Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dołączam się do pytania jaceknowy.

I mam jeszcze jedno. Czy ktoś kładł dachówkę cementową Brass Tegalit? Zastanawialiśmy się nad ceramiką w podobnym kształcie (Creaton lub RuppCeramika), ale chyba jednak zdecydujemy się na Brassa, trochę tańszy. Poszukuję dekarza, który potrafi takie płaskie dachówki ładnie i zgodnie ze sztuką ułożyć.

I mam jeszcze jedno. Czy ktoś kładł dachówkę cementową Brass Tegalit? Zastanawialiśmy się nad ceramiką w podobnym kształcie (Creaton lub RuppCeramika), ale chyba jednak zdecydujemy się na Brassa, trochę tańszy. Poszukuję dekarza, który potrafi takie płaskie dachówki ładnie i zgodnie ze sztuką ułożyć.

Z tego co wiem taką dachówkę sprawił sobie coulignon:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?47412-Domek-P160-lekko-ulepszony.

I z tego co wiem robiła ekipa Pana Janusza vel Diabeł (albo Diablo). Podpytaj Coulignona czy jest zadowolony. U nas Diabeł też robił dach i jest OK, tyle że u nas Braas Bałtycka.

Potrzebny jest projekt przyłącza, który musi uzyskac pozwolenie w zakładzie energetycznym.

Na to się czeeeeeka. Zakład energetyczny nie działa szczególnie ekspresowo ;)

Ja zmieniałam przyłącze kablowe na podziemne, akceptację już mam, projekt też, ale wykonane jeszcze nie jest.

Bardzo prosze o odpowiedz na 1 pytanie : CZY DO PODŁACZENIA PRĄDU POTRZEBUJE PROJEKT ITD CZY NIE?? W ZAKŁADZIE ENERG. W PRUSZKOWIE POWIEDZIELI MI ŻE TAK POTRZEBJE POZWOLENIE NA BUDOWE ?????

tu nie chodzi o pozwolenia na budowę przyłącza elektrycznego tylko o pozwolenie na budowę domu. Obecnie zakład energetyczny w ten sposób zabezpiecza się przez wydaniem pieniędzy na przyłącze, które nie będzie użytkowane. Składasz wniosek o przyłączenie płacisz zł x kW i czekasz na warunki przyłączenia i umowę, w której będziesz miał uwarunkowania jakie muszą być spełnione żeby zaczęli budowę przyłącza, zwykle jeden z warunków to dostarczenie prawomocnego pozwolenia na budowę.

Witajcie , chciałam sie podpytać jaka jest przeciętna cena za malowanie i czy macie jakieś sensowne ekipy do polecenia :)
położenie glazury i terakoty jest teraz obowiązująca? i może jakiś namiar na godnego polecenia człowieka?

I druga sprawa odnosnie sufitów z płyt na poddaszach także jakis namiar na ekipę

Ja mam rozsądnego człeka do tych rzeczy, mieszka obok Błonia, jak nadal potrzeba, to można mnie na priv zaczepić, podrzucę namiar :)
Drodzy a może teraz podrzucicie mi coś w temacie ogrodzenia. I tak: czy polecacie budowę ogrodzenia przed rozpoczęciem budowy czy najpierw zrobić tymczasowe ogrodzenie ?

Jakieś firmy macie ciekawe ? Jakie są koszty wykonania ogrodzenia ? Ogrodzenie planuję boki i tył z siatki a front ze sztachetek drewnianych.

Ja też właśnie jestem w temacie ogrodzenia. Robię tymczasowe, co u mnie oznacza siatkę na słupkach metalowych fi 4,24 mm, zabetonowych w ziemii, bez eee... tego murka na dole (jak się to zwało.. :) ) - od frontu będzie zniesione i zastąpione porządnymi słupkami murowanymi. Koszt materiałów (przy obwodzie ok. 160m) wyszedł mnie jakieś 1800 pln. Mogę podrzuć namiar na firmę siat-mar spod rawy, mają jedne z lepszych cen na siatkę i słupki (razem; szukałem via net m.in. allegro - są tam).

Dobrze ci piszą, żeby pomyśleć, gdzie zrobić bramę - wcale nie tam, gdzie ma być docelowo! przez nią będzie wjeżdżał sprzęt na budowę (jakiś na pewno, choćby spychacz do zepchnięcia humusu). Druga rzecz - szerokość. Ja mam 6m i wcale nie wygląda na szeroką, jak sobie wyobrażę tir-a z paletami, który tamtędy wjeżdza...

Standardowa ilość kilowatów na dom jednorodzinny to podobno 15-16 (...) Nie płaciliśmy na razie nic, a pan w biurze obsługi też nie udzielił żadnych sensownych wyjaśnień ... : )
Dzięki wielkie za odpowiedź. My mamy w projekcie 14 kW, więc będzie ten sam przedział. Pan mi tylko powiedział, że za 1 kilowat trzeba zapłacić ponad 146 zł:eek:
W PRUSZKOWIE POWIEDZIELI MI ŻE TAK POTRZEBJE POZWOLENIE NA BUDOWE ?????
Mam to tuż za sobą (na przełomie roku złożyłem umowę o przyłączenie). Płatność jest dopiero przy tej umowie, czyli 1.składasz wniosek o wydanie war.tech. 2.dostajesz je, tam już jest napisane, ile cie to będzie kosztowało 3.piszesz wniosek o przygotowanie umowy o wykonanie przyłącza i ją dostajesz (można od razu z wnioskiem o warunki, tak jest szybciej) 4.składasz tę umowę 5.płacisz 6.dostarczasz PnB (bez tego nie zaczną) - tak to wyglądało przy wniosku o przyłącze docelowe (budowlane pominąłem, sąsiada będę wykorzystywał :) ). zapłaciłem ok. 2300 pln przy zwykłych warunkach dla domu 1-rodzinnego, przyłącze docelowe, ZE W-wa teren, RE Pruszków. A załatwiało się z panami b.dobrze i sprawnie, ale na żywo - przy mnie tel. dzwonił z 5 razy i ani razu nie odebrał hehe :D
a może ktoś posiada zbędny wychodek w jeszcze nie nazbyt naruszonym stanie i miałby ochotę się go pozbyć??
Ja też chcę! może ktos jeszcze, oprócz joanny i tomasza ma na zbyciu?

Matko, ale się napisałem... congrat dla tego, kto wszystko przeczyta :)

Ja przeczytałem z zainteresowaniem - dobrze piszesz.

Naprawdę nie znacie nikogo, kto sensownie układa łupek kamienny? :-( Termin jego ułożenia zbliża się nieubłaganie, a nie znalazłam jeszcze nikogo, kto świadczyłby takie usługi. Nasza ekipa budowlana nie podejmie się tego zadania. :-(

Będę baaaardzo wdzięczna za kontakt.

Darcy - widać na naszym forum nikt nie robił takiegoi ogrodzenia. Może jak napiszesz posta tutaj - http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?75-Ogrodzenia-podjazdy-powierzchnia-działki

- to się ktoś odezwie.

Poczytaj też to forum: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?21-Ogłoszenia-drobne

- i może napisz tu Swój anons ?

Powodzenia.

Witam wszystkich!

widzę po ofertach, że ruszyły wiosenne porządki pobudowlane. Przyłączę się: mam RBtkę w dobrym stanie, beczkę (25kg) kleju do parkietu uzin mk 77 z terminem ważności min. do sierpnia 2010, oraz kilkadziesiąt pustaków stropowych porotherm 23/62.5. Wszystko w dobrych cenach, ale z własnym transportem.

Z tego co wiem taką dachówkę sprawił sobie coulignon:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?47412-Domek-P160-lekko-ulepszony.

I z tego co wiem robiła ekipa Pana Janusza vel Diabeł (albo Diablo). Podpytaj Coulignona czy jest zadowolony. U nas Diabeł też robił dach i jest OK, tyle że u nas Braas Bałtycka.

Dziękuję za info. Kontaktowałam się już z Panem Januszem, ale niestety, pasujące mi terminy ma już zajęte :(. Cóż, szukam dalej...

Ja przeczytałem z zainteresowaniem - dobrze piszesz.

Darcy - widać na naszym forum nikt nie robił takiegoi ogrodzenia. Może jak napiszesz posta tutaj - http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?75-Ogrodzenia-podjazdy-powierzchnia-działki

- to się ktoś odezwie.

Poczytaj też to forum: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?21-Ogłoszenia-drobne

- i może napisz tu Swój anons ?

Powodzenia.

Tyle że nie chodzi tu o ogrodzenie. Chciałabym ułożyć łupek na jednej ze ścian w salonie. :) Ale szukam nadal.