fąfalska 22.10.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 KUPIE STEMPLE - CO NAJMNIEJ 3,20M - 300 sztuk660 722014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynaj 23.10.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam, Mam do wykopania dłuuugi rów pod instalację gazową. Czy macie może namiary na koparkę lub ekipę koparek ręcznych z Milanówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 24.10.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Uziom fundamentowy - jeśli ktoś go robił - to jak - czy bednarka została włożona do fundamentu czy zostało wykorzystane zbrojenie własne ławy/sciany fundamentowej (z zastrzeżeniem, że pewnie zespawane/spięte czymś na sztywno, nie tylko drutem wiązałkowym)? Proszę o opinie praktyków, którzy to u siebie/u kogoś innego zrobili/widzieli... Zastanawiam się nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim. A konkretniej - czy warto kupować kilkadziesiąt mb bednarki, może starczy - i równie dobrze będzie działało - uzbrojenie własne, jeśli druty zostaną dodatkowo spięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 24.10.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Uziom fundamentowy - jeśli ktoś go robił - to jak - czy bednarka została włożona do fundamentu czy zostało wykorzystane zbrojenie własne ławy/sciany fundamentowej (z zastrzeżeniem, że pewnie zespawane/spięte czymś na sztywno, nie tylko drutem wiązałkowym)? Proszę o opinie praktyków, którzy to u siebie/u kogoś innego zrobili/widzieli... Zastanawiam się nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim. A konkretniej - czy warto kupować kilkadziesiąt mb bednarki, może starczy - i równie dobrze będzie działało - uzbrojenie własne, jeśli druty zostaną dodatkowo spięte? My robimy tak, że bednarkę przyspawujemy do "zbrojenia własnego" ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 25.10.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 mikel_1 - nie napisałeś do czego ten uziom: instalacja elektryczna czy piorunochron. Jeśli do domowej instalacji elektrycznej to wpierw uzgodnij sprawę uziomu z elektrykiem, który będzie robił przyłącze. Może się okazać, że niepotrzebnie się stresujesz - elektryk sam wykona uziom robiąc przyłącze. Co innego uziom piorunochronu, tu bednarkę zakopujemy 1 - 1,5 metra od fundamentu ale to też robota dla elektryka bo on wpierw musi ustalić ile i gdzie będą zwody do uziomu i porobić z bednarki przyłącza do złącz kontrolnych przed zasypaniem całości. P.S. - jak jeszcze możesz to zaprojektuj sobie możliwośc przełączenia instalacji domowej na agregat prądotwórczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 26.10.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 jak jeszcze możesz to zaprojektuj sobie możliwośc przełączenia instalacji domowej na agregat prądotwórczy. potwierdzam, koszt niewiele wyższy a warto- nie raz juz nas to ratowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 26.10.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Ja rowniez mam instalacje na agregat, do zasilania pieca i rekuperatora i 1 gniazdko w kuchni zeby np czajnik elektryczny podlaczyc. Instalacja pociagnieta do garazu, jak nie bedzie pradu to sobie tam agregat pochodzi pod dachem z dala od damu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 26.10.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 polecilibyście może jakieś okna PCV w okleinie dwustronnej?? ale inne niż jezierski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 27.10.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 i jeszcze jedno pytanie...chce zrobić izolacje na chudziaku w postaci papy zgrzewanej na zakladach. i teraz nie wiem kiedy to najwygodniej zrobic. przed tynkami hydraulik porozprowadza pewnie jakies rurki po podlodze i ciezko bedzie pod nimi ulozyc pape. tynkarze w zasadzie tez pape zachlapia...doradzcie cos prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 27.10.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 i jeszcze jedno pytanie...chce zrobić izolacje na chudziaku w postaci papy zgrzewanej na zakladach. i teraz nie wiem kiedy to najwygodniej zrobic. przed tynkami hydraulik porozprowadza pewnie jakies rurki po podlodze i ciezko bedzie pod nimi ulozyc pape. tynkarze w zasadzie tez pape zachlapia...doradzcie cos prosze Zdecydowanie po tynkach. Papa po tynkarzach byłaby dziurawa jak sito. Pod rurki w wiekszości przypadków daje sie podłożyc pape. Nie musi być przygrzana do podłoża na całej powierzchni - najważniejsze zgrzewy. Ja na pape dawałem jeszcze folię jako zabezpiecznie przed zapachem asfaltu i przed zjadaniem stropianu przez rozpuszczalniki zawarte w papie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 27.10.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Dziekuję Magda i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 27.10.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 roberto3011polecilibyście może jakieś okna PCV w okleinie dwustronnej?? ale inne niż jezierski Jeżeli chodzi o okna to mamy Schuco w okleinie dwustronnej i jestem bardzo zadowolona - firma Markbud z Łomianek http://www.markbud.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 27.10.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 mikel_1 - nie napisałeś do czego ten uziom: instalacja elektryczna czy piorunochron. Jeśli do domowej instalacji elektrycznej to wpierw uzgodnij sprawę uziomu z elektrykiem, który będzie robił przyłącze. Może się okazać, że niepotrzebnie się stresujesz - elektryk sam wykona uziom robiąc przyłącze. Co innego uziom piorunochronu, tu bednarkę zakopujemy 1 - 1,5 metra od fundamentu ale to też robota dla elektryka bo on wpierw musi ustalić ile i gdzie będą zwody do uziomu i porobić z bednarki przyłącza do złącz kontrolnych przed zasypaniem całości. P.S. - jak jeszcze możesz to zaprojektuj sobie możliwośc przełączenia instalacji domowej na agregat prądotwórczy.Zrobiłem małą kwerendę po znajomych, którzy się wybudowali i okazuje się, że wszyscy (albo prawie wszyscy) podłączają się właśnie do uziemienia z przyłącza... więc pomysł z uziomem do prądu został rozwiązany natomiast jego druga część - odgromowa - zostanie wykonana jak piszesz, w terminie późniejszym. przyczyna prozaiczna: brak środków wynik: brak prac związanych z uziomem na tym etapie. A sam pomysł wziął się stąd, stąd i stąd. Ogólnie dobry, natomiast mam wrażenie, że niekonieczny (jw.). Z agregatem dobra idea - mam zamiar go uwzględnić. U nas co jakiś czas są wyłączenia. Przeżyć by się dało, ale piec na paliwo stałe w obiegu wymuszonym... hmmm... mógłby lekko zaprotestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 28.10.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 .... odgromowa - zostanie wykonana jak piszesz, w terminie późniejszym. przyczyna prozaiczna: brak środków wynik: brak prac związanych z uziomem na tym etapie. A sam pomysł wziął się stąd, stąd i stąd. Ogólnie dobry, natomiast mam wrażenie, że niekonieczny (jw.). Dawno temu na Forum Muratora przeczytałem opis skutków uderzenia pioruna w instalację odgromową uziemioną do zbrojenia fundamentu. Prąd wyładowania atmosferycznego zamienił w parę wilgoć zawartą w betonie a ta poprostu rozsadziła fundament. Może to był przypadek i wiele innych uderzeń pioruna odprowadzonych do uziomu fundamentowego nie zostawia żadnych śladów. Nie mogę już odnaleźć tego posta ale zrobił na mnie duże wrażenie i jeśli mam okazję o tym pisać to to czynię. Z lektury wpisów na Forum Muratora dotyczących uderzeń pioruna wynika, że nikt nie powinien mieć pewności, że ominie jego dom. Instalcja piorunochronna w zasadzie zabezpiecza konstrukcję budynku a nie jego wyposażenie. Nawet uderzenie obok domu powoduje straty w jego wyposażeniu spowodowane impulsem elektromagnetycznym. Nasze domy wykonane z nowoczesnych porowatych, ciepłochronnych materiałów, nie są "klatkami Faraday'a". Jedyne co możemy zrobić to zabezpieczyć się na tyle na ile jest to możliwe i spać trochę spokojniej niż sąsiedzi bez piorunochrona. Mój dom jest jedyny w okolicy, który ma piorunochron, chociaż budynek jest parterowy. mikel_1 - nie bierz tego do siebie, tak mnie naszło A jeszcze jedno - nie zapomnij poprosić elektryka o układ przeciwprzepięciowy na wejściu do rozdzielnicy domowej - ot tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 28.10.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Mój dom jest jedyny w okolicy, który ma piorunochron, chociaż budynek jest parterowy. mikel_1 - nie bierz tego do siebie, tak mnie naszło A jeszcze jedno - nie zapomnij poprosić elektryka o układ przeciwprzepięciowy na wejściu do rozdzielnicy domowej - ot tak na wszelki wypadek.Moj dom tez pewnie będzie jedyny... ale niedaleko jest drzewo, więc może chociaz część wyładowań pójdzie na nie Nie biorę do siebie. Widzę że podzielasz moje wątpliwości odnośnie uziemień i zabezpieczeń - też uważam, że warto dmuchać na zimne, a nie potem rozpaczać po fakcie, że np. kogoś w domu prąd kopnął... Chociaż z tym rozsadzeniem fundamentu to coś dziwnego mi się zdaje... bo w takim razie ziemia po uderzeniu pioruna też powinna wybuchać - nagłe podgrzanie wody w ziemii powinno spowodować podobny efekt jak w opisanym wyżej przypadku, więc czy ja wiem... Raczej fundament powinien się zachować jak część ziemii, ale nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uahcim 28.10.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Gdzie kupowaliście stemple i drewno na więźbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 28.10.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Gdzie kupowaliście stemple i drewno na więźbę ?Jeśli teraz chcesz kupować, to będziesz miał wysokie ceny - wszystkim się przydziały pokończyły i albo nie ma w hurtowni, albo wysokie ceny. Jak w tym tyg. po deski pojechałem, to dobrze, że 0,5 m3 było trzeba, bo więcej bym nie dostał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 29.10.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Jeśli teraz chcesz kupować, to będziesz miał wysokie ceny - wszystkim się przydziały pokończyły i albo nie ma w hurtowni, albo wysokie ceny. Jak w tym tyg. po deski pojechałem, to dobrze, że 0,5 m3 było trzeba, bo więcej bym nie dostał... Potwierdzam słowa Mikela, też słyszałam o braku materiałów i wysokich cenach drewna w tartakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 29.10.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 i jeszcze jedno pytanie...chce zrobić izolacje na chudziaku w postaci papy zgrzewanej na zakladach. i teraz nie wiem kiedy to najwygodniej zrobic. przed tynkami hydraulik porozprowadza pewnie jakies rurki po podlodze i ciezko bedzie pod nimi ulozyc pape. tynkarze w zasadzie tez pape zachlapia...doradzcie cos prosze Zależy jakie tynki będziesz wykonywać. Moja firma wykonywała tynki u jednego z forumowiczów z grupy nadarzyńsko-grodziskiej, gdzie była ułożona już papa. Nie została ona uszkodzona, a tynk cementowo-wapienny łatwo usuwa się z podłoża, troszkę gorzej z tynkiem gipsowym. Jednak wszystko zależy od ludzi pracujących u Ciebie na budowie, jedni są solidni i dbają o to aby nie dokonać zniszczeń, inni nie zważają na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj1217 31.10.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam wszystkich forumowiczów z grupy grodzisko-nadarzyńskiej.Postanowiłem dołączyć do grupy. Domek będę budował w Brwinowiei jestem na etapie uzgadniania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts