Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

-)) to był skrót myślowy rozpoczynam budowe - fundamenty i potrzebuję ze 3 szt beczek na wodę ok 200l,

a nie prościej poprosić sąsiada o dostęp do H2O? zawsze można studnie wywiercić (p. Paluchowski tel. 502-286-560) bo tej H2O na budowie sporo idzie...

PZDR

Qter

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich serdecznie.

Powoli przeprowadzam się do Milanówka - czekam na odbiór budynku i chciałbym zapytać osoby z mojej okolicy o Internet.

Nie mam kabelka TPSA wiec pewnie jakiś bezprzewodowy? Może macie jakieś pozytywne doświadczenia z "dostawcami" internetu z Milanówka i okolic?

Pozdrawiam,

Szynaj

a nie prościej poprosić sąsiada o dostęp do H2O? zawsze można studnie wywiercić (p. Paluchowski tel. 502-286-560) bo tej H2O na budowie sporo idzie..
ja bym proponował to drugie rozwiązanie, jechałem większość budowy na abisynce i wodzie sąsiada, strasznie to upierdliwe. wywierć studnię, pompę z hydroforem kup w Omniegena Ożarów (producent) i już. Ważna rzecz - przy wierceniu studni należy się spytać o głębokość lustra wody oraz wydajność źródła lub pompy którą do niego wiertniczy podłączył- potem cię o to spyta sprzedawca pompy. Studnia ok. 2-3kPLN, pompa ze 300-400 już porządna i spokój na całą budowę. Tylko nie zapomnij spuścić wody z hydroforu na zimę hihi.

Witam,

małe pytanie do fachowców, czy mogę brać się za budowę własnego domu, jak nie rozumiem o jakich błędach tu mowa. Sąsiad też nie wie, a postawił dom i chlew i wszystko stoi i tylko ma czasem po ulewie wodę w piwnicy, ale to można przeżyć, bo rzadko.

http://www.sprawdzamy.com.pl/page4.php

Ja też płot postawiłem murowany i bez książek i inżynierów i stoi.

Proszę o info. Dziękuję.

Pozdrawiam

Witam,

małe pytanie do fachowców, czy mogę brać się za budowę własnego domu, jak nie rozumiem o jakich błędach tu mowa. Sąsiad też nie wie, a postawił dom i chlew i wszystko stoi i tylko ma czasem po ulewie wodę w piwnicy, ale to można przeżyć, bo rzadko.

http://www.sprawdzamy.com.pl/page4.php

Ja też płot postawiłem murowany i bez książek i inżynierów i stoi.

Proszę o info. Dziękuję.

Pozdrawiam

Z chlewem to pojechałeś :)

Dzięki, niezła stronka, pooglądam.

Odpowiem pytaniem na pytanie - a masz wybór? Jeśli możesz

a. domu nie budować

b. wynająć porządną firmę z renomą, umową, gwarancją wieloletnią, za kupę kasy - wynajmnij.

Jeśli odpowiedź na a i b brzmi "nie" to odpowiedź na twoje pytanie jest "nie mam wyjścia" :)

Witajcie

Poszukuje pilnie dobrego hydraulika bo nasz niestety okazła sie bardzo niesolidny i w końcówce prac musimy szukać nowego. Wiem ze kiedyś był ten wątek ale niestety nie moge go znaleźć wiec bede wdzieczna za sprawdzone kontakty

pozdrawiam

roslanka

Witam

Polecam pana Tomka 507 089 454

pozdr

Moim zdaniem betonowe: są wygodniejsze do drabiny w czasie budowy, wykończyć można je (dość) dowolnie i w dowolnym (dogodnym) czasie. Najlepiej dwubiegowe z naturalnym oświetleniem. ;-)
Najlepiej drewniane, zajmują mniej miejsca, prawdopodobnie tańsze w wykonaniu, jeśli powierzy się je lokalnemu stolarzowi (ale lepiej żeby był sprawdzony...) - wtedy czasem potrafią wyglądać nawet jak wylewane, jeśli komuś na tym szczególnie zależy...

Niekoniecznie skrzypią. Jeśli dobrze zrobione, to nie skrzypią. Po kilku latach mogą zacząć (choć niekoniecznie) wtedy też coś podobnież da się z tym zrobić (na to liczę, bo nie chcę skrzypienia).

I jak, odpowiedzieliśmy koledze skutecznie? :cool:

Aha, trakcie budowy - można sobie zrobić, lub kazać ekipie murarzy - tymczasowe drewniane. Mam coś takiego u siebie, sprawdza się b.dobrze.

Polecam solidną firmę z okolic Grodziska Maz, która dysponuje dwiema niezłymi ekipami do:

1. budowy stanu surowego otwartego - SSO

2. wykończeniówka (pełen zakres)

Firma jest z okolic Grodziska Maz., właścicielem jest architekt - sympatyczny i kumaty facet, polecam!

Kontakt Pan Tomek - tel. 609 606 474

Znacie może jakąś firmę w okolicach Grodziska, która odbierałaby odpady styropianowe?

Po budowie została nam dość pokaźna ilość ścinków i chętnie byśmy się tego pozbyli.

Ja korzystam z SITA. Zobacz w googlach.

Podstawiają pojemnik 7m3 (520 PLN brutto) i zabierają na telefon. Nawet po 2 tygodniach (choć wtedy już się przypominali telefoniecznie :-) )

Znacie może jakąś firmę w okolicach Grodziska, która odbierałaby odpady styropianowe?

Po budowie została nam dość pokaźna ilość ścinków i chętnie byśmy się tego pozbyli.

Jeśli odpady są czyste, to w Kajetanach jest producent styropianu. Można tam umówić się i podrzucić.

ponawiam prośbę o polecenie rzetelnego kierownika budowy (budowa Pruszków) oprócz polecanego P.Łuniewskiego, chodzi mi o rzetelną osobę trzymajacą w garści budowę - nie figuranta. I jeszcze pytanie czy jest prawdą ze rozpocząc od zgłoszenia kierownika po 7 dniach?
Nie tyle kierownika. co budowy, do PINB, bo formalnie to wbić bez zgłoszenia łopaty nie możesz. Fakt, 7 dni (kalendarzowych) przed rozpoczęciem prac - mi nawet liczyli, czy się zgadza liczba dni :) Papier od kierbuda też jest zdaje się potrzebny, więc go mieć trzeba.

Nie tyle kierownika. co budowy, do PINB, bo formalnie to wbić bez zgłoszenia łopaty nie możesz. Fakt, 7 dni (kalendarzowych) przed rozpoczęciem prac - mi nawet liczyli, czy się zgadza liczba dni :) Papier od kierbuda też jest zdaje się potrzebny, więc go mieć trzeba.

podaj mi namiar na priv do teg onadzorcy bo masz przepełnioną skrzynke priv i nie moge napisac