Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Przyszedł czas na rozglądanie się za piecemi cz możecie polecić jakąś firmę średniej klasy potrzebujemy piec kondensacyjny dwufunkcyjny plus zasobnik 120L.

Pozdrawiam

Marzena

Witam, ja korzystam od 2 lat z Buderusa- jednofunkcyjny + zasobnik 150l (rodzinka 5osobowa- jednak teraz widzę że 120l w zupełności by starczyło, choć na razie mam zrobioną jedną łazienkę, docelowo będą dwie, ). Mogę spokojnie polecić mojego hydraulika - swoją drogą jest serwisantem Buderusa więc wybór był nieco tendencyjny. Jednak nie znam się na tym sprzęcie i specjalnie nie dyskutowałem przy wyborze. Ważne że działa bez problemów i nie był za drogi (moim zdaniem). Gdzieś kilkadziesiąt stron wstecz pisałem o tym (dawno mnie nie było na forum). Piec + zbiornik + osprzęt kotłowni, komin z kwasówki 7m i grzejniki + montaż z uruchomieniem kosztował mnie coś około 12500pln. Rachunki za gaz przy domu 140m pow użytk. z kominkiem dgp wynosiły w 1 sezonie grzewczym: 2200 za okres od listopada2009 do końca marca 2010, w minionym sezonie w tym samym okresie rachunki wyniosły około 1800-1850pln. W tym roku zmieniłem ustawienie pieca na sterowniku radiowym (piec wcześniej się rano włączał i wcześniej wyłączał w każdej z faz grzewczych) oraz na piecu przekręciłem ogrzewanie z AUTO na temp 46stopni. Biorąc pod uwagę że zima 2009/2010 do 2010/2011 była podobna (w tym roku marzec nas nieco mroził) gaz zdrożał dosyć sporo to chyba nie przepłaciłe...? Uff ale się rozpisałem

Witam, ja korzystam od 2 lat z Buderusa- jednofunkcyjny + zasobnik 150l (rodzinka 5osobowa- jednak teraz widzę że 120l w zupełności by starczyło, choć na razie mam zrobioną jedną łazienkę, docelowo będą dwie, ). Mogę spokojnie polecić mojego hydraulika - swoją drogą jest serwisantem Buderusa więc wybór był nieco tendencyjny. Jednak nie znam się na tym sprzęcie i specjalnie nie dyskutowałem przy wyborze. Ważne że działa bez problemów i nie był za drogi (moim zdaniem). Gdzieś kilkadziesiąt stron wstecz pisałem o tym (dawno mnie nie było na forum). Piec + zbiornik + osprzęt kotłowni, komin z kwasówki 7m i grzejniki + montaż z uruchomieniem kosztował mnie coś około 12500pln. Rachunki za gaz przy domu 140m pow użytk. z kominkiem dgp wynosiły w 1 sezonie grzewczym: 2200 za okres od listopada2009 do końca marca 2010, w minionym sezonie w tym samym okresie rachunki wyniosły około 1800-1850pln. W tym roku zmieniłem ustawienie pieca na sterowniku radiowym (piec wcześniej się rano włączał i wcześniej wyłączał w każdej z faz grzewczych) oraz na piecu przekręciłem ogrzewanie z AUTO na temp 46stopni. Biorąc pod uwagę że zima 2009/2010 do 2010/2011 była podobna (w tym roku marzec nas nieco mroził) gaz zdrożał dosyć sporo to chyba nie przepłaciłe...? Uff ale się rozpisałem

Witaj

juz dawno Cie tu niebyło

Dziękuje za odp.

Myślimy właśnie nad Buderusem ale przyznam się ze powalające kwoty trzeba wydać na ta kotłownie.:(

Myślimy o zasobniku 120l ponieważ też mamy niby 2 łazienki ale jednej napewno nie bedziemy robić narazie a rodzinke mamy 4 osobową wiec wydaje nam sie ze te 120l powinno wystarczyć mąż nawet coś wspomniał ze może jeszcze mniejszy ale to juz musimy przedyskutować:).Wstepnie rozmawialiśmy z naszym hydraulikiem którego również polecam, i polecana nam piec dwufunkcyjny kondensacyjny.Czy masz podłogówke?Dlaczego masz piec jednofunkcyjny?

Co do rachunków to jestem przerażona jakie tu kwoty wypisałeś.My mieszkamy w domu ponad 200m2 plus kominek i rachunki w tym roku były 1500zł a w zeszłym jeden podobny a drugi 1100.

Pozdrawiamy

M&P

A przy okazji - czy ktoś może polecić mi podłogę na podłogówkę do salonu? Byłem parę dni temu na Bartyckiej w Warszawie w centrum budowlanym, i wszelkie quick stepy, finish parkiety itd. zaczynają się od 80 zł za m2. Do tego materiał na montaż i sama robocizna +50 co oznacza co najmniej (!) 150 zł za m2 podłogi a najlepiej 200 zł za m2. Troszkę to za dużo... Czy możecie coś doradzić?

Na podłogówkę teoretycznie możesz położyć każde panele ( każdy producent dopuszcza ich zamontowanie ) jednak to co wybierzesz zależy od tego jakie masz oczekiwania co do jej wyglądu i jakości . Możesz oczywiście kupić panele za 30 zł / m2 ale na pewno nie będą tak wyglądały i zachowywały się jak np . tak jak napisałeś quick step czy inne po 80 zł / m2 ( Quick Step ma w swojej ofercie panele po ok 56 zł /m2 ( netto) http://www.podlogi-grodzisk.pl/quick-step ) dodatkowo dochodzi odpowiedni podkład na ogrzewanie podłogowe ( od 4 zł / m2 - XPS Thermo do 22 zł / m2 - Viscotech ) który musi mieć odpowiedni współczynnik przenikania ciepła , folia paroizolacyjna i listwy , oraz oczywiście montaż ( jeżeli bierzesz z montażem to płacisz 8 % VAT )

Sumując to wszystko powinieneś się zmieścić w kwocie 100 zł / m2 netto ale oczywiście możesz wydać znacznie więcej .

Przy parkietach gotowych jest już nieco inaczej . Przede wszystkim większe wymogi dotyczące samej posadzki - odpowiednia wilgotność , jakość posadzki , odpowiednie wygrzewanie posadzki i wiele innych . Parkiet gotowy można kupić nawet od 70 zł / m2 ale do tego odpowiedni klej , grunt , listwy i montaż da Ci kwotę ok 200 zł / m2 .Tak więc zacznij od tego czego oczekujesz od podłogi a potem zasięgnij rady odpowiedniego sprzedawcy który Ci doradzi co lepsze .

Pozdrawiam

Gdzie kupic drewno na więźbę w dobrej cenie juz z impregacją. Jak kształują się ceny?
Ja kupowałem w tartaku forenda z okolic krakowa, ponieważ z tym tartakiem współpracuje mój cieśla, co znacząco upraszczało sprawę i rozliczenia :) płaciłem w lutym ok. 650zł/m3 o ile się nie mylę. dostawca z tartaku Bartek (skład w ożarowie) twierdził na pocz. kwietnia, że dałby mi (w kwietniu) lepsze ceny niż tamci (w lutym). inna rzecz, że dostawy ze składu ożarów zawsze się przeciągały niemiłosiernie... ale przy większych zamówieniach może warto.

Na podłogówkę teoretycznie możesz położyć każde panele ( każdy producent dopuszcza ich zamontowanie ) jednak to co wybierzesz zależy od tego jakie masz oczekiwania co do jej wyglądu i jakości . Możesz oczywiście kupić panele za 30 zł / m2 ale na pewno nie będą tak wyglądały i zachowywały się jak np . tak jak napisałeś quick step czy inne po 80 zł / m2 ( Quick Step ma w swojej ofercie panele po ok 56 zł /m2 ( netto) http://www.podlogi-grodzisk.pl/quick-step ) dodatkowo dochodzi odpowiedni podkład na ogrzewanie podłogowe ( od 4 zł / m2 - XPS Thermo do 22 zł / m2 - Viscotech ) który musi mieć odpowiedni współczynnik przenikania ciepła , folia paroizolacyjna i listwy , oraz oczywiście montaż ( jeżeli bierzesz z montażem to płacisz 8 % VAT )

Sumując to wszystko powinieneś się zmieścić w kwocie 100 zł / m2 netto ale oczywiście możesz wydać znacznie więcej .

Przy parkietach gotowych jest już nieco inaczej . Przede wszystkim większe wymogi dotyczące samej posadzki - odpowiednia wilgotność , jakość posadzki , odpowiednie wygrzewanie posadzki i wiele innych . Parkiet gotowy można kupić nawet od 70 zł / m2 ale do tego odpowiedni klej , grunt , listwy i montaż da Ci kwotę ok 200 zł / m2 .Tak więc zacznij od tego czego oczekujesz od podłogi a potem zasięgnij rady odpowiedniego sprzedawcy który Ci doradzi co lepsze .

Pozdrawiam

Bardzo wyczerpująca, rzetelna wypowiedź :yes:

Dodam, że niestety na podłogówkę i tak najbardziej ekonomiczny, jeśli chodzi o energię, jest gres.

Witaj

juz dawno Cie tu niebyło

Dziękuje za odp.

Czy masz podłogówke?Dlaczego masz piec jednofunkcyjny?

Co do rachunków to jestem przerażona jakie tu kwoty wypisałeś.My mieszkamy w domu ponad 200m2 plus kominek i rachunki w tym roku były 1500zł a w zeszłym jeden podobny a drugi 1100.

Pozdrawiamy

M&P

Witaj. Tak mam podłogówkę - bardzo żałuję że nie w całym domu, tylko w kuchni, łazienkach i korytarzach (około 40-45 mkw).

Jeśli zasobnik na wodę to nie wiem po co piec 2funkcyjny? Może niech wypowie się ktoś z branży, bo z tego co ja wiem (niewiele) to przy piecu 1F montuje się zasobnik, natomiast piec 2F podgrzewa wodę na bieżąco (zdarzają się modele 2F z małymi wbudowanymi zbiornikami)

Rachunki 1500 za sezon przy ogrzewaniu domu 200mkw? to naprawdę super tanio.

Ostatnio rozmawiałem ze znajomymi którzy ogrzewają olejem, dom 180m, roczne koszty zakupu paliwa....8000tys, no comments

witam,

potrzebuję drzwi zewnętrzne do domku na tzw. już a najlepiej na wczoraj:(

pomyślałam, ze pojeżdżę po sklepach i może upoluję coś z wymiany ekspozycji ino sklepów z drzwiami w okolicach nie znam

podpowiecie jakieś konkretne adresy? z góry dziękuję

i jeszcze - szukam kogoś do zrobienia tarasu papą termozgrzewalną. polecicie kogoś?

pozdrawiam

witam,

potrzebuję drzwi zewnętrzne do domku na tzw. już a najlepiej na wczoraj:(

pomyślałam, ze pojeżdżę po sklepach i może upoluję coś z wymiany ekspozycji ino sklepów z drzwiami w okolicach nie znam

podpowiecie jakieś konkretne adresy? z góry dziękuję

i jeszcze - szukam kogoś do zrobienia tarasu papą termozgrzewalną. polecicie kogoś?

pozdrawiam

My też ostatnio szukaliśmy, niestety wszędzie trzeba czekać. Zamówiliśmy w polecanym na forum Hardmecie, trochę daleko, bo w Łomiankach, tel 602 24 48 40 lub (22) 751 04 26. Mają stronę www, można zerknąć. Ale cena i wybór naprawdę ok, jeszcze się wytargowaliśmy, osobiście nie wiem, jak jakość, bo dopiero facet będzie montował. Ale czekać trzeba 2 tygodnie.

Może w jakimś OBI będzie szybciej? Albo tymczasowo zamontować byle co?

My też ostatnio szukaliśmy, niestety wszędzie trzeba czekać. Zamówiliśmy w polecanym na forum Hardmecie, trochę daleko, bo w Łomiankach, tel 602 24 48 40 lub (22) 751 04 26. Mają stronę www, można zerknąć. Ale cena i wybór naprawdę ok, jeszcze się wytargowaliśmy, osobiście nie wiem, jak jakość, bo dopiero facet będzie montował. Ale czekać trzeba 2 tygodnie.

Może w jakimś OBI będzie szybciej? Albo tymczasowo zamontować byle co?

olgajotka,

dziękuję za odpowiedź. obi itp przejrzane. nic fajnego nie znalazłam

pytałam o konkretne punkty ze sprzedażą drzwi, ponieważ czasami jest tak, ze coś co akurat stoi w sklepie można kupić od ręki.

ja w lokalnym sklepie z drzwiami znalazłam drzwi moich marzeń. nie dość, ze bardzo mi się spodobały to jeszcze były przecenione o połowę. niestety - otwierają się nie na ta stronę co potrzeba :(

więc pomyślałam sobie, ze pojeżdże po okolicznych punktach i może znów trafię na podobna okazję. niestety zależy mi jednak na naszych okolicach bo będę jeździć z malutkim dzieckiem.

chciałam się Was jeszcze podpytać o ziemię. nie jakąś full wypas, ale bez gruzu, taką na której można zasiać trawę. nie wiecie skąd się bierze większe jej ilości?

pozdrawiam

chciałam się Was jeszcze podpytać o ziemię. nie jakąś full wypas, ale bez gruzu, taką na której można zasiać trawę. nie wiecie skąd się bierze większe jej ilości?

pozdrawiam

Witam, nie wiem skąd dokładnie szukasz, ja kupowałem w Młochowie ziemię, w 2010r zasiałem trawę w kwietniu2011 i wyrosła :)

tel 502 650 590

Hej,

POMOCY !! Muszę złożyć PROJEKT CZASOWEJ ZMIANY ORGANIZACJI RUCHU, na małej szutrowej drodze , w celu zrobienia przyłacza do proądu i wody ....

Czy ktoś moze mnie wspomóc jakims wzorem projektu ??? Przeszukałam internet, a tam same wielkie inwestycje ...

POMIÓŻCIE Forumowicz :)

m.