Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję pomocy w dwóch tematach:

-fachowca poleconego od rolet okiennych

-fachowca do wykonania poręczy(barierek) schodowych drewnianych-mogą być z,, formy marketowej''

Pozdrawiam.Budowa w Żabiej Woli

Witaj chester633,

jeśli chodzi Ci o rolety zewnętrzne to polecam forumowego Jareko, tel. 608 019 654.

Ja zwyczajnie zaznaczyłem zjazd z drogi. A w tomie projektu dotyczącym zagospodarowania powinien być zjazd z drogi zaznaczony.

Pozdrawiam,

Szynaj

Ja w zgodzie na lokalizację zjazdu mam napisane, że w przypadku budowy zjazdu o nawierzchni utwardzonej należy opracować projekt budowlany zjazdu i uzgodnić go z zarządcą drogi. Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowęi wykonać roboty pod nadzorem osoby uprawnionej, która prowadzi dziennik budowy.

Znalazłam już projektanta z uprawnieniami, ale okazuje się, że kosztuje to koszmarne pieniądze:cry:., dodatkowo bardzo długo trwa. I zastanawiam się, czy w ogóle warto.

Jak Wy rozwiązujecie sprawę budowy zjazdu z działki na drogę?

Ja w zgodzie na lokalizację zjazdu mam napisane, że w przypadku budowy zjazdu o nawierzchni utwardzonej należy opracować projekt budowlany zjazdu i uzgodnić go z zarządcą drogi. Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowęi wykonać roboty pod nadzorem osoby uprawnionej, która prowadzi dziennik budowy.

Znalazłam już projektanta z uprawnieniami, ale okazuje się, że kosztuje to koszmarne pieniądze:cry:., dodatkowo bardzo długo trwa. I zastanawiam się, czy w ogóle warto.

Jak Wy rozwiązujecie sprawę budowy zjazdu z działki na drogę?

To teraz zrób zjazd nie utwardzony, odbierz budynek a potem wykonaj właściwy zjazd np z kostki.

Witam wszystkich.

dzieki za info odnośnie płyt G-K.

Nie wiem czy Stills ostatnio chwaliła sie postępami ale...

JUŻ OD POŁOWY LIPCA OFICJALNIE MIESZKAMY NA SWOIM :))))

Co do postępów :

budynek ocieplony , struktura naciągnięta, poddasze ocieplone, ziemia rozciągnięta, taras wylany ( ostatkami sił))

Ogólny bałagan ale to do ogarnięcia w zimowe popołudnia i wieczory.

pozdrowionka ... Walczymy dalej :)

UWAGA! UWAGA! UWAGA! JUŻ OD 2 LAT NIEUSTANNIE OSTRZEGAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH PRZED NIESOLIDNĄ I WRĘCZ GROŹNĄ FIRMĄ BUDUJĄCĄ DOMY O NAZWIE REM-BUD KAZIMIERZ ROBERT LASIK z PODKARPACIA. SĄ WRĘCZ NIEBEZPIECZNI - JEŚLI COŚ IM SIĘ NIE SPODOBA TO TAK JAK W MOIM PRZYPADKU - ZAMURUJĄ CI WENTYLACJĘ!!!! - nie muszę chyba pisać co to oznacza. Dodatkowo: niesolidni, nieuczciwi, nieterminowi i brudasy. MÓWMY IM ....... WON

UWAGA! UWAGA! UWAGA! JUŻ OD 2 LAT NIEUSTANNIE OSTRZEGAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH PRZED NIESOLIDNĄ I WRĘCZ GROŹNĄ FIRMĄ BUDUJĄCĄ DOMY O NAZWIE REM-BUD KAZIMIERZ ROBERT LASIK z PODKARPACIA. SĄ WRĘCZ NIEBEZPIECZNI - JEŚLI COŚ IM SIĘ NIE SPODOBA TO TAK JAK W MOIM PRZYPADKU - ZAMURUJĄ CI WENTYLACJĘ!!!! - nie muszę chyba pisać co to oznacza. Dodatkowo: niesolidni, nieuczciwi, nieterminowi i brudasy. MÓWMY IM ....... WON

Dzięki! Będziemy omijać szerokim łukiem:o

szanowni forumowicze,

mam kilka pytań - może ktoś pomoże? z góry - wielkie dzięki!

1. czy ktoś z Was stawiał coś może z bloczków gazobetonowych o szerokości 19 cm? takie mamy w projekcie, a z mojego sklepowego rozeznania, takich nigdzie nie ma. są 24 cm. to nam zwęża i tak wąski garaż o 10 cm. wiem, że brzmi banalnie, ale takie mamy warunki i nic się z tym nie zrobi:(

2. czy ktoś ma może do odsprzedania stemple? 3 metry. potrzebuję 80 sztuk.

3. gdzie kupujecie deskę szalunkową? w składach budowlanych? tartakach? będę bardzo bardzo wdzięczna za namiary

pozdrawiam

Witaj kipsi,

Spytaj architekta czy zgodzi się na H+H 18 cm klasy 600 - http://www.e-izolacje.pl/pdf/beton_komorkowy_h_h.pdf

ewentualnie Ytong P4-500 szerokości 20 cm - http://www.polskabudowa.pl/upload/polskabudowa_3350.pdf

Obydwa rodzaje tych bloczków są chyba słabo chodliwe i dostępne transportem całopojazdowym na życzenie ale wtedy można by cały dom postawić.

Może ten garaż trzeba będzie wymurować z cegły np silikatowej układając jedną cegłę na płask a drugą na sztorc czyli 120mm + 5mm (zaprawa) + 65 mm http://www.megola.com.pl/dzial/silikaty.

Stemple już sprzedałem.

Deski szalunkowe kupowałem w składzie drewna tuż za Grodziskiem na wylocie na Żyrardów, zjazd w lewo wspólny z betoniarnią Kasob, beton też kupowałem z firmy Kasob.

Powodzenia.

Mam pytanie. Czy ktoś ma może ogrzewanie nadmuchowe?

podbijam pytanie. Mamy zamiar mieć taki rodzaj ogrzewania (najlepiej w połączeniu z rekuperacją - ale podobno wykonanie tego może to byż trochę skomplkowane i drogie) oprócz tego, ogrzewanie gazowe. Nie wiem, czy jest firma, która może nam wykonać to wszystko razem za sensowne pieniądze. Jesteśmy na etapie projektu domu. Chętnie dowiem się szczegółów - na co zwrócić uwagę na etapie projektowania, na przykład. Czy ktoś ma już takie rozwiązanie zintegrowane i jak wygląda to w użytkowaniu?

pozdr.

Witam

Poszukuję używanych desek szalunkowych - ktoś się może chce pozbyć?

Jakie składy w naszej okolicy polecacie? Widziałem już że polecane są Opypy, Radziejowice (jest jeden w Radziejowicach? ktoś kiedyś-ileś-tam-stron temu pisał, że dostawał w radziejowicach faktury na przelew - podoba mi się ten skład :) tylko gdzie on jest? :) )