Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Uziom fundamentowy - jeśli ktoś go robił - to jak - czy bednarka została włożona do fundamentu czy zostało wykorzystane zbrojenie własne ławy/sciany fundamentowej (z zastrzeżeniem, że pewnie zespawane/spięte czymś na sztywno, nie tylko drutem wiązałkowym)? Proszę o opinie praktyków, którzy to u siebie/u kogoś innego zrobili/widzieli... Zastanawiam się nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim. A konkretniej - czy warto kupować kilkadziesiąt mb bednarki, może starczy - i równie dobrze będzie działało - uzbrojenie własne, jeśli druty zostaną dodatkowo spięte?

Uziom fundamentowy - jeśli ktoś go robił - to jak - czy bednarka została włożona do fundamentu czy zostało wykorzystane zbrojenie własne ławy/sciany fundamentowej (z zastrzeżeniem, że pewnie zespawane/spięte czymś na sztywno, nie tylko drutem wiązałkowym)? Proszę o opinie praktyków, którzy to u siebie/u kogoś innego zrobili/widzieli... Zastanawiam się nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim. A konkretniej - czy warto kupować kilkadziesiąt mb bednarki, może starczy - i równie dobrze będzie działało - uzbrojenie własne, jeśli druty zostaną dodatkowo spięte?

My robimy tak, że bednarkę przyspawujemy do "zbrojenia własnego" ław.

mikel_1 - nie napisałeś do czego ten uziom: instalacja elektryczna czy piorunochron. Jeśli do domowej instalacji elektrycznej to wpierw uzgodnij sprawę uziomu z elektrykiem, który będzie robił przyłącze. Może się okazać, że niepotrzebnie się stresujesz - elektryk sam wykona uziom robiąc przyłącze. Co innego uziom piorunochronu, tu bednarkę zakopujemy 1 - 1,5 metra od fundamentu ale to też robota dla elektryka bo on wpierw musi ustalić ile i gdzie będą zwody do uziomu i porobić z bednarki przyłącza do złącz kontrolnych przed zasypaniem całości.

P.S. - jak jeszcze możesz to zaprojektuj sobie możliwośc przełączenia instalacji domowej na agregat prądotwórczy.

i jeszcze jedno pytanie...chce zrobić izolacje na chudziaku w postaci papy zgrzewanej na zakladach. i teraz nie wiem kiedy to najwygodniej zrobic. przed tynkami hydraulik porozprowadza pewnie jakies rurki po podlodze i ciezko bedzie pod nimi ulozyc pape. tynkarze w zasadzie tez pape zachlapia...doradzcie cos prosze :)

i jeszcze jedno pytanie...chce zrobić izolacje na chudziaku w postaci papy zgrzewanej na zakladach. i teraz nie wiem kiedy to najwygodniej zrobic. przed tynkami hydraulik porozprowadza pewnie jakies rurki po podlodze i ciezko bedzie pod nimi ulozyc pape. tynkarze w zasadzie tez pape zachlapia...doradzcie cos prosze :)

Zdecydowanie po tynkach. Papa po tynkarzach byłaby dziurawa jak sito. Pod rurki w wiekszości przypadków daje sie podłożyc pape. Nie musi być przygrzana do podłoża na całej powierzchni - najważniejsze zgrzewy. Ja na pape dawałem jeszcze folię jako zabezpiecznie przed zapachem asfaltu i przed zjadaniem stropianu przez rozpuszczalniki zawarte w papie.

mikel_1 - nie napisałeś do czego ten uziom: instalacja elektryczna czy piorunochron. Jeśli do domowej instalacji elektrycznej to wpierw uzgodnij sprawę uziomu z elektrykiem, który będzie robił przyłącze. Może się okazać, że niepotrzebnie się stresujesz - elektryk sam wykona uziom robiąc przyłącze. Co innego uziom piorunochronu, tu bednarkę zakopujemy 1 - 1,5 metra od fundamentu ale to też robota dla elektryka bo on wpierw musi ustalić ile i gdzie będą zwody do uziomu i porobić z bednarki przyłącza do złącz kontrolnych przed zasypaniem całości.

P.S. - jak jeszcze możesz to zaprojektuj sobie możliwośc przełączenia instalacji domowej na agregat prądotwórczy.

Zrobiłem małą kwerendę po znajomych, którzy się wybudowali i okazuje się, że wszyscy (albo prawie wszyscy) podłączają się właśnie do uziemienia z przyłącza... więc pomysł z uziomem do prądu został rozwiązany :) natomiast jego druga część - odgromowa - zostanie wykonana jak piszesz, w terminie późniejszym. przyczyna prozaiczna: brak środków :) wynik: brak prac związanych z uziomem na tym etapie.

A sam pomysł wziął się stąd, stąd i stąd. Ogólnie dobry, natomiast mam wrażenie, że niekonieczny (jw.).

Z agregatem dobra idea - mam zamiar go uwzględnić. U nas co jakiś czas są wyłączenia. Przeżyć by się dało, ale piec na paliwo stałe w obiegu wymuszonym... hmmm... mógłby lekko zaprotestować.

.... odgromowa - zostanie wykonana jak piszesz, w terminie późniejszym. przyczyna prozaiczna: brak środków :) wynik: brak prac związanych z uziomem na tym etapie.

A sam pomysł wziął się stąd, stąd i stąd. Ogólnie dobry, natomiast mam wrażenie, że niekonieczny (jw.).

Dawno temu na Forum Muratora przeczytałem opis skutków uderzenia pioruna w instalację odgromową uziemioną do zbrojenia fundamentu. Prąd wyładowania atmosferycznego zamienił w parę wilgoć zawartą w betonie a ta poprostu rozsadziła fundament. Może to był przypadek i wiele innych uderzeń pioruna odprowadzonych do uziomu fundamentowego nie zostawia żadnych śladów. Nie mogę już odnaleźć tego posta ale zrobił na mnie duże wrażenie i jeśli mam okazję o tym pisać to to czynię. Z lektury wpisów na Forum Muratora dotyczących uderzeń pioruna wynika, że nikt nie powinien mieć pewności, że ominie jego dom. Instalcja piorunochronna w zasadzie zabezpiecza konstrukcję budynku a nie jego wyposażenie. Nawet uderzenie obok domu powoduje straty w jego wyposażeniu spowodowane impulsem elektromagnetycznym. Nasze domy wykonane z nowoczesnych porowatych, ciepłochronnych materiałów, nie są "klatkami Faraday'a". Jedyne co możemy zrobić to zabezpieczyć się na tyle na ile jest to możliwe i spać trochę spokojniej niż sąsiedzi bez piorunochrona. Mój dom jest jedyny w okolicy, który ma piorunochron, chociaż budynek jest parterowy.

mikel_1 - nie bierz tego do siebie, tak mnie naszło :)

A jeszcze jedno - nie zapomnij poprosić elektryka o układ przeciwprzepięciowy na wejściu do rozdzielnicy domowej - ot tak na wszelki wypadek.

Mój dom jest jedyny w okolicy, który ma piorunochron, chociaż budynek jest parterowy.

mikel_1 - nie bierz tego do siebie, tak mnie naszło :)

A jeszcze jedno - nie zapomnij poprosić elektryka o układ przeciwprzepięciowy na wejściu do rozdzielnicy domowej - ot tak na wszelki wypadek.

Moj dom tez pewnie będzie jedyny... ale niedaleko jest drzewo, więc może chociaz część wyładowań pójdzie na nie :)

Nie biorę do siebie. Widzę że podzielasz moje wątpliwości odnośnie uziemień i zabezpieczeń - też uważam, że warto dmuchać na zimne, a nie potem rozpaczać po fakcie, że np. kogoś w domu prąd kopnął...

Chociaż z tym rozsadzeniem fundamentu to coś dziwnego mi się zdaje... bo w takim razie ziemia po uderzeniu pioruna też powinna wybuchać - nagłe podgrzanie wody w ziemii powinno spowodować podobny efekt jak w opisanym wyżej przypadku, więc czy ja wiem... Raczej fundament powinien się zachować jak część ziemii, ale nie znam się.

Gdzie kupowaliście stemple i drewno na więźbę ?
Jeśli teraz chcesz kupować, to będziesz miał wysokie ceny - wszystkim się przydziały pokończyły i albo nie ma w hurtowni, albo wysokie ceny. Jak w tym tyg. po deski pojechałem, to dobrze, że 0,5 m3 było trzeba, bo więcej bym nie dostał...

Jeśli teraz chcesz kupować, to będziesz miał wysokie ceny - wszystkim się przydziały pokończyły i albo nie ma w hurtowni, albo wysokie ceny. Jak w tym tyg. po deski pojechałem, to dobrze, że 0,5 m3 było trzeba, bo więcej bym nie dostał...

Potwierdzam słowa Mikela, też słyszałam o braku materiałów i wysokich cenach drewna w tartakach

Zależy jakie tynki będziesz wykonywać. Moja firma wykonywała tynki u jednego z forumowiczów z grupy nadarzyńsko-grodziskiej, gdzie była ułożona już papa. Nie została ona uszkodzona, a tynk cementowo-wapienny łatwo usuwa się z podłoża, troszkę gorzej z tynkiem gipsowym. Jednak wszystko zależy od ludzi pracujących u Ciebie na budowie, jedni są solidni i dbają o to aby nie dokonać zniszczeń, inni nie zważają na nic.