Magda i Michał 12.05.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam, mam pytanko odnośnie zwrotu podatku VAT na materiały budowlane, czy ktoś może się podzielić wiedzą na ten temat? Jak to się odlicza? Pozdrawiam a dokładnie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 12.05.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Ponawiam zapytanie czy ktoś nie potrzebuje tanio odkupic stempli budowlanych 2,9 m 170 sztuk - odbiór własny w Pruszkowiepozdrawiamroslanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 12.05.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 mam pytanko odnośnie zwrotu podatku VAT na materiały budowlane, czy ktoś może się podzielić wiedzą na ten temat? Jak to się odlicza?Jakoś tam się odlicza Wpisz "zwrot vat" w wyszukiwarce forum, albo skorzystaj z wujka Gugla Widzę, że sporo wątków na temat było... Zaczynasz się bawić w odliczenia, tak? Ja też muszę niedługo się wziąć do roboty z tematem. Aha, było też coś w jednym z Muratorów w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkbait 13.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam,Poszukuję ekipy do bydowy waity blaszenej w Pruszkowie. Może kogoś polecice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkbait 13.05.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam, Poszukuję ekipy do bydowy waity blaszenej w Pruszkowie. Może kogoś polecice. Oczywiście chodzi budowe wiaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA111 13.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 a dokładnie o co chodzi? Właściwie o to jaka jest zasada. Mam rachunki i wykaz materiałów... i co dalej? Czy sumuję kwoty vat (właściwie różnicę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.05.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Właściwie o to jaka jest zasada. Mam rachunki i wykaz materiałów... i co dalej? Czy sumuję kwoty vat (właściwie różnicę)? tutaj jest fajna stronka: http://www.pit.pl/budowlana-vat/ gdzie masz: - wzór wniosku - jest fajny, bo w Exelu i sam wylicza wartości, sumuje, - broszurę ministerialną, - wykaz materiałów objętych zwrotem. My korzystaliśmy z tego wniosku i naprawdę ułatwia pracę. Aby móc złożyć wniosek, musisz przede wszystkim mieć zakończoną budowę. Nie można odliczać materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Natomiast można odliczać materiały kupione po zakończeniu budowy, tylko wpisując w rubryce na odliczenia remontowe, a nie budowlane. Nie wiem pod jakie starostwo podlegasz (my pod pruszkowskie) i u nas czas zwrotu to było 4 miesiące od złożenia wniosku, z czego dopiero po 3 miesiącach US się do nas odezwał w celu doniesienia kilku dokumentów. Przede wszystkim: - sprawdź literówki na fakturach (czy np. dane nabywcy się zgadzają) - my przez to musieliśmy uzyskiwać od sprzedawcy fakturę korygującą, bo brakowało jednej litery w nazwisku - jeśli są faktury korygujące, to je dołączaj do faktury podstawowej - jeśli na fakturze w polu typ zapłaty jest wpisane 'przelew', trzeba dołączyć potwierdzenie wykonania przelewu Jeśli coś jeszcze mi się przypomni, to napiszę. Jak masz jakieś pytania, to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 13.05.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 tutaj jest fajna stronka: http://www.pit.pl/budowlana-vat/ gdzie masz: - wzór wniosku - jest fajny, bo w Exelu i sam wylicza wartości, sumuje, - broszurę ministerialną, - wykaz materiałów objętych zwrotem. My korzystaliśmy z tego wniosku i naprawdę ułatwia pracę. Aby móc złożyć wniosek, musisz przede wszystkim mieć zakończoną budowę. Nie można odliczać materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Natomiast można odliczać materiały kupione po zakończeniu budowy, tylko wpisując w rubryce na odliczenia remontowe, a nie budowlane. Nie wiem pod jakie starostwo podlegasz (my pod pruszkowskie) i u nas czas zwrotu to było 4 miesiące od złożenia wniosku, z czego dopiero po 3 miesiącach US się do nas odezwał w celu doniesienia kilku dokumentów. Przede wszystkim: - sprawdź literówki na fakturach (czy np. dane nabywcy się zgadzają) - my przez to musieliśmy uzyskiwać od sprzedawcy fakturę korygującą, bo brakowało jednej litery w nazwisku - jeśli są faktury korygujące, to je dołączaj do faktury podstawowej - jeśli na fakturze w polu typ zapłaty jest wpisane 'przelew', trzeba dołączyć potwierdzenie wykonania przelewu Jeśli coś jeszcze mi się przypomni, to napiszę. Jak masz jakieś pytania, to pytaj. nie prawdą jest to ze aby złożyc wniose trzeba zakończyć budowe.Wniosek możesz składać tylko raz w roku w ciągu budowy.i z tego co wiem to po zakończeniu budowy masz chyba półroku na złożenie wniosku bo pózniej to juz lipa,jednak tego do konca nie jestem pewna. Pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaPrzemek 13.05.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Teraz ja potrzebuja waszej pomocy Poszukuje namiarow na sprawdzone firmy wykonujace meble kuchenne, garderoby i roznego rodzaju zabudowy meblowe.\ Szczegolnie mi zalezy na firmie/osobie ktora potrafi doradzic, podpowiedziec, zasugerowac jakies ciekawe i praktyczne rozwiazanie, gdyz na rynku dostepnych jest wiele roznych ciekawych systemow/rozwiazan o ktorych przecietny smiertelnik nie ma pojecia ze istnieja. Polecam p.Karol Gastoł z Pruszkowa 607965033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 nie prawdą jest to ze aby złożyc wniose trzeba zakończyć budowe.Wniosek możesz składać tylko raz w roku w ciągu budowy.i z tego co wiem to po zakończeniu budowy masz chyba półroku na złożenie wniosku bo pózniej to juz lipa,jednak tego do konca nie jestem pewna. Pozdrawiam Marzena faktycznie - jednak nie trzeba zakończenia budowy. Natomiast jeśli chodzi o czas złożenia wniosku, cytując broszurę: "Uwaga! W obecnym stanie prawnym nie obowiązuje wymóg składania wniosków w terminie do sześciu miesięcy po zakończeniu inwestycji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA111 13.05.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 tutaj jest fajna stronka: http://www.pit.pl/budowlana-vat/ gdzie masz: - wzór wniosku - jest fajny, bo w Exelu i sam wylicza wartości, sumuje, - broszurę ministerialną, - wykaz materiałów objętych zwrotem. My korzystaliśmy z tego wniosku i naprawdę ułatwia pracę. Aby móc złożyć wniosek, musisz przede wszystkim mieć zakończoną budowę. Nie można odliczać materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Natomiast można odliczać materiały kupione po zakończeniu budowy, tylko wpisując w rubryce na odliczenia remontowe, a nie budowlane. Nie wiem pod jakie starostwo podlegasz (my pod pruszkowskie) i u nas czas zwrotu to było 4 miesiące od złożenia wniosku, z czego dopiero po 3 miesiącach US się do nas odezwał w celu doniesienia kilku dokumentów. Przede wszystkim: - sprawdź literówki na fakturach (czy np. dane nabywcy się zgadzają) - my przez to musieliśmy uzyskiwać od sprzedawcy fakturę korygującą, bo brakowało jednej litery w nazwisku - jeśli są faktury korygujące, to je dołączaj do faktury podstawowej - jeśli na fakturze w polu typ zapłaty jest wpisane 'przelew', trzeba dołączyć potwierdzenie wykonania przelewu Jeśli coś jeszcze mi się przypomni, to napiszę. Jak masz jakieś pytania, to pytaj. Dzięki za stronkę... naprawdę jest fajna! Ja też należę pod Starostwa i US w Pruszkowie - niestety... i wiem, że tam jest różnie... Jakoś po wekendzie muszę się za to brać i będę pytała w razie czego na bieżąco... Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 13.05.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Teraz ja potrzebuja waszej pomocy Poszukuje namiarow na sprawdzone firmy wykonujace meble kuchenne, garderoby i roznego rodzaju zabudowy meblowe.\ Szczegolnie mi zalezy na firmie/osobie ktora potrafi doradzic, podpowiedziec, zasugerowac jakies ciekawe i praktyczne rozwiazanie, gdyz na rynku dostepnych jest wiele roznych ciekawych systemow/rozwiazan o ktorych przecietny smiertelnik nie ma pojecia ze istnieja. Cześć, Polecam p. Jacka tel. 668-410-276. Mi robił całą zabudowę w obecnym mieszkaniu i będzie robił w budowanym domu. Wszystko zalezy oczywiście czego oczekujesz. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 13.05.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 A ja nawet mam tel. do pracownika tej firmy, który jak twierdzi wykonuje również projekty przyłączy (nie wiem, czy jako firma, czy prywatnie). Numer - Konrad Żmijewski, tel. 603-660-208, spróbuję też wstawić na stronę grupy w kontakty. Załatwialiśmy inną sprawę z tym panem (też "gazową"), było szybko, konkretnie, na temat i skutecznie. Poszukiwani polecani sprzedawcy bram garażowych i okien. Oferta Bram-dom już sprawdzona I jeszcze coś - jakie dokumenty są potrzebne do PnB instalacji wew. gaz? Projekt instalacji na pewno, pewnie PnB prawomocne również... Super, to ja się buduję już i się własnie dowiedziałem, że jest taka strona z kontaktami Rozumiem, że to coś więcej niż to: http://forum.muratordom.pl/group.php?groupid=1391 ? Poproszę linkę, bo przyda się bardzo. Dużo się dzieje na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 14.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Poproszę linkę, bo przyda się bardzo. Dużo się dzieje na budowie.Proszę bardzo: http://grodzisk.info.pl/ Na stronie masz napisane, jak się zarejetrować. Prawdę mówiąc, nie dodałem tam kontaktu, eh. muszę się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 15.05.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ludziska kochane, z usług jakich firm ochroniarskich korzystacie...?Tzn, rozumiem, że w grę wchodzą Juwentus i Solid...?Jakie są Wasze opinie, przemyślenia i ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 15.05.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ludziska kochane, z usług jakich firm ochroniarskich korzystacie...? Tzn, rozumiem, że w grę wchodzą Juwentus i Solid...? Jakie są Wasze opinie, przemyślenia i ceny?jest jeszcze snajper. w mojej okolicy bardzo powszechny - też stoję przed wyborem, więc oglądam tabliczki ochroniarzy z uwagą ostatnio przyłączam się do pytania o ceny (od razu - za co tj. jaki zakres pi*drzwi) A z innej bajki: - ciąg wentylacyjny jest zbudowany z pustaka systemowego podwójnego. czy na szczycie ciągu - zakończeniu komina na samej górze - można oba ciągi połączyć? u mnie wykonano to w ten sposób, że są dwa otwory w szczycie komina po przeciwległych stronach "na przestrzał" - obawiam się, że będzie tam hulał wiatr przez takie wykonanie, poza tym być może jakieś inne zastrzeżenia? - czy komin do pieca na paliwo stałe (nowoczesnego, dodajmy) musi mieć obligatoryjnie odprowadzenie kondensatu? a jeśli nie ma? pytanie bierze się stąd, że komin systemowy (plewa uni-fu) został wymurowany niezgodnie z instrukcją - wg niej powinien posiadać odprowadzenie, a nie zostało ono wykonane - potrzebuję wykonać ocieplenie lukarn (styropian+tynk) przed wykonaniem dachu - czy ktoś może mi wskazać cenę, jaką powinienem zapłacić "fachowcowi"? np. od 1m2. celowo piszę, że lukarn, bo to trudniejsza robota niż w przypadku reszty ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 15.05.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 jest jeszcze snajper. w mojej okolicy bardzo powszechny - też stoję przed wyborem, więc oglądam tabliczki ochroniarzy z uwagą ostatnio przyłączam się do pytania o ceny (od razu - za co tj. jaki zakres pi*drzwi) A z innej bajki: - ciąg wentylacyjny jest zbudowany z pustaka systemowego podwójnego. czy na szczycie ciągu - zakończeniu komina na samej górze - można oba ciągi połączyć? u mnie wykonano to w ten sposób, że są dwa otwory w szczycie komina po przeciwległych stronach "na przestrzał" - obawiam się, że będzie tam hulał wiatr przez takie wykonanie, poza tym być może jakieś inne zastrzeżenia? - czy komin do pieca na paliwo stałe (nowoczesnego, dodajmy) musi mieć obligatoryjnie odprowadzenie kondensatu? a jeśli nie ma? pytanie bierze się stąd, że komin systemowy (plewa uni-fu) został wymurowany niezgodnie z instrukcją - wg niej powinien posiadać odprowadzenie, a nie zostało ono wykonane - potrzebuję wykonać ocieplenie lukarn (styropian+tynk) przed wykonaniem dachu - czy ktoś może mi wskazać cenę, jaką powinienem zapłacić "fachowcowi"? np. od 1m2. celowo piszę, że lukarn, bo to trudniejsza robota niż w przypadku reszty ścian. Lukarny - my właśnie ocieplamy i kładziemy tynki, jesteśmy z wykonawcami umówieni na takie same ceny za elewację i lukarny. Stwierdzili, że to w zasadzie niewielka różnica, jeśli chodzi o robotę. I umówiliśmy się na konkretną sumę za całość, w związku z tym, że więcej metrów, dali upust. Z materiałem (szary styropian) wychodzi niewiele ponad stówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_gajewski 16.05.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam wszystkichNazywam się Michał Gajewski do niedawna byłem przedstawicielem firmy Solid, dzięki Państwa opiniom polecanym kilkakrotnie na tym forum za co bardzo dziękuję.Obecnie prowadzę własną działalność związaną z zabezpieczeniami alarmowymi kamerami napędami do bram oraz domofonami itp.Jeżeli będziecie Państwo potrzebowali pomocy w wyżej wymienionym zakresie nie posiadam już starego numeru obecny to 519 667 597.Zapraszam również do sklepu w Nadarzynie ul. Warszawska 11 można obejrzeć klawiatury czujniki i pozostałe akcesoria czego uważam brakowało w Solidzie. W zakresie współpracy z Solidem w zakresie podjazdów monitoringu jestem w stanie pomócPozdrawiam i liczę na dalszą współpracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabart 16.05.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam mam prośbę aktualnie robią się u mnie podłogi i parkieciarz za same kleje i grunt krzyknął mi 7.500 zł za 150 m2, czy to przypadkiem nie za dużo, ja mam wątpliwości, pomóżcie prosze bo muszę się rozliczyc, a oczywiście rachunków nie ma dziękiEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 16.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam mam prośbę aktualnie robią się u mnie podłogi i parkieciarz za same kleje i grunt krzyknął mi 7.500 zł za 150 m2, czy to przypadkiem nie za dużo, ja mam wątpliwości, pomóżcie prosze bo muszę się rozliczyc, a oczywiście rachunków nie ma dzięki Ewa Wysłałam wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts