BetaGreta 15.11.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Drodzy Forumowicze, Z radością i podziwem obserwujemy, jak funkcjonuje Wasza Grupa Budująca na Forum. Chcemy na łamach "Muratora" opisać to unikalne zjawisko, jakim jest istnienie Grup Budujących. Prosimy o spotkanie z Wami. Zaproponujcie termin, przyjedziemy. Chcemy porozmawiać, jakie są Wasze relacje wzajemne i opinie. Czekamy na odzew! Liczymy na nieskomplikowane zorganizowanie takiego spotkania któregoś wieczoru lub w weekend. Prosimy o sygnał - najlepiej pisząc na: [email protected] Pozdrawiamy serdecznie Andrzej T. Papliński Kierownik Działu Publicystyka miesięcznika "Murator" tel. (22) 59 05 358 ----------------------------------------------- MURATOR Spółka Akcyjna ul. Dęblińska 6, 04-187 Warszawa tel. (22) 59 05 358 e-mail: [email protected] WWW: murator.pl Pomysł całkiem fajny. Tylko pewnie trudniej będzie się zgrać i wybrać dogodny termin i miejsce dla chętnych. Jak czytałam stare posty to grupa kiedyś częściej organizowała spotkania. Szkoda, że się to urwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 15.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Forumowy _ZBYCH_ a kogoś z naszych okolic? znalazłem firmę ALGROM z Musuł koło abiej Woli - czy ktoś miał z nimi coś wspólnego? Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 15.11.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witajcie,chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny.Pozdrawiamroslanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 15.11.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 HUROWNIA BUDOWLANA OKOLICE PRUSZKOWA Moi Drodzy,drugi temat dotyczy miejsca zaopatrzenia w materiały budowlane w okolicach Pruszkowa. Czy możecie polecić jakąś hurtownię? Jak generalnie podejść do tematu i jak Wy tym zarządzaliście?Dzięki z góry pozdrawiam roslanka ps.wszystkie dobre rady na początku drogi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 15.11.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witajcie, chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny. Pozdrawiam roslanka Wg mnie, jeśli obecne warunki terenowe pozwalają, to jak najbardziej teraz - my chcieliśmy zaczynać też na wiosnę i mieliśmy ruszać w marcu, ale poziom wód gruntowych był tak wysoki, że musieliśmy czekać do czerwca, aż woda się obniży, na tyle aby wykopać ławy. No chyba, że nie ma u Ciebie problemów z wodą, to już wtedy decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobudi1 16.11.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witajcie, chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny. Pozdrawiam roslanka Zaczynaj jak najszybciej to wszystko do wiosny sie uleży i osiądzie - Na wiosne ruszysz z murami i moment budynek stanie... My w takim terminie postawilismy do zwera i zasypaliśmy wszystko ziemia - na wiosne ziemia ulezała sie o 1/3 - naprawde warto... powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ponawiam prośbę, Wiem że nazwiska były juz podawane wielokrotnie ale nie mogę ich niestety znaleźć Nie wiem czy pomogę ale kiedyś Dobroszka podawała namiary na pana z Gaspolu - pan Tomasz z Gaspolu 600 061 367 Nam robił teraz wycenę ale bez projektu. Może będzie mógł pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Forumowy _ZBYCH_ Niestety forumowy Zbych nie podejmuje się pracy w gm. Żabia Wola. vobo, może spróbuj u Roberta z arm (http://www.arm.pl/arm/) - też jest na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 16.11.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witajcie, chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny. Pozdrawiam roslanka My mamy też ten dylemat, nasz wykonawca nas uspokoił, że nawet lepiej teraz, bo na wiosnę będzie trzeba czekać, aż ziemia rozmarznie, a poza tym materiały są teraz tańsze. Z tego, co się orientowałam na forum, to wiele osób zaczyna na jesieni. My zaczynamy najprawdopodobniej W TYM TYGODNIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 16.11.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 a kogoś z naszych okolic? Zbych jest z Warszawy, z dojazdem nie było większego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 16.11.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witajcie, chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny. Pozdrawiam roslanka Tak jak napisał bobudi1 i inni forumowicze - zaczynaj o ile ostatnie deszcze Ci tego uniemożliwiły, chodzi o wykopy pod ławy fundamentowe. Powinny być zagłębione poniżej granicy przemarzania a więc ok. 1.3 m. Jeśli na tej głębokości masz wodę to odpuść sobie a jeśli nie to sprawdż długoterminową prognozę pogody i w zależności od tego podejmij z majstrem decyzję. Tak jak napisał bobudi1 - najkorzystniej jest osiągnąc przed zimą stan: ściany fundamentowe i zagęszczona zasypka. Przez zimę i wiosnę śnieg i deszcz będą Twoimi sprzymierzeńcami - nic tak solidnie nie zagęszcza zasypki fundamentu jak woda i czas. P.S. jeśli planujesz kominek nie zapomnij o fundamencie pod nim, zwłaszcza pod wkładem z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 16.11.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 HUROWNIA BUDOWLANA OKOLICE PRUSZKOWA Moi Drodzy, drugi temat dotyczy miejsca zaopatrzenia w materiały budowlane w okolicach Pruszkowa. Czy możecie polecić jakąś hurtownię? Jak generalnie podejść do tematu i jak Wy tym zarządzaliście? Dzięki z góry pozdrawiam roslanka ps.wszystkie dobre rady na początku drogi mile widziane Poproś kierownika budowy o listę materiałów na stan surowy otwarty, zrób kilka kopii i odwiedź wszystkie najbliższe składay budowlane zostawiając tam te listy z prośbą o wycenę i proponowany rabat. Ustal czy koszt dowozu wliczają w cenę, jak jest z wyładunkiem - gwarantują bezpłatnie czy odpłatnie, ustal formę płatności np czy można zamówić coś telefonicznie i zapłacić wszystkie rachunki z tygodnia w sobotę. Decyzje o współpracy z konkretnym składem podejmiesz po analizie zebranych ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zbych jest z Warszawy, z dojazdem nie było większego problemu... Mi napisał, że Żabia Wola to nie jego rejon i nie podejmie się pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Czy ktoś ubezpieczał budowę? Który ubezpieczyciel ma najlepsze warunki? A może macie namiary na jakiegoś agenta ubezpieczeniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 16.11.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witajcie, chwile mnie nie było ale niestety czekałam na pozwolenie na budowe.Zrobliśmy dwa podejścia i za drugim sie udało bo szczęśliwie uchwalili nowy plan zagospodarowania. Mam już odebrane pozwolenie i zastanawiam sie czy zaczynać jeszcze stan zero tego roku bo w sumie zostało troche listopada i już grudzień. Prosze Was doświdczonych inwestorów i fachowców o rade czy warto zaczynać czy czekac do wiosny. Pozdrawiamroslanka Zgadzam się z przedmówcami. My pierwszą łopatę wbiliśmy 5 grudnia i przed Bożym Narodzeniem mieliśmy już stan "0", a na wiosnę ruszyliśmy z kopyta z murami. Więc uważam, że warto zacząć jeszcze teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 16.11.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Czy ktoś ubezpieczał budowę? Który ubezpieczyciel ma najlepsze warunki? A może macie namiary na jakiegoś agenta ubezpieczeniowego? Nie kazdy ubezpieczyciel ma opcję na dom w budowie. My mamy Hestię, kontakt do agenta: Artur Sobota tel. 602 240 734. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Nie kazdy ubezpieczyciel ma opcję na dom w budowie. My mamy Hestię, kontakt do agenta: Artur Sobota tel. 602 240 734. Polecam! Tak właśnie czytałam. Na dodatek jak już ma to często bez opcji kradzieży z włamaniem. A Wam ubezpieczyli w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 16.11.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Tak właśnie czytałam. Na dodatek jak już ma to często bez opcji kradzieży z włamaniem. A Wam ubezpieczyli w budowie? Tak, bez problemu. Niektóre firmy wymagają np. żeby plac budowy był oświetlony w nocy! inaczej nie wypłacą ubezpieczenia (chyba Allianz )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 16.11.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Tak, bez problemu. Niektóre firmy wymagają np. żeby plac budowy był oświetlony w nocy! inaczej nie wypłacą ubezpieczenia (chyba Allianz )... Też to czytałam. Jeszcze raz dzięki za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 16.11.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Wielkie dzięki za podpowiedzi, jak kierownik budowy i ekipa będzie gotowa może damy rade ze stanem zero przed zimąpozdrawiam roslanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts