Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Cześć Sławomir,

Cytowanie postów padło ostatnio na tym forum.

Odnośnie studniarza to polecany jest w naszej okolicy pan Władysław Paluchowski tel. 502 286 560.

Robił u mnie i znalazłem go na tym forum właśnie.

Wpisz jego nazwisko w forumowej wyszukiwarce a zobaczysz jak jest popularny. Są też posty podające cenę.

U mnie kręcił ponad rok temu więc cena, której i tak nie pamiętam, byłaby nieaktualna.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć koincydencja,

Ja Ci nie podam ceny ani nie polecę składu. Tak się składa, że ostatnio mocowałem na swoich 12 cm styropianu różne gniazda, włączniki i lampy. Te rzeczy mają małe otwory na wkręty mocujące, problemy stwarzają też łby tych wkrętów. Doszedłem do tego, że największe jakie mogę zastosować to zestaw wkręt z kołkiem o średnicy 8mm. Najdłuższy jaki znalazłem to 16 cm a więc tylko 4 cm w bloczku. Są dłuższe kołki ale o średnicy 10 mm i ich łby nie mieszczą się w obudowie (puszce) gniazda lub włącznika zewnętrznego. Mając tę wiedzę, jak przeczytałem Twojego posta to zacząłem się zastanawiać w jaki sposób poradzisz sobie z zawieszeniem/zamocowniem czegokolwiek na takim grubym styropianie. Mam nadzieję, że Ty wiesz albo znajdziesz dobrego doradcę.

Witam,

Ja się chciałem spytać o instalacje ogrzewania podłogowego, czy Ci z was, którzy takowa posiadają mieli robione jakieś projekty? wyliczenia? czy po prostu przyszedł hydraulik i położył rurki? jak macie rozwiązane sterowanie tym systemem? jedno sterowanie i 1 temperatura na cały dom czy w każdym pokoju sterowanie?

Witaj RL,

Sprawę c.o. oraz c.w.u. zleciłem jednej firmie kompleksowo, czyli projekt instalcji z wyliczeniami na podstawie projektu budowlanego domu, dostawa "żelastwa", montaż z uruchomieniem i regulacją całości. Całością steruje piec gazowy, dla łatwiejszego sterowania jest też w domu naścienny sterownik. Podłogówka ma jedną temperturę na cały dom ale jest ona uzupełnieniem do zasadniczego ogrzewania grzejnikami podokiennymi, za wyjątkiem łazienek gdzie są drabinki. Podłogówka jest tylko tam gdzie terakota a więc wiatrołap, korytarz, salon, kuchnia i łazienki. Jedynie salon i łazienki mają dodatkowo grzejniki ścienne.

Dot. studni - post od. Sławomir Zając

A propos studni to Władysław Paluchowski tel. 502 286 560 jest dobry. Dobierze również pompę i sprzeda w dobrej cenie. Jest polecany na forum muratora. Bez problemu wystawia rachunki a nie tak jak niektórzy „fachowcy” jak chcesz rachunek wtedy mówią o Wacie, który trzeba doliczyć.

Pozdrawiam,

Szynaj

Cytuje z "palca"

koincydencja

Słuchajcie potrzebuję zamówić styropian na ocieplenie elewacji - termoorgniki fasada (szary 18cm)). Macie może namiary na dobre ceny? Jak narazie pytaliśmy w Minoxie i Kabexie.

psed

Ja Ci nie podam ceny ani nie polecę składu. Tak się składa, że ostatnio mocowałem na swoich 12 cm styropianu różne gniazda, włączniki i lampy. Te rzeczy mają małe otwory na wkręty mocujące, problemy stwarzają też łby tych wkrętów. Doszedłem do tego, że największe jakie mogę zastosować to zestaw wkręt z kołkiem o średnicy 8mm. Najdłuższy jaki znalazłem to 16 cm a więc tylko 4 cm w bloczku. Są dłuższe kołki ale o średnicy 10 mm i ich łby nie mieszczą się w obudowie (puszce) gniazda lub włącznika zewnętrznego. Mając tę wiedzę, jak przeczytałem Twojego posta to zacząłem się zastanawiać w jaki sposób poradzisz sobie z zawieszeniem/zamocowniem czegokolwiek na takim grubym styropianie. Mam nadzieję, że Ty wiesz albo znajdziesz dobrego doradcę.

A teraz moja odpowiedź ;)

Ja sam planuje ocieplenie 20cm styropianem i również się nad tym zastanawiałem aż znalazłem gdzieś na FM taki TIP DIY - po prostu w miejscu gniazdka, puszki itp naklejasz bloczek np. z y-tonga odpowieniej grubości a na to "cieniej" styro

Wszystko do zrobienia...

PZDR

Qter

Witam,

Ja się chciałem spytać o instalacje ogrzewania podłogowego, czy Ci z was, którzy takowa posiadają mieli robione jakieś projekty? wyliczenia? czy po prostu przyszedł hydraulik i położył rurki? jak macie rozwiązane sterowanie tym systemem? jedno sterowanie i 1 temperatura na cały dom czy w każdym pokoju sterowanie?

Nam wszystko robiła jedna firma, obliczenia podłogówki, ilości żeberek w kaloryferach i wykonanie. Podłogówkę mamy wszędzie oprócz sypialni (salon, wiatrołap, hol, łazienki, garderoba, kotłownia i pralnia). Mamy jeden sterownik główny który jest w najzimniejszym mieszkalnym pomieszczeniu (sypialnia od północy) i mały sterownik w salonie którym na bierząco można zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę podłogówki, czujnik temperatury na zewnątrz na najzimniejszej ścianie domu, 2 obiegi osobno dla podogówki i kaloryferów. W głównym sterowniku ustawiasz wszystko co do godzin, dni tyg. i temperatury i nic Cię więcej nie interesuje. Moim zdaniem niepotrzebny jest grzejnik drabinkowy w pralni i dużej łazience gdyż jest wystarczająco ciepło od podłogówki i ostatniej zimy wcale ich nie włączaliśmy mimo dużych mrozów.

Witam

Planuje budowę domu na wąskiej działce (11,30m) w centrum Grodziska Mazowieckiego. Budynek będzie dostawiany do budynku stojącego w jednej z granic działki. No i jest problem. Gdyż budynek, do którego się dostawiamy jest wsunięty w moją działkę o 30cm, co wyszło za późno (projekt indywidualny prawie zakończony). No i teraz zostało 2,70 do granicy sąsiedniej.

Szukałem trochę po sieci i znalazłem Rozpożyczenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.2009 i jest tam napisane :

Jeśli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej nisz:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273,dopuszcza się:

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej nisz określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej nisz 16 m,

2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem, że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce…..

No jest moje pytanie dotyczy interpretacji tego przepisu. Ja zinterpretowałem to, że mogę postawić ścianę bez otworów w odległości większej niż 1,5m. Czyli np: 1,5; 2,0; itp.

Byłem w wydziale architektury i pani naczelnik powiedziała, że mogę jedynie postawić w odległości 3m lub 1,5m i nic pośredniego. No i jestem w kropce, bo jak tak to będę przerabiać projekt. W MPZT nie ma nic na temat odległości od granicy działek sąsiednich.

Proszę o szybkie wypowiedzi

Pozdrawiam

jjka

Moi Drodzy

jesteśmy przed postawieniem więzby,ale zastanawiamy sie juz nad deskowaniem i teraz pytanie deskować czy nie deskować??na deskowanie miałaby iść folia.Co wy na to?Może lepiej bez deskowania odrazu folie??

u mnie jest deskowałem i papa. w zasadzie jednoznacznej odpowiedzi nie udziele dlaczego tak a nie inaczej, ale jako że "kiedyś tak" robili to też tak zrobiliśmy...:)