roberto3011 09.10.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 To ja znów po prośbie...a właściwie po opinię jeśli można prosić. Jako, że zakończł się stan surowy otwarty zastanawiam się nad kolejnością kolejnych prac. Przeglądając forum ustaliłem następującą kolejność (przy czym niektóre rzeczy wewnątrz i na zewnątrz budynku zapewne można robić równocześnie): 1. pokrycie dachu (dachówka lub blachodachówka) 2. kanalizacja, rozprowadzenie wody 3. elektryka, alarm 4. tynki 5. okna i drzwi zewnętrzne 6. C. O., inst. gazowa 7. ocieplenie poddasza 8. posadzki 9. wykańczanie środka 10. szmbo, ogrodzenie, elewacja. bardzo bym prosił o opinię oraz przedewszystkim krytyczne uwagi, nie mniej najchętniej poparte doświadczeniem czy jeżeli zacznę wczesną wiosną to jest szansa wprowadzić się do grudnia?? pozdrawiam serdecznie, RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 09.10.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Niestety blacharz, który miał u mnie wykonać obróbki blacharskie miga się od pracy. Nabrał za dużo prac i pojawia się u mnie coraz rzadziej. Przyjeżdżał do mnie co sobotę na kilka godzin, choć nie tak się z nim umawiałem. Ale dziś przegiął "pałkę" i nie pojawił się wcale. Sprawa jest o tyle pilna, że blokuje mi prace z ociepleniem Poszukuję więc pilnie dobrego, poleconego i solidnego blacharza do wykonania i montażu parapetów zewnętrznych i dokończenia kilku obróbek. Dom znajduje się pod W-wą. Jak by ktoś mógł polecić solidnego blacharza proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 09.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witaj roberto3011, Ad.2 - kanaliza w zagęszczonej zasypce fundamentów przed chudziakiem a rozprowadzenie wody po chudziaku.Ad.10 - nie zostawiaj elewacji na koniec bo jak będzie krótko z funduszem to możesz mieć problem z odbiorem budynku, lepiej ogrodzenie zostawić na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honbon 09.10.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 To ja znów po prośbie...a właściwie po opinię jeśli można prosić. Jako, że zakończł się stan surowy otwarty zastanawiam się nad kolejnością kolejnych prac. Przeglądając forum ustaliłem następującą kolejność (przy czym niektóre rzeczy wewnątrz i na zewnątrz budynku zapewne można robić równocześnie): 1. pokrycie dachu (dachówka lub blachodachówka) 2. kanalizacja, rozprowadzenie wody 3. elektryka, alarm 4. tynki 5. okna i drzwi zewnętrzne 6. C. O., inst. gazowa 7. ocieplenie poddasza 8. posadzki 9. wykańczanie środka 10. szmbo, ogrodzenie, elewacja. bardzo bym prosił o opinię oraz przedewszystkim krytyczne uwagi, nie mniej najchętniej poparte doświadczeniem czy jeżeli zacznę wczesną wiosną to jest szansa wprowadzić się do grudnia?? pozdrawiam serdecznie, RZ Witam U mnie najpierw robione były posadzki a dopiero po 3 tygodniach ocieplałam poddasze tak żeby wilgoć nie weszła w wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 09.10.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 honbon, dziękuję. może jeszcze ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 10.10.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 my dopiero robimy dach ale kolejność jest taka u nas:pokrycie blachodachówką elektryka okna tynki a miedzy tym bedziemy robic jeszcze szambo i podciąganie przyłącz do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 10.10.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Mamy do sprzedania stempleokoło 200 sztuk albo troszke więcej:)nie policzyne jeszcze... część raz użyte.Cena 3zł za sztuke.Kontakt 508-626-698 odbiór z Opyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 10.10.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 4. tynki 8. posadzki ok, to teraz zasadnicze pytanie w stylu "co bylo pierwsze - jajko czy kura". Otóż: czy pierwsze posadzki, czy tynki? Ja na razie w moim harmonogramie też mam najpierw tynki, ale mam wątpliwości. Jak wykonam najpierw posadzki, to wtedy przecież dopiero wiem, do jakiej wysokości tynki należy doprowadzić, nieprawdaż? Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Ja zaczynam teraz (fundament), chyba że zima zacznie się na powaznie prędzej, niż moja budowa roberto3011, możesz zobaczyć w wątku o hagrmonogramowaniu (nie mam pod ręka), jest sporo o kolejności, jakieś przykładowe harmonogramy, mogę również mój udostępnić (wersja robocza, ciągle się zmienia, m.in. po takim wpisie jak twój, dzięki za poruszenie tematu). Tutaj też coś jest na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 10.10.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Poszukuję używanych desek szalunkowych - ktoś się może chce pozbyć? Jakie składy w naszej okolicy polecacie? Widziałem już że polecane są Opypy, Radziejowice (jest jeden w Radziejowicach? ktoś kiedyś-ileś-tam-stron temu pisał, że dostawał w radziejowicach faktury na przelew - podoba mi się ten skład tylko gdzie on jest? )Jakby ktoś szukał składu w Radziejowicach, już go nie ma... Był dwa lata temu i się zwinął... Nadal szukam desek, ma ktoś? Nie muszą być nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 10.10.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 mikel_1mi ktos kiedys powiedział że najpierw robi sie tynki a pożniej posadzki dlatego zeby nie pobrudzić posadzek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 10.10.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Piec gazowy - przede mna wybór pieca gazowego. Zupełnie nie wiem na jaki się zdecydować ? Na pewno dwufunkcyjny z zasobnikiem. Mozecie coś polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 10.10.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 podbijam pytanie. Mamy zamiar mieć taki rodzaj ogrzewania (najlepiej w połączeniu z rekuperacją - ale podobno wykonanie tego może to byż trochę skomplkowane i drogie) oprócz tego, ogrzewanie gazowe. Nie wiem, czy jest firma, która może nam wykonać to wszystko razem za sensowne pieniądze. Jesteśmy na etapie projektu domu. Chętnie dowiem się szczegółów - na co zwrócić uwagę na etapie projektowania, na przykład. Czy ktoś ma już takie rozwiązanie zintegrowane i jak wygląda to w użytkowaniu? pozdr. My się kiedyś interesowaliśmy takim ogrzewaniem, ale ostatecznie staneło na tradycyjnym podejsciu do tematu. Jest taka firma bodajze nazywa się Komfort i ma siedzibę niedaleko od Nadarzyna. Oferują kompleksowe rozwiazanie: ogrzewanie nadmuchowe, klimatyzacja i rekuperator w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agdapl 10.10.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 @kami-lla, dziękuję za odpowiedź. Mam prośbę dotyczącą trochę innego tematu niż samo budowanie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z usług firmy zajmującej się przycinaniem i prześwietleniem koron drzew oraz wycinką. Jeśli tak, to bardzo proszę o namiary na kogoś kto się na tym zna i zrobi to za rozsądne pieniądze. Do przycięcia jest kilkanaście drzew,, a do wycięcia ok. 10 (rosnących przy drodze powiatowej). Podobno trzeba mieć również pozwolenie na zabranie fragmentu pasa drogi na kilka godzin z urzędu. Dodatkowo, zastanawiam się, czy jeśli drzewa po takiej przycince uschną, to odpowiedzialność ponosi firma, która wykonywała zlecenie, czy zleceniodawca? Czy ktoś może miał podobny problem? pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agdapl 10.10.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 @kami-lla, dziękuję za odpowiedź. Mam prośbę dotyczącą trochę innego tematu niż samo budowanie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z usług firmy zajmującej się przycinaniem i prześwietleniem koron drzew oraz wycinką. Jeśli tak, to bardzo proszę o namiary. Do przycięcia jest kilkanaście drzew,, a do wycięcia ok. 10 (rosnących przy drodze powiatowej). Podobno trzeba mieć również pozwolenie na zabranie fragmentu pasa drogi na kilka godzin z urzędu. Dodatkowo, zastanawiam się, czy jeśli drzewa po takiej przycince uschną, to odpowiedzialność ponosi firma, która wykonywała zlecenie, czy zleceniodawca? Czy ktoś może miał podobny problem? pozdrawiam wszystkich[/quote Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 11.10.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 ok, to teraz zasadnicze pytanie w stylu "co bylo pierwsze - jajko czy kura". Otóż: czy pierwsze posadzki, czy tynki? Ja na razie w moim harmonogramie też mam najpierw tynki, ale mam wątpliwości. Jak wykonam najpierw posadzki, to wtedy przecież dopiero wiem, do jakiej wysokości tynki należy doprowadzić, nieprawdaż? Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Ja zaczynam teraz (fundament), chyba że zima zacznie się na powaznie prędzej, niż moja budowa roberto3011, możesz zobaczyć w wątku o hagrmonogramowaniu (nie mam pod ręka), jest sporo o kolejności, jakieś przykładowe harmonogramy, mogę również mój udostępnić (wersja robocza, ciągle się zmienia, m.in. po takim wpisie jak twój, dzięki za poruszenie tematu). Tutaj też coś jest na temat. z tego co sie wczytałem, zdecydowana wiekszość robi najpierw tynki, później posadzki. dokladnie nie odpowiem dlaczego, ale wysokość posadzki chyba znasz...grubość oceplenia+grubość wylewki+grubość tego co bedzie na podlodze...ja przynajmniej dlatego posadzki dałem po tynkach, a dzięki honbon przed ociepleniem poddasza. pozdrawiam i milego dnia RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobudi1 11.10.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 mikel_1 mi ktos kiedys powiedział że najpierw robi sie tynki a pożniej posadzki dlatego zeby nie pobrudzić posadzek. Pozdrawiam Witam, My robilosmy napierw psadzki a później tynki ale powiedzieli ze powinno się odwrotnie bo : - budyne jak bedzie osiadał to może być tak żebedą robily sie szpary między podłoga a scianami - nie uda się rzucić tynku idealnie do ziemi i zostają dziury . z doswiadczenia to ciesze sie ze jednak robiłem odwrotnie bo wylewki mżna doczyscić a sciany przy wylewkach były praktycznie wszystkie pochlapane - doczyscić tynki znacznie trudniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 11.10.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 wylewki mżna doczyscić a sciany przy wylewkach były praktycznie wszystkie pochlapane - doczyscić tynki znacznie trudniej...ok, przekonałeś mnie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 11.10.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Znacznie latwiej jest wyczyscic tynki z miksokreta niz posadzke po tynkach Robie poddasza i juz na niejednej budowie bylem i prawie wszedzie najpierw robione byly tynki. Jesli sa tynki, to przed laniem posadzki robi sie dylatacje przy scianach - moze to jest powod tej kolejnosci Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evora_x 11.10.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witamy Szukamy desek na szalunek ław fundamentowych, może ktoś ma jakieś z odzysku?... Chyba nie muszą być nowe? Pozdrawiamy Witaj, Po budowie mam dużo desek w różnym rozmiarze. Napisz na priv jakimi jesteś zainteresowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 11.10.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 my dopiero robimy dach ale kolejność jest taka u nas: pokrycie blachodachówką elektryka okna tynki a miedzy tym bedziemy robic jeszcze szambo i podciąganie przyłącz do domu Okna i tynki - wszystko zależy od tego, z czego zrobione będą okna - jeśli drewniane, to po tynkach, jeśli inne, to mogą iść przed tynkami. Drewniane powinny być po tynkach, żeby nie wypaczyły się od wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts