Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

HankaBe napisał:
Do tego mój wylewkarz mówi, że wylewki nie trzeba polewać i nacinać, co mam o tym myśleć? Co wy o tym myślicie?

Zwykłe posadzki betonowe to zawsze trzeba dzielić na pola jeśli większe niż 25m2 lub co najmniej 2 razy dłuższe niż szersze.

Cudów nie ma.

HankaBe napisał:

No i styropian, że twardy to wiem, skłaniam się ku Knaufowi. Pytanie, czy lambda ma ogromne znaczenie (bo cenowo na pewno) i czy jest sens kupować Parking za 300zł/m3 do garażu?

1. Jaka różnica tej lambdy? Jak 5% to nie ma wielkiego znaczenia, jak >20% to już warto pomyśleć.

2. Garaż nieogrzewany albo ogrzewany tyle, żeby 5 st.C było? To nie warto, zimą ziemia oddaje ciepło, nie warto blokować.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jarus05 napisał:
Potrzebuję fachowca od podłogówki, takiego, który nie powie mi "paaani, podłogówki bez grzejników to się nie robi, bo przyjdzie zima i za zimno będzie". Jeśli ktoś ma pozytywne doświadczenia z fachowcem od tego tematu i poleca, to poproszę na priv. Z góry dziękuję :-)
Pogadaj ze starn'em. Jest hydraulikiem, robił już takie rzeczy (a przynajmniej opowiadał, że robił :) )

Witam,

chciałabym ostrzec przed grasującymi złodziejami w Ruścu - dzisiaj w nocy ukradziono nam napęd do bramy przesuwnej firmy Nice model Rodus 350 wraz z anteną (pomarańczową lampą). Przyszli w nocy (między północą a 6 rano), odkręcili napęd, obcięli kable, zdjęli lampę i tyle ich było.

Jeśli komuś proponowano by tanią sprzedaż takiego napędu, bardzo proszę o kontakt. Sprawa zgłoszona na policję.

Jarus05 napisał:
Potrzebuję fachowca od podłogówki, takiego, który nie powie mi "paaani, podłogówki bez grzejników to się nie robi, bo przyjdzie zima i za zimno będzie". Jeśli ktoś ma pozytywne doświadczenia z fachowcem od tego tematu i poleca, to poproszę na priv. Z góry dziękuję :-)

robi się robi...

U nas robił Starn. warto tylko ustalić wyższą temperature w pomieszczeniach niż zwyczajowe 20 stopni by mieć zapas mocy podłogówki na wieksze mrozy...

------

potrzebujesz świadectwa energetycznego- daj znać. Dla forumowiczów korzystna cena. :-)

U mnie podłogówkę robił Starn, nie mam kaloryferów. Przy -30 na zewnątrz (mieliśmy takie temperatury zeszłej zimy) w domu było bardzo przyjemnie, więc rozwiązanie jest sprawdzone. Jedyna wada podłogówki to jej zdolność do zmieniania temperatury pomieszczenia w krótkim czasie - podłogówka niestety potrzebuje nawet parę godzin na zmianę o 1-2 stopnie - mi to osobiście nie przeszkadza.

Jeżeli ktoś się chce zdecydować na "samą podłogówkę" to radzę, żeby wcześniej zaprojektował to fachowiec, który ma w tym doświadczenie (polecam właśnie Starna).

sylvia1 napisał:
robi się robi...

U nas robił Starn. warto tylko ustalić wyższą temperature w pomieszczeniach niż zwyczajowe 20 stopni by mieć zapas mocy podłogówki na wieksze mrozy...

------

potrzebujesz świadectwa energetycznego- daj znać. Dla forumowiczów korzystna cena. :-)

HankaBe napisał:
Mam pytanko fachowe :-):

Zamierzam zrobić w tym tygodniu wylewki i mam dylemat co do styropianu i cementu.

Cement Ożarów, I czy II? Składy i współpracujący z nimi wylewkarz chcą I (wiadomo droższa więc lepszy zarobek) jednak od kilku osób słyszałam żeby brać II. Mówi się, że I jest lepsza, ale pod jakim kątem? Sprawdziłam na stronie producenta i jeśli dobrze interpretuję to są tak samo twarde a różnią się czasem wiązania. No i ponoć tu lepsza jest II bo wiąże wolniej i unikam pęknięć.

Do tego mój wylewkarz mówi, że wylewki nie trzeba polewać i nacinać, co mam o tym myśleć? Co wy o tym myślicie?

No i styropian, że twardy to wiem, skłaniam się ku Knaufowi.

Pytanie, czy lambda ma ogromne znaczenie (bo cenowo na pewno) i czy jest sens kupować Parking za 300zł/m3 do garażu?

Liczę na wasze opinie i doświadczenia, a że leję w tym tygodniu to miło będzie gdy odpowiedzi posypią się szybko :-) :-) :-)

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

U mnie chyba robili z II. Pamiętam, bo duuużo worków po cemencie zostało.

U mnie nie polewali, ale to było w marcu i na pewno nacinali. Teraz są peknięcia w "drzwiach" i na dużych płaszczyznach

Jakie masz zbrojenie - siatka czy rozproszone ? Jak rozproszone to musi być dobrej jakości.

U najważniejsze to jak wygładzają czy na rurkach czy ręcznie. U mnie ręcznie gładzili.

Mój hydraulik uparł się na KNAUFa przy podłogówce to jest dobry i EPS80 jest tak twardy jak EPS100 np. IZOLBETu

Bezpłatny transport jest jaki kupisz dużą ilość, ale fabryka KNAUFa jest w Mszczonowie i można czasem kupić go bez dodatkowego kosztu transportu.

Zadzwoń do gościa u którego ja kupowałem i może coś wykombinuje - 508270794. Bardzo fajna mała firma. Ma tani styropian Knaufa i bardzo tanie produkty SOPRO, wszystko świeżutkie.

Nam do garażu dali EPS200, uparli się i tyle. Powiedzieli, że nie wezmą odpowiedzialności za wylewki na innym styropianie, że nie pękną

mikel_1 napisał:
haha, autoreklama trochę :) chociaż właścicielami nie jesteście... napisz jakie ceny udało się wynegocjować z mężem ;-)

haha :) mikel_1 dla Ciebie jako stałego naszego odbiorcy materiałów budowlanych - ceny extra :) na priv;)

A tak serio chciałabym poprosić o namiar na dostawcę, producenta zbiornika-szamba. Potrzebuję kupić dwa zbiorniki na dwie inwestycje.

Druga rzecz to piec na paliwo stałe , podzielcie się proszę informacją jakie piece macie sprawdzone i gdzie można kupić taki piec w dobrej cenie.

pozdrawiam

yaco181 napisał:
Wyslalem na priv. Pozdrawiam

czy ja też mogę poprosić o ten kontakt w spr. podbitki? I jeszcze jedna prośba, czy ktoś może pomóc w sprawie fachowca od balustrad balkonowych? Balustrada ma być drewniano-metalowa, ale chętnie porozmawiałabym z kimś, kto mógłby nam doradzić w tej kwestii no i zająć się realizacją. Może znacie kogoś sprawdzonego z okolicy?

Hektorek napisał:
haha :) mikel_1 dla Ciebie jako stałego naszego odbiorcy materiałów budowlanych - ceny extra :) na priv;)

A tak serio chciałabym poprosić o namiar na dostawcę, producenta zbiornika-szamba. Potrzebuję kupić dwa zbiorniki na dwie inwestycje.

Druga rzecz to piec na paliwo stałe , podzielcie się proszę informacją jakie piece macie sprawdzone i gdzie można kupić taki piec w dobrej cenie.

ano dzięki, pamiętaj że jak coś raz wrzucisz do netu, to zostaje tam na zwasze - więc za 3-4 lata przyjdę i poproszę o robat :)

odnośnie szamb - korzystałem z usług p. Mariusza Kucharskiego Budmar - kontakt na ich stronie.

Sprzedam używane stemple budowlane, 140 sztuk długość 2,60 + gratis krótkie - myślę, że z 1,5m. Sprzedaję całość 140 sztuk- za 350 zł. Nie oferuję transportu, jedynie pomoc przy załadunku. Lokalizacja: Owczarnia koło Podkowy Leśnej tel. 606278649 Stemple dostępne codziennie po 15:30 lub o dowolnej porze w sobotę lub niedzielę.

Dodatkowo sprzedam deski na szalunki, jest tego kilka m3- używane, niektóre z gwoździami - cena do uzgodnienia, również pomoc przy załadunku.

Budowa - owczarnia, okolice podkowy leśnej

agdapl napisał:
czy ja też mogę poprosić o ten kontakt w spr. podbitki? I jeszcze jedna prośba, czy ktoś może pomóc w sprawie fachowca od balustrad balkonowych? Balustrada ma być drewniano-metalowa, ale chętnie porozmawiałabym z kimś, kto mógłby nam doradzić w tej kwestii no i zająć się realizacją. Może znacie kogoś sprawdzonego z okolicy?

Wyslalem :)

yaco181 napisał:
Wyslalem :)

yaco181 - dziękuję:) Ponawiam pytanie o balustradę balkonową. Jakie macie i czy znacie kogoś kto by mi doradził w tej kwestii. W projekcie mam deski ułożone poziomo, ale zaczęłam się temu przyglądać i wydaje mi się, że to będzie dość ciężkie (chodzi o wrażenie estetyczne), nawet jeśli deski będą jasne (balkon jest duży - 5 m szerokości). ???