bobo30 08.12.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ja taras 60m2 i schody wejściowe mam w cenie budowy domu - zostawiłam na wiosnę 1000zł. 3-4 tyś to moim zdaniem drogo. Zrobienie więźby kosztowało nas 3500. Senser, gość chyba szuka frajera, ale na pewno lepszy drogi dobry fachowiec niż kiepski tani. Ewak39 - ja zmniejszyłam dom o około 25-30m2, bo sie pani architekt rozszalała. Musiała potem skracać pomieszczenia o 30-40cm, niby niewiele, ale oszczędność na metrach duża. Jeśli liczyć po 2000zł za m2 gotowego domu, to zostaje w kieszeni co najmniej 50 tyś - to jest dużo. Babka była bardzo skwaszona gdy musiała te zmiany wprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 08.12.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Już podaje cenniki moich dwoch ekip:Pierwsza ekipa: schody 120 mb + taras 35m2druga ekipa: taras liczony całosciowo 15 m2i sprawdzałam referencje - ta druga ekipa robi b dokladnie,,wolniej ale dokładniepozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.12.2004 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 druga ekipa: taras liczony całosciowo 15 m2. Co to znaczy?? Ile w końcu krzykneli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 09.12.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Chodzi chyba o cenę za m2: 15 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 09.12.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Dokąłdnie wsyztskie ceny są podane za m2 (oprócz schodów gdzie jest cena za metr bieżący..obie ekipy robiły mi wycene całej mojej wykończeniówki łącznie z wylewkami tynkami ociepleniem dachu i o ile pierwsza ekipa była o wiele tańsza od tej drugiej (tak ok. 12 tyś) przy takich pracach jak: ocieplenie dachu, wylewski, tynki, hydraulika czy elektryka , to bardzo dużo pieniazków sobie zażyczyła przy takich pracach jak kładzenie podłóg, montaż sprzetu kuchennego i łazienkowego, schody, parapety, osadzanie dzrwi. W końcowym bilansie wyszło na korzyść tej drugiej ekipy (ale róznica była niewielka) ok 2-3 tyś.Przekonało mnie natomiast to, ze ten Pan też bedzie fizycznie zajmował sie wykończeniem, nie ma zadnych innych prac, z którymi zalega i może sie poświecic tylko mojemu domowi, widziałam referencje - super dokładnie.To mnie przekonało, mimo ze na samym poczatku szef pierwszej ekipy niesamowicie sie dprzedał - ale krowa kóra dużo ryczy nie zawsze dużo mleka daje:))Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 09.12.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ewak39 - ja zmniejszyłam dom o około 25-30m2, bo sie pani architekt rozszalała. Musiała potem skracać pomieszczenia o 30-40cm, niby niewiele, ale oszczędność na metrach duża. Jeśli liczyć po 2000zł za m2 gotowego domu, to zostaje w kieszeni co najmniej 50 tyś - to jest dużo. Babka była bardzo skwaszona gdy musiała te zmiany wprowadzać. Ja caly czas jeszcze nie mam calkowitej powierzchni, ale jest ona co najmniej o 20 metrow wieksza, niz zakladalismy... ale jak mowilam, Malzon stwierdzil, ze on chce miec tak, jak chce, a nie tak, jak musi... nie wiem natomiast, ile lat mysli, ze bedziemy ten dom budowac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.12.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Anick Czy możesz dać mi jakiś namiar na tą ekpię która bierze 15 zł za m2 tarasu?? Czy ta sama ekipa bierze 120 zł mb schodów?? Swoją drogą to ciekawe...mb czego?? Szerokości?? czy też za długość każdego trepa??Skąd są ci goście i czy naprawdę znają się na rzeczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 09.12.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Dam ci wieczorkiem jak bede w domku, bo przy sobie nie mam tych namiarów.Ta za 15 zł/m2 bierze taraz jako całość ze schodami,to ta druga rozdzieliła cene tarasu na dwie czesci czyli jendo to wylanie samego tarasu, a druga czesc to schody z tarasu do ogrodu - moze dlatego tak podwyższyło to cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.12.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ale w dalszym ciągu nie wiem jakim systemem jest liczony mb tych schodów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 09.12.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 schody są liczone od długości czyli jeśli jeden schodek ma długosci 2 metry a mb kosztuje 150 zł to zrobienie jednego skodka kosztuje 300 PLN. jesli chcesz mieć zejście z tarasu do ogrody po 3 schodach to zapłacisz za nie 900 PLN:)Mam nadzieje ze dobrze przekazałam to co przed momentem przekazał mi mój Małżon:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 09.12.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 A co do ekip, to ta od tych schodów za metr bieżący, jest z Siedlec ale szef buduje swoj dom w Nadarzynie, wiec jest na bieżąco w okolicach Wa-wy, a ta druga ekipa, z którą podpisałam umowe jest z Ursusa - to jest rodzinny interes i przyjmują tylko dodatkowych ludzi do wiekszych robót typu tynki.. dlatego moze robią wolniej ale dokladniej i nie będzie tak że pracownik coś zrobił a szefa nie było i że to nie jega wina.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 09.12.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Obecny stan licytacji:(09.12.2004 godz. 14:00) 1. Obrazek namalowany przez Osowę - 100 zł2. Obrazek 'Anioły Dobroci' wyszyty przez Tolę - 260 zł3. Obrazek 'Bluszcz' namalowany kredką przez Osowę - 50 zł4. Butelka legendarnego 'kompociku' od Emems - 125 zł5. Koszulka z emblematem osoby która wylicytuje tą koszulkę, przekazne przez Emems - 75 zł6. Kubek nr 1 z logo Muratora - 50 zł7. Kubek nr 2 z logo Muratora - 30 zł8. Kask budowlany nr 1 z logo Muratora - 140 zł9. Nowy kalendarz na 2005 z reprodukcjami obrazów malarza Thomasa Kinkade od Ewak39 - 130 zł10. Piękne czerwone pudełko od Preev - 50 zł11. Obrazek od Engi - 60 zł12. Eliksir rozweselający od Edzi - 75 zł13. Serwetka od Marii - 30 zł14. Świeca - rzeźba od Mari - 25 zł15. Wielofunkcyjny scyzoryk Muratora - 100 zł16. Kask budowlany nr 2 z logo Muratora - 110 zł17. Kask budowlany nr 3 z logo Muratora - 80 zł18. Kubek nr 3 z logo Muratora - 0 zł19. Płyta: 'Cegiełka na rzecz ofiar powodzi. Moja i twoja nadzieja' od Pattaya - 40 zł20. Płyta Elli Fitzgerald - 5 zł21. Piękne czerwone pudełko nr 2 - 25 zł Oferta specjalna:Fotel z podnóżkiem od firmy Yanomebel - 300 zł W sumie: - 1560 zł z licytacji internetowej - 770 zł z licytacji i zbiórki na spotkaniu grupy szczecińskiej - 255 zł z licytacji spotkaniu grupy łódzkiej - 200 zł zebrane przez Ewak39 łącznie 3085 zł Licytacja internetowa kończy się 16 grudnia o godz. 20.00 Wkrótce Serdecznie zapraszamy do wsparcia zbiórki pieniędzy dla Nikoli, zarówno poprzez licytacje jak i dobrowolne wpłaty na konto. licytacja internetowa http://www.dlanikoli.prv.pl Przypominamy nr konta: KONTO: Stowarzyszenie Przyjaciół Osób Niesłyszących i Niedosłyszących „Człowiek - Człowiekowi” ul. Pstrowskiego 1; 01-943 Warszawa PKO S.A. IV O/W-wa 47 1240 1053 1111 0000 0443 2036 koniecznie z dopiskiem: Na zakup implantu ślimakowego dla Nikoli Żybury Edzia&Maksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.12.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Oj kurcze...czyli schodki są liczone tak jak myślałem (niestety), więc stosując ten przelicznik to by wyszło w sumie drogo. Liczę, że schodków przy wejściu bym miał chyba 3 i tak "na oko" każdy z 2,5 m to by wyszło 1125 zł niewiele mniej od tego co krzyczy mi mój majster (1500) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 09.12.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ja zapłaciłem za wylanie schodów 3 stopnie na długości ok. 5 m (czyli 15 mb) i w sumie ok 5,5 m2 podestu 400 zł ekipie budującej mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 09.12.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 A jesteś robaczku. Jak się mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.12.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Mówił, że już tydzień nie był w pracy bo mu Niedźwiedzie nie pozwalają wyjść z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 10.12.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 I dziki. Ale zadzwoniłem do teścia żeby kupił dwururkę, przyjechał i utorował drogę. A tak na serio to mieszka się super. Dojazdy na razie mnie jeszcze nie wykończyły, a dom jest dokładnie taki jak sobie zaplanowałem, na razie praktycznie każde rozwiązanie się sprawdza. Z forum zaczerpnąłem kilka pomysłów: GWC, wentylacja i rekuperator (zero wilgoci, na razie nie otwieraliśmy ani razu okna, nie ma takiej potrzeby), pisuar (chociaż u niektórych budzi zdziwienie), bidetta (bardzo dobre rozwiązanie), ogrzewanie podłogowe w całym domu (super!). Początkowe problemy z ustawieniem pieca były spowodowane moją ignorancją Grzebałem we wszystkich zaawansowanych ustawieniach instalatora, zmieniałem krzywą grzewczą itp itd a tu okazało się, że trzeba było wcisnąć jeden przycisk, ten najbardziej widoczny i oczywisty, żeby przestawić piec z pracy letniej na automat. Ale mi się śmiać chciało jak przyjechał wezwany instalator, naświetlam mu pół godziny sprawę, bada czy wszystko OK w kotłowni, a następnie idzie do panelu sterowniczego i wciska ten przycisk. Od tamtej pory wszystko działa perfekcyjnie. Mamy już meble w salonie (wczoraj przywieźli), ostatnie dwa dni przykręcałem półki, wieszałem obrazki, skręcałem krzesła itd do drugiej w nocy. No, ale dom nabiera wyglądu. Jestem bardzo zadowolony z drzwi Lutostański, są bardzo ładne, trafiła się bardzo dobra ekipa montująca. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeszek 10.12.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 WG: Jak ci się spisuje podłogówka w kuchni i w sypialniach? Ja też zastanawiam się nad założeniem ogrzewania podłogowego w całym domu (nie mam jeszcze wybranego projektu ) ale słyszałem że podłogówka nie sprawdza się np. w sypialniach (duża powierzchnia pod łóżkiem). Gdybyś mógł napisać jak to u ciebie jest rozwiązane i jaki sytem ogrzewania masz zainstalowany - byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeszek 10.12.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 wg Aha, i jaki masz piecyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 10.12.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Nie ma takiej reguły, że podłogówka nie sprawdza się w sypialni. Śpi się dobrze. Podłogówka może nie wystarczyć do ogrzania niektórych pomieszczeń, kiedy powierzchnia podłogi jest zbyt mała w stosunku do zapotrzebowania na ciepło. Wymagane jest wtedy wspomaganie grzejnikiem. U mnie jest tak np. w łazienkach. Po prostu planując ogrzewanie podłogowe należy zrobić profesjonalny projekt.Rurki w podłodze mam Purmo, piec olejowy DeDietrich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts