psed 22.09.2010 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Cześć Sławomir, Cytowanie postów padło ostatnio na tym forum.Odnośnie studniarza to polecany jest w naszej okolicy pan Władysław Paluchowski tel. 502 286 560. Robił u mnie i znalazłem go na tym forum właśnie.Wpisz jego nazwisko w forumowej wyszukiwarce a zobaczysz jak jest popularny. Są też posty podające cenę. U mnie kręcił ponad rok temu więc cena, której i tak nie pamiętam, byłaby nieaktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koincydencja 22.09.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Słuchajcie potrzebuję zamówić styropian na ocieplenie elewacji - termoorgniki fasada (szary 18cm)). Macie może namiary na dobre ceny? Jak narazie pytaliśmy w Minoxie i Kabexie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 22.09.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Cześć koincydencja, Ja Ci nie podam ceny ani nie polecę składu. Tak się składa, że ostatnio mocowałem na swoich 12 cm styropianu różne gniazda, włączniki i lampy. Te rzeczy mają małe otwory na wkręty mocujące, problemy stwarzają też łby tych wkrętów. Doszedłem do tego, że największe jakie mogę zastosować to zestaw wkręt z kołkiem o średnicy 8mm. Najdłuższy jaki znalazłem to 16 cm a więc tylko 4 cm w bloczku. Są dłuższe kołki ale o średnicy 10 mm i ich łby nie mieszczą się w obudowie (puszce) gniazda lub włącznika zewnętrznego. Mając tę wiedzę, jak przeczytałem Twojego posta to zacząłem się zastanawiać w jaki sposób poradzisz sobie z zawieszeniem/zamocowniem czegokolwiek na takim grubym styropianie. Mam nadzieję, że Ty wiesz albo znajdziesz dobrego doradcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 22.09.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam, Ja się chciałem spytać o instalacje ogrzewania podłogowego, czy Ci z was, którzy takowa posiadają mieli robione jakieś projekty? wyliczenia? czy po prostu przyszedł hydraulik i położył rurki? jak macie rozwiązane sterowanie tym systemem? jedno sterowanie i 1 temperatura na cały dom czy w każdym pokoju sterowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 23.09.2010 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witaj RL, Sprawę c.o. oraz c.w.u. zleciłem jednej firmie kompleksowo, czyli projekt instalcji z wyliczeniami na podstawie projektu budowlanego domu, dostawa "żelastwa", montaż z uruchomieniem i regulacją całości. Całością steruje piec gazowy, dla łatwiejszego sterowania jest też w domu naścienny sterownik. Podłogówka ma jedną temperturę na cały dom ale jest ona uzupełnieniem do zasadniczego ogrzewania grzejnikami podokiennymi, za wyjątkiem łazienek gdzie są drabinki. Podłogówka jest tylko tam gdzie terakota a więc wiatrołap, korytarz, salon, kuchnia i łazienki. Jedynie salon i łazienki mają dodatkowo grzejniki ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kartagina 23.09.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ostatnio kupiliśmy styropian Termoorganiki fasada w Tarti w Żyrardowie. Cenę negocjowaliśmy i była niższa niż w Kabexie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 23.09.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 A macie może namiary na dobrą ekipę co robi ocieplenia budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 23.09.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dot. studni - post od. Sławomir Zając A propos studni to Władysław Paluchowski tel. 502 286 560 jest dobry. Dobierze również pompę i sprzeda w dobrej cenie. Jest polecany na forum muratora. Bez problemu wystawia rachunki a nie tak jak niektórzy „fachowcy” jak chcesz rachunek wtedy mówią o Wacie, który trzeba doliczyć. Pozdrawiam,Szynaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 23.09.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Cytuje z "palca" koincydencja Słuchajcie potrzebuję zamówić styropian na ocieplenie elewacji - termoorgniki fasada (szary 18cm)). Macie może namiary na dobre ceny? Jak narazie pytaliśmy w Minoxie i Kabexie. psed Ja Ci nie podam ceny ani nie polecę składu. Tak się składa, że ostatnio mocowałem na swoich 12 cm styropianu różne gniazda, włączniki i lampy. Te rzeczy mają małe otwory na wkręty mocujące, problemy stwarzają też łby tych wkrętów. Doszedłem do tego, że największe jakie mogę zastosować to zestaw wkręt z kołkiem o średnicy 8mm. Najdłuższy jaki znalazłem to 16 cm a więc tylko 4 cm w bloczku. Są dłuższe kołki ale o średnicy 10 mm i ich łby nie mieszczą się w obudowie (puszce) gniazda lub włącznika zewnętrznego. Mając tę wiedzę, jak przeczytałem Twojego posta to zacząłem się zastanawiać w jaki sposób poradzisz sobie z zawieszeniem/zamocowniem czegokolwiek na takim grubym styropianie. Mam nadzieję, że Ty wiesz albo znajdziesz dobrego doradcę. A teraz moja odpowiedź Ja sam planuje ocieplenie 20cm styropianem i również się nad tym zastanawiałem aż znalazłem gdzieś na FM taki TIP DIY - po prostu w miejscu gniazdka, puszki itp naklejasz bloczek np. z y-tonga odpowieniej grubości a na to "cieniej" styro Wszystko do zrobienia... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 23.09.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Cytuje z "palca" Jak cytować: Zaznaczasz cytowany tekst, CTRL-C, w oknie 'szybka odpowiedź naciskasz ikonkę z 'dymkiem' ( ostatnia ), CTRL-V, pod spodem dopisujesz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 23.09.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Sławomir Zając ja mam do odsprzedania blaszak /chyba 3x5/ . Jakby co pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 23.09.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, Ja się chciałem spytać o instalacje ogrzewania podłogowego, czy Ci z was, którzy takowa posiadają mieli robione jakieś projekty? wyliczenia? czy po prostu przyszedł hydraulik i położył rurki? jak macie rozwiązane sterowanie tym systemem? jedno sterowanie i 1 temperatura na cały dom czy w każdym pokoju sterowanie? Nam wszystko robiła jedna firma, obliczenia podłogówki, ilości żeberek w kaloryferach i wykonanie. Podłogówkę mamy wszędzie oprócz sypialni (salon, wiatrołap, hol, łazienki, garderoba, kotłownia i pralnia). Mamy jeden sterownik główny który jest w najzimniejszym mieszkalnym pomieszczeniu (sypialnia od północy) i mały sterownik w salonie którym na bierząco można zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę podłogówki, czujnik temperatury na zewnątrz na najzimniejszej ścianie domu, 2 obiegi osobno dla podogówki i kaloryferów. W głównym sterowniku ustawiasz wszystko co do godzin, dni tyg. i temperatury i nic Cię więcej nie interesuje. Moim zdaniem niepotrzebny jest grzejnik drabinkowy w pralni i dużej łazience gdyż jest wystarczająco ciepło od podłogówki i ostatniej zimy wcale ich nie włączaliśmy mimo dużych mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 23.09.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 WitamPlanuje budowę domu na wąskiej działce (11,30m) w centrum Grodziska Mazowieckiego. Budynek będzie dostawiany do budynku stojącego w jednej z granic działki. No i jest problem. Gdyż budynek, do którego się dostawiamy jest wsunięty w moją działkę o 30cm, co wyszło za późno (projekt indywidualny prawie zakończony). No i teraz zostało 2,70 do granicy sąsiedniej. Szukałem trochę po sieci i znalazłem Rozpożyczenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.2009 i jest tam napisane :Jeśli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej nisz:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273,dopuszcza się:1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej nisz określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej nisz 16 m,2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem, że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce….. No jest moje pytanie dotyczy interpretacji tego przepisu. Ja zinterpretowałem to, że mogę postawić ścianę bez otworów w odległości większej niż 1,5m. Czyli np: 1,5; 2,0; itp. Byłem w wydziale architektury i pani naczelnik powiedziała, że mogę jedynie postawić w odległości 3m lub 1,5m i nic pośredniego. No i jestem w kropce, bo jak tak to będę przerabiać projekt. W MPZT nie ma nic na temat odległości od granicy działek sąsiednich. Proszę o szybkie wypowiedziPozdrawiamjjka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 23.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Joanna&Tomasz dziekuje za odpowiedz, jakiej firmy macie piec, cwu, sterowanie? ja rozmawialem ze specjalista z vaillanta i powiedzial mi ze nie moze byc 2 sterowan (pewnie takich z czujnikiem) gdyz piec by wariowal, jakie wy macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 23.09.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 aż chciałem sprawdzić czy można... ps. kończe stan surowy!! a jeszcze niedawno wydawało się to niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 24.09.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Moi Drodzyjesteśmy przed postawieniem więzby,ale zastanawiamy sie juz nad deskowaniem i teraz pytanie deskować czy nie deskować??na deskowanie miałaby iść folia.Co wy na to?Może lepiej bez deskowania odrazu folie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 24.09.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Moi Drodzy jesteśmy przed postawieniem więzby,ale zastanawiamy sie juz nad deskowaniem i teraz pytanie deskować czy nie deskować??na deskowanie miałaby iść folia.Co wy na to?Może lepiej bez deskowania odrazu folie?? u mnie jest deskowałem i papa. w zasadzie jednoznacznej odpowiedzi nie udziele dlaczego tak a nie inaczej, ale jako że "kiedyś tak" robili to też tak zrobiliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 24.09.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Wie ktoś może gdzie w okolicach Ruśca, czy Nadarzyna kupić mały krąg betonowy (około 50 cm średnicy i jakiś 1 m wysokości) i do tego dno i pokrywę?Sprawa pilna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 24.09.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 a ja chciałbym poprosić o poratowanie jakimiś namiarami na dobrych dekarzy. na pokrycie jeszcze się nie zdecydowałem. Może jeżeli ostatnio ktoś krył dach mógłby podpowiedzieć jakie są teraz stawki za krycie dachówką i blachodachówką?? pozdrawiam i udanego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 24.09.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Wie ktoś może gdzie w okolicach Ruśca, czy Nadarzyna kupić mały krąg betonowy (około 50 cm średnicy i jakiś 1 m wysokości) i do tego dno i pokrywę? Sprawa pilna!!! W Ruścu jest wytwórnia" (powiedzmy ) kręgów, tel 601286540, tanie i z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts