Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kosik76 - dziękuję! zadzwonię...

co do wc polecam serdecznie toilet wc - 666 700 090

cenowo najatrakcyjniejsi, i najbardziej chętni aby się przystosować do klienta potrzeb z dowozem, serwisem, odbiorem

korzystałam już z wc chatki, toitoi'a, clippera i czegoś jeszcze, ale tak dobrego zdania jak o toiletwc nie mam o żadnej z tych firm.

polecam

a kontener - brałam z polecanego tu jakmaru. cenowo ok a bardzo solidni!

http://www.jakmar.pl/kontakt.htm

Pytanie - buduję się w okolicy Kań/Otrębusów. Gdzie i za ile można wynająć zagęszczarkę do piasku (fundamenty) na 1 dzień? Najlepiej skoczka - a nie zwykłą wibracyjną. Oraz czy udało wam się znaleźć gdzieś taniej piasek niż 350 zł/wywrotka?
Zagęszczarka - Dawos Grodzisk, ceny w miarę. ul. Królewska - na wylocie w stronę wwy.

Piasek - a wywrotka jaka? :) Płaciłem 600zł/30t. Elbet Marynin k/Siestrzeni.

Pytanie - buduję się w okolicy Kań/Otrębusów. Gdzie i za ile można wynająć zagęszczarkę do piasku (fundamenty) na 1 dzień? Najlepiej skoczka - a nie zwykłą wibracyjną.

Cen dokładnie nie znam, ale mogę polecić wypożyczalnie Jumbo w okolicach Tworek:

http://www.wypozyczalnia.biz.pl/

ewentualnie Ramirent w Jankach na tyłach LM:

http://ramirent.pl/leroymerlin/

Kolejne etapy budowy za mną. Parę poleceń i jedno "niepolecenie".

Mała adnotacja: Wychodzę z założenia, że profesjonalizm firmy poznaje się po tym, jak podchodzi do swoich błędów. Cenię fachowca, który zrobi swoją pracę idealnie od A do Z, jednak jeżeli popełni błąd i go poprawi tak, że nie odczuję przy tym żadnego dyskomfortu to takiego fachowca cenię jeszcze bardziej.

I jeszcze jedno - mój nick to nie moje prawdziwe imię tak więc jeżeli ktoś się będzie "na mnie" powoływał to niech powie, że dana praca była wykonana w Henryszewie.

Oto moja lista:

1. Dach - blachodachówka.

Firma Dachlux! Współpracowałem z panem Michałem Dąbrowiczem - 500 116 292. Montaż dachu nadzorował pan Leszek.

Cena - atrakcyjna. Materiał można dostać w podobnej cenie, ale montaż jest bezkonkurencyjny zarówno pod względem jakości jak i ceny.

Oczywiście otrzymałem lepsze oferty na wykonanie dachu, ale wszystkie dotyczyły wykonania dachu przez "fachowców", którzy nawet nie potrafią pokazać swoich wcześniejszych prac oraz nie wystawiają żadnego rachunku i gwarancji. Z panem Leszkiem praca układała się bezkonfliktowo. W pewnym momencie nastąpiło pewne nieporozumienie - otóż przez telefon ustalaliśmy położenie jednego okna połaciowego. Na budowie okazało się, że już na skończonym dachu okno jest po przeciwnej stronie :) Byłem przekonany, że będą jakieś przepychanki słowne a tu pełna kultura - pan Leszek przyjął pomyłkę na siebie, nie odczułem nawet by to był jakikolwiek problem i dach został poprawiony w ciągu paru dni.

Na plus zaliczam też bezproblemowy kontakt z obydwoma panami.

2. Okna.

http://www.oknanadarzyn.pl/

W trakcie poszukiwania okien wysłaliśmy z żoną zapytania do kilkunastu firm. Większość otrzymanych wycen była tragiczna - nie pod względem ceny ale pod względem treści. Brak żądanych informacji, problemy z uzyskaniem podstawowych danych, niechlujstwo (liczne literówki i błędy, nawet ortograficzne!) skutecznie zniechęcały mnie do kolejnych firm. Po wstępnej selekcji i po przeczytaniu opinii o wszystkich firmach w internecie na placu boju zostały tylko trzy firmy. Wybrałem firmę MS Nadarzyn głównie ze względu na dobry kontakt i rzetelną wiedzę pana Michała Nowakowskiego. Cena przyzwoita. Montaż odbył się w ustalonym terminie i został prawidłowo przeprowadzony - nie oszczędzali na mocowaniach okien. Dodatkowo zażyczyłem sobie tzn. "ciepły montaż" i tu także zastrzeżeń nie mam.

Po wykonaniu wylewek ma jeszcze przyjechać pracownik firmy celem ostatecznej regulacji.

3. Drzwi zewnętrzne.

http://www.domar.biz.pl/

Wiem, strona nie powala :) Doceniam zaangażowanie i cierpliwość pracowników firmy. Warto się do nich przejechać i porozmawiać, dużo się rozjaśni w głowie. Wybrałem u nich porządne drzwi antywłamaniowe. Montaż - bez zastrzeżeń.

4. Elektryk

Tomasz Smolarski, Elektria - 602482987. Obrzydliwie tani jak na to co sobą zaprezentował. Z przykrością informuję, że po mojej sugestii podniósł ceny :)

Dlaczego on? Szukałem elektryka, nikogo na forum nie mogłem znaleźć, poszukałem na allegro i zadzwoniłem. Umówiliśmy się, przyjechał i... przez godzinę rozmawialiśmy o naszym projekcie. Pytał o każde pomieszczenie, analizował czy nasze pomysły mają sens, zaproponował parę nowych rozwiązań, które mogą nam się przydać. Cóż, urzekło mnie to, że ktoś bez żadnej pewności, że otrzyma pracę jest w stanie poświęcić czas i energię na taką rozmowę. Dodatkowo ma atrakcyjny (inny rzekłby - normalny) sposób rozliczeń:

Przykładowo jeden punkt to włącznik-puszka-punkt świetlny. Jeżeli mamy dwa włączniki schodowe to liczy tak, jak za 1,5 punktu. Do tego wszystkie kwestie związane z TV czy Audio liczy tak samo. Jego obecna cena to 30 zł za punkt (do tego materiał).

Teraz minus - elektryk jest z Warszawy i nie dowiedział się jak powinna być przygotowana instalacja do odbioru na skutek czego instalacja nie została odebrania i został sporządzony odpowiedni protokół. Zostały dwie rzeczy do poprawy - wprowadzenie kabla do skrzynki (po skończonej robocie kabel prowadzący od domu do skrzynki kończył się w ziemi) oraz założenie dodatkowej skrzynki z bezpiecznikami, które zostają potem plombowane. Elektryk przyjechał do mnie kilka dni później, poprawił błędy i w tej chwili od wczoraj :) mam oficjalnie prąd budowlany.

5. Hydraulik

Firma Aside Adam Sibielak. NIE POLECAM! Niestety żadna wyszukiwarka nie znajduje tej firmy tak więc ostrzegam jeszcze raz - ASIDE ADAM SIBIELAK z Ustronia. (oj tak, wiem, że daleko szukałem)

Młody chłopak któremu wydaje się, że "coś" wie o instalacjach. Lista błędów liczy kilkanaście pozycji. Zainteresowanych proszę o kontakt. Najważniejsze rzeczy:

Brak fachowej wiedzy. Nie umieli nawet uruchomić hydroforu.

Okazało się, że nie mają pojęcia o montażu kotłowni pomimo wcześniejszych zapewnień.

Błędy typu - brak spadków w kanalizacji, odpowietrznik w ścianie, brak odpowietrzenia kanalizacji.

Bruzdy pod rury były kute i są 6 razy szersze od rur.

I co dla mnie najgorsze - po pokazaniu palcem rzeczy do poprawy i obietnicy poprawy błędy dalej występowały. Niechlujstwo i brak profesjonalizmu.

Nie zapłaciłem im za część robocizny i nie pozwoliłem im nawet na wykonanie podłogówki.

Epilog:

Obawiam się, że jak dojdzie paru fachowców to ta lista trochę za dużo zajmie, muszę przygotować wersję skróconą :)

Pozdrawiam

Ps Jeżeli ktoś posiada lub jest w trakcie realizacji kotłowni na ekogroszek - proszę o pomoc! Otrzymałem informację o koszcie materiału i od wczoraj nie mogę wyjść z szoku. Więcej informacji tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186032-Kot%C5%82ownia-na-ekogroszek-chora-cena&p=4888654#post4888654

Witam,

szukam dokładnej ekipy do malowani ścian - takiej która odpowiednio zabezpieczy podłogi i posprząta po sobie.

Proszę też o polecenie wykonawcy bramy przesuwnej, ogrodzenia, układanie kostki brukowej -słowem otoczenie domu.

Jeżeli chodzi o ogrodzenie i bramę metalowe / kute to kilkukrotnie była polecana firma ARKIT z Grodziska (arkit.pl)

Jeśli chodzi o kontenery mieszkalne to polecałbym wycieczkę przez Nadarzyn w stronę Strzeniówki. Są tam po drodze 3 punkty. Osobiście wypożyczałem na Strzeniówce. Ogrodzenie z zielonymi tablicami po lewej stronie.
M.in. jest to pan Piotr ze Strzeniówki, firma Trans-Piotr, tel. na priv.
szukam dokładnej ekipy do malowani ścian - takiej która odpowiednio zabezpieczy podłogi i posprząta po sobie.
Tu polecam Piotra Jakubowicza, Bramki, tel. na priv. Zajmuje się ogólnie wykończeniami, jak coś wyjdzie przy okazji jest w stanie wykonać.

Mam budynek z leier thermopor - moja ekipa wzięła za wymurowanie ścian nośnych (ok. 200 m2) i zrobienie stropu terriva 15000 złotych. Za cały budynek (od fundamentów po więźbę) wzięli 36000.

Szukam pilnie sklepu lub hurtowni z hydrauliką - kształtki, zawory. Czy ktoś kupował sam płytę styropianową z folią?

Mam do was pytanie, czy lokalnie macie kogoś do polecenia, kto zajmuje się instalowaniem/serwisowaniem instalacji alarmowej opartej na Satel-u.

U mnie problem związany już z pewnym okresem użytkowania a nie budowania :-)

Mam kilka problemów z którymi muszę "coś" zrobić...

Info jeśli możecie ślijcie na priv...

Uwaga! W okolicach Błonia a więc może i Grodziska Mazowieckiego grasują złodzieje okradający budowy. Moja budowa została okradziona (blaszak + barak budowlany ). Stało się to prawdopodobnie wczoraj w nocy. Oprócz kradzieży elektronarzędzi złodzieje ucięli mi też kabel zasilający wyprowadzony w garażu (garaż jeszcze bez bramy) i ukradli odgromówkę z dachu. Policja z posterunku w Błoniu twierdzi, że od jakiegoś czasu ma średnio około 3 takich zgłoszeń tygodniowo.

Gdyby ktoś zauważył jakichś podejrzanych typków sprzedających elektronarzędzia/narzędzia spalinowe to należy to najlepiej od razu zgłosić to policji/straży miejskiej.