wczoraj - no chyba że przed 18.30 ale rodzinka nic mi nie mówiła... a kominek swoją drogą palę wieczorkiem i na noc "doładowka" tak by rano jeszcze ciepły był - dzieciaki uwielbiają siadać na cokoliku przy kominku - ostatnio nawet śniadanie przenieśli ze stołu na cieplutki kamień-ławkę przykominkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 21.01.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Na wiosnę lub początkiem lata zamierzam rozpocząć budowę domku w Ruścu. Ma do Was ogromną prośbę, czy moglibyście podzielić się informacjami w którym składzie budowlanym można uzyskać dobre rabaciki, z którymi współpraca układa się na właściwym poziomie. W który istnieje możliwość pominięcia "zbędnej papirologii"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 21.01.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Na wiosnę lub początkiem lata zamierzam rozpocząć budowę domku w Ruścu. Ma do Was ogromną prośbę, czy moglibyście podzielić się informacjami w którym składzie budowlanym można uzyskać dobre rabaciki, z którymi współpraca układa się na właściwym poziomie. W który istnieje możliwość pominięcia "zbędnej papirologii"? Piotr nie polecam składu Ha-el ze Strzeniówki niestety kiepska obsługa nie maja samochodu z hds-em fajny wydał mi się skład przy trasie katowickiej pierwsze skrzyżowanie nadarzyńskie ze światłami (jadąc od Janek) na rogu przy salonie Volkswagena (?) kupilam u nich tylko 2 razy pod koniec budowy ale wrazenia bardzo pozytywne rabaty daja lepsze jak deklarujesz sie że będą obslugiwać całą Twoją budowe musisz odwiedzić kilka skladow i negocjować powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 21.01.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ps Mam nadzieję sylvia1 że ty tak działać nie będziesz. Znasz mnie i wiesz, że nie . Zawsze to co robię, to robię porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustaszki 22.01.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witamy serdecznie, planujemy budowę na działce w Opypach. Na razie jesteśmy "w lesie" - wybieramy projekt. Pozdrawiamy przyszłych dalszych i bliższych sąsiadów. Jak się mieszka i buduje w okolicach Grodziska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korena 22.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 może coś bliżej ad tego skladu budowlanego bo nie bardzo kojarzę a też byłabym zainteresowana chodzi o ten z dachami kolo audi w Wolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 22.01.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 chodziło o to miejsce na górze mapki kierunek Warszawa http://img199.imageshack.us/img199/9249/skadb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 22.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 skład dachowy Dachlux w Wolicy moge polecic bardzo mila obsługa, najlepsza cena, mozliwość zwrotu niewykorzystanej dachowki, rabat uzyskany przy wycenie dachu przenoszony jest na późniejsze zakupy np podbitkę czy wyposazenie okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korena 22.01.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 wielkie dzięki na pewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.01.2010 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Na wiosnę lub początkiem lata zamierzam rozpocząć budowę domku w Ruścu. Ma do Was ogromną prośbę, czy moglibyście podzielić się informacjami w którym składzie budowlanym można uzyskać dobre rabaciki, z którymi współpraca układa się na właściwym poziomie. W który istnieje możliwość pominięcia "zbędnej papirologii"? Witam Sąsiada serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 23.01.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Na wiosnę lub początkiem lata zamierzam rozpocząć budowę domku w Ruścu. Ma do Was ogromną prośbę, czy moglibyście podzielić się informacjami w którym składzie budowlanym można uzyskać dobre rabaciki, z którymi współpraca układa się na właściwym poziomie. W który istnieje możliwość pominięcia "zbędnej papirologii"? Witam Sąsiada serdecznie A witam. jeszcze trochę wody upłynie zanim się przeprowadzę ale mam nadzieję że jakoś będzie. Kurcze jeszcze nie zacząłem budować a już mam mętlik w głowie (pewnie jak większość), ile ocieplenia, z czego budować, czym ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.01.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Zanim zaczniesz budować dom musisz sobie uświadomić jedno: nie ma domów wybudowanych idealnie. Następnie przemyśleć kiedy chcesz się wprowadzić i czego naprawdę ci potrzeba do życia jakiej powierzchni/przestrzeni tylko dla ciebie tak jakby tego domu nikt nie miał nigdy oglądać czy oceniać. Jak już to ustalisz to z górki. Co do wyborów ocieplenia i ogrzewania itd służę pomocą na podstawie własnych doświadczeń i spostrzeżeń. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 25.01.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ile ocieplenia, z czego budować, czym ogrzewać. obecna zima z pewnością pomoże Ci w podjęciu decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 25.01.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Na wiosnę lub początkiem lata zamierzam rozpocząć budowę domku w Ruścu. Ma do Was ogromną prośbę, czy moglibyście podzielić się informacjami w którym składzie budowlanym można uzyskać dobre rabaciki, z którymi współpraca układa się na właściwym poziomie. W który istnieje możliwość pominięcia "zbędnej papirologii"? Piotr nie polecam składu Ha-el ze Strzeniówki niestety kiepska obsługa nie maja samochodu z hds-em fajny wydał mi się skład przy trasie katowickiej pierwsze skrzyżowanie nadarzyńskie ze światłami (jadąc od Janek) na rogu przy salonie Volkswagena (?) kupilam u nich tylko 2 razy pod koniec budowy ale wrazenia bardzo pozytywne rabaty daja lepsze jak deklarujesz sie że będą obslugiwać całą Twoją budowe musisz odwiedzić kilka skladow i negocjować powodzenia Skład w Nadarzynie nazywa się KOLIBER (jak by ktoś szukał) dla wygody podam tel. 22 739 85 02. Sam przez całą budowę się tam zaopatrywałem i jestem bardzo zadowolony. Np. beton komórkowy dostałem u nich po niższej cenie niż kupowałbym u producenta. z całą stanowczością potwierdzam. Skład OK. Ceny mają uczciwe, transport, miła i fachowa obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts