Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Cześć :)

1. Kontenerek - w tej kwestii nie pomogę, nasze ekipy mają swoje

2. Składy budowlane - kilka stron wstecz była o tym mowa, ceny się zmieniają, my braliśmy materiały z Andy (bloczki, silka, wszelkie pręty, kleje itd), Chemabudu (beton, strop terriva, kiedyś tanio teraz ponoć drogo), drewno z tartaku na Brzozowej. Tyle jeśli chodzi o stan surowy.

A gdzie się budujecie, jeśli wolno spytać...? Bo chyba gdzieś niedaleko nas, my w Radoniach :)

2. Anda koło Michałowic? Nie wychodzi drogo za transport na taką odległość?

Niedaleko :) na osiedlu w Książenicach :)

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

startuję z budową niebawem i poszukuję 2 rzeczy:

1. Kontenerek mieszkalny, żeby zakwaterować ekipę na jakieś 3 miesiące - najlepiej wynajem

2. Polecane składy budowlane w okolicy Książenic, Opyp, Grodziska

Witam sąsiadów :)

Witaj,

Praktyka wskazuje, że potrzebujesz mieć w pobliżu skład ogólno-budowlany i skład z drewnem taki gdzie po telefonicznym uzgodnieniu majster sam pojedzie i weźmie "na krechę" albo mu szybko przywiozą to czego akurat zabrakło albo nie było przewidziane w kosztorysie w takiej ilości lub asortymencie. Umów się, że za takie dostawy ad hoc w ciągu tygodnia płatnośc będzie w soboty.

Ja budując się w Kadach korzystałem z najbliżego składu BUD-REM w Milanówku i położonego obok składu stali. Obydwa składy zabierały nadwyżki materiałów.

Powodzenia.

2. Anda koło Michałowic? Nie wychodzi drogo za transport na taką odległość?

Niedaleko :) na osiedlu w Książenicach :)

Nie wyszło drogo za transport, bo przywozili wszystko hurtem. Ceny dostaliśmy bardzo dobre, nasz wykonawca miał duże rabaty. Nadwyżki zabierali i zwracali kasę. My nie zajmowaliśmy się materiałami, bo wszystko załatwiał szef ekipy, jak trzeba było - on podjeżdżał i nie zawracał nam głowy. Silkę kupiliśmy jeszcze w tamtym roku i sobie na nas czekała na placu w Andzie. Żadnych dodatkowych kosztów. Także było ok.

Moim skromnym zdaniem, ważne jest, żeby była sprawna współpraca "dawcy materiałów" z zaufanym wykonawcą. Wówczas można spać spokojnie, jak było dotychczas w naszym przypadku :)

Niestety, to się skończyło, mamy nową ekipę od dachu, materiały z innej firmy i już nie jest tak różowo. Tragedii nie ma, ale to już nie to samo. A może to jest normalne, a my jesteśmy rozpaskudzeni i zanadto wymagający...?

Widzę, że okolice będą obfitować w fajnych ludzi :)

startuję z budową niebawem i poszukuję 2 rzeczy:

1. Kontenerek mieszkalny, żeby zakwaterować ekipę na jakieś 3 miesiące - najlepiej wynajem

2. Polecane składy budowlane w okolicy Książenic, Opyp, Grodziska

witam kolejnego budowlańca :)

kontenerek - spytaj p. Piotra z Siestrzeni - on ma sporo kontenerków na wynajem, cen nie znam, chwalił się, że tanio :) za zimę podobno się nie płaci. Piotr Bąkiewicz Trans-Piotr, 602-294-565. Ma też niezłe ceny na transport, ale małym samochodem (ok. 100 pln do 30km zwykle), za duży bierze już ok. 400-500 pln niestety.

Polecam zwyczajowo skład Autopol, jest filia w Opypach (przy głównej drodzie siestrzeń-grodzisk), ja korzystam z składu Autopol Błonie, ale ceny pewnie podobne. Ktoś też kiedyś na forum ten skład polecał.

Witam wszystkich budujących

Moja budowa w Żółwinie nabiera tępa i potrzebuje waszej pomocy:

1) Potrzebuje namiar na dobrych niedrogich tynkarzy od tynków cementowo wapiennych.

2) Fachowców od wylewek

3) Przydałby się też ktoś od balustrad balkonowych szklanych.

Pozdrawiam

Ja tym razem po prośbie, potrzebuję namiarów na jakieś niedrogie bramy garażowe i drzwi zewnętrzne.

Drzwi zewnętrznych nie polecę, kilkakrotnie poprawiane, czekałam na nie pół roku.

Natomiast szczerze polecam sprzedawcę i montażystę bram garażowych - firma Bram Dom z Pruszkowa - oferują bramy Normstahl. Naprawdę pełen profesjonalizm jeśli chodzi o obsługę, montaż i późniejszy serwis. Mają też drzwi różnych firm, więc może znajdziesz coś pasującego.

Czy ktoś mógłby polecić mi sprawdzonego elektryka, który potrafi profesjonalnie zaprojektować i wykonać (oprócz standardowej instalacji el. w domku jednorodzinnym) instalację zasilania awaryjnego (agregat) - chodzi mi o kogoś kto już to robił i wie m.in. jak załatwić temat w ZE.

pozdr

Marcin

Czy ktoś mógłby polecić mi sprawdzonego elektryka, który potrafi profesjonalnie zaprojektować i wykonać (oprócz standardowej instalacji el. w domku jednorodzinnym) instalację zasilania awaryjnego (agregat) - chodzi mi o kogoś kto już to robił i wie m.in. jak załatwić temat w ZE.

pozdr

Marcin

zobacz dolejsz.pl - ja jestem jak na razie zadowolony z usług p. Marcina...

PZDR

Qter

Szukam jeszcze wykonawcy do tynków wewnętrznych.

Poza tym zastanawiam się czy robić tynki gipsowe czy cementowo-wapienne... Pomożecie? :)

Witaj,

Jestem za cementowo-wapiennymi i takie zrobiłem u siebie dwa lata temu. Powody były dwa:

1. negatywne opinie o tynkach gipsowych nt słabej zdolności do pochłaniania i oddawania wilgoci, przeczytane w Muratorze co najmniej pięć lat temu, być może teraz stosowane mieszanki nie są obarczone tą przypadłością,

2. negatywna opinia żony - ma takie tynki w pracy (szkoła zbudowana 10 lat temu) - są podatne na uszkodzenia, otarcia itd - być może też już nieaktualne.

Czesc,

Tez wybrałem cementowo-wapienne. Teraz mam gipsowe i nie wiem czy faktycznie mocno wysuszają (ale mam akwarium) ale najbardziej wkurza mnie ich poddatność właśnie na uszkodzenia - przy dwójce dzieci po 3 latach należało bu w ich pokojach gruntowny remont zrobić - one nie odpadaja tylko się wgniatają...

PZDR

Qter