Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

To ja znów po prośbie...a właściwie po opinię jeśli można prosić. Jako, że zakończł się stan surowy otwarty zastanawiam się nad kolejnością kolejnych prac. Przeglądając forum ustaliłem następującą kolejność (przy czym niektóre rzeczy wewnątrz i na zewnątrz budynku zapewne można robić równocześnie):

1. pokrycie dachu (dachówka lub blachodachówka)

2. kanalizacja, rozprowadzenie wody

3. elektryka, alarm

4. tynki

5. okna i drzwi zewnętrzne

6. C. O., inst. gazowa

7. ocieplenie poddasza

8. posadzki

9. wykańczanie środka

10. szmbo, ogrodzenie, elewacja.

bardzo bym prosił o opinię oraz przedewszystkim krytyczne uwagi, nie mniej najchętniej poparte doświadczeniem ;) czy jeżeli zacznę wczesną wiosną to jest szansa wprowadzić się do grudnia??

pozdrawiam serdecznie,

RZ

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Niestety blacharz, który miał u mnie wykonać obróbki blacharskie miga się od pracy. Nabrał za dużo prac i pojawia się u mnie coraz rzadziej. Przyjeżdżał do mnie co sobotę na kilka godzin, choć nie tak się z nim umawiałem. Ale dziś przegiął "pałkę" i nie pojawił się wcale. Sprawa jest o tyle pilna, że blokuje mi prace z ociepleniem :-( Poszukuję więc pilnie dobrego, poleconego i solidnego blacharza do wykonania i montażu parapetów zewnętrznych i dokończenia kilku obróbek. Dom znajduje się pod W-wą. Jak by ktoś mógł polecić solidnego blacharza proszę o kontakt.

To ja znów po prośbie...a właściwie po opinię jeśli można prosić. Jako, że zakończł się stan surowy otwarty zastanawiam się nad kolejnością kolejnych prac. Przeglądając forum ustaliłem następującą kolejność (przy czym niektóre rzeczy wewnątrz i na zewnątrz budynku zapewne można robić równocześnie):

1. pokrycie dachu (dachówka lub blachodachówka)

2. kanalizacja, rozprowadzenie wody

3. elektryka, alarm

4. tynki

5. okna i drzwi zewnętrzne

6. C. O., inst. gazowa

7. ocieplenie poddasza

8. posadzki

9. wykańczanie środka

10. szmbo, ogrodzenie, elewacja.

bardzo bym prosił o opinię oraz przedewszystkim krytyczne uwagi, nie mniej najchętniej poparte doświadczeniem ;) czy jeżeli zacznę wczesną wiosną to jest szansa wprowadzić się do grudnia??

pozdrawiam serdecznie,

RZ

Witam U mnie najpierw robione były posadzki a dopiero po 3 tygodniach ocieplałam poddasze tak żeby wilgoć nie weszła w wełnę.

4. tynki

8. posadzki

ok, to teraz zasadnicze pytanie w stylu "co bylo pierwsze - jajko czy kura". Otóż: czy pierwsze posadzki, czy tynki? Ja na razie w moim harmonogramie też mam najpierw tynki, ale mam wątpliwości. Jak wykonam najpierw posadzki, to wtedy przecież dopiero wiem, do jakiej wysokości tynki należy doprowadzić, nieprawdaż? Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości?

Ja zaczynam teraz (fundament), chyba że zima zacznie się na powaznie prędzej, niż moja budowa :)

roberto3011, możesz zobaczyć w wątku o hagrmonogramowaniu (nie mam pod ręka), jest sporo o kolejności, jakieś przykładowe harmonogramy, mogę również mój udostępnić (wersja robocza, ciągle się zmienia, m.in. po takim wpisie jak twój, dzięki za poruszenie tematu). Tutaj też coś jest na temat.

Poszukuję używanych desek szalunkowych - ktoś się może chce pozbyć?

Jakie składy w naszej okolicy polecacie? Widziałem już że polecane są Opypy, Radziejowice (jest jeden w Radziejowicach? ktoś kiedyś-ileś-tam-stron temu pisał, że dostawał w radziejowicach faktury na przelew - podoba mi się ten skład :) tylko gdzie on jest? :) )

Jakby ktoś szukał składu w Radziejowicach, już go nie ma... Był dwa lata temu i się zwinął...

Nadal szukam desek, ma ktoś? Nie muszą być nowe :)

podbijam pytanie. Mamy zamiar mieć taki rodzaj ogrzewania (najlepiej w połączeniu z rekuperacją - ale podobno wykonanie tego może to byż trochę skomplkowane i drogie) oprócz tego, ogrzewanie gazowe. Nie wiem, czy jest firma, która może nam wykonać to wszystko razem za sensowne pieniądze. Jesteśmy na etapie projektu domu. Chętnie dowiem się szczegółów - na co zwrócić uwagę na etapie projektowania, na przykład. Czy ktoś ma już takie rozwiązanie zintegrowane i jak wygląda to w użytkowaniu?

pozdr.

My się kiedyś interesowaliśmy takim ogrzewaniem, ale ostatecznie staneło na tradycyjnym podejsciu do tematu. Jest taka firma bodajze nazywa się Komfort i ma siedzibę niedaleko od Nadarzyna. Oferują kompleksowe rozwiazanie: ogrzewanie nadmuchowe, klimatyzacja i rekuperator w jednym

@kami-lla, dziękuję za odpowiedź.

Mam prośbę dotyczącą trochę innego tematu niż samo budowanie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z usług firmy zajmującej się przycinaniem i prześwietleniem koron drzew oraz wycinką. Jeśli tak, to bardzo proszę o namiary na kogoś kto się na tym zna i zrobi to za rozsądne pieniądze. Do przycięcia jest kilkanaście drzew,, a do wycięcia ok. 10 (rosnących przy drodze powiatowej). Podobno trzeba mieć również pozwolenie na zabranie fragmentu pasa drogi na kilka godzin z urzędu. Dodatkowo, zastanawiam się, czy jeśli drzewa po takiej przycince uschną, to odpowiedzialność ponosi firma, która wykonywała zlecenie, czy zleceniodawca? Czy ktoś może miał podobny problem?

pozdrawiam wszystkich

@kami-lla, dziękuję za odpowiedź.

Mam prośbę dotyczącą trochę innego tematu niż samo budowanie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z usług firmy zajmującej się przycinaniem i prześwietleniem koron drzew oraz wycinką. Jeśli tak, to bardzo proszę o namiary. Do przycięcia jest kilkanaście drzew,, a do wycięcia ok. 10 (rosnących przy drodze powiatowej). Podobno trzeba mieć również pozwolenie na zabranie fragmentu pasa drogi na kilka godzin z urzędu. Dodatkowo, zastanawiam się, czy jeśli drzewa po takiej przycince uschną, to odpowiedzialność ponosi firma, która wykonywała zlecenie, czy zleceniodawca? Czy ktoś może miał podobny problem?

pozdrawiam wszystkich[/quote

Agnieszka

ok, to teraz zasadnicze pytanie w stylu "co bylo pierwsze - jajko czy kura". Otóż: czy pierwsze posadzki, czy tynki? Ja na razie w moim harmonogramie też mam najpierw tynki, ale mam wątpliwości. Jak wykonam najpierw posadzki, to wtedy przecież dopiero wiem, do jakiej wysokości tynki należy doprowadzić, nieprawdaż? Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości?

Ja zaczynam teraz (fundament), chyba że zima zacznie się na powaznie prędzej, niż moja budowa :)

roberto3011, możesz zobaczyć w wątku o hagrmonogramowaniu (nie mam pod ręka), jest sporo o kolejności, jakieś przykładowe harmonogramy, mogę również mój udostępnić (wersja robocza, ciągle się zmienia, m.in. po takim wpisie jak twój, dzięki za poruszenie tematu). Tutaj też coś jest na temat.

z tego co sie wczytałem, zdecydowana wiekszość robi najpierw tynki, później posadzki. dokladnie nie odpowiem dlaczego, ale wysokość posadzki chyba znasz...grubość oceplenia+grubość wylewki+grubość tego co bedzie na podlodze...ja przynajmniej dlatego posadzki dałem po tynkach, a dzięki honbon przed ociepleniem poddasza.

pozdrawiam i milego dnia

RZ

mikel_1

mi ktos kiedys powiedział że najpierw robi sie tynki a pożniej posadzki dlatego zeby nie pobrudzić posadzek.

Pozdrawiam

Witam,

My robilosmy napierw psadzki a później tynki ale powiedzieli ze powinno się odwrotnie bo :

- budyne jak bedzie osiadał to może być tak żebedą robily sie szpary między podłoga a scianami

- nie uda się rzucić tynku idealnie do ziemi i zostają dziury .

z doswiadczenia to ciesze sie ze jednak robiłem odwrotnie bo wylewki mżna doczyscić a sciany przy wylewkach były praktycznie wszystkie pochlapane - doczyscić tynki znacznie trudniej...

Znacznie latwiej jest wyczyscic tynki z miksokreta niz posadzke po tynkach :) Robie poddasza i juz na niejednej budowie bylem i prawie wszedzie najpierw robione byly tynki. Jesli sa tynki, to przed laniem posadzki robi sie dylatacje przy scianach - moze to jest powod tej kolejnosci :) Pozdrawiam Jacek

my dopiero robimy dach ale kolejność jest taka u nas:

pokrycie blachodachówką

elektryka

okna

tynki

a miedzy tym bedziemy robic jeszcze szambo i podciąganie przyłącz do domu

Okna i tynki - wszystko zależy od tego, z czego zrobione będą okna - jeśli drewniane, to po tynkach, jeśli inne, to mogą iść przed tynkami.

Drewniane powinny być po tynkach, żeby nie wypaczyły się od wilgoci.