Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

evora_x napisał:
Witaj, jeśli nadal poszukujesz skrzynki , to mam do sprzedania używaną rozdzielnicę, tzw. prowizorkę budowlaną. Skrzynka była zakupiona przeze mnie jako nowa i używana przez 5 miesięcy na budowie. Jest w 100% sprawna i kompletna. Stan bardzo dobry. Posiada:

- 2 gniazda 220 V,

- 2 gniazda siłowe 16 i 32,

- zabezpieczenie przeciwporażeniowe.

Skrzynka jest zamykana na klucz, przeznaczona do postawienia na ziemi.

Gdybyś była zainteresowana, to daj mi znać. Pozdrawiam

poszlo na priv

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

boa napisał:
Witam serdecznie wszystkich Sąsiadów (przyszłych)!

Zamierzamy się budować w tym roku, ale zupełnie na spokojnie - ważniejsza jest jakość, a nie czas. Miejsce: Opypy. Widziałem, że parę osób nawet jest tutaj :-)

Mam od razu prośbę - możecie mi polecić ekipę do budowy murów, dachu itd.? Silka, dachówka.

POZDROWIENIA!

Witaj Boa to będziemy sąsiadami:)

murarz nadal u nas bedzie pracował w tym roku wiec namiaru nie dam jeśli chodzi o wieżbe to moge na priv dać numer do tartaku z Iłży jak również do cieśli którzy u nas robili

Pozdrawiam

Marzena

Panowie i Panie :)

witam.

do rozliczenia z firma potrzebuje faktury vat z tego roku na kwote 4500zl. czy ktos z Was w ostatnim czasie remontowal/kupowal cos do domu? chodzi mi o same paragony z ktorymi bede mogl udac sie do sklepu i poprosic o wystawienie fv na tenże paragon. Towar moze byc rozny, poczawszy od cementu, kleju, farb, wanny, okna, drzwi, glazura. oczywiscie rachunek nie musi opiewać na 4500:)

byłbym wdzieczny za pomoc:)

konik77 napisał:
Witam!

Czy to działka obok duuzego białego domu?

Ewa

wjazd na działki jest na praktycznie na samym zakręcie. Moja to czwarta z kolei od ulicy za domem, który był rozbierany w tym roku - jeszcze chyba widać pozostałości. Na tej działce stoi teraz taki sympatyczny mały domek (kanadyjczyk).

Pozdrawiam :)

Agnieszka

Marzena&Przemek napisał:
Witajcie

może koś z Was orientuje się w cenach styropianu..Chcielibyśmy kupić na ocieplenie domu troche metrów wiemy ze 12cm ale jakiej firmy???i gdzie bedzie najtaniej..

Pozdrawiam

Marzena

Zależy ile styropianu potrzebujecie. Przy większej ilości np. 25-40m3 może być transport od producenta gratis i wtedy wszystko jedno, gdzie w Polsce zamówicie.

Ja kupowałem Swisspor, Knauf i Termoorganika. Takie same nierówności. Odradzałbym tylko nowych niesprawdzonych producentów wczoraj powstałych. Przy złym procesie technologicznym mogą być problemy, a reklamacja jest właściwie niemożliwa i szalenie kosztowna.

W razie małych ilości polecam Knaufa, którego można mało dokupić o odebrać u producenta osobiście w Adamowicach przy trasie katowickiej...

Drodzy Forumowiczowie,

mam działkę trochę w dołku. Potrzebuję piach/ żwir/pospółkę/ziemię - jednym słowem wszystko jedno co byle nie glina.

Jeżeli byście słyszeli coś że ktoś chce się pozbyć, to chętnie sporo przyjmę. Za opłatą również, ale rozsądną.

Pozdrawiam, Paweł (608 575 118). Żabia Wola.

pawel_1024 napisał:
Zależy ile styropianu potrzebujecie. Przy większej ilości np. 25-40m3 może być transport od producenta gratis i wtedy wszystko jedno, gdzie w Polsce zamówicie.

Ja kupowałem Swisspor, Knauf i Termoorganika. Takie same nierówności. Odradzałbym tylko nowych niesprawdzonych producentów wczoraj powstałych. Przy złym procesie technologicznym mogą być problemy, a reklamacja jest właściwie niemożliwa i szalenie kosztowna.

W razie małych ilości polecam Knaufa, którego można mało dokupić o odebrać u producenta osobiście w Adamowicach przy trasie katowickiej...

Jest też Styropmin - polska firma z Mińska Mazowieckiego (na wschód od wwy trochę) - działają już od PRLu więc raczej powinni wiedzieć jak produkować styropian :) ale proponowałbym przejrzeć forum pod kątem ich produktów, ja mam jeszcze kawałek czasu do ocieplania, wiec na razie się nie interesowałem (a firmę znam, bo jestem z okolic).

mikel_1 napisał:
Czy ktoś montował u siebie rolety ukryte w nadprożach lub przyglądał się sprawie i może polecić/odradzić to rozwiązanie? Wiem, że są inne wątki na ten temat, ale może ktoś z okolicy już to wykonał?

Hej,

Ja u siebie rolet nie planuje, lecz znajomy który miał elektyczne - chowane w nadprożu miał w tym roku pożar w domu i jednocześnie padła elektryka i za cholere nie dało się tego cholerstwa podnieść... (nie chodziło o drogę ewakuacji (bo tu krata też nie jest najlepsza) tylko o zapewnienie dopływu powietrza)...

Dopytaj się porządnie instalatorów na ten temat...

PZDR

Qter

pawel_1024 napisał:
Drodzy Forumowiczowie,

mam działkę trochę w dołku. Potrzebuję piach/ żwir/pospółkę/ziemię - jednym słowem wszystko jedno co byle nie glina.

Jeżeli byście słyszeli coś że ktoś chce się pozbyć, to chętnie sporo przyjmę. Za opłatą również, ale rozsądną.

Czesc,

Kup CB radio "krzycz "co pewien czas ze potrzebujesz ziemi/piachu - czesto z dużych budów muszą wywozić naprawdę daleko... ajest szansa ze trafisz z okolicy (może akurat jakis blok mieszkalny albo supermarket beda budowac razem z garażem podziemnym gdzieś niedaleko ciebie).

PZDR

Qter

Po budowie zostało mi z 5-7 metrów sześciennych desek szalunkowych różnej długości (luźnych desek oraz sporo gotowych blatów pozostałych po szalowaniach).

Sprzedam całość za 1 000 PLN. Dom w Książenicach - transport i załadunek do załatwienia we własnym zakresie.

Zainteresowanych zapraszam na priv.

Paulina&Paweł napisał:
A dol byl wymieniany, bodajze oswietlenie zostalo na 1.5 mm, a kontakty na 2.5 mm. Pan R do konca szedl w zaparte, ze 1.5 mm wystarczy i byc moze gdzie niegdzie by wystarczylo ale patrzac na to ile sprzetow teraz jest na prad i jakie obciazenia instalacja musi przejac to jednak nie wiem czy do konca ma racje. Na pewno slusznie porobil wiecej obwodow niz bylo to w projekcie i dlatego uwazal ze 1.5 mm wystarczy skoro w kuchni mam bodajze 3 obwody, pralka na oddzielnym obwodzie itd. Dodatkowo rozliczenie sie z tym panem mocno ruszylo mi nerwy. Na szczescie bylo minelo. Obecnie po malu wszystko podlączamy i jak na razie wszystko dziala, oprocz jednego wlacznika, ktory nam do niczego nie pasuje;)Moj maz jak podlacza kontakty to klnie na czym swiat stoi na kable 2.5mm, bo ma problemy z upchnieciem ich do puszek i to tych wiekszych.

No mi niestety do tej pory wychodza rzeczy ktore denerwuja bo zostaly kiepsko zrobione. Musze uzywac czujnika do przewodow bo nigdy nie wiem jak zostal poprowadzony przewod. Moja instalacja jest duza bo mam 3 rozdzielnie i duze obciazenie pradowe (elektryczne grzejniki, podlogowka). Przy 10 gniazdach na jeden obwód 1.5 mm moze wystarczyłoby a moze nie. PN dla blokow mowi o 3x2.5 mm dla gniazd i 3x1.5 mm dla oswietlenia.

To ze gniazda w pomieszczeniach mokrych na oddzielnym obwodzie to standard do tego musi byc oczywiscie roznicowka.

Mam u siebie wpuszczane cokoly i to jest bdb rozwiazanie. Oczywiscie dodatkowo platne :-(

WITAM,

JESTEM TUTAJ OD NIEDAWNA I MAM MASĘ PYTAŃ, ALE ZACZNĘ OD POCZĄTKU...

PLANUJĘ W TYM ROKU BUDOWĘ DOMU W MILANÓWKU. DOMU Z BALI OK 110-120m/2

CZY KTOŚ Z NALEŻĄCYCH DO GRUPY NADARZYŃSKO-GRODZISKIEJ POBUDOWAŁ TAKI DOM I MÓGŁBY POLECIĆ SPRAWDZONE FIRMY BUDUJĄCE TAKIE DOMY. CIEKAWIĄ MNIE RÓWNIEŻ KOSZTA TAKIEGO DOMU.

BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI-PODPOWIEDZI

Pozdrawiam

pawel_1024 napisał:
Drodzy Forumowiczowie,

My mamy niepotrzebny piach, muszę tylko uzgodnić z szefem ekipy, czy na pewno się nie przyda.

Jeżeli nie, to proszę bardzo:)

olgajotka napisał:
My mamy niepotrzebny piach, muszę tylko uzgodnić z szefem ekipy, czy na pewno się nie przyda.

Jeżeli nie, to proszę bardzo:)

Niestety, pospieszyłam się:(

Okazuje się, że u nas też jest spadek i trzeba będzie zasypać:(

Ale jeżeli coś zostanie, to się chętnie podzielimy...

Jak dotąd miałem dostęp do KNAUFa z frezem po 117pln/m3, ale od poniedziałku ma być podwyżka rzędu 10-15%, chyba że mają w hurtowni jakieś większe stany magazynowe ze "starych" dostaw...

Marzena&Przemek napisał:
Witajcie

może koś z Was orientuje się w cenach styropianu..Chcielibyśmy kupić na ocieplenie domu troche metrów wiemy ze 12cm ale jakiej firmy???i gdzie bedzie najtaniej..

Pozdrawiam

Marzena

mikel_1 napisał:
Jest też Styropmin - polska firma z Mińska Mazowieckiego (na wschód od wwy trochę) - działają już od PRLu więc raczej powinni wiedzieć jak produkować styropian :) ale proponowałbym przejrzeć forum pod kątem ich produktów, ja mam jeszcze kawałek czasu do ocieplania, wiec na razie się nie interesowałem (a firmę znam, bo jestem z okolic).

Styropmint czytalam opinie niezadobre ma niestety.Ale dzięki:)