sylvia1 16.04.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Asia odgrzebię dokumenty i zobaczę u mnie dostałam cała ksiązeczkę od elektryka. Z pomiarami itp itd i oświadczeniami o uprawnieniach co do pomiarów. Po południu podeślę na maila. No i polecam się dla tych na końcówce - świadectwa charakterystyki energetycznej wykonuję rzetelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 16.04.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam!! Czy ktoś z szanownych forumowiczów chciałby odsprzedać stemple budowlane (nie krótsze niż 3 m, 300 szt.) oraz siatkę ogrodzeniową, np. leśną. W lipcu zaczynam budowe i chciałbym tanim kosztem postawić ogrodzenie tymczasowe.... Pozdrawiam,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanio 16.04.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 witam rozpoczynamy budowe (dokładnie fundamenty) i potrzebuję namiar na solidne i tanie bloczki betonowe z transportem, beton oraz namiary na wiercenie studni. Budujemy się w Urzucie, czytałam o bloczkach z BRD Kanie ale nie mogę za nic z nimi się skontaktować... Dziękuje z góry za info pozdrawiam Witam, bloczki brałem tu : http://www.wasik.pl/ , beton tylko Budokrusz -Piotr Perczyński 602 536 430 , a studnia toPan Paluchowski 502 286 560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 16.04.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 nikt nie ma? mam coś takiego, dzisiaj wieczorkiem podeślę, to kilka zdań które podyktowała mi kier budowy i na tym jest podpis i pieczątka wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kartagina 16.04.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Kochani, czy możecie mi podać namiary na solidną i niedrogą ekipę od wodociągu? Nitka ma liczyć kilkanaście metrów, bez studzienki, prosto do budowanego domu w Jaktorowie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 16.04.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 605 653 520, p. Janina (albo Jadwiga) Sokół z Kozerek. Wykopią, podłączą, woda leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 16.04.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 A mnie polecano jeszcze Betronikę ze Mszczonowa (http://www.betronika.pl) bo podobno lepszy jakościowo, wszyscy jednak biorą ten Budokrusz... stadion narodowy też budokrusz robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nacia 16.04.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witajcie. Dawno nie zagladałam Jak zwykle przygnało mnie pytanie: robił koś luksfery? Ile kosztowało ułożenie? w którym momencie budowy? Dzwoniłam do kilku fachowców są podzielone zdania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 17.04.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Koledzy proszę WAS o pilną pomoc. Miałem problem z moim wykonawcą nie dotrzymał terminów (oddałem mu plac budowy 19.10.09 i do dziś nie wyszedłem z dołu) i zostawił budowę niedokończoną. I znowu poszukuję uściwej, solidnej i wachowej ekipy lepiej z polecenia. Czekam na Wasze polecenia o to opis i stan aktualny budowy: Budowa w Błoniu rozpoczęta w październiku 2009. Stan wykonany bez izolacji. Aktualnie budowa jest prawie na etapie stanu zera. piasek w całości zasypany i częściowo ubity i zagęszczony, . Do stanu zero pozostało tylko wykonać izolację pionową ściań fundamentowych styropianem 10cm lub styrodurem. Uzbroić płytę podposadzką i zalać ją betonem 15 gr 15cm z izolacją poziomą.Projekt:Projekt dom w mieczykach archon http://www.archon.pl/projekt_domu/do... m3f01aa25a9d1a odbicie lustrzane z następującymi modyfikacjami:1) podział pokoju nr 5 na poddaszu na dwa mniejsze z odzielnymi wejściami.2) podniesienie ścianki kolankowej z 89 do 126 cm.3) Pralnia na piętrze nad garażem z wejściem od łazienki nr 2 plus okna do pralni.4) Dobudowa pokoju nad garażem z oknami do pokoju i z przeprojektowaniem schodów.5) poszerzenie garażu na drugi samochód w bok o 2.5 m z likwidacją bocznych okień ze wschodu i założeniem dodatkowych drzwi z tyłu garażu. Ustalone zmiany materiałów w stosunku do projektu:1. Podwyższenie poziomu domu poprzez podniesienie fundamentów.2. Porotherm 25 dla ścian zewnętrznych i ścian wewnętrznych.3. Ściany działowe z porothermu gr nie mniej niż 11.5.4. Ocieplenie garażu styropianem 10cm i podłogi styropianem niemniej niż 12cm, ścian zewnętrznych budynku styropianem 15 cm.5. Więźba dachowa z sosny impregnowanej.Dach:1. Dachówka cementowa firmy Bras kolor ceglasty.2. Pokrycie dachowe wraz z izolacją w następującym układzie:-folia paroprzepuszczalna- kontrłata- deskowanie- papa- kontrłata- łata- dachówka3. Orynnowanie dachu PCV firmy Marley4. Wkręty ocynkowane do dachu.5. Okna dachowe pokojowe i łazienkowe firmy Velux Powierzchnia domu:Całkowita: 332 m2Użytkowa: 280,1 m2 w tym mieszkalna 175,4 m2Zabudowy: 248,8 m2 w tym taras ischody zewnętrzne 38,1 m2Kubatura 1076 m2Powierzchnia dachu ok 350 m2Realizacja:Budowa domu jednorodzinnego w Błoniu wraz z pokryciem dachowym Oczekiwania wobec Wykonawcy:1. Terminowość- wymagany termin ukończenia budowy połowa czerwca 2010)2. Fachowość (Jesteśmy bardzo wymagający i dokładnie wszystko sprawdzamy)3. Materiały w gestii zleceniodawcy wykonawca zobowiązuje się do współpracy z inwestorem w zamawianiu i dostarczaniu materiałów oraz przedstawienie najkorzystniejszej ceny, opłata za materiały na bieżąco lub etapami po przedstawieniu faktur.4. Gwarancja na roboty budowlane.5. Wymagamy Faktury VAT na roboty6. Rozpoczęcie prac od zaraz.Acha taras i schody wejściowe do domu nie zostały uwzględnione do stanu zero.Strop monolityczny wylewany.KarimP.S Wykonawcy którzy sobie wysoko cenią i podają wygorowane ceny z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 17.04.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Hejka ja znowu po prośbie poproszę o namiar na kogoś kto dobrze i oczywiście nie drogo zrobi poręcz balkonową z kwasówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nacia 17.04.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Polecam http://www.komat.net.pl/ wszystko z kwasówki. Super wzornictwo, niedaleko, bo mieszczą się w Starej Wsi, terminowi i dokładni.Korzystali znajomi, teraz ja korzystam. Już złożyłam zamówienie, montaż w wakacje, bo wcześniej pewnie nie damy rady z wykończeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portofino 18.04.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowa i mam nadzieję znaleźć tu pomoc w rozwiązaniu problemów na jakie napotkałam.Kupiłam działkę rekreacyjną w Siestrzeni. Planowałam postawienie tam domku z drewna na bloczkach. Działkę kupowałam latem bez podstawowej wiedzy i rozeznania tematu.Wyglądało ładnie, wśród działek leśnych i do dziś suchych , duża polana otoczona brzozami.Teraz na wiosnę okazało się, że po zimie do dnia dzisiejszego stoi tam i na kilku sąsiednich, niezagospodarowanych działkach (cała polana) wielka woda. Dziś wiem , że to teren podmokły i nieco zagłębiony.Naczytałam się sporo na tym forum i o ile dobrze rozumuję, muszę najpierw sprawdzić jak głęboko mam warstwę piasku i poziom wód gruntowych. Chociaż wygląda tak, że te wody wychodzą ponad powierzchnię gruntu. Nie wiem czy to możliwe , gdyż droga przed działką na sporym odcinku jest do połowy szerokości zalana a druga połowa drogi i działki po przeciwnej stronie są suche jak pieprz.Na razie nic nie mogę sprawdzić z powodu rozlewiska i grzęzawiska na działce i przed nią. Chciałabym nawieźć tam piaszczystej ziemi dla wyrównania poziomu z działkami położonymi wyżej ca30-40 cm i może ktoś z forum ma takąziemię do odstąpienia lub ma sąsiada , który np. kopie fundamenty . Potrzebuję pewnie kilkanaście wywrotek na 1000m.Proszę o porady od tych, którzy mają już podobne doświadczenia za sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 18.04.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Polecam http://www.komat.net.pl/ wszystko z kwasówki. Super wzornictwo, niedaleko, bo mieszczą się w Starej Wsi, terminowi i dokładni. Korzystali znajomi, teraz ja korzystam. Już złożyłam zamówienie, montaż w wakacje, bo wcześniej pewnie nie damy rady z wykończeniem. dzięki nacia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japriv 20.04.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 witam wszystkich, fajnie, że istnieje taka grupa- przeczytałam prawie wszystko i już mam zapisanych sporo informacji - wielkie dzięki, oczywiście również zamierzam dzielić się z wami wszelkimi informacjami, które będe uważała ,za pomocne. Jutro zaczynamy budowę w Strzeniówce - w czwartek mam umówionego geodetę. Jestem na samym początku i jak na razie wszystko mnie przeraża. w związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych "inwestorów"- szukam tanich desek calówek,, namiarów na dobrą tania betoniarnię i namiary gdzie kupić tanio cegły leier porotherm 25 P+w i najważniejsze drut do ław - podobno gdzieś w okolicy mozna kupić gotowe druty pozaginane pod konkretny wymiar - czy ktoś słyszał ? Jeśli ktoś chciałby się pozbyć stempli, siatki, desek calówek, lub innych pozostałości po budowie - chętnie odkupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japriv 20.04.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 dodam jeszcze do powyższego, że zamierzam sporo podnieść działkę, więc będę potrzebowała sporo wywrotek - na oko ocenieli , że ok 100 - będe bardzo wdzięczna za namiary. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 21.04.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witaj japriv, Chyba my wszyscy spełnieni inwestorzy mieliśmy podobne odczucia na początku budowy - ale udało się i mieszkamy.Odnośnie dostawców materiałów czeka Cię objazd okolicznych, bliższych i dalszych składów budowlanych z listą materiałów. Listę zostawiasz im do wyceny. Potem ponownie objeżdżasz i zbierasz oferty. Istotne dla Ciebie jako inwestora jest gwarancja szybkiej dostawy "na telefon", możliwość rozliczania się np w soboty, rabat na wszystkie materiały, cena wbrew pozorom o ile znacznie nie odbiega od przeciętnej, nie ma większego znaczenia na tym etapie budowy. Faktem jest, że chyba nie ma składów budowlanych, które mają deski i beton - tutaj mogę Ci podać namiary na te branżowe z których korzystałem ale to już dwa lata temu - mogło się więc zmienić na gorsze lub lepsze lub zniknąć - nie sprawdzałem. Oni realizowali moje zamówienia "na telefon" i rozliczenia były wtedy gdy mi pasowało ( ale bez przesady):- drewno, skład tuż za granicą Grodziska przy szosie na Żyrardów, po lewej stronie ( nie mam już ich numeru w moim telefonie, ustalę jutro jak wrócę do domu)- beton, firma Kasob, ten sam wjazd co do w/w składu drewna, tel.602 382 301 pan SobczakOdnośnie stali zbrojeniowej - musisz sprecyzować czy chodzi o strzemiona czy o belki. Belki zwykle "kręci się" na budowie natomiast widziałem w składzie budowlanym BUDREM tel . 0-22 724 7260 w Milanówku gotowe strzemiona. Skład stali sąsiaduje z Budremem - też już nie mam do nich numeru, mogę ustalić jutro. Powodzenia japriv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japriv 21.04.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 psed, wielkie dzięki za rady, rzezczywiście dobry pomysł, żeby zrobć listę potrzebnych rzeczy i puścić do składów do wyceny - problemowe tylko wydaje mi się stworzenie takiej listy - ale popytam budowlańcow i może się udawielkie dzięki.aha obecnie stoję przed dylematem czy kupić porotherma Leier 25 czy 25 z owczar - jest spora róznica w cenie - może ktoś ma już doświadzenia w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japriv 21.04.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 witam ponownie - czy macie namiary na kierownika budowy - w naszyh okolicach? będe wdzięczna za nr tel.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 22.04.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Czy ktoś na wiosnę brał beton towarowy B20 z pompą ? Będę wdzięczny za informacje jakie są teraz ceny i czy był zadowolony z usług danej betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 22.04.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 psed, wielkie dzięki za rady, rzezczywiście dobry pomysł, żeby zrobć listę potrzebnych rzeczy i puścić do składów do wyceny - problemowe tylko wydaje mi się stworzenie takiej listy - ale popytam budowlańcow i może się uda WItaj, 3mam kciuki dużo cierpliwości życzę , drewno (deski) z firmy Drewpłyt 698616820 p. Rafał, ceny wg mnie w 2008 i 2009 były konkurencyjne - ale nie kupowałem też wielkich ilości (do 5m3 desek + legary na taras + trochę materiałów na dach bo zabrakło) zamówienia realizowali na telefon - rozliczałem się przelewem lub jeśli w danym dniu był majster na budowie to jemu zostawiałem gotówkę (miałem i mam nadal do niego zaufanie), beton kupowałem w betronice k mszczonowa bo taniej było (choć np. mój brat w budokruszu uzyskał cenę zbliżoną), co do składów to bardzo dobry pomysł o którym pisze psed, zwykle po kilku transakcjach (może nawet od razu?) dostajesz fv na termin - w moim przypadku to było bardzo pomocne gdyż nie miałem możliwości być w ciagu dnia na budowie a wracałem jak skład był zamknięty, więc rozliczenia przelewem były bardzo wygodne Kierownik budowy - zależy jakie masz oczekiwania - moja Pani kierownik za 600zł wypełnia dziennik i "załatwia odbiór" na budowę nie przyjeżdża (dokładnie to 2 czy 3 razy miała być ale sam zrezygnowałem gdyż i tak nic by to nie dało - chodziło o już sp.. tynki) To moje doświadczenie pokazuje że jednak gdyby była "przy robocie" to może uniknąłbym krzywych ścian i nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts