Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

na naszej budowie mamy kilka problemów do ogarnięcia:

1. Sąsiad, który sprzedał nam działkę i w momencie podpisywania aktu był "do rany przyłóż" teraz nie wyraża zgody na wybudowanie przez nas sieci wodociągowej (która przechodzi przez jego pozostałe działki) tym samym zwiększając ich wartość. On musi sam, a jemu nie zależy, bo wodę ma ze studni. Niestety nasza działka nie daje możliwości wywiercenia studni zgodnie z opinią hydrogeologa (wykonaliśmy 5 odwiertów na głębokość 45 m2). Co możemy zrobić żeby mieć wodę? Studnia kręgowa? Jakieś sposoby na burakowatego sąsiada?

2. Gaz (problem oczywiście sąsiad i podpisanie aktu dotyczącego użyczenia prywatnej NASZEJ, wspólnej drogi) - jakie macie doświadczenia z wkopaną bądź naziemną butlą? Polecacie kogoś kto wykona projekt? Czy robi to spec od hydrauliki i gazu, który będzie nam robił instalację?

Nienawidzę mojego sąsiada :) a jeszcze się nie wprowadziliśmy, po prostu pięknie ;)

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

mnie inf. notariusz, że w każdym 1 cm drogi mam swój udzial i nie muszę się nikogo o nic pytać mam prawo do przyłączy we wlasnym zakresie

u nas u Notariusza było podobnie do tego sąsiad niezwykle miły (cytat Pani Notariusz: "będzie Wam jak ojciec prawie"), ale żeby coś we wspólnej drodze poprowadzić, czyli np. gazociąg lub wodociąg to oczywiście możesz go sobie w drodze umieścić, ale dopóki nie będzie zgody współwłaścicieli woda tudzież gaz w nim nie popłynie. Dodatkowo do gazu i prądu należy spotkać się u Notariusza, aby podpisać wieczyste oddanie w użytkowanie sieci wybranym instytucjom.

W Urzędzie Gminy nie mają na to rady, takie jest prawo. Mówili mi, że to częste przypadki, że ludzie robią sobie tak na złość (jak w przedszkolu). Jedyne rozwiązanie iść do Sądu ;/

Witajcie mam pytanie jak przedstawia sie cenowo ocieplenie poddasza z płytami G-K na gotowo - bez materiału.

Macie może kogoś godnego polecenia i z wolnym terminem na ,,wczoraj?

Czekam na info i z gory dziękuję.)

Witam, polecam p.Grzesia 697 985 262 - ceny rynkowe wahają sie od 40 do 70 pln , ja płaciłem 50 plus za "obrobienie" okna.